Locoburgemeester Lex de Goede reikt zondag 19 mei 2024, rond 18.30 uur, een Koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan mevrouw Elvire (E.N.) Trijsburg. Dit gebeurt op de 6e editie van Ammersoyen Middeleeuws Bewoond. Een evenement van Stichting Het Woud der Verwachting op Kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1 in Ammerzoden.

Mevrouw Trijsburg heeft 2 grote passies. Het reconstrueren van historische kostuums én paardrijden. Deze passies komen op een natuurlijke manier bij elkaar in de volgende activiteiten.

Stichting het Woud der Verwachting

Stichting Het Woud der Verwachting is een re-enactment groep. De groep verbeeldt de Middeleeuwen rond 1400 van het hertogdom Gelre en neemt regelmatig deel aan educatieve en historische evenementen in binnen- én buitenland. Door een toevallige ontmoeting met Kasteel Ammersoyen in 2013 leidde dit tot een mooi en succesvol Ammersoyen Middeleeuws Bewoond, een jaarlijks tweedaags evenement van Stichting het Woud der Verwachting. Sinds het ontstaan in 2005 is mevrouw Trijsburg inspirator, spil en stuwende kracht. Naast voorzitter (van 2007 tot 2023) is zij een talentvolle costumière. Voor het maken van de kostuums doet zij grondig onderzoek. In 2009 maakte mevrouw Trijsburg in opdracht van Museum Het Valkhof een replica van het statiegewaad van Katharina van Kleef. En in 2018 een replica van de houppelande van Maria van Gelre. Dit historische kostuum is in binnen- en buitenland “on tour” en is nu te bewonderen Kasteel Ammersoyen. Ze was ook nauw betrokken bij de reconstructie van brigandines. Daarover is een documentaire gemaakt.

Dankzij mevrouw Trijsburg is er tijdens evenementen aandacht voor interactie met jeugd. Ook initieerde zij lessen over de middeleeuwen voor de brugklassers van het Staring College en in groep 7 en 8 van bijna alle basisscholen in de gemeente Lochem. Een nieuw educatietraject is in de maak.

Stichting Maelwael van Lymborch

Het spectaculaire Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen is een initiatief van de Stichting Maelwael van Lymborch. Geïnspireerd op het werk van deze middeleeuwse miniaturisten. De Stichting vond in mevrouw Trijsburg de ideale combinatie om, met haar atelier en de Vereniging het Dameszadel, de wereldberoemde “stoeten” van de Gebroeders van Lymborch tot leven te brengen. Daaruit ontstond de Stichting Het Woud der Verwachting. 12 jaar trad het Woud der Verwachting onder haar leiding op tijdens het tweedaagse Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen. Haar enthousiasme en deskundigheid vergrootten de levende geschiedenis van Gelre.

Nederlandse Vereniging het Dameszadel

Deze vereniging is in 1979 opgericht, omdat het paardrijden in amazonezit uit Nederland dreigde te verdwijnen en daarmee ook de zadels en bijbehorende ambachten. Vanaf 2013 zet mevrouw Trijsburg zich vol overgave in bij het organiseren van evenementen, waarbij het rijden op een dameszadel bekender wordt. Ze neemt ook zelf deel. Soms in het zadel, soms als educator. Ze zorgt voor een accurate weergave van houding, rijstijl en kostuums. Het bestuur kan altijd terugvallen op haar kennis, vaardigheden, netwerk en persoonlijke inzet.

Menvereniging De Bergmenners  te Barchem

Mevrouw Trijsburg zette zich van 1995 tot 2010 enthousiast in bij de activiteiten van de vereniging. Zij organiseerde mede de jaarlijkse Paardensport en Rijtuigenbeurs op 2e paasdag. Met demonstraties, waaronder dames die reden met een dameszadel. Mevrouw Trijsburg regelde de choreografie en zorgde dat iedereen tot in de puntjes verzorgd in authentieke kleding te paard zat.

Stichting Paardrijden Gehandicapten Deventer-Gorssel e.o.

In 1980 stond mevrouw Trijsburg aan de wieg van deze stichting. Kinderen en volwassenen met een beperking kregen de kans om te genieten van de omgang met paarden. Tot 1985 was zij secretaris en vrijwilliger.

Kapittel voor de Civiele Orden

Elvire Trijsburg-Kluwer wordt gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. De aard, duur, bovenlokale uitstraling en betekenis van de activiteiten van mevrouw Trijsburg zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Deel dit artikel