Markt Lochem wordt vernieuwd!

De Markt in Lochem krijgt een nieuwe inrichting. Het moet een aantrekkelijke plek worden voor inwoners en bezoekers. Er komt meer eenheid tussen de grote markt, kleine markt en het gedeelte ten noorden van de kerk. De gemeenteraad is akkoord met het nieuwe ontwerp. Nu kan het plan verder worden uitgewerkt en is het plan om dit najaar nog te starten met de uitvoering. In deze animatie krijgt u een idee hoe het er uit komt te zien.

Meer groen en gezelligheid

In het ontwerp (klik op de afbeelding om hem te vergroten) is rekening gehouden met het behoud van groen, minder parkeerplaatsen en meer plekken om gezellig te zitten. Denk aan zitranden met groen bij een bronfontein midden op de Markt. Deze fontein kan uit wanneer je de plek nodig hebt voor bijvoorbeeld de weekmarkt. De keitjes op de grote Markt maken plaats voor andere bestrating maar op plekken waar je niet hoeft te lopen komen ze nog wel terug. Want de keien horen bij Lochem. Ook krijgt de Gudulakerk rondom een groene strook van een lage blokhaag met siergroen.  

Kloppend hart

De Markt als kloppend hart van de binnenstad van Lochem! Daar willen we naartoe. Met de nieuwe inrichting ontstaat er meer eenheid tussen de Markt en de andere plekken in het centrum van Lochem. De Markt wordt een fijne en gezellige plek om te winkelen, recreëren en boodschappen te doen. Daarbij is het behoud van de historische sfeer belangrijk. Ook moeten er verschillende evenementen kunnen plaatsvinden op de Markt. Kortom een levendige binnenstad met de Markt als middelpunt.

Ondernemers en inwoners dachten mee

Vorig jaar hebben ondernemers en inwoners hun mening gegeven over het ontwerp. Hun opmerkingen zijn meegenomen wat in sommige gevallen nog tot een aanpassing heeft geleid. Zo is het aantal parkeerplaatsen meer geworden dan in het oorspronkelijke plan. Ook is het groen langs de kerk aangepast.

Najaar start werkzaamheden

In de loop van de jaar starten de voorbereidende werkzaamheden. De echte uitvoering begint in het eerste kwartaal van 2023. Dit is omdat zowel in de zomer als in de maand december het centrum van Lochem goed bereikbaar moet zijn. Dit zijn immers de drukste maande voor de horeca en de winkeliers. Uiteraard worden de werkzaamheden vooraf in goed overleg met omwonenden en ondernemers afgestemd worden om de overlast zoveel mogelijk te beperken.