Ruim een derde van de ongeveer 1.000 huishoudens is lid van de Dorpsraad Gorssel. Daarmee heeft de dorpsraad een belangrijke stem en is er voor het hele dorp. Otto van Harmelen is voorzitter. Hij vertelt hoe Gorssel werd betrokken bij het plan voor een nieuwe MFA. 

“De eerste plannen voor nieuwe voorzieningen kwamen al ruim tien jaar geleden,” zegt Van Harmelen. “Die gingen over een MFA met onder andere buitensport, een school en ’t Trefpunt aan de rand van het dorp. Veel inwoners waren daar fel op tegen. Het paste niet bij Gorssel. De plannen werden weer opgestart en enkele jaren later hield de gemeente opnieuw bijeenkomsten. Hier waren wij als dorpsraad ook bij betrokken. Daaruit bleek: de meeste inwoners willen voorzieningen juist in het dorp. Denk aan de school, kinderopvang, sporthal en ‘t Trefpunt.”

Juiste plek kiezen

Ook het dorpsplan gaf een duidelijke richting: voorzieningen moeten in de dorpskern blijven. Daarop onderzocht de gemeente twee locaties: de Vullerschool en ‘t Trefpunt. “Dat leidde tot stevige discussies over verkeer, veiligheid en het uiterlijk van het gebouw,” zegt Van Harmelen. “Uiteindelijk koos de gemeenteraad voor de locatie van de Vullerschool. Met behoud van de Roskamweide, want die plek is erg belangrijk voor het dorp.”

Inwoners goed betrekken

Volgens Van Harmelen was het niet vanzelfsprekend dat het dorp werd betrokken. “Daar moesten we extra aandacht voor vragen. Gelukkig kwam er ruimte voor gesprekken met omwonenden en inbreng bij de keuze voor de architect. Dat laatste is bijzonder. Normaal beslissen de gemeente en gebruikers dat zelf.” Vroege betrokkenheid is belangrijk, vindt hij. “Dan kun je wensen of bezwaren op tijd meenemen. En dat voorkomt problemen later in het proces.”

“We willen het dorpse karakter houden met een gebouw waarmee we weer tientallen jaren vooruit kunnen.”  

Veilig verkeer en passend gebouw

“Als dorpsraad vragen we onder andere aandacht voor parkeren en verkeersveiligheid. Ook het behoud van bomen speelt mee. Verder willen we een duurzaam gebouw dat bij het dorpskarakter past en opgaat in de natuur, geen blokkendoos. Hierover gaat de architect deze maand in gesprek met het dorp,” zegt Van Harmelen. “Daarnaast hebben we gevraagd om het dorp goed te blijven informeren, ook als er weinig nieuws is. We vinden het belangrijk om te ervaren dat er iets gebeurt.”

Samen onder één dak

Van Harmelen is positief over wat de MFA-Gorssel kan betekenen. “Voor de komende 40 jaar een betaalbaar en energieneutraal gebouw in de dorpskern, waar jong en oud samenkomen. Grootouders brengen er kinderen naar school en drinken daarna gezellig met elkaar koffie. Dat versterkt het dorpsgevoel.” Tot slot hoopt hij dat de architect en de gemeente naar het dorp blijven luisteren. “We kunnen niet iedereen tevreden stellen. Maar als mensen zich gehoord voelen, ontstaat draagvlak. Dat is het allerbelangrijkst.”

Deel dit artikel