Trots! in de Achterhoek viert de diversiteit in onze gemeente, waarbij iedereen zichzelf mag zijn. Ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie.

In juni 2024 is de eerste editie van Trots! in de Achterhoek in Lochem. Samen met betrokken organisaties en inwoners zijn feestelijke activiteiten bedacht. Zo speelt de beiaardier in juni inclusieve muziek, komt de expositie Oudroze naar Lochem, zijn er ontmoetingen op de weekmarkten en organiseert boerderij ’t Gagel een avond voor mensen die zich onderdeel voelen van de LHBTQIA-gemeenschap. Gemeente Lochem biedt slechtziende en blinde kiezers op 6 juni voor het eerst de stemmal in het gemeentehuis.

Hoe hebben we aan het programma gewerkt?

Het activiteitenprogramma (pdf, 784 KB)  is bedacht samen met inwoners. Peter Hintzen is een van die inwoners. In zijn werk als vertrouwenspersoon, merkt hij dat mensen het lastig vinden om zich buiten de eigen vertrouwde omgeving te begeven. Omdat een ander uiterlijk of ander gedrag als vreemd of bedreigend gezien kan worden. “Het (h)erkennen en bewustwording hiervan motiveerde me om mee te werken aan Trots!. Ik kijk uit naar de ontmoetingen tussen inwoners”.
Inwoonster Daphne Draaijer sluit zich daarbij aan. “Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen aan dat kleine stukje winst op het gebied van inclusie en diversiteit. Ik verheug me vooral op de reacties van mensen op de activiteiten die we hebben georganiseerd”.

Diversiteitsagenda

Gemeente Lochem wil blijvend aandacht besteden aan inclusie en diversiteit. Wat de gemeente doet, staat in de Lochemse Inclusie- en diversiteitsagenda (LIDA). Wethouder Wendy Goodin: “Het resultaat van alle inzet moet zijn dat mensen zich nog meer thuis voelen in deze gemeente. Omdat ze zichzelf kunnen en durven zijn. Met het programma Trots! in de Achterhoek benadrukken we dat op een feestelijke manier”.

Speciaal logo

In opmaat naar de junimaand, is een Lochems logo ontwikkeld. Een trotse pauw met veren in alle kleuren van de regenboog. Pronken met deze veren mag! Heeft u een initiatief waarmee u aandacht vraagt voor diversiteit of inclusie? Dat eraan bijdraagt? U kunt het logo toegestuurd krijgen door een mail te sturen aan r.weijenberg@lochem.nl.

Trots!

De hele Achterhoek bruist in de junimaand. Kijk voor het programma hieronder. Alle activiteiten in de Achterhoek staan op www.achterhoekpride.nl. Wees van harte welkom!

Overzicht activiteiten Trots in de Achterhoek

WanneerWaarWatExtra informatie
5 juni van 12.30 tot 17.30Weekmarkt Gorssel HoofdstraatIn gesprek met inwoners over wat hen Trots! In de Achterhoek maakt. Er zijn leuke goodies te verkrijgen. 
6 juni van 9.00 tot 12.00Weekmarkt Laren HuenderstraatIn gesprek met inwoners over wat hen Trots! In de Achterhoek maakt. Er zijn leuke goodies te verkrijgen. 
6 juniGemeente LochemMedewerkers van de gemeente Lochem nemen deel aan de virtual reality ervaring ‘De Verwarde Man’. Hierin stappen zij in de schoenen van Jeroen Zwaal en ontdekken ze hoe het is om een psychose te hebben.De workshop is alleen voor medewerkers van de gemeente Lochem.
7 t/m 28 juniBerkelplein voor Gemeentehuis Hanzeweg 8, LochemExpositie Oud Roze: Fotograaf Ernst Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende – maar ook vooral prachtige en intieme verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratie achtergronden. De expositie wordt op 7 juni om 17.00 feestelijk geopend door Wethouder Wendy Goodin.Deze expositie is gratis toegankelijk. Rolstoelvriendelijk.  Toilet beschikbaar binnen de openingstijden van het gemeentehuis.
7 juni van 10.00 tot 15.00Bartiméus Graanweg 1b, LochemOpen Dag Bartiméus Lochem Bartiméus is een speciale basisschool voor kinderen met een visuele beperking. Ben je benieuwd naar deze school? Dan ben je van harte welkom op deze Open Dag! Er is een doorlopende kennismarkt in de speelzaal van de school. Je kunt de school en speelplaats bekijken en tussen 10.30 – 11.30 uur de 3 klassen te bezoeken.De Open Dag is gratis toegankelijk. Rolstoelvriendelijk. Toilet beschikbaar.
12 juni van 9.00 tot 12.00 uurWeekmarkt Lochem Prins BernhardwegIn gesprek met inwoners over wat hen Trots! In de Achterhoek maakt. Er zijn leuke goodies te verkrijgen. 
15 juni 10.30 uurHet Peppelhome, Deventerdijk 7, HarfsenDe HAMAC Run is een begrip in de Achterhoek. Deze tocht voor kinderen en jonge volwassenen met een beperking wordt dit jaar voor de 27ste keer gehouden. We verwachten een uitzinnig publiek om hen aan te moedigen!MC HAMAC Harfsen | HAMAC-Run
23 juni van 14.00 tot 16.30In het BIC, Noorderwal 17 in Lochem (t.o.v. de Lidl)Samen kunstzinnig creatief De groep Vrouwen voor Elkaar organiseert op zondag 23 juni 2024 een knutselmiddag voor alle kinderen in de basisschool leeftijd verzorgd door Sandra Boogert. En voor alle vrouwen/moeders geeft docente en beeldend kunstenaar Mirjam Groothedde een inspirerende en kunstzinnige workshop.Vrouwen voor elkaar is een beweging, in gemeente Lochem en omgeving, waar eens per kwartaal voor alle vrouwen een activiteit wordt georganiseerd. Verbinding, aandacht en gezelligheid staan voorop, want vanuit verschillende culturen, denkwijzen en levensbeschouwing leren wij elkaar kennen en werken we aan een menswaardiger wereld. Voor meer informatie zie: Bic-Lochem – Voor een menswaardiger wereld
26 juni van 18.30 tot 21:30Boerderij ’t Gagel Gageldijk 3, LochemIedereen die zich onderdeel voelt van de LHBTQIA+ gemeenschap in Lochem en omgeving is welkom om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje van het land en een lokaal drankje. Een avond vol herkenning, verkenning en erkenning, om met elkaar te verbinden en elkaar (beter) te leren kennen op een plek die diversiteit op elke manier verwelkomt! Kom je ook of heb je vragen? Laat dit weten door een mail te sturen aan helen@bodemzicht.nl  Aanmelden verplicht: helen@bodemzicht.nl Kijk ook op: https://gagel.nl/de-boerderij/ 
De hele maand juni
Openingstijden:
  • Dinsdag van 11.00- 14.00 uur
  • Woensdag van 10.00-12.00 uur (op afspraak)
  • Donderdag van 10.00- 13.00 uur
  • Vrijdag van 10.00- 12.30 uur
Zorgtuin Gorssel, Veerweg 21, GorsselWelkom op de Zorgtuin Gorssel, een gemeenschapstuin, gerund door vrijwilligers met een warm hart. Een tuin waar we groenten verbouwen voor de voedselbank, bloemen kweken voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, hoge plantbakken met kruiden verzorgen om ook vanuit een rolstoel geuren en groen te beleven, met bijen, moerbeibomen en nog veel meer moois. Zelf zien een ervaren, kom aan dan vertellen de vrijwilligers op de tuin over hun groene geluk.  De Zorgtuin is rolstoeltoegankelijk. Toilet is aanwezig. Meer informatie:  Praktische info zorgtuin en de effecten van groen! | Stichting Munira
27 juni Start om 20.00. Graag op tijd aanwezig zijn.Schouwburg LochemLeerlingen van havo/vwo-bovenbouw van het Staring College presenteren op donderdagavond 27 juni in Schouwburg Lochem foto- en filmwerk en voeren een toneelstuk op over '7 deugden en 7 zonden.' Alles wat op het podium getoond wordt is resultaat van een jaar werken voor het vak CKV (cultureel kunstzinnige vorming). Er zijn zowel maatschappelijke als heel persoonlijke thema’s te zien. Tot slot is er live muziek door leerlingen die muziek als examenvak gekozen hebben.
 
Aanmelden niet nodig. Na afloop is in de foyer de bar geopend.
28 juniStaring College LochemEen interculturele uitwisseling met workshops koken, creatieve uitspattingen en sport en spel. De 5 VWO leerlingen trekken deze dag samen op met kinderen en jongeren afkomstig van de Paasberg en leren van ieders achtergrond en cultuur.Dit is een besloten middag.
5 juli 10.00  – 13.00 uurSportvelden SV Epse in EpseSportdag Onbeperkt Sportief 2024 De sportdag voor alle unieke sporters uit de gemeente Lochem, voor iedereen die op een manier een beperking ervaart op sport en beweeggebied van jong tot wat ouder! Een sportdag vol sportiviteit en plezier, incl een heerlijke lunch.  Aanmelden verplicht en kan via: lochem@unieksporten.nl  
De hele maand juniBIJ de Bieb Dr. Rivestraat 3Bij de Bieb is een thema tafel ingericht met boeken die gaan over identiteit, vrijheid, diversiteit. Veel leesplezier! 
Van 10.00 tot 11.00 op
  • 5 juni 2024
  • 12 juni 2024
  • 19 juni 2024
  • 26 juni 2024
Iedere woensdag om 11.00 is er een rondleiding mogelijk.
Gudulakerk Markt 1,  LochemStadsbeiaardier Jan-Geert Heuvelman speelt liederen die te maken hebben met inclusie, vrijheid, diversiteit. Herken jij het nummer?!   Een beiaardier is een muzikant die gespecialiseerd is in het bespelen van een beiaard, ook wel bekend als een carillon. Dit bestaat uit een reeks klokken die zijn opgehangen in een klokkentoren.Zie ook: Op pad met de beiaardier (vvvlochem.nl)
Beschikbaar per 1 juni! Inwoners Roos en Marijke lezen het boek Nijntje gaat Logeren voor, met ondersteuning van gebaren (NmG) om een indruk te geven hoe gebarentaal werkt.Het filmpje is per 1 juni te zien op: www.achterhoekpride.nl Het filmpje wordt vanaf 1 juni ook afgespeeld in de Bieb in Lochem.  
COC Deventer en Omstreken Sluit aan bij één van de vele activiteiten die het COC organiseert voor LHBTIQ+. Van theater, film, wandelen tot gezellig samen koffie drinken en elkaar ontmoeten. Kijk op: www.cocdeventer.nl 

 

 

Deel dit artikel