Een veilige omgeving zorgt voor meer omzet, een prettige werkomgeving en een aantrekkelijke sfeer voor inwoners en bezoekers. Met een paar simpele aanpassingen leest u wat u kunt doen en welke instanties u kunnen helpen.
Platform Veilig Ondernemen (PVO)
Het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland is actief in Gelderland en Overijssel. Aan dit platform nemen winkeliersverenigingen, gemeenten, politie en OM deel. Veiligheid in het buitengebied, cybercrime en winkelcriminaliteit zijn de belangrijkste speerpunten.
Overval voorkomen
Detailhandelaren zijn vaak doelwit van een overval. Weet u wat te doen bij of na een winkeloverval?
- Op de website van de politie vindt u informatie over het voorkomen van een overval.
- Volg gratis een online training (van het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid) en leer hoe u verdacht gedrag herkent en zelf veiligere patronen kunt aanleren. Laat ook uw medewerkers deze korte training volgen, zodat u samen alert kunt zijn.
Brand voorkomen
Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in en om uw bedrijfspand. Neem daarom maatregelen om de kans op brand te beperken. Op de website ChecklistBrand.nl kunt u een korte test invullen over de risico’s op brand in uw bedrijf. U krijgt meteen praktisch advies op maat.
Veilig online ondernemen
Er zijn meerdere maatregelen die u als ondernemer kunt nemen om veilig online zaken te doen (website Rijksoverheid.nl). Denk aan maatregelen die uw privacy beschermen en voorkomen dat u, uw bedrijf of uw klanten slachtoffer worden van online spionage.
- Test de cyberweerbaarheid van uw bedrijf met hulp van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit is een onafhankelijke stichting die u graag helpt bij veilig (digitaal) ondernemen.
- Bezoek de site van het Digital Trust Center (een website van het Ministerie van Economische Zaken), daar vindt u informatie en advies over digitale weerbaarheid voor uw onderneming. U kunt onder andere een gratis MKB Phishing test doen en leren over de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
Ondermijning
Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit noemen we ook wel ondermijning. Ondermijning heeft negatieve gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Illegale kweek van wietplanten. Dit geeft veel kans op brandgevaar of waterschade en is een groot risico voor buurtbewoners.
- Criminelen die een bedrijf starten met geld dat ze door criminaliteit (zoals drugshandel) hebben verkregen. Vaak ziet u hier nauwelijks of geen klanten en zijn ramen afgeplakt. Naast het witwassen van geld levert zo’n ‘spookwinkel’ een negatieve uitstraling op de buurt en valse concurrentie voor eerlijke ondernemers op.
- Criminele activiteiten die gepaard kunnen gaan met geweld en bedreiging.
Ziet u een verdachte situatie?
- Meld uw vermoedens bij de politie: 9099-88 44.
- Of bij Meld misdaad anoniem: 0800-70 00.
- Ook als u slachtoffer bent van ondermijning kunt u het beste contact opnemen met de politie.
Meer weten
Lees meer over ondermijning op de website van de Rijksoverheid.