Wethouder Ria Leliveld en Ronald van Hattem (Circulus) openden twee weken geleden de tweede vestiging van de Circulus Fietsen Werkplaats! Naast Deventer is er nu ook een werkplaats in de oude kazerne in Eefde te vinden. Op deze werkplaats krijgen mensen met een afstand tot werk de kans om te leren werken met techniek. Zij krijgen ook de mogelijkheid om daarvoor een basis praktijkcertificaat (niveau 1 of 2) te behalen.

foto van de wethouder bij de opening

Sociale plek

Met de opening van deze Fietsen Werkplaats creëert Circulus 7 werkleerplekken. Onder begeleiding van ervaren fietsenmakers en een werkbegeleider leren de deelnemers de kneepjes van het vak. Kunnen ze de Nederlandse taal leren en/of bouwen ze weer werkritme op. Daarbij is maatwerk de sleutel. Daarbij kijken ze goed naar wat iemand kan en wil. Iedereen is welkom.

Wethouder Leliveld: “Ik ben enorm enthousiast over deze plek! Een mooie mix van circulariteit en sociaal ondernemen door ambachtswerk in een Fietsen Werkplaats. Indrukwekkend hoe dit met zoveel samenwerkingspartners binnen zo’n korte tijd is neergezet. Complimenten!”

Hergebruik

De fietsen die gerepareerd worden, ontvangen ze via het BOB Lochem (Buurt Onderhouds Bedrijf). Zij verwijderen fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen uit de openbare ruimte in opdracht van gemeente Lochem. De opgehaalde fietsen worden zoveel mogelijk opgeknapt of gedemonteerd. Daarna staan ze te koop als Recycle Bikes. De fiets komt daardoor namelijk niet tussen het oud-ijzer terecht. En deelnemers krijgen de kans om het vak te leren!

Deel dit artikel