U kunt bij de gemeente terecht voor verschillende vraagstukken waar u tegenaan kan lopen als agrarisch ondernemer. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee. (m.mobach@lochem.nl, 0573 289 115)

Vergunning en omgeving

 • Wilt u een vergunning aanvragen? Bezoek voor meer informatie onze pagina over de omgevingsvergunning.
 • Heeft u een concrete vraag over de mogelijkheden die het bestemmingsplan voor uw erf biedt? Of over bouwregels op uw erf? Neem contact op met Tim Brouwer ((0573) 289 151, tp.brouwer@lochem.nl).
 • Ondermijning: Veel inwoners van het buitengebied zijn wel eens gepolst om mee te werken aan het verhuren van een schuur of loods voor duistere praktijken. Denk aan het produceren van drugs of het opslaan van illegale spullen. In deze folder Veilig uw pand verhuren (pdf, 470 KB)  vindt u tips voor het afsluiten van een huurovereenkomst. Ook leest u meer informatie op de website site van Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland. U kunt maar één keer nee zeggen.
 • Ondermijning: Neem contact op met de politie bij het vermoeden van een drugslab: 0900 - 8844. Als u uw informatie liever anoniem meldt, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Natuur, landschap en duurzaamheid

 • Wilt u meer informatie over natuurinclusieve landbouw? Inspiratie of meer informatie over activiteiten? Bezoek dan het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.
 • Wilt u kennis ontwikkelen en delen op het gebied van een gezonde toekomst voor boer, dier, bodem, lucht, water en omgeving? Dan is de Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers mogelijk iets voor u.
 • Bent u producent of verkoopt u lokale producten? De vereniging Streekproducten Achterhoek promoot producten uit onze streek.
 • Overweegt u de aanleg van landschapselementen? U kunt dan advies krijgen over de uitvoering en beplantingskeuze (info@onderholt.nl of 0575 - 550593). Informeer ook naar de mogelijkheden voor subsidie.
 • Jaarlijks worden er in en rond gemeente Lochem linten van zonnebloemen gezaaid rond maispercelen. Dat is in de zomer een lust voor het oog. De zonnebloemen kunt u meehakselen tijdens de maisoogst. En tussen de zonnebloemen groeit ook ander groen, insecten en kleine dieren zijn er blij mee! Meer informatie vind u op de website van het zonnebloemlint.
 • Heeft u plannen voor een kleine windmolen? Bespreek dat met een medewerker van de gemeente Lochem. Zij kunnen u vertellen wat mag en wat niet. (i.bremer@lochem.nl of 0573 - 28 92 22) U leest informatie op onze pagina over kleinschalige windmolens.

Uw welzijn

 • Heeft u zorgen over uw welzijn of dat van iemand die u kent? Neem contact op met het ’t Baken.
 • Een persoonlijk gesprek aan uw keukentafel? Praat u graag een keer met iemand thuis aan de keukentafel over uw persoonlijke welzijn, bedrijf en waar u tegenaan loopt? Maak dan een afspraak voor een keukentafelgesprek. Een keukentafelgesprek kost u geen geld. Marc Mobach vertelt u meer over de mogelijkheden en helpt u hiermee verder: m.mobach@lochem.nl, 0573 -289 115.
 • Taboer: dit onafhankelijke loket biedt u kosteloos een luisterend oor en helpt u bij het vinden van passende hulp. Dit is een initiatief van LTO Noord en Zorg om Boer en Tuinder. Kijk voor meer informatie op website van Taboer of bel naar 088-8886608

Uw onderneming

 • Bent u zich aan het heroriënteren? Of heeft u vragen over bedrijfsbeëindiging, bedrijfsverbreding of financiëlevragen? Neem dan contact op met het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen)
 • Een persoonlijk gesprek aan uw keukentafel? Praat u graag een keer met iemand thuis aan de keukentafel over uw bedrijf en waar u tegenaan loopt? Maak dan een afspraak voor een keukentafelgesprek. Een keukentafelgesprek kost u geen geld. Marc Mobach vertelt u meer over de mogelijkheden en helpt u hiermee verder: m.mobach@lochem.nl, 0573 289 115.

Vragen, tips of wilt u uw mening met ons delen

Heeft u vragen, tips of wilt u uw mening met ons delen? Neem contact op met Marc Mobach. U kunt het beste bellen op dinsdag, woensdag en vrijdag op het telefoonnummer 0573 289 115. Of stuur een e-mail naar m.mobach@lochem.nl.