Om een auto, vrachtwagen, brommer of trekker te besturen, heeft u een rijbewijs nodig. Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in de gemeente waar u woont. Maak voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van uw rijbewijs een afspraak. Uw oude rijbewijs levert u in als u uw nieuwe rijbewijs ophaalt.

Verlengen ook online mogelijk

In onze gemeente is het ook mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen. Dit gebeurt via de site van het RDW. Bij een online verlenging is het rijbewijs al na twee werkdagen op te halen bij de receptie van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

Meenemen

Bij de aanvraag in het gemeentehuis neemt u mee:

 • Een recente kleurenpasfoto volgens de eisen van de Rijksoverheid.
 • Bij het aanvragen van uw 1e rijbewijs: een geldig paspoort of ID-kaart.
 • Bij het verlengen of vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs.
 • Bij vermissing van uw rijbewijs: een geldig paspoort of ID-kaart
 • Gezondheidsverklaring van het CBR (indien van toepassing).

Bij de online aanvraag neemt u uw huidige rijbewijs mee naar de fotograaf.

Kosten

U betaalt bij het aanvragen van uw rijbewijs:

 • rijbewijs € 48,15
 • rijbewijs bij spoedaanvraag € 82,25
 • verklaring van vermissing; vervallen, wordt niet in rekening gebracht
 • gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring): het tarief dat het CBR daarvoor in rekening brengt (€ 41,35)

Als u het rijbewijs online aanvraagt dan betaalt u ook € 48,15 aan het RDW (via iDeal). Let op! Naast deze kosten betaalt u bij de fotograaf nog voor de pasfoto en het verwerken van de handtekening.

Spoedaanvraag

Als u voor 14:00 uur het rijbewijs aanvraagt, kunt u deze de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Maak een afspraak.

Rijbewijs halen onder 18 jaar

Jongeren kunnen met 17 jaar hun autorijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan samen met een begeleider autorijden. Meer informatie kunt u vinden op 2todrive.nl.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent op de datum waarop uw rijbewijs verloopt
 • een beperking heeft die invloed heeft op uw rijvaardigheid
 • medicijnen gebruikt die invloed hebben op uw rijgedrag
 • een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus

Een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) kunt u kopen bij het CBR of bij de receptie van het gemeentehuis. U krijgt uw gezondheidsverklaring direct mee.

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs legt u een verklaring van vermissing af. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak vult u de verklaring in. U kunt daarna direct het nieuwe rijbewijs aanvragen. 

Een vermissing van het rijbewijs kan ook digitaal via de website van het RDW.  (Zie “Melden verlies, diefstal of misbruik Nederlands rijbewijs”)

Uitbreiding categorieën

Wilt u een extra type motorvoertuig op uw rijbewijs laten zetten? Maak dan een afspraak om uw rijbewijs te vernieuwen.

Rijbewijs voor brommer, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel?

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. 

De rijksoverheid heeft meer informatie over bromfietsrijbewijzen.

Ophalen

Heeft u het rijbewijs op het gemeentehuis in Lochem aangevraagd dan ligt het rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar bij de receptie. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U moet het oude rijbewijs meenemen, is het uw eerste rijbewijs neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.

Bij een online verlenging ligt na 2 werkdagen uw rijbewijs klaar bij de receptie van het gemeentehuis in Lochem. Ook hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U moet ook het oude rijbewijs meenemen.

Meer informatie

De rijksoverheid heeft meer informatie over rijbewijzen.