De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving. De gemeente Lochem is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Daarnaast is de gemeente Lochem verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Loopt u tegen problemen aan in uw dagelijks leven of in uw gezin? Dan kunt u bij 't Baken terecht.

Zorg

Het zorgloket van 't Baken is voor mensen met beperkingen, maar ook voor hun familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers. De medewerkers van het 't Baken geven u graag advies en denken met u mee bij het vinden van de juiste oplossingen om zo lang mogelijk zelfstandig en actief te blijven.

Als het nodig is maken we een afspraak voor een gesprek. Het gesprek vindt bij voorkeur bij u thuis plaats. Uit ervaring weten we dat mensen het fijn vinden als er een bekende bij het gesprek aanwezig is. Daarom raden wij u aan om een familielid, vriend of kennis bij het gesprek uit te nodigen. Iemand die uw situatie goed kent, belangrijke punten opschrijft en kan helpen bij het vertellen wat voor u belangrijk is.

Goed voorbereid

Het is goed om van te voren na te denken over wat u wilt bereiken, wat u zelf kunt en welke hulp of ondersteuning u nodig heeft. Wat heeft u zelf al geprobeerd om het op te lossen of te regelen? Het is handig om de dingen die u belangrijk vindt om te bespreken alvast kort op papier te zetten. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan u hierbij altijd helpen en ook bij het gesprek aanwezig zijn.

Ondersteuning op maat

We kijken naar de verschillende mogelijkheden. Misschien zijn er voorzieningen in uw buurt die voor u handig zijn? Bijvoorbeeld een vrijwilligersorganisatie of maaltijdservice. Er zijn ook verschillende producten te koop om het leven thuis gemakkelijk te maken. Wat kunt u zelf regelen en waar kunnen familie, vrienden of buren u misschien mee helpen? Als dat nodig is zoeken we naar een andere passende oplossing.

Ondersteuning thuis

Eén van die oplossingen is 'Ondersteuning Thuis'. Het gaat om allerlei praktische hulp in de thuissituatie, waaronder huishoudelijke hulp. Ondersteuning Thuis is bedoeld voor mensen met psychische en/of lichamelijke beperkingen, die zich in het dagelijks leven niet kunnen redden. Wanneer blijkt dat u de problemen niet kunt oplossen met hulp van uw familie, vrienden, buren of anderen uit uw omgeving, dan kunt u een beroep doen op Ondersteuning Thuis. Dit biedt huishoudelijk werk, eenvoudige vormen van persoonlijke begeleiding en verlicht de taken van eventuele mantelzorgers.

Andere vormen van hulp

Naast ´Ondersteuning Thuis´ zijn er andere vormen van begeleiding. Bijvoorbeeld dagbesteding of woonbegeleiding, taxivervoer, of het tijdelijk overnemen van de zorg voor familie. Ook als u psychische hulp zoekt, ondersteuning nodig heeft bij de opvoeding van uw kind, schulden heeft of bij uw financiële administratie een hulp kunt gebruiken, kan de gemeente u misschien helpen. Omdat elke situatie verschillend is, gaat het altijd om maatwerk. De ondersteuning kan flexibel worden ingezet, om ervoor te zorgen dat u zich zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven redden.