U heeft een vergunning nodig als u een groot of klein evenement wilt organiseren. Grote evenementen zijn bijvoorbeeld een festival, popconcert, braderie, optocht, kerstmarkt of sportwedstrijd. Een klein evenement is bijvoorbeeld een (buurt)feest of straatbarbecue. In de animatie leggen we het eenvoudig uit.

Lees de tekst

Heeft u een goed idee voor een evenement en bent u van plan om dit evenement zelf te organiseren? Daar komt best wat bij kijken. Bijvoorbeeld een vergunning voor uw evenement. De aanvraag bestaat uit zes stappen.

Stap 1: Neem contact op

Wij raden u aan om voor uw aanvraag contact op te nemen met de gemeente Lochem. In dit eerste gesprek bespreken we samen uw unieke evenement en maken wij u wegwijs in het aanvraagproces. En twijfelt u of iets een evenement is, dat kan, want dat is niet altijd meteen duidelijk. Neem ook dan gerust contact met ons op.

Stap 2: Verstuur uw aanvraag

Kijk op www.lochem.nl/evenementen en vraag uw vergunning aan. Zorg dat u dit op tijd doet. Wat is op tijd? De aanvraag voor een klein evenement zoals een wandelevenement of een buurtbarbecue verstuurt u uiterlijk 8 weken voor de start van het evenement. Voor een groot evenement zoals bijvoorbeeld een dorpsfeest of paardencross is dat 12 weken van te voren. Om uw aanvraag compleet te maken vragen we vaak om een plattegrond, programma en veiligheidsplan mee te sturen. Meer informatie hierover vindt u op onze site.

Stap 3: De gemeente is aan zet

Nu gaan wij voor u aan de slag, dit kan een aantal weken duren. We beoordelen of uw aanvraag compleet is als er meer informatie nodig is nemen wij contact op. Het kost vaak extra tijd als bijvoorbeeld de plattegrond moet worden aangepast of het veiligheidsplan niet compleet is. We kijken naar mogelijke risico's tijdens het evenement inschatten in hoe groot die risico's zijn. Het kan ook zijn dat we advies vragen aan anderen. Uw aanvraag voor een dorpsfeest sturen wij bijvoorbeeld naar de afdeling verkeer en uw aanvraag voor een evenement met een grote tent bespreken wij met de brandweer.

Stap 4: Gefeliciteerd! U krijgt uw vergunning

Zijn alle stappen goed doorlopen, dan krijgt u de vergunning. Anderen kunnen nu nog zes weken lang bezwaar maken.

Stap 5: Tijd voor het evenement

Het is zover alles staat klaar voor uw evenement. Wij wensen u heel veel plezier. Het kan zijn dat wij bij de opbouw of tijdens het evenement controleren of alles veilig en goed verloopt.

Stap 6: Evalueren

Een goede organisatie is nooit uitgeleerd. Ook als er niks vervelends is gebeurt kunnen we van het evenement leren. Het is daarom belangrijk om na het evenement met elkaar te evalueren. Zo maken we de Lochemse evenementen steeds beter en veiliger. Dus wilt u een vergunning aanvragen? Wij helpen u graag.

Meer weten?

Kijk op www.lochem.nl/evenementen of neem contact op via mail evenementen@lochem.nl.