Hoe kunt u helpen?

U wilt helpen. Daar zijn we blij mee. Heeft u een initiatief of een idee maar weet u niet goed waar of hoe u moet beginnen? Hieronder hebben we informatie over hulp bieden voor u op een rijtje gezet.

Thuis opvang bieden

Wilt u thuis vluchtelingen opvangen?

Meld u dan aan via takecarebnb.org. Zij coördineren hulp voor gastgezinnen en geven u meer informatie over de mogelijkheden. Denk vooraf goed na, want bij het in huis nemen van vluchtelingen komt veel kijken. Op deze website staan ook veel gestelde vragen & antwoorden. En u vindt er 10 tips voor het opvangen van een vluchteling.

Liefst een eigen onderkomen

Het een absolute pré is dat de vluchtelingen een eigen onderkomen krijgen waar zij -als dat nodig blijkt- een jaar kunnen blijven wonen. Voor wie vluchtelingen opvangt is het belangrijk om mensen te verzamelen waarop een beroep kan worden gedaan.

Meld de gemeente dat u thuis mensen opvangt

Meld dit dan altijd bij de gemeente. En maak een afspraak met de gemeente om de vluchtelingen in te schrijven in de Basisregistratie Personen.

Als het niet langer gaat

Vangt u al mensen op en is dit niet langer vol te houden? Neem dan contact op met de gemeente via oekraine@lochem.nl . Wij kunnen geen garantie geven op een andere opvangplek.

Teams in de kernen

In een aantal kernen zijn teams opgezet rond de noodopvang van vluchtelingen. Zij weten waar de gastgezinnen en de vluchtelingen in uw dorp behoefte aan hebben. U kunt contact opnemen via de e-mailadressen/websites:

Overstijgt uw initiatief uw eigen kern?

Of heeft u een andere vraag of idee? Neemt dan contact op met oekraine@lochem.nl

Gastgezinnen ondersteunen als vrijwilliger

Het Leger des Heils zoekt vrijwilligers die gastgezinnen kunnen ondersteunen: www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligers-oekraine.

Hulp bieden aan noodopvanglocatie

De inzet van vrijwilligers kan vluchtelingen helpen hun weg te vinden in onze gemeente. De website www.lochemdoet.nl koppelt het aanbod van vrijwilligers uit stad Lochem aan de vraag naar hulp in Lochem.

Wilt u zich breder inzetten of oriënteren als vrijwilliger? Kijk dan eens op www.vluchtelingenwerk.nl.

Spullen bieden aan een gemeentelijke opvanglocatie

De gemeente Lochem heeft op dit moment geen spullen nodig voor de noodopvanglocaties. Hartelijk bedankt voor alle spullen die u al bracht. We zijn daarmee erg geholpen. Als er behoefte ontstaat, zullen wij een oproep plaatsen via de (sociale media) kanalen van Stichting Welzijn Lochem. Zo voorkomen we dat de nood-opvanglocatie overspoeld wordt met spullen die met de beste bedoelingen gebracht worden.

Spullen en goederen inzamelen of hulp bieden

Wilt u meedoen met een inzamelingsactie? De website NLvoorelkaar.nl verbindt vraag en aanbod.
Wilt u goederen bieden voor de mensen in Oekraine? Kijk dan op de website van Stichting Oekraïners in Nederland. Deze stichting heeft meer dan 30 inzamelpunten in Nederland en vervoert deze naar Oekraine.  

Medische zorg bieden

Bent u een zorgverlener en verleent u zorg aan Oekraïense vluchtelingen? Dit wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling ‘medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden’. U kunt de zorg kan declareren bij het CAK . De regeling geldt tot 1 maart 2027.

Doneren en hulp bieden

Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend voor mensen die gevlucht zijn en voor mensen die willen helpen: Het nummer is 070-44 55 888 (maandag t/m vrijdag 09.00-21.00 uur). Helpen kan ook door te doneren op Giro 555.

Kan ik ook andere vluchtelingen helpen?

Draagt u ook vluchtelingen die al langer in Nederland zijn een warm hart toe? En wilt u hen helpen, bijvoorbeeld door minimaal drie maanden opvang te bieden? Kijk voor meer informatie op de website takecarebnb.org.

U kunt ook terecht op de website van vluchtelingenwerk als u zich inzetten voor vluchtelingen in het algemeen.