De gemeente organiseert noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen op opvanglocaties en helpt de Oekraïners die tijdelijk in onze gemeente wonen. We schrijven mensen in en we organiseren voorzieningen en regelingen. Daarnaast ondersteunt de gemeente de kernen bij particuliere opvang. En geven we informatie en bieden we een luisterend oor. Er is een centraal e-mailadres voor uw vragen of tips aan de gemeente: oekraine@lochem.nl

Opvanglocaties

De gemeente heeft 200 noodopvangplekken beschikbaar.Elke locatie heeft een locatiecoördinator. Deze coördinatoren hebben 1 centraal e-mailadres: locatiecoordinatie@lochem.nl De volgende locaties zijn in gebruik of in onderzoek:

Fletcher hotel De Scheperskamp

Hier is plek voor 105 mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne. De locatie is in gebruik sinds 24 maart en (vooralsnog) tot half juni 2022. 

EuroParcs Resort de Achterhoek

Hier is plek voor 100 mensen tot februari 2023. Het park stelt hiervoor een aantal huisjes tijdelijk beschikbaar.

De Bloemenkamp

Over deze locatie lopen voorbereidende gesprekken.

Tijdelijk gastgezin zijn

Wilt u tijdelijk gastgezin zijn, dan kunt u dit doorgeven via de website van vluchtelingenwerk. Daar staan ook veel gestelde vragen en antwoorden. En 10 tips voor het opvangen van een vluchteling - Takecarebnb.

Het een absolute pré is dat de vluchtelingen een eigen onderkomen krijgen waar zij -als dat nodig blijkt- een jaar kunnen blijven wonen. Voor wie vluchtelingen opvangt is het belangrijk om mensen te verzamelen waarop een beroep kan worden gedaan.

Samenwerking in de kernen

In verschillende kernen zijn er aanspreekpunten waar u kunt aankloppen met een vraag over particulieren bij gastgezinnen:

Aanbod opvanglocaties

Aanbiedingen voor opvanglocaties registreren wij. Op dit moment kunnen we niet aangeven of, hoe en wanneer wij daarvan gebruik maken omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn.

Veel gestelde vragen

De gemeente verzorgt ook de inschrijving van de vluchtelingen in de Basisregistratie Personen. Heeft u vragen over onderwijs, asiel of leefgeld?