De gemeente organiseert noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen op opvanglocaties en helpt de Oekraïners die tijdelijk in onze gemeente wonen. We schrijven mensen in en we organiseren voorzieningen en regelingen. Daarnaast ondersteunt de gemeente de kernen bij particuliere opvang. En geven we informatie en bieden we een luisterend oor. Er is een centraal e-mailadres voor uw vragen of tips aan de gemeente: oekraine@lochem.nl

Opvanglocaties

De gemeente heeft ruim 200 noodopvangplekken beschikbaar. Een team van locatiecoördinatoren zorgt voor het reilen en zeilen op de locaties. Deze coördinatoren hebben 1 centraal e-mailadres: locatiecoordinatie@lochem.nl. De volgende locaties zijn in gebruik:

Fletcher hotel De Scheperskamp

Hier is plek voor 105 mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne. De locatie is in gebruik sinds 24 maart tot 31 oktober 2002. 

EuroParcs Resort de Achterhoek

Hier is plek voor 100 mensen tot februari 2023. Het park stelt hiervoor een aantal huisjes tijdelijk beschikbaar.

De Bloemenkamp

De eerste Oekraïners verhuisden begin juli naar De Bloemenkamp. Zodra meer appartementen woonklaar zijn, nemen meer vluchtelingen uit Oekraine hun intrek. De appartementen in de Bloemenkamp kunnen we gebruiken tot en met december 2023 voor opvang. Vluchtelingen uit Oekraine en bewoners die al in de Bloemenkamp woonden, delen voor die periode samen het pand.

Tijdelijk gastgezin zijn

Wilt u tijdelijk gastgezin zijn, dan kunt u dit doorgeven via de website van vluchtelingenwerk. Daar staan ook veel gestelde vragen en antwoorden. En 10 tips voor het opvangen van een vluchteling - Takecarebnb.

Het een absolute pré is dat de vluchtelingen een eigen onderkomen krijgen waar zij -als dat nodig blijkt- een jaar kunnen blijven wonen. Voor wie vluchtelingen opvangt is het belangrijk om mensen te verzamelen waarop een beroep kan worden gedaan.

Samenwerking in de kernen

In verschillende kernen zijn er aanspreekpunten waar u kunt aankloppen met een vraag over particulieren bij gastgezinnen:

Aanbod opvanglocaties

Aanbiedingen voor opvanglocaties registreren wij. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met TakeCareBNB. Meer informatie over zelf opvang verzorgen leest u bij onze veel gestelde vragen.  

Veel gestelde vragen

De gemeente verzorgt ook de inschrijving van de vluchtelingen in de Basisregistratie Personen. Heeft u vragen over onderwijs, asiel of leefgeld?