Primeur voor Lochem met woningen op waterstofgas

Na jaren van voorbereiding is het op 1 december 2022 eindelijk zover. Dan gaan 12 woningen in de Lochemse wijk Berkeloord van aardgas over op waterstofgas. Deze proef duurt 3 tot 5 jaar. Lochem loopt daarmee ver voorop in de Europese energietransitie en trekt daarmee internationale aandacht. Extra bijzonder is dat het om monumentale huizen gaat.

Leden van de Lochemse Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) klopten in 2018 aan bij energiecoöperatie LochemEnergie. Samen onderzochten ze mogelijkheden om hun huizen te verduurzamen. Geen makkelijke speurtocht, want de huizen zijn ook een monument. Voor het aanpassen van monumenten gelden speciale regels.

Samenwerking in proefproject

Er ontstond er een samenwerking tussen de bewoners, LochemEnergie, netbeheerder Alliander, producent van waterstofketels Remeha en installatiebedrijf Kimenai. Met steun van de gemeente Lochem, provincie Gelderland en subsidies uit verschillende fondsen van de Europese Unie kon de proef met waterstofgas starten.

Waarom waterstofgas?

Waterstofgas kan worden gemaakt uit duurzaam opgewekte energie. Het heeft geen uitstoot van CO2. Dit in tegenstelling tot aardgas. Maar het lijkt erg op aardgas en kan daarom in de toekomst een goede vervanger zijn voor aardgas.

Goede voorbereiding

De samenwerkende partijen hebben gekeken wat er allemaal nodig is om de proef te kunnen starten. Bijvoorbeeld:

  • Er moest een waterstofgas-afleverpunt komen waar tankauto’s het gas kwijt kunnen en waar het de leidingen ingaat. Langs de oever van de Berkel, tegenover Berkeloord, kwamen installaties en een pijpleiding. Het afleverpunt heeft geen invloed op het wonen en werken op en bij kantorenpark Stijgoord.
  • Vanaf het waterstofgas-afleverpunt tot aan de straat van de huizen kwam een nieuwe waterstofgasleiding. Bewoners die niet meedoen aan het project krijgen aardgas via een nieuwe aardgasleiding. Het waterstofgas voor de 12 huizen gaat door de ‘oude’ aardgasleiding. Voor Liander is dit een mooie kans om te onderzoeken of aardgasleidingen ook geschikt zijn voor waterstofgas.
  • De huizen kregen speciale cv-ketels die aangepast zijn op waterstofgas. Ook werden in alle huizen op maat maatregelen genomen voor verdere energiebesparing, zoals bijvoorbeeld dubbel glas. De gemeente gaat na welke lessen hieruit te trekken zijn voor monumentenbeleid.
  • Het waterstofgas krijgt een goed te herkennen geurtje, net als bij aardgas.

Veiligheid belangrijk

Veiligheid is in dit project erg belangrijk. Voor aardgasinstallaties in woningen gelden de regels van het Bouwbesluit. Maar voor het gebruiken van waterstofgas bestaan nog geen wettelijke regels. Voor de 12 huizen geldt daarom een gelijkwaardigheidsverklaring. Daarin staat de eis dat de waterstofinstallaties van de 12 huizen minstens zo veilig moeten zijn als aardgasinstallaties.