De secretaris van de commissie onderzoekt eerst of het verschil van mening op een andere manier kan worden opgelost. Misschien kan het besluit nader worden toegelicht, een misverstand worden weggenomen of biedt mediation een mogelijkheid. Is dat niet het geval, dan wordt het bezwaarschrift voorgelegd ter advies aan de commissie.

Hoorzitting

De commissie nodigt u, een vertegenwoordiger van het college en eventueel andere belanghebbenden uit voor een hoorzitting. Bij deze hoorzitting zijn een secretaris en drie leden van de bezwarencommissie aanwezig. Tijdens de hoorzitting mag u uw bezwaar toelichten. Ook de gemeente legt uit waarom ze dit besluit heeft genomen. Meestal stelt de commissie nog een aantal vragen om de zaak helder te krijgen.

Advies

Na de hoorzitting stelt de commissie een advies op. Dit duurt ongeveer drie tot vier weken. De commissie stuurt haar advies naar burgemeester en wethouders. U ontvangt een kopie van dit advies.

Burgemeester en wethouders nemen dan een beslissing over het besluit waartegen het bezwaarschrift is ingediend. Bij deze beslissing betrekken zij het advies van de commissie Bezwaarschriften. Vervolgens ontvangt u daarover bericht. Volgens de Algemene wet bestuursrecht moet binnen 18 weken een besluit genomen worden over uw bezwaar. Gebeurt dit niet dan mag u de gemeente in gebreke stellen. U doet dit door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders. Hierin kunt u aangeven dat het college te laat is met haar beslissing en dat u verzoekt om een besluit. De gemeente krijgt na uw brief nog twee weken extra tijd om een beslissing te nemen.

Vragen over de procedure?

Neemt u dan contact op met het secretariaat van de commissie bezwaarschriften. U kunt vragen naar Monique Marée of Frank Rietberg. Telefoon (0573) 28 92 22. Zij helpen de commissie met de juridische en administratieve zaken.