De gemeente Lochem hield tussen 10 april en 11 mei 2025 een onderzoek naar het gebruik van deelauto’s en hubs. De gemeente wil met de resultaten uit dit onderzoek deelmobiliteit aanmoedigen en aantrekkelijker maken. Uit het onderzoek komt naar voren dat nog niet veel mensen gebruik maken van deelauto’s. Deelauto’s dichterbij huis kunnen zorgen voor meer gebruik. Verder blijkt uit het onderzoek dat een hub kans van slagen heeft als het voldoet aan de juiste voorzieningen én locatie.  

Wat is deelmobiliteit en wat zijn hubs?

Deelmobiliteit is het gebruik van verschillende vormen van vervoer die je deelt met anderen, in plaats van dat je zelf een voertuig bezit. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van deelauto’s of deelfietsen. Een hub is een plek waar verschillende typen vervoer samenkomen en waar reizigers makkelijk kunnen overstappen op andere vervoersmiddelen.

Gebruik deelauto’s voor sociale en recreatieve doelen

Uit de vragenlijst blijkt dat slechts 9% daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van een deelauto, terwijl 69% bekend is met het bestaan, maar er geen gebruik van heeft gemaakt. Een aanzienlijk deel (22%) wist niet dat het aanbod bestond. Vooral mensen die geen eigen auto of fiets hebben, maken gebruik van deelauto’s en het gebruiken het vooral voor sociale en recreatieve bestemmingen, zoals bezoek aan familie of vrienden en winkelen.

Milieuvriendelijkheid en geen eigen auto in bezit zorgen voor gebruik deelauto’s

De belangrijkste motieven voor het gebruik van deelauto’s zijn milieuvriendelijkheid en het niet hebben van een eigen auto. Ruim een kwart van de respondenten geeft aan dat zij (vaker) gebruik zouden maken van deelauto’s als deze dichter bij huis beschikbaar zijn.

Gebruik van hubs afhankelijk van de voorzieningen en locatie

Uit het onderzoek blijkt verder dat 11% van de inwoners zeker gebruik wil maken van een hub en 44% misschien, afhankelijk van de voorzieningen. De respondenten geven aan dat een hub vooral moet liggen op een centrale, goed bereikbare plek. Bij voorkeur dichtbij voorzieningen zoals het dorpshuis, een supermarkt of een dorpsplein. Het Graafschapsterrein in Lochem, station Lochem, ‘Het Hart’ in Eefde en de dorpspleinen van Almen en Barchem worden veel genoemd.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De gemeente Lochem gebruikt de resultaten van dit onderzoek voor het maken van nieuwe plannen. Zo kijken we samen met LochemEnergie hoe we de inwoners nog beter kunnen ondersteunen bij het aanbieden van deelauto’s. Ook neemt de gemeente deze resultaten mee in hun plannen voor het maken van hubs. Het onderzoek van Lochem Spreekt geeft inzicht in voorzieningen die erbij moeten komen en voorkeurslocaties.

Respons

De vragen stelde onderzoeksbureau Moventem aan leden van het digitaal inwonerpanel Lochem Spreekt. Maar ook breder via een open link aan inwoners en leden van LochemEnergie. Bijna 600 inwoners deden mee aan het onderzoek. Wilt u ook meedenken met gemeente Lochem, meld u aan voor het inwonerpanel op www.lochemspreekt.nl.

U vindt hier (pdf, 425 KB)  de resultaten in een handig overzicht.

 

Deel dit artikel