Nu de dagen weer korter worden, neemt de kans op bijvoorbeeld woninginbraak toe. Daarnaast zijn er meer en andere vormen van ondermijning van onze veilige omgeving en oplichting. Inwoners binnen en buiten de bebouwde kom kunnen zelf verschillende dingen doen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van deze vormen van criminaliteit. En als er verdachte situaties zijn, kun je die melden.
Criminaliteit in het buitengebied
In de middag zijn de agenten en medewerkers het buitengebied ingegaan en hebben verschillende woningen bezocht. Landelijke gebieden waar veel (leegstaande) schuren te vinden zijn, zijn zeer interessant voor criminelen. Recent hebben we in Laren nog een groot drugslab ontdekt in een leegstaande schuur.
Tijdens de bezoeken zijn inwoners gewaarschuwd voor de risico’s en zijn er tips gegeven voor het herkennen van signalen van criminaliteit. Ook is uitgelegd waar en hoe je deze signalen kunt melden.
Signalen die kunnen wijzen op criminele activiteiten in het buitengebied:
|
Voorkomen van inbraken
In de avond hebben de medewerkers in de kernen woningen bekeken door de ogen van een inbreker. Wanneer ze dachten dat een woning of achtertuin aantrekkelijk zou zijn voor een inbreker, zijn ze hierover met de bewoners in gesprek gegaan. Waar mensen niet thuiswaren hebben de medewerkers een folder met informatie achtergelaten via de brievenbus.
De inwoners met wie het gesprek is gevoerd waren hier positief over. Ze waardeerden deze actie en de informatie.
Op de website ‘maakhetzeniettemakkelijk.nl’ staat dat er gemiddeld in Nederland twee tot drie keer per uur een inbraak wordt gepleegd. Het kost een inbreker vaak maar dertig seconden om een slecht beveiligde woning binnen te komen. Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/ voor informatie over woninginbraken en wat u kunt doen om uw woning te beschermen. |
Nepagenten
Er is voorlichting gegeven over nepagenten. Dit zijn criminelen die zich voordoen als politieagent. Zij proberen in de woning van hun slachtoffers binnen te komen en zo bijvoorbeeld sieraden mee te nemen. Vooral kwetsbare en oudere mensen zijn hier slachtoffer van. Ook in onze gemeente zijn hier afgelopen tijd meerdere meldingen van geweest.
Wat kunt u doen tegen nepagenten?
Als u bent gebeld:
- Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
- Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
- Als u toch informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat:
- Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat. Bel dan eerst de politie via 112 om het personeelsnummer te checken.
- Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze moeilijker te vervalsen is. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd direct zelf het politielegitimatiebewijs laten zien.
Bekijk hier een voorbeeld van een politielegitimatiebewijs: www.politie.nl/onderwerpen/politielegitimatiebewijs.html
Melden loont. Altijd!
Politie en gemeente hebben hulp nodig van inwoners en ondernemers om signalen van criminaliteit en ondermijning te ontvangen. Er zijn verschillende manieren om verdachte situaties te melden:
- Levensbedreigende situatie of heterdaad: 112
- Wel politie, geen spoed: 0900-8844 of www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl
- Meldpunt gemeente Lochem: meldpuntondermijning@lochem.nl
Met uitzondering van 112 wordt na een melding over verdachte situaties altijd eerst onderzoek gedaan.