In de Achterhoek en Liemers werken verschillende partijen aan het nemen van maatregelen tegen droogte. H+N+S Landschapsarchitecten en Witteveen & Bos deed onderzoek. De resultaten staan in het rapport ‘het Watersysteem in Balans’. Dat onderzoek helpt de partijen om de uitvoering op te pakken. Zo ook in onze gemeente.

De aanpak begon in 2019. Partijen zagen de noodzaken in om samen te kijken naar de gevolgen van extreme weersomstandigheden. En dan met name droogte. Ondanks de verschillende belangen van de betrokken partijen. Bijvoorbeeld maatregelen als het aanleggen van droogtestuwtjes samen met grondeigenaren. Of een experiment met meer ingrijpende maatregelen in de landgoederenzone Baakse Beek. Zo wordt deze beek breder en minder diep gemaakt. Hierdoor is meer ruimte om het water in het gebied vast te houden. Het rapport 'het Watersysteem in Balans' maakt duidelijk welke mogelijke maatregelen we kunnen treffen. Maar beschrijft ook de gevolgen voor de openbare ruimte. En het bereiken van doelen en kosten.

Maatregelen tegen natte periodes

Ook beschrijven de onderzoekers maatregelen tegen (te) natte periodes. Dit is noodzakelijk. Passief blijven is geen optie. Anders ondervinden natuur, landbouw, cultuurhistorie, landschap en woonomgeving schade. Een betere balans tussen te droog en te nat is nodig.

Wie werken aan deze opgave?

De samenwerkende partners in de Aanpak Droogte Achterhoek en Liemers zijn: Provincie Gelderland, Waterschap Rijn & IJssel, gemeenten, Achterhoek Ambassadeurs, natuurorganisaties, Landbouworganisatie LTO Noord en Waterbedrijf Vitens.

Kosten voor de maatregelen

De provincie neemt de kosten voor de maatregelen mee in de financiële afspraken met het Rijk. De gemeenten maken de maatregelen onderdeel van het ruimtelijk beleid. Het waterschap neemt de maatregelen op in het investeringsprogramma. De natuurorganisaties, LTO Noord en Vitens zeggen steun toe aan deze maatregelen.

Deel dit artikel