De gemeente organiseert noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen op gemeentelijke opvanglocaties. Ook helpen we Oekraïners die tijdelijk in onze gemeente wonen. We schrijven mensen in en we organiseren voorzieningen en regelingen. Daarnaast ondersteunt de gemeente gastgezinnen bij particuliere opvang. We bieden  informatie en een luisterend oor. Er is een centraal e-mailadres voor uw vragen of tips aan de gemeente: oekraine@lochem.nl

Tijdelijk gastgezin zijn

Wilt u tijdelijk gastgezin zijn, dan kunt u dit doorgeven via de website van vluchtelingenwerk. Daar staan ook veel gestelde vragen en antwoorden. En 10 tips voor het opvangen van een vluchteling - Takecarebnb.

Het een absolute pré is dat de vluchtelingen een eigen onderkomen krijgen waar zij -als dat nodig blijkt- een jaar kunnen blijven wonen. Voor wie vluchtelingen opvangt is het belangrijk om mensen te verzamelen waarop een beroep kan worden gedaan.

Samenwerking in de kernen

In verschillende kernen zijn er aanspreekpunten waar u kunt aankloppen met een vraag over particulieren bij gastgezinnen:

Aanbod opvanglocaties

Aanbiedingen voor opvanglocaties registreren wij. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met TakeCareBNB. Meer informatie over zelf opvang verzorgen leest u bij onze veel gestelde vragen.  

Veel gestelde vragen

De gemeente verzorgt ook de inschrijving van de vluchtelingen in de Basisregistratie Personen. Heeft u vragen over onderwijs, asiel of leefgeld?