Bent u ondernemer en wlt u bij uw zaak een terras, dan moet u een terrasvergunning aanvragen. Dat moet ook als het terras op uw eigen terrein ligt. Een terrasvergunning kan onderdeel zijn van de drank- en horecavergunning. Wie een terras op gemeentegrond wil, moet ook een huurovereenkomst met de gemeente sluiten.

Hoe vraag ik het aan?

U kunt uw aanvraag voor een terrasvergunning indienen met behulp van het webformulier of door een afspraak te maken (telefonisch of via e-mail) met mevrouw C. Groenendijk.

Uw identiteit moet goed en veilig vastgesteld kunnen worden. Daarom heeft u een DigiD (digitale identiteitscode) nodig.

Als ik een horecabedrijf heb, heb ik dan ook een terrasvergunning nodig?

Ook voor een terras bij een horecabedrijf is vergunning nodig, maar u kunt dit combineren met uw drank- en horecavergunning. Bij een bedrijf waarvoor geen drank- en horecavergunning nodig is, vraagt u wel een aparte terrasvergunning aan.

Kan een terras ook op openbaar gebied worden ingericht?

U kunt een terrasvergunning krijgen voor openbaar gebied. Daar daar gelden wel extra richtlijnen voor. Richtlijn is onder meer dat u het terras recht voor de gevel van uw bedrijf inricht. Ook houdt u rekening met toegankelijkheid voor weggebruikers, bevoorrading en evenementen. In de meeste gevallen is de gemeente eigenaar van openbaar gebied. Naast de terrasvergunning heeft u dan eveneens een huurovereenkomst nodig.