Eind vorige week werd burgemeester Sebastiaan van ’t Erve aangenaam verrast door het volgende nieuws van de Landelijke Eenheid Politie: “Tijdens een grote internationale operatie  van justitie en politie in 8 landen zijn 12 verdachten opgespoord die vermoedelijk deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van cybercriminelen.”

Burgemeester Van ’t Erve: Ik kreeg bevestigd dat het zeer waarschijnlijk is dat deze criminelen ook betrokken waren bij de cyberaanval op de gemeente Lochem. Ik hoop dat deze mensen gestraft worden voor hun daden. En dat wij als gemeente de schade op hen kunnen verhalen.”

Oog van de naald

Tijdens een poging van cybercriminelen om onze systemen te vergrendelen in juni 2019, ging onze gemeente door het oog van de naald. We konden toen te nauwer nood voorkomen dat onze dienstverlening weken lang plat zou komen te liggen.

Om de hackers uit onze systemen te krijgen, moesten we zelf het systeem plat leggen en alles opnieuw installeren. Na enkele dagen draaide de meest belangrijke systemen weer. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve is sindsdien een veel gevraagd spreker over cybercrime en hij zet zich actief in voor meer waakzaamheid en een gecoördineerde crisisaanpak bij digitale inbraken.

 

 

Deel dit artikel