Wat is het?
Heeft u een kamer over in uw woning die u niet gebruikt? Dan kunt u misschien die kamer verhuren. Zo helpt u bijvoorbeeld een jongere aan een plek om te wonen. Dit heet hospitaverhuur. Daarbij woont de huurder bij u in huis en maakt vaak ook gebruik van bijvoorbeeld de keuken en badkamer, maar u vormt geen huishouden samen. In de gemeente Lochem mag u één kamer verhuren. Daarvoor heeft u wel een vergunning nodig.
Het is vooral geschikt voor mensen die het prettig vinden om huisgenoten te hebben, maar toch hun eigen leefruimte willen behouden. Voordelen van het verhuren van een kamer zijn:
- Een huurder kan voor extra gezelligheid en aanspraak zorgen. Misschien helpt de huurder af en toe in de tuin, neemt hij of zij boodschappen mee of kookt u samen. Kleine dingen die het dagelijks leven nét wat leuker en makkelijker maken.
- Hospitaverhuur is flexibel en laagdrempelig: u bepaalt zelf aan wie u verhuurt en onder welke voorwaarden. Misschien kiest u voor een jongere die voor het eerst op kamers gaat, een expat of iemand die tijdelijk woonruimte nodig heeft. U kiest wat het beste bij uw situatie past.
Wilt u iets betekenen voor een jongere die net op eigen benen staat en uw steun goed kan gebruiken? Dan is ‘Kamers met Aandacht’ iets voor u. Dit platform koppelt huurders en verhuurders aan elkaar voor woonruimte. Ook begeleiden ze verhuurders bij het tijdelijk verhuren van een kamer in huis.
Wat kan er in Lochem?
Om een kamer te verhuren gelden de volgende regels:
- U blijft zelf in de woning wonen.
- De woning is geen recreatiewoning of bedrijfswoning.
- U verhuurt maximaal 1 kamer.
- U deelt de hoofdingang en de nutsvoorzieningen. Vaak gebruikt u ook samen bijvoorbeeld de keuken, badkamer of berging, maar dat is geen verplichting.
- De huurder schrijft zich in op het adres van de woning. U vormt geen gezamenlijk huishouden.
- Parkeren vindt plaats op eigen terrein.
Wat moet ik regelen?
- Vraag aan de hypotheekverstrekker of de verhuurder (woningcorporatie) of u een kamer mag verhuren.
- De rijksoverheid heeft veel informatie over het verhuren van een kamer. Via onderstaande links kunt u deze informatie raadplegen.
- Het verhuren van een kamer kan gevolgen hebben voor toeslagen, uitkeringen en belasting. Zoek uit wat dit voor uw situatie betekent. Voor meer informatie over de gevolgen voor toeslagen en uitkering kunt u ook terecht bij ‘t Baken Lochem.
- Vraag een omgevingsvergunning.
- Maak goede afspraken met uw huisgenoot en stel een huurcontract op.
- Voor het verhuren van een kamer geldt een proeftijd van 9 maanden. Voor studenten en mensen uit de maatschappelijke opvang is een tijdelijk huurcontract van 2 jaar mogelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over het huurcontract.
- Heeft u een koopwoning, dan is de verhuur van een kamer belastingvrij tot een bepaald bedrag. Heeft u een huurwoning dan is verhuur van een kamer mogelijk belastingvrij. De belastingdienst heeft hierover meer informatie. Zorg ervoor dat uw woning brandveilig is.
- Meld uw huurder aan bij de woonhuisverzekering. Controleer ook of aanvullende verzekeringen nodig zijn en of uw woonverzekering verhuur toestaat .
- Als u een kamer verhuurt, gelden er regels voor goed verhuurderschap. Bekijk op de website van de Rijksoverheid aan welke regels u zich als verhuurder moet houden.
Vragen en verdere informatie
Voor meer informatie contact opnemen met gemeente.