LET op: maandag 22 juli en dinsdag 23 juli GEEN SPOEDAANVRAGEN MOGELIJK

Een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) vraagt u persoonlijk aan bij de balie. Dit geldt ook voor kinderen. U moet hiervoor een afspraak maken. U betaalt bij de aanvraag. Voor uw kind is het ook mogelijk om van te voren online toestemming in te dienen.

Verschil tussen paspoort en ID-kaart

  • Met een paspoort kunt u reizen over de hele wereld.
  • Met een ID-kaart kunt u reizen in een beperkt aantal landen.
  • Een ID-kaart is goedkoper en heeft een kleiner formaat.

Meenemen

  • Uw paspoort en/of ID-kaart, ook als deze niet meer geldig zijn. Heeft u geen paspoort of ID-kaart, neem dan uw rijbewijs mee.
  • Een recente kleurenpasfoto volgens de eisen van de Rijksoverheid.
  • Uw kind(eren), voor wie u een paspoort of ID-kaart aanvraagt. 

Bij een aanvraag voor een kind onder de 18 jaar, is het belangrijk dat iedere ouder die het gezag heeft over het kind (of een andere volwassenen die het gezag heeft) toestemming geeft. U kunt  online toestemming met DigiD (met de knop hieronder) geven, schriftelijk met het toestemmingsformulier (pdf, 192 KB) . Of aan de balie met uw legitimatiebewijs. Iedere ouder of gezaghebber kan ook apart toestemming geven.

Je hoeft onder de 18 jaar alleen toestemming te hebben voor een paspoort. Voor een ID-kaart is dat onder de 12 jaar.

Uw identiteit moet goed en veilig vastgesteld worden. Daarom heeft u DigiD (digitale identiteitscode) nodig. 

Reizen met kinderen

Reist u met een kind jonger dan 18 naar het buitenland? Met dit formulier toont u aan dat u hiervoor toestemming heeft van de ouder(s)/gezaghouder. Het formulier is niet verplicht maar zorgt wel voor een snellere grenscontrole.

Kosten

Paspoort of ID-kaartPrijsPrijs bij spoedaanvraagGeldig
Paspoort 18 jaar en ouder€ 83,85€ 140,9010 jaar
Paspoort jonger dan 18 jaar€ 63,40€ 120,455 jaar
ID-kaart 18 jaar en ouder€ 75,80€ 132,8510 jaar
ID-kaart jonger dan 18 jaar€ 40,90€ 97,955 jaar

Spoedaanvraag paspoort

Als u voor 14:00 uur het paspoort aanvraagt, kunt u deze de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Maak een afspraak.

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart of paspoort legt u een verklaring van vermissing af. Meld een vermist reisdocument digitaal of op het gemeentehuis. 

Gaat u onmiddellijk op reis?

Dan kunt u een  noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Als uw paspoort of ID-kaart in verkeerde handen komt, is er kans op identiteitsfraude.

Paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt in het buitenland

Verblijft u in het  buitenland en bent u uw paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt? Doe direct aangifte bij de lokale politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Hiermee kunt u naar Nederland reizen. In Nederland legt u ook een verklaring van vermissing af bij de gemeente. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u een afspraak maken om bij de gemeente een paspoort of ID-kaart aan te vragen.

Ophalen

Het paspoort of identiteitskaart ligt na 5 werkdagen klaar bij de receptie van het gemeentehuis. U komt persoonlijk langs met een geldig legitimatiebewijs om het af te halen .Als u het oude paspoort of identiteitskaart nog in bezit heeft dan moet u dit ook meenemen. 

Meer informatie

Naast een nationaal paspoort en een ID-kaart zijn er nog verschillende andere soorten reisdocumenten. Bijvoorbeeld een tweede paspoort en zakenpaspoort.