Markt Lochem wordt vernieuwd!

De Markt in Lochem krijgt een nieuwe inrichting. Het moet een aantrekkelijke plek worden voor inwoners en bezoekers. Er komt meer eenheid tussen de grote markt, kleine markt en het gedeelte ten noorden van de kerk. De gemeenteraad is akkoord met het nieuwe ontwerp.

Meer groen en gezelligheid

In het ontwerp (klik op de afbeelding om hem te vergroten) is rekening gehouden met het behoud van groen, minder parkeerplaatsen en meer plekken om gezellig te zitten. Denk aan zitranden met groen bij een bronfontein midden op de Markt. Deze fontein kan uit wanneer je de plek nodig hebt voor bijvoorbeeld de weekmarkt. De keitjes op de grote Markt maken plaats voor andere bestrating maar op plekken waar je niet hoeft te lopen komen ze nog wel terug. Want de keien horen bij Lochem.

Kloppend hart

De Markt als kloppend hart van de binnenstad van Lochem! Daar willen we naartoe. Met de nieuwe inrichting ontstaat er meer eenheid tussen de Markt en de andere plekken in het centrum van Lochem. De Markt wordt een fijne en gezellige plek om te winkelen, recreëren en boodschappen te doen. Daarbij is het behoud van de historische sfeer belangrijk. Ook moeten er verschillende evenementen kunnen plaatsvinden op de Markt. Kortom een levendige binnenstad met de Markt als middelpunt.

Ondernemers en inwoners dachten mee

Vorig jaar hebben ondernemers en inwoners hun mening gegeven over het ontwerp. Hun opmerkingen zijn meegenomen wat in sommige gevallen nog tot een aanpassing heeft geleid. Zo is het aantal parkeerplaatsen meer geworden dan in het oorspronkelijke plan. Ook is het groen langs de kerk aangepast.

Planning werkzaamheden

In de zomer van 2023 zijn we gestart met het weghalen van de keien op de Grote Markt. U vindt de planning van de eerste fases (pdf, 1.618 KB)  hier. Later dit jaar volgt dan het werk ten noorden van de kerk richting de Bierstraat. En daarna pakken we de Kleine Markt aan. Naar verwachting is alles klaar in maart 2024.