Aan de Hanzeweg in Lochem staat sinds februari 2013 het gemeentehuis van Lochem. Het is ontworpen door architectenbureau RAU. 

Bijzonder gebouw

In het hart van het gemeentehuis is de publieksruimte met direct daarboven de opvallend vormgegeven raadzaal. Aan weerszijden hiervan zijn de werkruimtes van burgemeester en wethouders, raadsleden en alle amtenaren. Ook de politie en de Vervoercentrale Stedendriehoek (PlusOV) zijn gehuisvest in het gemeentehuis.

Centraal

Het gebouw en de aangrenzende openbare ruimte zijn zo ontworpen dat het gemeentehuis een brug slaat tussen het historisch centrum en de wijde omgeving eromheen. Het openbare plein voor de entree is de verbindende schakel met het centrum van Lochem. Het maakt één samenhangend verblijfsgebied dat begint bij de brug over de Berkel. Het reikt, door de glazen wanden heen, tot in de entreehal van het gemeentehuis.

Duurzaam

Het gemeentehuis is door de vele toegepaste materialen zeer duurzaam. Het kan bijna volledig in de eigen energiebehoefte voorzien. Het gebouw is voorzien van betonkernactivering in combinatie met warmte-koude opslag en CO2-gestuurde ventilatie. Het dak is bekleed met mossedum en zonnecellen. De toegepaste materialen hebben een gunstige invloed op energiegebruik, zijn recyclebaar en duurzaam. Bekijk het overzicht duurzame maatregelen (pdf, 5.653 KB) .

Gevelkunstwerk

Op de noord- en zuidgevel van het gebouw is een kunstwerk aangebracht. Dit is een ontwerp van kunstenaar Martijn Sandberg. Het kunstwerk is de verbeelding van het gemeentewapen in tekst.

Kinderknooppunt

In de hal van het gemeentehuis staat het kunstwerk 'de zon als kijkdoos'. Het is het resultaat van een samenwerking van kinderen uit alle Lochemse kernen. Zij volgden de bouw van het gemeentehuis in het Kinderknooppunt, een burgerinitiatief. In de bol zijn wisselende exposities te zien.

Huisregels

De gemeente Lochem kent huisregels voor het gemeentehuis.