Henk Koerselman van gezinshuis Erve de Bongerd in Laren tekende een overeenkomst voor Buurgroen. Hierdoor is onder andere het bosje bij fietsknooppunt 39 in Harfsen (locatie Esvelddijk/Kapeldijk) opnieuw ingericht. Jongeren uit het gezinshuis beheren en onderhouden het stukje bos. Koerselman klopte voor dit idee aan bij de gemeente Lochem. Onze gemeente waardeert en ondersteunt dit mooie initiatief graag. Daarom nam afgelopen donderdag 22 mei wethouder Lex de Goede een kijkje bij de opening van het bosje.

Wethouder Lex de Goede neemt een kijkje bij het buurgroenproject in Harfsen. Jongeren van het gezinshuis de Bongerd beheren en onderhouden een stukje groen bij het fietsknooppunt.

Henk Koerselman vertelt hoe hij aan het idee kwam om een aantal locaties te onderhouden met het gezinshuis. “Ik wil de kinderen graag meegeven om iets te doen voor de maatschappij. Zo merken ze ook dat je op die manier waardering krijgt”, vertelt Koerselman. De kinderen in het gezinshuis Erve De Bongerd in Laren zijn nog jong, maar hebben al een bewogen leven achter zich. Henk Koerselman en zijn vrouw Corine bieden hun nu een veilige omgeving. Het gezinshuis is onderdeel van Sa-Net Woonzorg uit Doetinchem.

Plan voor Fietsknooppunt

“Drie jaar geleden kregen we groen licht van de gemeente Lochem om wat kleinschalige werkzaamheden te verrichten. Hesjes en prikkers van Circulus waren een mooie start om te beginnen. Nu 3 jaar later hebben we een Buurgroen contract voor 3 jaar en 5 locaties in beheer.” Eén van de locaties is het fietsknooppunt. Deze locatie was vervuild met groenafval. De jongens uit ons gezinshuis zeiden regelmatig: ‘Wat een zooitje is het hier’. We maakten een plan samen met Welzijn Lochem en ideeënmakelaar Diane Wolkorte van de gemeente Lochem om het op te knappen. Ook betrokken we er een landschapsarchitect bij die ik nog kende,” vertelt Koerselman.

Nodige hobbels genomen

Koerselman: “De nodige hobbels werden genomen. De gemeente en Circulus verleenden hun medewerking. En er kwam vanuit de gemeente zelfs een potje met geld vrij. Met dit geld maakten onze nieuwe buren een bankje. Ook staat er inmiddels een minikraantje (graafmachine, red) om het bos schoner te maken. En we legden een pad aan met houtsnippers.”

Aantrekkelijke plek

Inmiddels is het een aantrekkelijke plek geworden voor zowel inwoners als toeristen. Met biodiversiteit bevorderende elementen. Zoals prachtige bloemen, een vlinderhotel en een bank om te genieten. Graag kwam wethouder Lex de Goede langs om Koerselman en enkele jongeren de hand te schudden en te bedanken voor al hun werk. “We ondersteunen dit soort mooie inwonersinitiatieven graag. Het draagt bij aan de leefbaarheid in onze gemeente en aan een schoon en veilig Harfsen”, aldus De Goede. “En dan is het ook nog eens heel fijn dat we deze jongeren een steuntje in de rug geven om ze onderdeel uit te laten maken van de maatschappij.”

Even geen zorgen

Koerselman is enorm trots op de kinderen die keihard meehielpen. “Kruien van houtsnippers, opruimen van dode takken die Circulus eraf zaagde. Voor de jongens is het mooi om hun verhaal te vertellen aan voorbijgangers. Lekker buiten zijn en even geen zorgen aan je hoofd. Dat is het doel.”

 

Deel dit artikel