De monumentale gietijzeren lantaarn met oorspronkelijk vijf armaturen op de Markt in Lochem verkeert in slechte staat. De lantaarn krijgt daarom een restauratie. Hierdoor verdwijnt de opvallende historische lantaarn voor ongeveer zes weken uit het Lochemse blikveld.

De gietijzeren lantaarn op de Markt in Lochem is toe aan een restauratie. Hierdoor keren ook de vier ontbrekende ‘armen’ terug.

Smederij Oldenhave uit Vorden voert de werkzaamheden in opdracht van de gemeente Lochem uit. Dit bedrijf voerde 25 jaar geleden ook al een restauratie aan de lichtmast uit. Deze week liet de gemeente Lochem de lantaarn van het stroomnet afkoppelen. Begin volgende week haalt Oldenhave de lantaarn op.

Wat gebeurt er zoal tijdens de restauratie?

Oldenhave vervangt de kappen van de vijf armaturen door een polycarbonaat kap. Deze kap lijkt op de oude kap. De verlichtingsunits krijgen ledverlichting en komen onderin het armatuur. Zoals vroeger met de gaslamp ook het geval was. Het gietijzeren gedeelte van de lantaarn wordt gestraald, gaten dichtgelast en opnieuw in de lak gezet.

Gietijzeren lantaarn had vroeger vijf gaslantaarns

De gietijzeren lantaarn, oorspronkelijk met vijf gaslantaarns, van het typer Ritter-lantaarn is in 1887 aangekocht door de gemeente. De in eclectische stijl uitgevoerde lantaarnpaal is afkomstig van de ijzergieterij J.C. Nering Bögel en Co. uit Deventer. De lantaarnpaal heeft één hoofdlantaarn en vier armen met een kleinere lantaarn. De lantaarn is van grote historische waarde voor Lochem.

Deel dit artikel