Een vers eitje, een zakje aardappelen of een potje aardbeienjam kopen langs de weg bestaat al langer. De nieuwe ontwikkeling van streekvoedsel gaat verder. Het past in een landelijke ontwikkeling om voedsel uit je eigen omgeving te eten. Zowel thuis als in een restaurant. Sommige restaurants onderscheiden zich er zelfs mee van anderen. En ‘geteeld in eigen streek’ is ook onderdeel van de Achterhoekse campagne om toeristen en dagjesmensen te trekken.

Streekvoedsel is een positieve ontwikkeling

Wij zijn positief over de ontwikkeling van streekproducten. Door de nieuwe ondernemers ontstaat een nieuwe lokale economie. Het verbindt boeren en burgers. Bijvoorbeeld wanneer we samen de handen uit de mouwen steken tijdens natuurwerkdagen of in de boerderijwinkel tijdens het boodschappen doen. Door elkaar te ontmoeten, ontstaat meer begrip. Dat geeft het Achterhoekse Noaberschap een modern jasje. Streekvoedsel is meer dan voedsel!

Streekvoedsel verandert het landschap

De ontwikkeling naar meer streekvoedsel heeft invloed op het landschap. Zo ziet u bijvoorbeeld meer groentekwekerijen in plaats van maisakkers of weilanden, granen op het land, voedselbossen voor noten en bessen. Hierdoor ontstaat op sommige plekken een kleinschaliger landschap met meer ruimte voor natuur. Dit is goed voor de verschillende soorten planten en dieren die in ons  gebied leven (biodiversiteit).

Aanbieden van streekproducten

Ook aan de kant van de weg en in onze kernen zien we nieuwe voedselvoorzieningen. Zo kunt u in een afhaalpunt 24 uur per dag boodschappen doen en betalen met een app. U kunt melk tappen wanneer u maar wilt of een lokaal groentepakket thuis laten afleveren. Voorbeelden van lokale aanbieders vindt u verderop op deze pagina.

Hoe moedigen wij dit aan?

Op verschillende manieren steunt de gemeente het aanbod van streekproducten:

  • door relatiegeschenken en kerstpakketten af te nemen uit Lochem en omgeving
  • door streekproducten aan te bieden in het bedrijfsrestaurant
  • door agrarische ondernemers zo goed mogelijk te helpen bij plannen voor duurzaam ondernemen of de productie van streekproducten. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een (omgevings-)vergunning, een standplaats op de weekmarkt voor uw eigen streekproducten, of door uw behoeften samen met u in kaart te brengen.
  • Door producenten en consumenten in onze gemeente met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld als opdrachtgever van het project ‘De Achterhoekse Smaakbeleving’ dat in 2022 en 2023 Europese subsidie krijgt).
  • Door de korte voedselketen te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld door de campagne Super Die Boer.

Welke initiatieven zijn er al?

Vereniging Streekproducten Achterhoek

De leden van de Vereniging Streekproducten Achterhoek (VSA) zijn actieve boeren in de Achterhoek en omgeving. Zij zorgen voor groente en fruit, zuivel en vlees, lekkere drankjes en smaakmakers en nog veel meer om te kunnen genieten van het platteland. Het doel van de vereniging is om de keten tussen producent en consument kort te houden.

Aanbieders van streekproducten

Een lijst met lokale initiatieven vindt u hier. Wilt u dat uw bedrijf erbij komt te staan? Stuur een e-mail naar m.mobach@lochem.nl. Kijk ook op de website van Super die Boer voor meer aanbieders van streekproducten.

NaamSoort bedrijfAdresPlaats
Hoeve 't HulshofBoerderijwinkel en ZorgboerderijWhemerweg 257218 MK Almen
Boerderij 't HaveBoerderijwinkelDorpsstraat 607218 AJ Almen
BosheurneBoerderijwinkelRuurloseweg 477244 PC Barchem
Boerderijwinkel De WindeBoerderijwinkelBraakhekkeweg 97217 SK Harfsen
Tuinderij De VeldhofTuinderij en veldwinkelVeldhofstraatJoppe
OxerbroodBakkerOxerweg 22Epse
WoestenenkBoerderijwinkelMarsmansteeg 27245 WG Laren (Gld.)
Wijngoed Gelders LarenWijngoedSekmaatsteeg 17245 PS Laren (Gld.)
Melkschapenbedrijf De KooihoekBoerderijwinkelExelseweg 67245 VE Laren (Gld.)
Boerderij KelholtBoerderijwinkelVordenseweg 107241 RL Lochem
Hoeve Lochem aan den BerkelKampeerboerderij en boerderijwinkelDochterenseweg 29A7241 TD Lochem
Afhaalpunt Eefde   Afhaalpunt LochemBurgerboerderij de PatrijsSchoolstraat 19 A   Prins Bernardweg 11Eefde   Lochem
Winny en Arjen van BuurenLandgoed VelhorstVelhorst 67241 TB Lochem
Wansink AardappelenBoerderijverkoopZutphenseweg 147245 BL Laren
De SteurhoeveWebwinkelHolterweg 617245 SL Laren
Cider DrinksWebwinkel en verschillende verkooppuntenVelhorst 27241 TB Lochem
Puur & HeerlijkVerkoop via verschillende verkooppuntenBoedelhofweg 557211 BP Eefde