De architecten vertellen over hun ideeën. “Aan de Hoofdstraat komt de hoofdingang met een voorplein. Net als bij museum MORE en Loetje, staat de MFA dus niet direct aan de straat,” legt Bleumink uit. “Aan de kant van de Roskamweide komen de school en kinderopvang met een eigen ingang. Het hele gebouw krijgt maximaal twee verdiepingen. De sporthal wordt hoger en komt daarom aan de achterkant met een eigen ingang. De hoogte van de sporthal sluit aan bij de achterkant van museum MORE. De sporthal krijgt drie zaaldelen en kleedkamers.”
Een dorpsstraat als hart van het gebouw
In het gebouw komt een open en lichte binnenstraat. Die zorgt voor sfeer en overzicht. De architecten gebruiken veel warme en natuurlijke materialen en lichte accentkleuren. Kerstin Tresselt: “De binnenstraat loopt van de Hoofdstraat naar de Roskamweide. Alle gebruikers krijgen er een eigen ingang. Het restaurant en de bibliotheek komen aan de kant van de Hoofdstraat en vormen ‘t Trefpunt. Zo ontstaat een plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.”
“We willen een gebouw dat huiselijk en open aanvoelt, en tegelijkertijd ruim en overzichtelijk is.”
Samen gebruiken en samen beleven
De gebruikers delen straks vergaderruimtes, spreekkamers en presentatieruimtes. Tresselt: “Beneden komen vier multifunctionele zalen die je kunt samenvoegen tot twee of één grote ruimte. Ook verenigingen kunnen die gebruiken. Via een brede tribunetrap of lift kom je op de eerste verdieping. Daar komen kleinere kantoren die flexibel te gebruiken zijn en de bovenbouw van de school. Dat geldt ook voor de bovenbouw van de school. Alles is flexibel in te delen en apart te gebruiken. Ook ’s avonds en in het weekend. We willen een gebouw dat huiselijk en open aanvoelt, en tegelijkertijd ruim en overzichtelijk is.”
Verkeer goed regelen
Het gebouw krijgt meerdere ingangen. “We willen auto’s, fietsers en voetgangers goed scheiden,” zegt Bleumink. “Auto's parkeren straks aan de noordkant. Daar willen we ook een plek maken waar ouders hun kinderen veilig kunnen afzetten (kiss and ride). Ook leveranciers gebruiken de noordkant. Zo blijft de Veldhofstraat rustig. Fietsers en voetgangers komen via andere routes. We willen de oude bomen aan de Veldhofstraat en Hoofdstraat behouden. Die horen bij de groene uitstraling van het dorp.”
Ruimte voor ideeën
Het voorlopig ontwerp is nog niet helemaal klaar. De architecten spraken veel met de gebruikers, verkeerskundigen en andere experts. De plek en de indeling van de MFA staan vast. Bleumink: “We horen graag wat Gorsselnaren vinden van de kleuren en materialen. En hoe het gebouw nog beter in het dorp kan passen. We hopen dat zij zich herkennen in het gebouw. Het moet een fijne plek worden waar mensen graag komen.”
Basis van het ontwerp van de MFA
Een voorlopig ontwerp (VO) laat zien hoe het gebouw of de openbare ruimte eruit kan gaan zien. Bijvoorbeeld zoals op deze afbeelding hieronder. Het is dus niet definitief. Er is nog ruimte voor ideeën over kleuren, materialen en de inpassing van het gebouw. Het VO is de basis voor het definitief ontwerp. De uitgangspunten voor het VO zijn:
- Bestaande bomen blijven behouden
- Sporthal aan de zijde van Loetje/Museum MORE
- Actieve gevel aan Roskamweide
- ’t Trefpunt als ontmoetingsplek aan zijde Hoofdstraat met voorplein
- Bibliotheek als verbindend dorpslint in het gebouw
- Nieuwe zone voor parkeren en aanvoeren goederen buiten het straatbeeld