Op 25 april onderschreven 11 gemeenten (waaronder Lochem), de provincie Gelderland, het waterschap Rijn en IJssel en Vitens opnieuw hun samenwerking als Achterhoek+ op het gebied van water en klimaat. Een samenwerking die sinds de jaren 90 bestaat. De komende jaren vragen wateronderwerpen nog meer aandacht. Daarom ondertekenden ze de ‘Bestuurlijke visie op samenwerken aan water Achterhoek+ 2024’. Hierin staan de afspraken over de verschillende wateronderwerpen en geven de 11 gemeenten aan op welke punten ze nog meer gaan samenwerken.

groepsfoto van de verschillende bestuurders

Klimaatverandering

Het klimaat verandert snel en daarmee ook de weersomstandigheden. Winters worden natter en zomers droger en heter. Alle gemeenten hebben afgesproken dat de openbare ruimte in Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. Dit betekent dat de gevolgen van bijvoorbeeld ernstige neerslag zo klein mogelijk blijven. Daarnaast is er nog steeds ruimte voor verbetering in de kwaliteit van het (stedelijke) water. Alle reden om de visie uit 2019 aan te passen.

Samen aan de slag met klimaatadaptatie

Aanpassing aan klimaatverandering houdt niet op bij een gemeentegrens. Daarom pakken de 11 gemeenten dit samen op binnen ‘Samenwerking Water Achterhoek+’. Hierin werken de 8 Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk) samen met de gemeenten Doesburg, Lochem, Zutphen, de provincie Gelderland, het Waterschap Rijn en IJssel en drinkwaterbedrijf Vitens.

Wat kunt u doen?

Toewerken naar een waterrobuust en klimaatbestendige regio kunnen we niet alleen vanuit Samenwerking Water Achterhoek+. We doen het samen. Ook als inwoner, bedrijf of organisatie kunt u bijdragen en dat kan nu al! Koppel bijvoorbeeld uw regenwaterafvoeren af. Plaats een regenton en gebruik het opgevangen regenwater. Hiermee bespaart u op drinkwater. Of haal tegels uit uw tuin en maak hem groener. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.weetvanwater.nl

Deel dit artikel