Op woensdag 20 maart 2019 kunt u stemmen voor de leden van Provinciale Staten van Gelderland en de leden van het bestuur van het Waterschap Rijn en IJssel.

Op wie kan ik stemmen?

De kandidatenlijsten  wordt uiterlijk 18 maart huis-aan-huis bezorgd. Meer informatie over op wie u kunt stemmen vind u op de verkiezingspagina van de provincie Gelderland en de verkiezingspagina van het Waterschap. 

Wanneer kunt u stemmen?

De stemlokalen zijn op de verkiezingsdag geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. Het stembureau Staring College is geopend van 8.00 tot 17.00 uur.

Waar kunt u stemmen?

In de gemeente Lochem kunt u in elk stemlokaal binnen de gemeente stemmen. Op de stempas staat wel een adres van een stemlokaal bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Op de achterkant van de kandidatenlijst (pdf, 390 KB)  vindt u de locaties van alle stemlokalen. De kandidatenlijst wordt in de tweede week van maart  huis-aan-huis bezorgd. U kunt ook op de kaart met stemlokalen  kijken welk stemlokaal u wilt bezoeken.

Buiten de gemeente Lochem

U kunt in een andere gemeente stemmen, hiervoor moet u een kiezerspas hebben. Met deze kiezerspas kunt u alleen stemmen in een stemlokaal in de provincie Gelderland voor de Provinciale Statenverkiezingen. Voor verkiezingen van het waterschap geldt ook dat u alleen kunt stemmen in de gemeenten die horen bij het waterschap Rijn en IJssel.

Geen gelegenheid om zelf te stemmen?

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht geven.

Stempas kwijt?

U kunt een vervangende stempas aanvragen in het gemeentehuis in Lochem. Dit kan tot uiterlijk 19 maart 2019 tot 12.00 uur.

Wanneer ontvangt u de stempas?

Kiesgerechtigde inwoners ontvangen de stempas uiterlijk 6 maart 2019 per post. Het gaat om 2 stempassen. Eén voor de Provinciale Statenverkiezingen van de provincie Gelderland en één voor het waterschap Rijn en IJssel.

Vragen?

Op deze webpagina's proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Wilt u liever iemand spreken? In het gemeentehuis kunt u bij balie van publiekscontacten alle informatie krijgen over de verkiezingen. U kunt tijdens openingsuren ook bellen (0573) 289 222 en vragen naar het team verkiezingen of een WhatsApp sturen 06-102 70 139.

Volgende verkiezing: Europees Parlement

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. De volgende verkiezing vindt plaats op 23 mei 2019.

Verblijft of werkt u tijdelijk in het buitenland?

Vraag op tijd een briefstembewijs aan, dit kan alleen voor de verkiezingen van het Europees Parlement en niet voor de verkiezingen van het Waterschap en Provinicale Staten. U kunt ook iemand machtigen