Naast het parkeerterrein van Zwem- en sportcentrum De Beemd in Lochem komen dertig nieuwe, tijdelijke woningen. De gemeente heeft daarvoor Zutphenseweg 106 en 106A gekocht. De tijdelijke huizen zijn bedoeld voor Oekraïners, statushouders, ouderen, jongeren en spoedzoekers.

De gemeente kocht onlangs het perceel en huis Zutphenseweg 106A. Eerder dit jaar kocht de gemeente Zutphenseweg 106, bekend als Berkel B. De gemeente wil voldoen aan de opgave van het Rijk om Oekraïners, statushouders en spoedzoekers te huisvesten. Tegelijkertijd ziet het college de krapte op de woonmarkt en dat inwoners in de wacht staan voor een woning.

Opvang, wat kan wel?

De gemeenteraad vroeg het college in 2021 met de motie Opvang, wat kan wel? om naar plekken te zoeken voor het huisvesten van statushouders, asielzoekers en in tweede instantie ook voor Oekraïners.
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “De mogelijkheid om twee naast elkaar gelegen percelen te kopen is een kans die zelden voorkomt. We kunnen door het samenvoegen van deze twee percelen, verschillende doelgroepen tien jaar een goed dak boven het hoofd bieden. Die kans konden en wilden we niet laten lopen. Tegelijkertijd besef ik dat we als gemeente op dit moment grote en snelle stappen zetten. Dat is hard nodig en die opdracht hebben we ook gekregen van onze gemeenteraad.”.
Op 3 juli bespreekt de gemeenteraad het raadsvoorstel over de Zutphenseweg 106 en 106A tijdens de raadsvergadering.

Dertig nieuwe, tijdelijke woningen

Het voorstel is om perceel 106 en perceel 106A samen te voegen. Het voormalige pand van dyslexie-onderwijs Berkel-B wordt verbouwd tot gezinswoning. De bungalow op perceel 106A wordt gesloopt.

Op het totale perceel komen dertig, nieuwe tijdelijke woningen.  

Oekraïners, statushouders, spoedzoekers, ouderen, jongeren

De meeste tijdelijke wooneenheden zijn bedoeld voor Oekraïners die nu in de voormalige seniorenflat De Bloemenkamp in Gorssel wonen. Een deel van de tijdelijke huizen is bedoeld voor mensen die met spoed een huis zoeken. Dat kunnen ouderen, jongeren, statushouders en spoedzoekers zijn.

De gemeente heeft van het Rijk de opdracht om dit jaar nog 92 statushouders te huisvesten. Dit zijn asielzoekers die recht hebben om in Nederland te blijven. Het voormalige pand van Berkel B is geschikt voor het huisvesten van een statushoudersgezin.

De gemeente en Welzijn Lochem bieden begeleiding en ondersteuning aan Oekraïners. Statushouders worden begeleid door ’t Baken, Vluchtelingenwerk, Interbeek, de gemeente en vrijwilligers.

Deel dit artikel