Toegankelijkheid staat bij onze gemeente hoog in het vaandel. Fysieke en figuurlijke drempels halen we zoveel mogelijk weg uit de samenleving. Hiervoor zijn specifieke kennis en passende maatregelen nodig.

Klankbordgroep Inclusie

Per 1 januari 2024 is een klankbordgroep Inclusie begonnen. De groep bestaat uit inwoners met een fysieke of verstandelijke beperking die vanuit hun eigen expertise mee willen denken over beleidsvoorstellen en besluiten. Bijvoorbeeld verkeerssituaties of voorzieningen in de openbare ruimte.

Wilt u meer weten over de klankbordgroep? Of heeft u interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met de Aanjager Inclusie en Diversiteit.

Toegankelijke looproutes

In 2022 voerden we een onderzoek uit naar de toegankelijkheid op de meeste gebruikte looproutes. De uitkomsten, inclusief kaart met de vastgestelde knelpunten leest u na in het rapport (pdf, 5.282 KB).

Vanaf 2024 gaan we aan de slag met het oplossen van de knelpunten. Dit doen we in samenwerking met onze klankbordgroep Inclusie.

Digitale Toegankelijkheid

Ook online is het belangrijk dat iedere inwoner de benodigde informatie kan vinden en kan lezen of beluisteren.

Verkiezingen

In tijden van verkiezingen zorgen we ervoor dat inwoners zoveel mogelijk hun eigen stem kunnen uitbrengen. Daar nemen we passende maatregelen voor.

Bijvoorbeeld:

  • Alle stemlokalen zijn toegankelijk met een rolstoel. In elk stemlokaal is een stemhokje met een schrijfblad dat op hoogte in te stellen is.
  • De kandidatenlijst is beschikbaar in braille, bij de balie in het gemeentehuis van Lochem.
  • In elk stemlokaal is een leesloep, waarmee teksten in groter formaat te lezen zijn.
  • De kandidatenlijst wordt van te voren ingesproken zodat deze ook te beluisteren is.
  • Bij Lokaal ’t Spijk in Eefde werkt iemand met een (licht) verstandelijke beperking van Stichting Prokkel. Stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven, mensen met en zonder een verstandelijke beperking, om samen leuke dingen te ondernemen. En ook serieuze dingen, zoals helpen in een stemlokaal. 

Heeft u meer ideeën voor het inclusief stemmen? Neem contact op met onze Aanjager Inclusie en Diversiteit!

Contact

Heeft u vragen of ideeën voor dit onderwerp? Neem dan contact op met onze Aanjager Inclusie en Diversiteit:

Renate Weijenberg
r.weijenberg@lochem.nl
0573-289 222
Bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag