Wat leuk dat u uw bedrijf wilt starten in onze gemeente! Wij helpen u graag verder met uw plannen. Gebruik bijvoorbeeld het stappenplan voor (nieuwe) ondernemers. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of advies wilt over uw plannen.

Wilt u ondernemer worden en kunt u hier hulp bij gebruiken? Misschien is de Startversneller iets voor u.

Kijk ook eens op de website van de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ). U kunt hier ook terecht als u financiële steun nodig heeft om uw bedrijf te starten. Bijvoorbeeld als u wilt starten vanuit de bijstand, een werkloosheidsuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dan heeft u misschien recht op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Stappenplan voor (nieuwe) ondernemers

Wat komt er allemaal kijken bij het starten en hebben van een bedrijf? In dit stappenplan voor (nieuwe) ondernemers nemen we u graag stap voor stap mee.

Stap 1: Past uw (bedrijfs)plan in het bestemmingsplan?

Passen de plannen voor uw bedrijf binnen het bestemmingsplan? Check het op www.ruimtelijkeplannen.nl. In bestemmingsplannen beschrijven we welke (bedrijfs)activiteiten mogelijk zijn, op welke locatie en wat u mag (uit)bouwen.

Past uw plan of activiteit niet in het bestemmingsplan?

Dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken, ook als u twijfelt of het past. Maak een afspraak voor een vooroverleg omgevingsvergunning en doe een conceptaanvraag. Zo bespaart u kosten voor eventuele wijzigingen en verloopt de aanvraag sneller.

Stap 2: Heeft u een milieuvergunning of melding Activiteitenbesluit nodig?

Voor sommige activiteiten heeft u een milieuvergunning of een melding Activiteitenbesluit nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om lawaai, geur, bevoorrading, parkeren, uitstoot van stoffen naar lucht en water. Of een vergunning of melding nodig is, checkt u met de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM).

Wilt u een melding doen, dan logt u in met eHerkenning. Doe altijd een melding bij de gemeente Lochem (bevoegd gezag). Dit kan op het laatste tabblad van de vragenlijst die u invult.

Stap 3: Heeft u een omgevingsvergunning nodig?

U heeft een omgevingsvergunning nodig voor bijvoorbeeld:

  • een verbouwing
  • sloop
  • plaatsing van reclame
  • plaatsing van een vlaggenmast
  • kappen van een boom
  • milieuactiviteiten

Wilt u met ons overleggen voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt? Of heeft u een uitgebreider plan? Maak een afspraak voor een vooroverleg omgevingsvergunning en doe een conceptaanvraag. Zo bespaart u kosten voor eventuele wijzigingen en verloopt de aanvraag sneller.

Stap 4: Heeft u een alcoholvergunning nodig?

Als u alcoholische dranken wilt verkopen en/of schenken, heeft u een alcolholvergunning nodig. Dit geldt voor bedrijven, zoals een café, restaurant of slijterij. Maar ook voor verenigingen en stichtingen, zoals een sportkantine of wijkgebouw. Op onze website leest u meer over het aanvragen van een alcoholvergunning.

Stap 5: Heeft u een terrasvergunning nodig?

Als u als ondernemer gebruik wilt maken van een terras, dan heeft u een terrasvergunning nodig. Ook als het terras op uw eigen terrein ligt. Op onze website leest u meer over  het aanvragen van een terrasvergunning.

Stap 6: Heeft u een exploitatievergunning nodig?

Om een horecazaak (lunchroom, café, restaurant) te mogen starten, overnemen of runnen, heeft u verschillende vergunningen nodig. Een ervan is een exploitatievergunning. Hierin staan regels over de openbare orde en veiligheid in en rondom uw bedrijf. Op onze website leest u alles over het aanvragen van een exploitatievergunning.

Stap 7: Krijgt u een Bibob-onderzoek?

Overheden, zoals gemeenten, kunnen de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken. Dit kan vanuit de Wet Bibob (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur).

Waarom een Bibob-onderzoek?

Het Bibob-onderzoek voorkomt dat wij als overheid criminele of onbetrouwbare (malafide) activiteiten mogelijk maken. Bovendien beschermt het de concurrentiepositie van betrouwbare (bonafide) ondernemers.

Wanneer een Bibob-onderzoek?

Wij kunnen een Bibob-onderzoek starten bij een af te geven of afgegeven omgevingsvergunning (als de bouwkosten hoger zijn dan 1 miljoen euro), een subsidie, het gunnen van een overheidsopdracht of een vastgoedtransactie. Ook wanneer de gemeente vermoedt dat een vergunning voor verkeerde doeleinden wordt gebruikt, kunnen we een Bibob-onderzoek instellen. Als u een alcoholwetvergunning aanvraagt, is een Bibob-onderzoek standaard onderdeel van uw aanvraag.

Stap 8: Zijn er mogelijkheden voor subsidie?

Er zijn bestaan veel verschillende subsidies waar u als ondernemer gebruik van kunt maken.