Elke dinsdag, donderdag en vrijdag is er in Dorpshuis Het Hart in Eefde een open 'huiskamer'. Iedereen kan binnenlopen voor een praatje, spelletje of gewoon om een kopje koffie of thee te drinken. Gastvrouwen en gastheren ontvangen u met vriendelijkheid en een goed woordje. Zo maken ze het samen gezellig. De gemeente Lochem ondersteunde dit initiatief met een financiële bijdrage. Voorzitter van de nieuw gevormde Stichting Hart voor Eefde, Eduard Groen vertelt er graag meer over. “Iedereen is van harte welkom!”

Inwoners van Eefde genieten samen met vrijwilligers van Huiskamer Het Hart van een kopje koffie en een praatje.

Het Hart is een dorpshuis van en voor de inwoners van Eefde. Noaberschap is de basis voor het gebruik van Het Hart. Alle verenigingen en stichtingen, maar ook particuliere initiatieven met een cultureel, sociaal of maatschappelijk doel, kunnen gebruikmaken van Dorpshuis Het Hart. Daarnaast dient het gebouw ook als onderkomen van de apotheek, een huisartsen- en fysiotherapiepraktijk. De naastgelegen kerk, dat aan het gebouw vast zit, maakt dat Het Hart het middelpunt is van het dorp.

Nieuw leven in Het Hart geblazen

In de zomer van 2023 vroeg Dorpshuis Het Hart Eefde B.V. en de overkoepelende Stichting Accommodaties Eefde een faillissement aan. De toenmalige uitbaters konden door corona en de hoge energie- en loonkosten financieel de boel niet meer trekken. Eduard Groen: “Met de fysiopraktijk en de Stichting Gebouw het Hart zijn we toen om tafel gaan zitten. Wat moet er gebeuren om het financieel beter te maken? Dankzij bijdragen van de Dorpsraad, crowdfunding en een financiële injectie van de gemeente, waar we hen erg dankbaar voor zijn, is het gelukt om door te mogen starten. We organiseren gratis activiteiten en het is mogelijk om hier, tegen een vergoeding, bijvoorbeeld na een uitvaart samen te zijn.”

Een plek om te ontmoeten

Inmiddels werkt de stichting met alleen maar vrijwilligers. Groen: “Zo kunnen we de kosten dragen.” De voorzitter geeft trots aan dat er meer dan 30 vrijwilligers zijn die bijvoorbeeld de bargroep en de ontmoetingsgroep vormen. “Maar we kunnen nog best meer handjes gebruiken. Geloof mij, je krijg er zelf ook echt energie van.” aldus Groen. “We zijn met de huiskamer nu open op dinsdagmorgen, donderdagmiddag en vrijdagmiddag. We doen spelletjes, drinken koffie of op vrijdagmiddag een borrel. Dit is gratis. Het doel is om te ontmoeten. We staan ook open voor activiteiten in het weekend. Voor jong en oud. Heb je een idee? Meld het gerust aan ons,” is zijn oproep.

Betekenis aan samenleving

Wethouder Lex de Goede geeft aan waarom hij het zo belangrijk vindt dat de gemeente dit initiatief ondersteunt: “Het Hart heeft niet voor niets die naam: een plek waar er van alles te doen is. De initiatieven die hier plaatsvinden hebben een cultureel, sociaal of maatschappelijk doel. Wij willen dit graag stimuleren. Dit gebouw bestaat niet alleen uit stenen, het is zoveel meer dan dat. Elkaar echt kunnen ontmoeten geeft betekenis aan de samenleving.”

Openingstijden Huiskamer Het Hart

U hoeft zich niet aan te melden voor de Huiskamer. Kom gerust binnenlopen op:
  • Dinsdag: 10.00 - 12.00 uur
  • Donderdag: 14.00 - 16.00 uur
  • Vrijdag: 16.00 - 18.00 uur
Deel dit artikel