Een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) vraagt u persoonlijk aan bij de balie. Dit geldt ook voor kinderen. U moet hiervoor een afspraak maken. U betaalt bij de aanvraag.

Verschil tussen paspoort en ID-kaart

  • Met een paspoort kunt u reizen over de hele wereld.
  • Met een ID-kaart kunt u reizen in een beperkt aantal landen.
  • Een ID-kaart is goedkoper en heeft een kleiner formaat.

Meenemen

  • Uw paspoort en/of ID-kaart, ook als deze niet meer geldig zijn. Heeft u geen paspoort of ID-kaart, neem dan uw rijbewijs mee.
  • Een recente kleurenpasfoto volgens de eisen van de Rijksoverheid.
  • Uw kind(eren), voor wie u een paspoort aanvraagt en de schriftelijke toestemming (pdf, 192 KB) .

Jonger dan 18 jaar, neem dan ook mee:

  • Schriftelijke toestemming (pdf, 192 KB)  van beide ouders, of toestemming van wie het gezag over jou heeft.
  • Geldig legitimatiebewijs van de toestemmende ouder(s)/gezaghouder.

Reizen met kinderen

Reist u met een kind jonger dan 18 naar het buitenland? Met dit formulier toont u aan dat u hiervoor toestemming heeft van de ouder(s)/gezaghouder. Het formulier is niet verplicht maar zorgt wel voor een snellere grenscontrole.

Kosten

Paspoort of ID-kaartPrijsPrijs bij spoedaanvraagGeldig
Paspoort 18 jaar en ouder€ 74,75€ 125,6510 jaar
Paspoort jonger dan 18 jaar€ 56,55€ 107,455 jaar
ID-kaart 18 jaar en ouder€ 64,00€ 114,9010 jaar
ID-kaart jonger dan 18 jaar€ 32,90€ 83,805 jaar

Spoedaanvraag paspoort

Als u voor 14:00 uur het paspoort aanvraagt, kunt u deze de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Maak een afspraak.

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal van uw ID-kaart of paspoort legt u een verklaring van vermissing af. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak vult u de verklaring in. U kunt daarna direct het nieuwe paspoort of ID-kaart aanvragen.

Gaat u onmiddellijk op reis?

Dan kunt u een  noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Als uw paspoort of ID-kaart in verkeerde handen komt, is er kans op identiteitsfraude.

Paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt in het buitenland

Verblijft u in het  buitenland en bent u uw paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt? Doe direct aangifte bij de lokale politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. Hiermee kunt u naar Nederland reizen. In Nederland legt u ook een verklaring van vermissing af bij de gemeente. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u een afspraak maken om bij de gemeente een paspoort of ID-kaart aan te vragen.

Ophalen

Het paspoort of identiteitskaart ligt na 5 werkdagen klaar bij de receptie van het gemeentehuis. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Als u het oude paspoort of identiteitskaart nog in bezit heeft dan moet u dit ook meenemen.

Meer informatie

Naast een nationaal paspoort en een ID-kaart zijn er nog verschillende andere soorten reisdocumenten. Bijvoorbeeld een tweede paspoort en zakenpaspoort.