Om een auto, vrachtwagen, brommer of trekker te besturen, heeft u een rijbewijs nodig. Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in de gemeente waar u woont. Maak voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van uw rijbewijs een afspraak. Uw oude rijbewijs levert u in als u uw nieuwe rijbewijs ophaalt.

Verlengen online mogelijk

In onze gemeente is het ook mogelijk om de verlenging van het rijbewijs online aan te vragen. Dit gebeurt via de site van het RDW. Bij een online verlenging is het rijbewijs al na twee werkdagen op te halen bij de receptie van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

Meenemen

Bij de aanvraag in het gemeentehuis neemt u mee:

 • Een recente kleurenpasfoto volgens de eisen van de Rijksoverheid.
 • Bij het aanvragen van uw 1e rijbewijs: een geldig paspoort of ID-kaart.
 • Bij het verlengen of vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs.
 • Bij vermissing van uw rijbewijs: een geldig paspoort of ID-kaart
 • Gezondheidsverklaring van het CBR (indien van toepassing).

Bij de online aanvraag neemt u uw huidige rijbewijs mee naar de fotograaf.

Kosten

U betaalt bij het aanvragen van uw rijbewijs:

 • rijbewijs € 51,10
 • rijbewijs bij spoedaanvraag € 90,75
 • verklaring van vermissing; vervallen, wordt niet in rekening gebracht
 • gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring): het tarief dat het CBR daarvoor in rekening brengt (€ 44,50)
 • Als u het rijbewijs online aanvraagt dan betaalt u € 51,11 aan het RDW (via iDeal). Let op! Naast deze kosten betaalt u bij de fotograaf nog voor de pasfoto en het verwerken van de handtekening.

Spoedaanvraag

Als u voor 14:00 uur het rijbewijs aanvraagt, kunt u deze de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Maak een afspraak.

Rijbewijs halen onder 18 jaar

Jongeren kunnen met 17 jaar hun autorijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan samen met een begeleider autorijden. Meer informatie kunt u vinden op 2todrive.nl.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

U heeft een medische keuring nodig als u:

 • 75 jaar of ouder bent op de datum waarop uw rijbewijs verloopt
 • een beperking heeft die invloed heeft op uw rijvaardigheid
 • medicijnen gebruikt die invloed hebben op uw rijgedrag
 • een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus

Een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) kunt u kopen bij het CBR of bij de receptie van het gemeentehuis. U krijgt uw gezondheidsverklaring direct mee.

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs legt u een verklaring van vermissing af. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak vult u de verklaring in. U kunt daarna direct het nieuwe rijbewijs aanvragen. 

Een vermissing van het rijbewijs kan ook digitaal via de website van het RDW.  (Zie “Melden verlies, diefstal of misbruik Nederlands rijbewijs”)

Uitbreiding categorieën

Wilt u een extra type motorvoertuig op uw rijbewijs laten zetten? Maak dan een afspraak om uw rijbewijs te vernieuwen.

Rijbewijs voor brommer, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel?

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. 

De rijksoverheid heeft meer informatie over bromfietsrijbewijzen.

Ophalen

Heeft u het rijbewijs op het gemeentehuis in Lochem aangevraagd dan ligt het rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar bij de receptie. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U moet het oude rijbewijs meenemen, is het uw eerste rijbewijs neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.

Bij een online verlenging ligt na 2 werkdagen uw rijbewijs klaar bij de receptie van het gemeentehuis in Lochem. Ook hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U moet ook het oude rijbewijs meenemen.

Meer informatie

De rijksoverheid heeft meer informatie over rijbewijzen.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.