Eigenaren vertellen
Roel en Jacqueline Bakker hebben een gemeentelijk monument aan de Groeneweg 13 in Gorssel gekocht. Hier leest u het eerste deel van het verhaal over hun ervaringen met de restauratie.
Roel Bakker vertelt
En ineens kwam het langs. 's Ochtends even na 8.00 uur in de e-mailservice van de makelaar die onze wensen genoteerd had. Meteen enige opwinding, gevolgd door een druk op de button voor een afspraak. We bleken niet de enigen te zijn. In korte tijd hadden meer geïnteresseerden zich aangemeld voor een bezichtiging. Voor makelaar Thoma-Bennink aanleiding om een paar uur open huis te houden. Bij ons bezoek wisten we het zeker. Dit was het huis waarbij we achter onze belangrijkste wensen een vinkje konden zetten. En dat was een lastig lijstje: een oud pand, liefst een monument met veel werk, een flink stuk grond en niet afgelegen. Een moeilijke combinatie waarnaar we al meer dan twee jaar zochten. Doorpakken was het devies, dus we hebben als eerste een bod gedaan. Na enig onderhandelen kwamen we tot overeenstemming.
Oude stenen
Wij hebben altijd al iets met oude stenen gehad. In 1995 hebben we een oude boerderij in Deventer gekocht en weer in oude luister hersteld. Fantastisch om oude rommel, zoals sommige vrienden het kwalificeerden weer te laten stralen. Je weet nooit waar je aan begint. Begrotingen zijn noodgedwongen 'open'. Verrassingen zijn er zeker, leuk en minder leuk. Maar dat maakt de weg naar het eindpunt uitdagend en in zekere zin ook spannend.
Nu hebben we weer een mooi project. Villa Buitenzorg is een gemeentelijk monument en een plaatje van een huis, maar er is veel dat gerestaureerd, vernieuwd en verduurzaamd moet worden. Het huis is een zogenaamde schoolmeester woning en stamt uit 1900. In 1938 is een buitenterras aanbouw geworden. De keuken is toen verplaatst van het huis naar de aanbouw. De kwaliteit van de aanbouw is slecht en de stijl mist discipline, onder meer door variabele kozijnhoogten.
Bouwteam
In de beginjaren '70 is er nog een keer verbouwd. In de geest van die tijd zijn er verlaagde plafonds met balken gemaakt met verlichting vooral van spots. Paneeldeuren zijn met platen vlak afgewerkt. Na de oliecrisis was isolatie een onderwerp van gesprek geworden. Binnen in het huis is een spouwmuur gezet en het dak is met steenwol en tempex geïsoleerd. Met een onnodig groot volume is alles weg getimmerd met balken, latten en gipsplaten. Maar de monumentomschrijving maakte nieuwsgierig. Wat zou er allemaal tevoorschijn komen als we de inspanningen van destijds zouden weghalen?
Eerst maar eens het bouwteam gaan samenstellen. In een dergelijk project is werken in bouwteam naar ons oordeel de enige juiste vorm. De uitgangspunten en het einddoel moeten voor alle betrokkenen helder zijn. En het moet duidelijk zijn dat er flexibiliteit nodig is om de eerder genoemde verrassingen het hoofd te bieden. Kennis, ambacht en vertrouwen zijn sleutelwoorden. Vandaar dat wij in zee zijn gegaan met mensen waarmee we eerder met veel plezier hebben samengewerkt.
Martin Kleine Schaars van I'M architecten uit Deventer begeleidt ons om zoveel als mogelijk in stijl te blijven werken, geïntegreerd met de mogelijkheden en kwaliteitseisen van nu. Vanzelfsprekend komen detailtekeningen en renderings van zijn hand. Hij verzorgt ook de aanvraag voor de sloop- en omgevingsvergunning en onderhoud daarvoor contact met de gemeente en de Erfgoedcommissie.
Met Robert-Jan Vonkeman, aannemer uit Holten hebben we eerder samengewerkt bij verbouwingen aan onze boerderij. Een no-nonsense vakman die zelf ook in een oud huis woont en het juiste gevoel heeft bij wat kwalitatief en mooi moet zijn.
Peter Smale van installatiebedrijf Eefting uit Epse heeft eerder bij ons aan de bouwteam tafel gezeten. Ook hij woont in een oud huis, bij toeval niet ver van ons toekomstige huis. We weten dat Eefting veel ervaring heeft met oude panden en weet hoe je met nieuwe infrastructuur een oude omgeving moet volgen.
Tot slot schuift Peerke Kortekaas aan. Een op-en-top houtman. Hij gaat zich bezighouden met de bijzondere houtwerken aan en in het huis. Van onder tot boven zijn er nogal wat zaken die hersteld of vervangen moeten worden. Wat grover werk zoals de gootbodem met klossen, maar ook lijstwerk bij de kozijnen en de serre waar houten schuifdeuren aangepakt moeten worden en sierhoutwerk hersteld of vervangen moet worden.
Op 1 november was de overdracht van het huis. We hebben de erven van de vorige eigenaar daarbij ontmoet. Heel leuke mensen die in het huis zijn opgegroeid. Zij zijn enthousiast over de plannen die we met het huis en de tuin hebben. We gaan ze op de hoogte houden van de vorderingen. Net als u, lezer van deze nieuwsbrief.
Nu eerst verder met strippen. Wordt vervolgd.
Roel en Jacqueline Bakker