Soms hebt u een bewijs nodig waaruit blijkt dat u in leven bent. Bijvoorbeeld als uw levensverzekeraar of pensioenfonds hierom vraagt. 

Een verklaring van in leven zijn vraagt u aan bij de gemeente. Burgemeester en wethouders van uw gemeente geven deze verklaring af, waarin wordt verklaard dat de persoon volgens de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) in leven is. Deze verklaring is alleen in Nederland te gebruiken. Voor een internationale versie leest u verder bij Attestatie de vita.

Bij de aanvraag van de verklaring voor het pensioenfonds is het nodig een kopie van de brief van het pensioenfonds mee- of na te sturen. Hierin moet vermeld staan dat het bewijs kosteloos door de gemeente wordt afgegeven.

U kunt kiezen uit :

 • verklaring voor het pensioenfonds
 • verklaring voor andere doeleinden

Uw identiteit moet goed en veilig vastgesteld worden. Daarom heeft u DigiD (digitale identiteitscode) nodig. U moet ook direct online betalen met iDEAL.

Het bewijs van in leven zijn ontvangt u binnen 4 werkdagen op uw huisadres.

Wat heb ik nodig?

  Komt u langs?

  • Een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
  • Vraagt u het bewijs aan voor uw pensioenfonds? Neemt u dan de brief mee die u daarover gekregen heeft.

  Kosten

  • € 7,55

  Als u het uittreksel nodig heeft voor het pensioen kan het zijn dat het gratis is. Als u langskomt aan de balie neem dan de brief van het pensioenfonds mee.

  Langskomen

  Voor het aanvragen van een bewijs van in leven zijn aan de balie kunt u een afspraak maken. U krijgt van ons via de mail een bevestiging van uw afspraak. Uw bewijs van in leven zijn wordt aan de balie direct verstrekt.

  Is een bewijs van in leven zijn gratis voor lijfrentepolissen?

  Nee. Voor een bewijs van in leven zijn voor een lijfrentepolis betaalt u de gebruikelijke kosten.