Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van Lochem nl-nl Lochem Mon, 23 Jul 2018 15:00:20 +0200 Mon, 23 Jul 2018 15:00:20 +0200 news-1528 Wed, 18 Jul 2018 16:53:47 +0200 Gemeente Lochem loopt naar Den Haag. Loopt u mee? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gemeente-lochem-loopt-naar-den-haag-loopt-u-mee-1528.html De 3e dinsdag van september is het Prinsjesdag! Gekoppeld aan Prinsjesdag is er elk jaar het Prinsjesfestival in Den Haag. Dit jaar is de provincie Gelderland medeorganisator. Met een wandelestafette van Nijmegen naar Den Haag brengen we Gelderland extra onder de aandacht in Den Haag. Het college van de gemeente Lochem, wandelgemeente bij uitstek, doet hier ook aan mee en nodigt inwoners van harte uit om mee te wandelen.   Wie Gelderland zegt, zegt ook Vierdaagse, het  grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld, deel van hét DNA van Gelderland. Daarom organiseert de provincie een wandelestafette van Nijmegen naar Den Haag, van 10 tot en met 13 september 2018. Gelderse burgemeesters en wethouders lopen dan in estafette naar Den Haag. Het college van de gemeente Lochem doet hier natuurlijk ook aan mee en nodigt u van harte uit om mee te wandelen.

Democratie!

Het thema van het Prinsjesfestival dit jaar is ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?!’. De Prinsjesestafette biedt de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die u belangrijk vindt.

Meld u aan voor etappe 7!

De gemeente Lochem is ingedeeld op woensdag 12 september om etappe 7 tussen  Schoonhoven en Nieuwerkerk aan den IJssel te lopen. De start in Schoonhoven is ’s morgens om 07.00 uur. Houd rekening met 26 kilometer wandelen. Vervoer heen en terug naar de gemeente organiseren we zoveel mogelijk door te carpoolen.

Aanmelden

Per etappe kunnen zich maximaal 100 wandelaars aanmelden. Inschrijven kan tot 10 augustus. Meld u daarom snel aan voor etappe 7 via de link www.gelderland.nl/Aanmelden-Prinsjesestafette. Aanmelden voor de andere etappes mag desgewenst ook en is dan geheel op eigen gelegenheid.

Tijdens het lopen rijdt er een supportteam mee met EHBO, routecoördinator, pers etc. Voor versnaperingen en reuring langs de route wordt gezorgd.

 

]]>
Nieuws
news-1514 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Blog 7 Energy Challenge: Uitdagingen voor onze regionale landbouw https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/blog-7-energy-challenge-uitdagingen-voor-onze-regionale-landbouw-1514.html Ruim 120 leerlingen in de regio Stedendriehoek doen mee aan de vierde editie van de Energy Challenge. Ze gaan op zoek naar kansen en mogelijkheden voor een energieneutrale toekomst. Vijf leerlingen uit klas 4 vwo van het Staring College bereiden de challenge voor. Ze schrijven erover in het Gemeentenieuws en u kunt de ontwikkelingen op de voet volgen op de Facebookpagina van LochemEnergieChallenge. Door: Pieter Heinstra & Thijs de la Court van LochemEnergie

Afgelopen week zijn 27 groepjes leerlingen van het Staring College op pad geweest om in de praktijk naar de gevolgen van klimaatverandering in en door de landbouw in onze regio te kijken. Ze deden dit door interviews af te nemen bij onder meer loonbedrijven, veeboeren en producenten van landbouwgrondstoffen, zoals veevoer, en van landbouwproducten, zoals boter. Zo kregen we op de afsluitende maandagavond 9 juli een groot palet aan presentaties in het overvolle forum van het Staring College.

Appels en peren

Het blijft moeilijk te vergelijken hoe een veeboer met honderd koeien omgaat met verduurzaming ten opzichte van een productiebedrijf met vijfhonderd medewerkers. Uit de interviews blijkt zeker dat de sector zich bewust is van de milieueffecten. Echter de nationale en EU-wetgevingen zijn voor veel ondernemers moeilijk uit te voeren en niet altijd duidelijk. Het vergt ook behoorlijke investeringen. Meer dan de helft van deze ondernemers wekken met zonnepanelen hun eigen duurzame energie op. Op bedrijfsmiddelen zoals mestverdelers en voertuigen worden al behoorlijke duurzame toepassingen gebruikt.

Winnaars

Kortom: de regionale sector is zich bewust, maar er is nog een lange weg te gaan naar ‘energieneutraal’. Via een voorronde kwamen de beste vijf groepjes uit de bus. De vijfkoppige jury was behoorlijk kritisch, ook in de eindronde. Uiteindelijk won het groepje van Sofi e Weekenstro, Sanne Dekker en Justin Schouten de prijs: een ballonvaart beschikbaar gesteld door de gemeente Lochem en LochemEnergie. Dit groepje had een open interview afgenomen bij aspergeteler Ten Broeke in Laren. Een bedrijf dat de laatste jaren met kleine aanpassingen bewust omgaat met het terugbrengen van de uitstoot en grondstoffen zuinig gebruikt.

Al met al was het een leerzaam buitenproject voor 120 4vwo’ers, georganiseerd door zes heel gemotiveerde medeleerlingen. Ester, Indy, Marit, Noa, Job en Eckhard: bedankt voor jullie inzet!

]]>
Nieuws
news-1517 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Leerlingenvervoer in het nieuwe schooljaar https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/leerlingenvervoer-in-het-nieuwe-schooljaar-1517.html Gaat uw kind in het nieuwe schooljaar met het leerlingenvervoer naar school? Dan krijgt deze week een brief met informatie van PlusOV. In de brief vindt u de instap- en uitstapadressen en de dagen waarop PlusOV uw kind gaat vervoeren. PlusOV regelt het leerlingenvervoer in onze gemeente en vraagt ouders en verzorgers de gegevens goed te checken. Nieuwe aanvragen en wijzigingen moeten voor 1 augustus bij ons binnen zijn. Om uw kind via PlusOV te kunnen vervoeren, heeft u toestemming van uw gemeente nodig als het kind in onze gemeente staat ingeschreven. Zodra het kind die toestemming heeft, krijgt PlusOV opdracht om het vervoer van uw kind te regelen. Nog niet alle ouders of verzorgers hebben leerlingenvervoer aangevraagd voor het nieuwe schooljaar. PlusOV verwacht dat deze zomer nog tientallen nieuwe aanmeldingen voor het leerlingenvervoer via de gemeenten zullen binnenkomen.

Informatie over het vervoer van uw kind

Omdat nog niet alle aanvragen voor leerlingenvervoer binnen zijn, kan het vervoer van een kind nog veranderen. Bijvoorbeeld omdat blijkt dat een ander kind naar dezelfde school gaat en kan meereizen op dezelfde route. Om zeker te zijn van goed vervoer adviseert PlusOV u de informatie in de brief goed te controleren en wijzigingen op tijd aan de gemeente door te geven. In de tweede week van augustus krijgt u van PlusOV definitieve informatie over het vervoer van uw kind vanaf het nieuwe schooljaar.

Aanvragen leerlingenvervoer

Heeft u nog geen leerlingenvervoer aangevraagd voor het nieuwe schooljaar? Wees er dan snel bij en neem dan voor 1 augustus contact met ons op. Alleen dan kunnen wij het op tijd voor u regelen.

Wijzigingen in het vervoer

Gemeenten hebben met elkaar afgesproken tot welke datum zij wijzigingen verwerken. Verandert een instap- of uitstapadres of een van de dagen waarop PlusOV uw kind naar school moet brengen en halen? Geef dit dan voor 1 augustus aan ons door. Wijzigingen die u daarna doorgeeft, worden pas verwerkt nadat het nieuwe schooljaar is begonnen. Dan duurt het enkele weken voordat PlusOV uw kind volgens een aangepast reisschema kan vervoeren.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over het aanvragen van leerlingenvervoer, verhuizing van uw kind of wijziging van school contact met ons op via (0573) 28 92 22. Meer informatie over PlusOV en leerlingenvervoer vindt u op www.plusov.nl. U kunt PlusOV ook bellen: 088-758 76 55 (dagelijks van 6.30-22.00 uur).

­

]]>
Nieuws
news-1518 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Zorgondersteuners in het zonnetje https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/zorgondersteuners-in-het-zonnetje-1518.html Op 10 juli reikte wethouder Henk van Zeijts certificaten uit aan 20 zorgondersteuners die de cursus praktische ondersteuning hebben afgerond. De zorgondersteuners bieden Ondersteuning Thuis. Dit is hulp in en om het huis die de gemeente aanbiedt via de zorgaanbieders Beter Thuis Wonen, Zorgkompas en Marga Klompé. Inwoners die zichzelf minder goed kunnen redden, kunnen gebruikmaken van Ondersteuning Thuis. De medewerkers zijn onder andere getraind in het herkennen van verschillende soorten ziektebeelden, omgaan met rouw en verwerking en omgaan met verschillende soorten mensen. In hun dagelijks werk krijgen zij hier regelmatig mee te maken. De cursus werd georganiseerd op verzoek van de gemeente. Meer informatie: hulpwijzerlochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1519 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Voorkom insluipers https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/voorkom-insluipers-1519.html Ramen en deuren staan met mooi weer vaker open. ’s Zomers komt insluiping dan ook veel vaker voor. Dat betekent dat een crimineel uw woning binnengaat, zonder dat hij hoeft in te breken. Om dit te voorkomen, leest u hier een paar tips. Sluit altijd alle deuren en ramen, zelfs als u maar heel even boodschappen gaat doen of de hond gaat uitlaten. Vergeet niet om ook het wc-raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Ook als u naar boven gaat, de was gaat ophangen, of even naar de buren gaat, kan iemand zo naar binnenwandelen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er in uw huis gebeurt. Want wanneer een insluiper zomaar uw huis in kan komen zonder te hoeven inbreken, heeft hij maar enkele minuten nodig voordat hij met uw spullen ervandoor gaat.

]]>
Nieuws
news-1520 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Almen als goed voorbeeld https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/almen-als-goed-voorbeeld-1520.html Acht onbewaakte spoorwegovergangen in de gemeente Lochem worden veiliger gemaakt. Vijf spoorwegovergangen worden opgeheven, twee worden beveiligd met spoorbomen en bellen en bij één overgang komt een kleine tunnel voor voetgangers, ruiters en fietsers. Dit alles kwam in goed overleg tussen ProRail, gemeente én betrokken buurtbewoners tot stand. Wethouder Eric-Jan de Haan en Pier Eringa, directeur ProRail, tekenden 12 juli 2018 een intentieovereenkomst voor de aanpak tijdens een bijeenkomst in Almen. Dit gebeurde in aanwezigheid van de staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Na de ondertekening bezocht het gezelschap  één van de af te sluiten onbewaakte overgangen aan de Wagenvoortsdijk in Almen, waar zij symbolisch de overgang afsloten. De aanpak van acht niet beveiligde spoorwegovergangen wordt in fases uitgevoerd.

 

]]>
Nieuws
news-1521 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Terugblik op stormschade winter https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/terugblik-op-stormschade-winter-1521.html Van september 2017 tot eind januari dit jaar hadden we regelmatig te maken met zware stormen. Hierdoor ontstond heel veel schade aan bomen, wegen en kabels en leidingen die onder de grond liggen. De gemeente, de brandweer en Circulus-Berkel BuitenRuimte hebben problemen door de storm zo snel mogelijk opgelost. Daardoor bleef de overlast voor inwoners beperkt en kon de ergste schade binnen enkele dagen worden hersteld. Uit een rapportage van Circulus-Berkel blijkt dat de kosten voor opruimen en herstel hoger zijn danin andere jaren. Met name de storm van 18 januari veroorzaakte veel schade. De kosten voor het herstel van de schade van deze storm en de reeks na-stormen zijn geschat op € 250.000. Ongeveer € 100.000 wordt betaald vanuit de onderhoudsbudgetten voor groen en wegen in 2018. In deze budgetten wordt elk jaar een bedrag opgenomen voor onvoorziene kosten. De herstelkosten zijn dit jaar veel hoger. Daarom wordt hiervoor de algemene reserve aangesproken.

Schade

De schade bestaat onder andere uit veel omgevallen bomen en afgescheurde takken. Deze zorgden voor schade aan kabels en leidingen, bermen, een abri, een verkiezingsbord en auto’s. Ook ontstonden scheuren in asfalt door boomwortels op plaatsen waar bomen zijn omgevallen en losgewrikt.

]]>
Nieuws
news-1522 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Zomersluiting loket Gorssel https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/zomersluiting-loket-gorssel-1522.html Van 25 juli tot en met 15 augustus 2018 is het gemeenteloket in Gorssel gesloten. Voor het aanvragen van een paspoort, ID-kaart of rijbewijs kunt u terecht in het gemeentehuis in Lochem. Maakt u eerst een afspraak, dan kunnen wij u sneller helpen. Tijdens de zomersluiting kunt u wel stukken bekijken die ter inzage liggen. Dit kan in de Gorsselse bibliotheek. Vanaf woensdag 22 augustus kunt u weer terecht bij het gemeenteloket. Dit kan alleen op afspraak.

Openingstijden gemeentehuis in Lochem

 • Op afspraak:
  Maandag t/m woensdag van 8.30 en 13.30-17.00 uur
  Donderdag van 8.30-12.30 en 13.30-20.00 uur
  Vrijdag van 8.30-12.30 uur
   
 • Zonder afspraak:
  Maandag t/m vrijdag van 8.30-10.30 uur.
]]>
Nieuws
news-1524 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Op school leren over erfgoed https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/op-school-leren-over-erfgoed-1524.html Woensdag 11 juli werd een intentieverklaring getekend om scholing over erfgoed in het basisonderwijs te stimuleren in de regio Lochem en Zutphen. Onze gemeente gaat hiervoor samenwerken met de gemeente Zutphen en de Muzehof Centrum voor Kunsten. Het begrip erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden voor volgende generaties. De bedoeling is dat de lokale erfgoedpartijen kwalitatief goede lessen ontwikkelen voor het basisonderwijs. Scholen kunnen hier ook persoonlijke invulling aan geven. Op de foto: Evelien Legtenberg (gemeente Lochem), Lisette Lagerweij (Muzehof) en Hendrik Haafkes (gemeente Zutphen).

(foto: Corien Meijer)
 

]]>
Nieuws
news-1525 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Aanmoedigingsprijs De Vullerfonds uitgereikt https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/aanmoedigingsprijs-de-vullerfonds-uitgereikt-1525.html Op 12 juli ontving de 16-jarige Menoah Gunzel de De Vuller Prijs uit handen van Koos Huizenga van het De Vullerfonds. Menoah woont onder begeleiding in Eefde samen met 7 andere jongens. Hij had nog geen diploma voor het voortgezet onderwijs. Vorig jaar is hij begonnen aan de mbo-opleiding tot assistent in de mobiliteitsbranche op de Entreeschool van Aventus. Bij leerlingen van deze school gaat leren niet altijd vanzelf. Daarom krijgen ze veel aandacht en begeleiding in kleine groepen. Menoah kreeg zijn leven weer op de rit en toonde veel inzet. Die werd beloond met de aanmoedigingsprijs én met werk: zijn stagebedrijf Zilt Bikes in Zutphen bood hem een baan aan. Meer informatie: www.devullerfonds.nl.

]]>
Nieuws
news-1527 Wed, 18 Jul 2018 00:00:00 +0200 Gemeentenieuws week 29 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_29.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1511 Mon, 16 Jul 2018 12:39:08 +0200 Inspectie en reiniging riool in Epse en Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/inspectie-en-reiniging-riool-in-epse-en-lochem-1511.html Iedereen rijdt of loopt wel eens over een putdeksel. Maar wat zich daaronder afspeelt, vragen we ons meestal niet af. Tot zich een probleem voordoet. Riolen hebben de vervelende eigenschap na verloop van tijd vervuild en verstopt te raken. Om dat te voorkomen inspecteert en reinigt Circulus-Berkel regelmatig het riool. De komende weken en in september in Epse en Lochem. Tijdens het werk kan kort verkeershinder ontstaan. Het werk vindt plaats op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur. Volgend jaar volgen riolen in andere kernen.

Korte verkeershinder

Voor de reinigingswerkzaamheden zet Circulus-Berkel een hogedrukwagen in. Die spuit schoon water in het riool en zuigt het vuile water af. Een zelfrijdende robotcamera maakt daarna filmopnames van de binnenkant van de rioolbuis. Omdat de hogedrukwagen zich regelmatig verplaatst, staat hij niet lang op één plaats. Het kan het zijn dat verkeer even moet wachten tot de wagen verder rijdt.

]]>
Nieuws
news-1506 Thu, 12 Jul 2018 16:55:00 +0200 Eerste schop in de grond voor glasvezel buitengebied https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/eerste-schop-in-de-grond-voor-glasvezel-buitengebied-1506.html Digitale Stad is in Laren/Exel gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Lochem en Zutphen. Op 11 juli 2018 gaf wethouder Bert Groot Wesseldijk van de gemeente Lochem het officiële startsein bij Brasserie De Mölle aan de Oude Lochemseweg. Naar verwachting zal het  project ongeveer 7 maanden in beslag nemen. Onder het toeziend oog van inwoners, aannemer Selecta en Digitale Stad tekende wethouder Bert Groot Wesseldijk en Dik Wessels van Digitale Stad het convenant waarin de samenwerking, voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Lochem en Zutphen, officieel werd gemaakt. Daarna groef wethouder Bert Groot Wesseldijk op een graafmachine de eerste paar meters: “De afgelopen periode is glasvezel het onderwerp van de dag geweest en was het de vraag of de buitengebieden Lochem/Zutphen glasvezel zou krijgen. Ik ben dan ook ontzettend trots dat de aanleg nu is begonnen. Met de komst van dit glasvezelnetwerk zijn inwoners  van het buitengebied klaar voor nu en de toekomst.”

Aanleg glasvezel

Vanaf maandag 16 juli gaat Digitale Stad verschillende werkzaamheden uitvoeren, variërend van boringen langs de openbare weg tot kleine graafwerkzaamheden op het erf van inwoners. Digitale Stad doet haar uiterste best om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Als er ’s ochtends wordt gegraven, probeert het bedrijf voor het einde van de middag de straat, stoep of erf weer dicht te maken. Lukt dat niet, dan wordt er voor gezorgd dat woningen bereikbaar blijven.

Informatie over het werk

Vlak voordat Digitale Stad begint met de werkzaamheden in de regio, ontvangen inwoners een ‘graafkaart’ met informatie en praktische tips. Inwoners herkennen de uitvoerders aan hun oranje hesjes met het logo van Digitale Stad. Alle medewerkers kunnen zich identificeren met een ID-bewijs van de aannemer Selecta. Een overzicht van de werkzaamheden in Lochem en Zutphen is te vinden op www.digitalestadlochem.nl.

Glasvezel Informatie Punt voor vragen

Tijdens de werkzaamheden zal Digitale Stad in de regio aanwezig blijven met het Glasvezel Informatie Punt, een informatiebus waar inwoners met vragen terecht kunnen. Op www.digitalestadlochem.nl staat waar en wanneer het Glasvezel Informatie Punt te bezoeken is.

Contact

Inwoners kunnen voor vragen over de aanleg van het glasvezelnetwerk ook terecht bij 085 - 071 19 44 of via info@digitalestadlochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1505 Thu, 12 Jul 2018 16:24:37 +0200 Aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht krijgt vervolg https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/aanpak-jongeren-op-gezond-gewicht-krijgt-vervolg-1505.html De komende drie jaar gaat de gemeente Lochem door met JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Dat heeft de gemeenteraad eind vorig jaar besloten. JOGG Lochem heeft een plan van aanpak geschreven voor 2018-2020. Doel van het plan is om overgewicht bij jongeren verder terug te dringen. Het college heeft het plan vastgesteld. Uit het GGD-onderzoek Kindermonitor 2017 blijkt dat gemiddeld 11% van de kinderen van het basisonderwijs (5 tot 14 jaar) in de gemeente Lochem nog overgewicht heeft. Het hoofddoel van het plan van aanpak is om voor eind 2020 het aantal jongeren van 0-19 jaar met overgewicht terug te brengen van 11% naar 10%. Landelijke campagnes zoals ‘Drink Water’, ‘Gratis Bewegen’ en ‘Groente… zet je tanden erin!’ moeten leiden tot het gewenste resultaat.

Maatschappelijke partners JOGG

Het aanpakken van overgewicht voorkomt en vermindert gezondheidsrisico’s. Daarnaast geeft het een kind een goede basis voor de toekomst, want kinderen zonder overgewicht worden minder gepest en hebben meer zelfvertrouwen. Samen met maatschappelijke partners als jeugdverpleegkundigen, diëtisten, het consultatiebureau, GGD, sportverenigingen, onderwijs en kinderopvang zet de gemeente zich in voor een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld bij het behalen van Gezonde School-vignetten, deelnemen aan Eurofittesten op basisscholen en een sluitende ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas.

Jongeren voortgezet onderwijs

Actuele cijfers over jongeren op het voorgezet onderwijs zijn er op dit moment nog niet. De GGD doet daarnaar eens in de vier jaar onderzoek. In 2019 is het volgende onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen dus niet meer meegenomen worden in het plan van aanpak 2018-2020.

Resultaten JOGG 2015-2017

De gemeente Lochem is in 2015 begonnen met de JOGG-aanpak. Sinds de start is op het thema bewegen helaas nog geen verbetering zichtbaar. In 2013 bewoog 86% van de jongeren minimaal 7 uur per week, in 2017 is dit 81%. Wel zijn kinderen duidelijk meer water gaan drinken en fruit gaan eten. Volgens de Kindermonitor is het overgewicht bij 5-14 jarigen gemiddeld afgenomen van 13% in 2013 naar 11% in 2017.

]]>
Nieuws
news-1502 Wed, 11 Jul 2018 10:58:00 +0200 Laren en Gorssel in de race voor schoonste winkelgebied https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/laren-en-gorssel-in-de-race-voor-schoonste-winkelgebied-1502.html Laren en Gorssel doen dit jaar mee met de verkiezing van het schoonste winkelgebied van Nederland Schoon. Ondernemers, inwoners, gemeente en Circulus-Berkel slaan de handen ineen om de winkelgebieden nog schoner en aantrekkelijker te maken. De landelijke verkiezing van schoonste winkelgebied is een initiatief van Nederland Schoon. Dit jaar doen 122 gemeenten en 576 winkelgebieden mee. In een schoon winkelgebied komen mensen graag winkelen, kopen ze meer en voelen ze zich prettiger.

Zwerfafvalactie in Laren

In Laren doen de ondernemersvereniging en Wakker Laorne enthousiast mee aan de verkiezing. In Laren is al weinig zwerfafval te vinden, maar de ondernemers en bewoners zijn van plan het winkelhart nog een extra impuls te geven. Er heeft een schouw plaatsgevonden en vrijwilligers ruimden samen het laatste beetje zwerf- en bladafval op. Ook worden er extra afvalbakken geplaatst.  Zo kunnen alle toeristen die in de zomer het dorp bezoeken makkelijk hun afval kwijt.

Verbeteringen in Gorssel

Ook in Gorssel hebben de ondernemersvereniging, dorpsraad, gemeente en Circulus-Berkel een schouw gehouden. Museum More zorgt voor een behoorlijk extra aantal bezoekers in het centrum van Gorssel. Een aantrekkelijk winkelgebied is dan extra belangrijk. Er zijn afspraken gemaakt hoe het nog schoner kan. Zoals door het plaatsen van afvalbakken, verwijderen van onkruid en vegen van het winkelhart. De dorpsraad en de ondernemersvereniging hebben de handen ineengeslagen voor het ontwikkelen van een centrumplan.

Prijswinnaars

De deelnemende winkelgebieden worden deze zomer onaangekondigd door Nederland Schoon onderzocht op de schoonheidsgraad. Op 30 oktober worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

]]>
Nieuws
news-1501 Wed, 11 Jul 2018 10:39:00 +0200 Wonen en ondernemen in ondernemersstraat https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/wonen-en-ondernemen-in-ondernemersstraat-1501.html Ondernemersstraat Holmerskamp krijgt op 12 juli om 17.30 uur het officiële startsein voor de verkoop en verhuur van 24 woon-werkcombinaties. De ondernemersstraat komt tussen de Berkel en de Hanzeweg, vlakbij de Lochemse binnenstad. Het plan is bedoeld voor kleine ondernemers die wonen en werken willen combineren. De Holmerskamp is bedoeld voor ondernemers die de zolderkamer of de garage zijn ontgroeid en zzp’ers die toe zijn aan een volgende stap. De combinatie van wonen en werken biedt mogelijkheden om het bedrijf verder te ontwikkelen en tegelijkertijd niets van het gezinsleven te hoeven missen. Wethouders Groot Wesseldijk (Ruimtelijke Ontwikkeling) en De Haan (Economische Zaken) geven samen het startsein.

Initiatief

Het initiatief komt van Stichting Vivamus, DatStaatVastgoed en de gemeente Lochem. Stichting Vivamus biedt de ondernemers van de ondernemersstraat de mogelijkheid tot collectieve bedrijfskortingen en de begeleiding in verdere professionalisering van hun bedrijf.

]]>
Nieuws
news-1500 Wed, 11 Jul 2018 10:17:00 +0200 Gemeentenieuws week 28 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_28.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1499 Wed, 11 Jul 2018 09:53:00 +0200 Nieuwe website gemeente Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/nieuwe-website-gemeente-lochem-1499.html Sinds deze week heeft de gemeente een nieuwe website. Dienstverlening staat hierin centraal. Dit betekent dat u op www.lochem.nl sneller de informatie kunt vinden die u zoekt. De website voldoet aan de eisen voor veiligheid en toegankelijkheid en is nu ook geschikt voor smartphone en tablet. De teksten zijn eenvoudiger geschreven en de website heeft een frisse uitstraling. De belangrijkste producten en diensten kunt u snel vinden. Denk aan een paspoort, rijbewijs of een melding openbare ruimte. Ook raadsinformatie kunt u gemakkelijker vinden. Er is een directe link naar agenda’s, verslagen en informatie over hoe u kunt meepraten. Daarnaast vindt u er nieuws, dat u ook kunt volgen via ons Facebook- en Twitteraccount.

Getest door gebruikers

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “We vinden het heel belangrijk dat alle informatie op de website goed leesbaar en gemakkelijk te vinden is voor alle gebruikers. Daarom is de website vooraf uitgebreid getest, door medewerkers en inwoners. Maar een website is nooit af en is voortdurend in ontwikkeling.” Heeft u tips, laat het ons weten via webredactie@lochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1498 Wed, 11 Jul 2018 09:48:00 +0200 Blog 6 Energy Challenge: Onze boerderij https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/blog-6-energy-challenge-onze-boerderij-1498.html Ruim 120 leerlingen in de regio Stedendriehoek doen mee aan de vierde editie van de Energy Challenge. Ze gaan op zoek naar kansen en mogelijkheden voor een energieneutrale toekomst. Vijf leerlingen uit klas 4 vwo van het Staring College bereiden de challenge voor. Ze schrijven erover in het Gemeentenieuws en u kunt de ontwikkelingen op de voet volgen op de Facebookpagina van LochemEnergieChallenge. Door: Job Mogezomp

De Energy Challenge van dit jaar gaat over klimaatverandering en energieverbruik. Thuis, bij ons op de boerderij, hebben wij ook te maken met dit onderwerp. Wij hebben circa 100 melkkoeien in de wei lopen. Het kost ons 45.000 kWh per jaar, dat is het verbruik van ruim 10 huishoudens in Nederland, om ons bedrijf draaiende te houden. Met dit in het achterhoofd heeft mijn vader een paar jaar geleden ruim 200 zonnepanelen geplaatst. Op deze manier is ons bedrijf met het verbruik van elektriciteit energieneutraal.

De landbouw is een grote verbruiker van energie. Als boeren een schone energie-opwekkende methode gebruiken, helpen zij de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Denk hierbij naast zonnepanelen ook aan biogasinstallaties of zonnecollectoren. Ook op gebied van besparing kan de boer veel doen. Zo hebben wij een installatie om melk te koelen met grondwater. Dit water is koud en kan de melk voorkoelen, zodat de koelinstallatie veel minder energie verbruikt. Het water gebruiken wij als drinkwater voor de koeien.

Daarnaast heeft FrieslandCampina een project waarbij ze met SDE-subsidies zonnepanelen op daken van boerenbedrijven leggen. Dit heeft als reden dat ze alle fabrieken op zonne-energie willen laten draaien. Bij ons op de boerderij krijgen wij 1.200 vierkante meter zonnepanelen die energie op gaan wekken voor FrieslandCampina. Zo zijn boeren niet alleen bezig met het produceren van voedsel maar proberen ze dit ook op een energie neutrale wijze te doen.

]]>
Nieuws
news-1487 Fri, 06 Jul 2018 07:57:00 +0200 Meer geld voor laanbomen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/meer-geld-voor-laanbomen-1487.html Laanbomen niet na gemiddeld 70 jaar, maar na 90 jaar kappen, meer beeldbepalende laanbomen sparen en 1,3 ton extra budget in 2019 voor het onderhoud. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad voor laanbomen in het buitengebied. Het voorstel gaat met een aangepaste begroting naar de raad. Het raadsvoorstel verhoogt het structurele budget van laanbomenbeheer naar € 207.000 per jaar. Voor 2019 was hiervan al € 80.000 gereserveerd.

Hogere kosten en coalitieakkoord

In het najaar van 2016 begon de gemeente met duurzaam beheer van laanbomen in het buitengebied. Na het eerste jaar bleken de kosten hoger dan verwacht. Er werden geen bomen meer gekapt of vervangen tot de raad een nieuw besluit over het beheer van laanbomen zou nemen. In het coalitieakkoord ‘Dichtbij, duurzaam, doen!’ heeft het college zich bovendien uitgesproken voor het sparen van meer beeldbepalende bomen in het landschap. Veiligheid blijft daarbij vanzelfsprekend voorop staan.

Begroting

In 2016 zijn de uitgangspunten voor het beleid voor duurzaam beheer van laanbomen opgesteld. Dit gebeurde samen met betrokken inwoners en belangengroepen vanuit landbouw, natuur en recreatie. Uitgangspunten van het beleid zijn biodiversiteit (verschillende soorten dieren en planten), leeftijddiversiteit (bomen van verschillende leeftijden), veiligheid en een betaalbaar beheer van laanbomen. De gemeente wil dat bereiken door uitvoering door lokale aannemers en arbeidsparticipatie, samenwerking met landgoedeigenaren en burgerparticipatie bij herplant. Deze uitgangspunten blijven gelden, maar met een ander uitvoeringsscenario dan de gemeenteraad in 2016 heeft vastgesteld: verhogen van het percentage beeldbepalende bomen naar 36% (was 12%) en een kapcyclus van 90 jaar (was 70 jaar).

Snoei, kap, herplant

Het accent komt meer op snoei te liggen, maar dat is niet altijd voldoende. Soms moeten er ook bomen wijken omdat ze oud of ziek en dus een risico voor weggebruikers zijn. Of omdat er nieuwe aanplant komt waar licht en ruimte voor nodig is. Voor elke boom die gekapt wordt, plant de gemeente ook nieuwe bomen terug. Met goed onderhoud en verjonging bereiken we een aantrekkelijk en veilig landschap met laanbomen in verschillende soorten, leeftijden en structuren.

Besluitvorming en informeren

De raad besluit dit najaar over het vervolg van het beheer van de laanbomen in het buitengebied. Op onze website vindt u daarna de planning en locaties van de werkzaamheden tijdens de winter 2018/2019.

]]>
Nieuws
news-1470 Wed, 04 Jul 2018 17:23:00 +0200 Vitens vraagt om gebruik kraanwater te spreiden https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/vitens-vraagt-om-gebruik-kraanwater-te-spreiden-1470.html Waterbedrijf Vitens verwacht de komende warme periode, met name in de avond, een flinke toename in de vraag naar drinkwater. Wanneer veel mensen tegelijk water gebruiken wordt de waterdruk mogelijk lager dan normaal. Daarom is Vitens vandaag gestart met een warmteplan voor het hele verzorgingsgebied. Het bedrijf roept u op om de (kleine) kans op drukproblemen te voorkomen door uw watergebruik te beperken en te spreiden over de dag.

Concreet is de vraag om tijdens de piekuren (tussen 6.00 en 9.00 en tussen 18.00 en 22.00) het niet noodzakelijke waterverbruik te beperken door bijvoorbeeld niet de tuin te sproeien, de auto te wassen, de (af)wasmachine aan te zetten of zwembadjes te vullen.

Meer informatie leest u op: www.vitens.nl/warmte. Op de website van Vitens staan ook meer tips om de waterdruk op peil te helpen houden.

]]>
Nieuws
news-1463 Wed, 04 Jul 2018 13:17:00 +0200 Gemeentenieuws week 27 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_27.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1462 Wed, 04 Jul 2018 13:14:00 +0200 Meer Muziek in de Klas Lokaal naar regio Zutphen-Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/meer-muziek-in-de-klas-lokaal-naar-regio-zutphen-lochem-1462.html Woensdag 27 juni werd in Zevenaar het eerste Gelderse convenant ‘Meer Muziek in de Klas Lokaal’ ondertekend voor regio De Liemers. Het convenant is een intentieverklaring om muziekonderwijs structureel in te bedden op alle basisscholen. De ondertekening gebeurde in aanwezigheid van de erevoorzitter van Meer Muziek in de Klas, HKH koningin Maxima. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd het stokje letterlijk overgedragen aan de regio Zutphen-Lochem, die vertegenwoordigd werd door onder andere de bestuursvoorzitter van onderwijskoepel GelderVeste, gemeenteambtenaren en een vertegenwoordiger van de lokale ondernemers. De directeur van Kunstwerk Liemers, Bert Fröhlich, overhandigde op het podium onder toeziend oog van koningin Maxima op de eerste rij een toepasselijk vaantje aan Lisette Lagerweij, directeur van de Muzehof. De ambitie is om begin 2019 een tweede convenant Meer Muziek in de Klas Lokaal af te sluiten voor de provincie Gelderland. Muzehof vervult binnen dit traject een centrale rol.

]]>
Nieuws
news-1461 Wed, 04 Jul 2018 13:11:00 +0200 Kraam erbij op Lochemse weekmarkt https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kraam-erbij-op-lochemse-weekmarkt-1461.html Elke woensdagmorgen is het weekmarkt in Lochem. Sinds 27 juni is er een nieuwe kraam bij: Marcel Gerrits staat er voortaan met een kraam met lederwaren. Gerrits stond al een aantal keren op de Lochemse weekmarkt voordat hij koos voor een vaste plek. Wethouder Eric-Jan de Haan verwelkomde de nieuwe marktkoopman met een boeket bloemen.

]]>
Nieuws
news-1459 Wed, 04 Jul 2018 13:08:00 +0200 Ouderen in speelfilm Droomoord https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/ouderen-in-speelfilm-droomoord-1459.html Op 22 juni verraste wethouder Van Zeijts (kunst en cultuur) namens de gemeente Lochem de acteurs van de speelfilm ‘Droomoord’ in Gorssel met bloemen en gebak. De film werd op het Krasse Fratsen Festival uitgekozen tot mooiste cultuurproject van Gelderland. Omdat de spelers op hoge leeftijd zo'n kwalitatief goed resultaat hebben neergezet, in samenwerking met een jong team filmers en producenten van Fit-ART, wonnen zij de Gouden Caleidoscoop. Na het bekijken van de geestige film praatte de wethouder met de acteurs verder over gezond en fit ouder worden. Een kunstzinnig project kan veel betekenen voor vitaliteit en levensplezier. Men was het erover eens: spelen houdt je jong!

]]>
Nieuws
news-1458 Wed, 04 Jul 2018 13:05:00 +0200 Waar kunt u nog bouwen? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/waar-kunt-u-nog-bouwen-1458.html In onze gemeente zijn verschillende bouwkavels vrij. We bieden ze te koop aan via het gemeentelijk vastgoedportaal www.bouwkavelslochem.nl. Op deze website ziet u direct waar nog kavels beschikbaar zijn. Zowel voor het bouwen van uw nieuwe huis als voor het vestigen van uw bedrijf. Woningbouwkavels

Onder het motto “Maak je eigen droomhuis” verkopen we op verschillende plekken bouwkavels. Op deze stukken grond kunt u binnen bepaalde regels zelf een huis ontwerpen en bouwen. Een architect en aannemer kunnen u hierbij helpen. Zelf bouwen zorgt voor veel variatie in huizen en voor mooie woonwijken.

Bedrijfskavels

Wilt u uw bedrijf vestigen in onze gemeente? Vind snel uw unieke bedrijfskavel pal naast het Twentekanaal op Aalsvoort West of nabij Stijgoord, langs rivier de Berkel. Op beide bedrijventerreinen hebben we nog kavels beschikbaar vanaf 750 vierkante meter. Ook zijn er bedrijventerreinen in ontwikkeling die voor u interessant kunnen zijn. Onze bedrijfscontactfunctionaris kan u hier meer over vertellen!

Bekijk nu de nieuwe website www.bouwkavelslochem.nl

]]>
Nieuws
news-1457 Wed, 04 Jul 2018 12:57:00 +0200 3 vragen aan... wethouder Bert Groot Wesseldijk https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/3-vragen-aan-wethouder-bert-groot-wesseldijk-1457.html Het Lochemse college heeft 3 nieuwe wethouders: Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen), Eric-Jan de Haan (VVD) en Henk van Zeijts (Groen Links). U kent wethouder Bert Groot Wesseldijk (50) vast al. Hij was ook in de vorige raadsperiode wethouder. Samen met zijn vrouw Jacqueline heeft hij twee studerende kinderen. Zij wonen in de buurtschap Nettelhorst, vlakbij de melkveebedrijven van zijn zussen. Ze hebben twee studerende kinderen. De komende vier jaar gaat hij zich bezighouden met financiën, ruimtelijke ontwikkeling, Omgevingswet, vergunningverlening, maatschappelijk vastgoed, sport & accommodaties, water en afvalwater en monumentenzorg. Wat trekt jou aan in Lochem?

“Ik ben hier geboren en getogen en voel me enorm betrokken bij Lochem, de omgeving en de regio. Hier voel ik me thuis. Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik 4 jaar geleden door Gemeentebelangen werd gevraagd dit werk te mogen doen. En natuurlijk dat ik dit de komende raadsperiode mag voortzetten.”

Wat zou je als wethouder als eerste gerealiseerd willen zien?

Dat we volgend jaar per kern de mogelijkheden voor woningontwikkeling in beeld hebben. Daarbij kijken we zowel naar nieuwbouw, als bijvoorbeeld uitbreiding en de herontwikkeling van bestaande gebouwen. De ruimte die we daarvoor in onze gemeente hebben, is schaars. Die moeten we in de toekomst zo goed mogelijk benutten en dat willen we samen met inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en dorpsraden onderzoeken. Dat is meteen mooie opstapje naar de ontwikkeling van de omgevingsvisie. Daarin leggen we in grote lijnen de woon- en werkgebieden vast voor agrariërs, middenstand, accommodaties, sport- en recreatiegebied. Dat doen we het liefst samen met de inwoners, juist ook met de mensen die we niet eerder hebben gezien of gesproken over hun wensen. We zullen hen zeker actief opzoeken, maar roepen ze op om vooral hun stem te laten horen.”

Coalitieakkoord

Het nieuwe college gaat aan de slag met het coalitieakkoord (pdf, 2.193 KB) . Dit akkoord heet ‘Dichtbij, Duurzaam, Doen’ en is het vertrekpunt voor het collegeprogramma. Het college werkt het programma de komende maanden verder uit.

Wat is jouw persoonlijke kijk op het coalitieakkoord ‘Dichtbij, Duurzaam, Doen’?

“Ik vind het heel leuk dat de titel al zo mooi aansluit op wat we voor ogen hebben: het dichtbij organiseren, duurzaam oppakken en ermee aan de slag zijn. Wel hebben we echt de inwoners nodig om verder te komen. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, dus niet als de plannen al vergevorderd zijn. Daardoor kan het zijn dat we nog niet overal een antwoord op hebben. Wel betekent het dat we met elkaar optrekken om de plannen binnen de eigen leefomgeving vorm te geven. Dat zie ik als een mooie uitdaging en daarom hoop ik van harte dat mensen zich gaan melden om dat samen met ons te doen.”

Contact met de wethouder?

Wethouder Bert Groot Wesseldijk is kernwethouder van Gorssel, Zwiep, Barchem en Laren. Wilt u een van de collegeleden spreken, vraag dan het bestuurssecretariaat naar de mogelijkheden om een afspraak te maken, via (0573) 28 92 22 of bestuurssecretariaat@lochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1454 Wed, 04 Jul 2018 12:35:00 +0200 Blog 5 Energy Challenge: Mest en afval rondom de boerderij https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/blog-5-energy-challenge-mest-en-afval-rondom-de-boerderij-1454.html Ruim 120 leerlingen in de regio Stedendriehoek doen mee aan de vierde editie van de Energy Challenge. Ze gaan op zoek naar kansen en mogelijkheden voor een energieneutrale toekomst. Vijf leerlingen uit klas 4 vwo van het Staring College bereiden de challenge voor. Ze schrijven erover in het Gemeentenieuws en u kunt de ontwikkelingen op de voet volgen op de Facebookpagina van LochemEnergieChallenge. Door: Eckhard Ligaard

Waar moet je bij mest en afval aan denken? Mest is vrij simpel: de uitwerpselen van het vee. Afval heb je echter op heel veel manieren, zoals afvalwarmte, rioolwater, pesticiden of plastic.

Het is lastig om de hoeveelheid mest die je produceert terug te dringen, aangezien dieren moeten eten en het lichaam dan wat uitstoot. Maar je kunt wel verschillende dingen doen met mest, zoals het gebruiken voor kweek van champignons, het bemesten van landbouwgrond of zelfs energie opwekken door het gebruik van mono-mestvergisters.

Bij afval lijkt het vooral zaak om het zoveel als mogelijk te beperken, omdat installaties om restwarmte op te vangen bijvoorbeeld nog erg duur zijn. Naast mest en afval worden er vaak ook stoffen zoals methaan en koolstofdioxide uitgestoten. Dit zijn broeikasgassen. De uitstoot van deze gassen willen we zoveel mogelijk vermijden. Maar het is lastig om deze uitstoot terug te brengen, omdat boeren afhankelijk zijn van hun vee voor hun inkomen. De directe oorzaak van de CO2-uitstoot op veel boerderijen zijn de machines. Daarnaast is er indirecte uitstoot door de grote hoeveelheid energie die boerderijen verbruiken.

Op het vlak van omgaan met mest en afval is veel te winnen. Het is trouwens wel tijd- en geldrovend om hier structurele oplossingen voor te vinden. Toch is het nodig, want als we op deze manier doorgaan, gaat het niet goed met ons milieu.

]]>
Nieuws
news-1456 Tue, 03 Jul 2018 12:51:36 +0200 Militaire oefeningen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/militaire-oefeningen-1456.html Van 25 juni tot en met 3 juli 2018 oefenen militairen van de Koninklijke Landmacht, Opleidings- en trainingsschool Manoeuvre, op de openbare weg rond Lochem hun basis militaire vaardigheden. Tussen Meppel, Hoogeveen, Goor, Apeldoorn en Zwolle zullen de militairen zich te voet en per voertuig verplaatsen. Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts. De eenheid bestaat uit 26 personen. Als ze van privéterrein gebruikmaken, wordt dit vooraf met de eigenaar overlegd. Dit gebeurt ook als de route op privéterrein over onverharde wegen leidt.

Schade door de oefening

Is er ondanks alle voorzorgsmaatregelen door de oefening schade ontstaan aan uw privéterrein? Noteer dan zoveel mogelijk gegevens, zoals eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade. U kunt de schade melden bij het Ministerie van Defensie, Sectie claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AB Utrecht. Het telefoonnummer is (030) 218 04 20.

]]>
Nieuws
news-1455 Tue, 03 Jul 2018 12:45:34 +0200 Pien Pon krijgt Zilveren Knoop in nieuw Museum Staal https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/pien-pon-krijgt-zilveren-knoop-in-nieuw-museum-staal-1455.html Op 28 juni kreeg mevrouw Pien Pon uit handen van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve een Zilveren Knoop. Dit gebeurde tijdens de officiële opening van het nieuwe museum STAAL in Almen. Enkele jaren geleden nam Pien Pon het initiatief om in Almen een museum te vestigen over de Achterhoekse dichter en schrijver A.C.W. Staring. Zij deed dit met eigen middelen en de door inwoners van Almen en lokale ondernemers bij het project te betrekken. Pien Pon krijgt de Zilveren Knoop namens het college van B&W als blijk van waardering voor haar inzet en haar verbindende rol in de Lochemse samenleving. Museum STAAL

Onze gemeente heeft er een nieuw museum bij: Museum STAAL. Het museum is geheel gewijd aan dichter, landheer en landbouwkundige Anthoni Christiaan Wynand Staring (1767-1840). De naam STAAL is een samenvoeging van STAring en ALmen. Het museum zit naast het dorpshuis in Almen op de plaats waar jaren geleden een mosterdmakerij stond. Het pand van de mosterdmakerij vormde de basis voor het ontwerp. Er werd gebouwd zonder gas, met aardwarmte, zonnepanelen en opvang van regenwater.

Staring

Staring schreef gedichten over legenden en beschrijvingen van de natuur, vaak met een romantische en humoristische inslag. Het museum geeft een inkijk in het land van Staring en stelt de liefde voor het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek centraal. Via digitale presentaties gaan bezoekers mee op een ontdekkingstocht van verleden naar heden. Het museum is voor jong en oud en is sinds deze week open voor publiek.

]]>
Nieuws