Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Thu, 27 Feb 2020 09:21:05 +0100 Thu, 27 Feb 2020 09:21:05 +0100 news-3084 Wed, 26 Feb 2020 11:09:55 +0100 RIVM informeert over het coronavirus https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/rivm-informeert-over-het-coronavirus-3084.html In de regio Wuhan in China is er de uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19). De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten. Veel landen waarin mensen besmet zijn geraakt, nemen op dit moment maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook Nederland is goed voorbereid. Informatie en advies over het virus, vindt u op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

]]>
Nieuws
news-3081 Tue, 25 Feb 2020 14:25:18 +0100 Gemeentenieuws week 9 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_09.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-3079 Tue, 25 Feb 2020 13:43:54 +0100 Sirenetest op 2 maart https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/sirenetest-op-2-maart-3079.html Maandag 2 maart testen we onze sirenes. Dit gebeurt in heel Nederland op iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur. De sirenes geven dan een luid signaal van 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. Gaat de sirene op een ander moment meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen: ga direct naar binnen, sluit ramen en deuren en stem de radio of tv af op Omroep Gelderland. Via deze omroep wordt u op de hoogte gehouden en ontvangt u zo nodig instructies.

NL-Alert

Heeft u NL-Alert al op uw telefoon? Dit is een alarmmiddel van de overheid om u in een noodsituatie via uw mobiele telefoon met een actueel tekstbericht te informeren. Stel het in! Lees meer op www.nl-alert.nl.

 

 

]]>
Nieuws
news-3078 Tue, 25 Feb 2020 13:39:19 +0100 Verhalen uit onze kernen: ‘Ietsie-pietsiebrug’ https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verhalen-uit-onze-kernen-ietsie-pietsiebrug-3078.html In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over de ‘Ietsie-pietsiebrug’ die leidt naar de bevrijding van West-Nederland. Op 10 april 1945 bevrijdden de Canadezen Gorssel. Een dag later begonnen zij ‘Operation Cannonshot’. Het begin van de bevrijding van Noord-Nederland, na het mislukken van Operatie Market Garden. Een van de Canadese officieren gaf de brug die de hoofdrol speelde bij de oversteek van de IJssel een bijzondere naam…

Toen de Canadezen de oostelijke IJsseloever tussen Zutphen en Deventer in handen hadden, konden zij beginnen aan de oversteek van de rivier. De operatie was voorbereid tijdens overleg op de Gorsselse hei, onder de codenaam ‘Operation Cannonshot’. Uit een eerste verkenning op zondag 8 april bleek dat de Wilpse kant geschikt was voor een landing met amfibievoertuigen. Besloten werd dat de aanval kon doorgaan. Doel was het vormen van een bruggenhoofd over de IJssel. De actie begon op 11 april 1945 rond 16.00 uur. Vliegtuigen vlogen laag over en verstrooiden hun projectielen waaiervormig over de grond. Deze scheervliegers bestookten de overkant van de IJssel bestookten en met rookgranaten. Deze hulden de uiterwaarden en het hele dorp Gorssel in een dichte mist.

Een half uur later stak de eerste van de 27 Buffalo’s (amfibische rupsvoertuigen met elk 24 infanteristen) ten noorden van de Houtwal de IJssel over. Het waren de soldaten van de 48ste divisie Highlanders of Canada. Om 23.00 uur volgden de Edmontons van The Royal Edmonton Regiment.

De Duitsers sloegen terug, waardoor in de nacht van 11 op 12 april hevig is gevochten om het behoud van de bruggenhoofden. Een dag later werd onder hevig granaatvuur bij de Houtwal een pontonbrug over de IJssel gelegd. Het bouwen van de brug duurde niet lang. Om 02.00 uur waren de brug en twee pontons klaar. Ten koste van 19 Highlanders kon de opmars naar het westen beginnen.

De pontonbrug tussen Gorssel en Wilp was een ‘Class 9’ brug. Deze kreeg de naam ‘Can of Worms Bridge’. Omdat de brug deed denken aan een potje vol wriemelende pieren. Toen één van de officieren bij de brug een naambord ‘Poco-Poco Bridge’ plantte, vertaald ‘Ietsie Pietsie’ brug, ontstond een rel. Deze liep zo hoog op, dat van hogerhand het bevel kwam het naambord weg te halen.. Zo heeft dus een ‘Ietsie Pietsie’ brug geleid tot de bevrijding van West-Nederland.

 

]]>
Nieuws 75 jaar vrijheid
news-3077 Tue, 25 Feb 2020 13:36:01 +0100 Uitnodigingsbrief Energiecafé naar u onderweg https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/uitnodigingsbrief-energiecafe-naar-u-onderweg-3077.html Volgende week ontvangt u van ons per post een uitnodiging voor een Energiecafé bij u in de buurt. Om klimaatverandering tegen te gaan, zijn er afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Dat heeft ook gevolgen voor onze gemeente. De Energiecafés hebben het doel u te informeren en met u van gedachten te wisselen over de veranderingen die op ons af komen.  Wat doet de gemeente? Wat kunt u zelf doen? Op welke momenten kunt u meepraten over de stappen die we in onze gemeente moeten zetten?

Meer informatie

Meer informatie, locaties en data vindt u volgende week in de uitnodigingsbrief. Uiteraard houden we u via de gemeentepagina’s en onze social media-kanalen op de hoogte.

 

]]>
Nieuws
news-3076 Tue, 25 Feb 2020 13:32:59 +0100 100-jarig bestaan van welpen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/100-jarig-bestaan-van-welpen-3076.html Dinsdag 18 februari waren de welpen (kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 jaar) van de scouting even niet in het bos te vinden. Want de welpen vieren dit jaar het 100-jarig bestaan en kwamen burgemeester Sebastiaan van ’t Erve een heerlijke taart aanbieden. De burgemeester, zelf voormalig welp, sneed de taart aan met 4 kinderen van de welpengroepen Graaf Ottogroep uit Lochem, de Jan van Riebeeck groep uit Eefde en de IJsselgroep en Kompasnaald uit Gorssel. Is de scouting ook iets voor jou? Kijk dan op www.scoutingregiooudegraafland.nl voor een overzicht van alle verenigingen in de buurt.

 

]]>
Nieuws
news-3075 Tue, 25 Feb 2020 13:31:20 +0100 Meer informatieavonden Gorsselse Accommodaties https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/meer-informatieavonden-gorsselse-accommodaties-3075.html De informatieavonden van de werkgroep Gorsselse accommodaties zijn in volle gang. Ze leveren constructieve input op vanuit de Gorsselse samenleving. Veel vragen en opmerkingen gaan over de toekomst en behoud van activiteiten, inpasbaarheid op een locatie, bereikbaarheid, veiligheid en betaalbaarheid. Er staan nog verschillende informatieavonden op de planning. Waarbij een speciale avond voor jongere inwoners van Gorssel. Extra informatieavond 3 maart

De informatieavonden die nog volgen zijn voor het zwembad, de ondernemers en een algemene inhaalbijeenkomst op 3 maart. Die avond is voor diegenen die niet eerder konden komen. Kom dus gerust op 3 maart als u geïnteresseerd bent in de toekomst van de Gorsselse Accommodaties en u uw mening wilt geven of vragen wilt stellen.

Informatieavond voor jongeren

Tijdens de informatieavonden merken we dat er weinig jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 jaar komen. Dat is jammer, want ook de jeugd heeft in Gorssel de toekomst! In overleg met een groep actieve jongeren in Gorssel, besloot de werkgroep unaniem om voor deze groep een extra informatieavond te organiseren. Deze avond is op 12 maart om 19.30 uur in ’t Trefpunt in Gorssel. Het programma is gelijk aan dat van andere informatieavonden.

Verslag

Van alle informatieavonden wordt een verslag gemaakt en na bespreking in de werkgroep vindt u de verslagen op www.gorsselseaccommodaties.nl. De werkgroep gebruikt ze om college en raad te informeren en adviseren over de uitkomsten van de informatieavonden.

]]>
Nieuws
news-3074 Tue, 25 Feb 2020 12:27:34 +0100 Denk mee over het Berkelfestival https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/denk-mee-over-het-berkelfestival-3074.html Heeft u ideeën voor het Berkelfestival? Praat dan mee tijdens de inspiratiesessie op dinsdag 3 maart om 19.30 uur in De Huve in Eibergen. Het Berkelfestival vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 augustus. De gedachte achter het Berkelfestival is om in dat weekend veel mensen langs de rivier samen te brengen. Met een aanbod van sport en cultuur tot water en natuur. Elk jaar staat één Berkelgemeente centraal. In 2020 is dat Eibergen.

Meld u aan!

De organisatie is op zoek naar mensen, die zin hebben om het programma in te vullen. Wilt u, uw vereniging, bedrijf of organisatie meedenken en meewerken aan de uitvoering van het festival meld u dan aan voor de inspiratiesessie. Dit kan via team@dieberkel.eu. Voor meer informatie neem contact op met Anneloes Blaauw, a.blaauw@lochem.nl of kijk op www.berkelfestival.eu.ën voor activiteiten.

]]>
Nieuws
news-3073 Tue, 25 Feb 2020 12:19:40 +0100 Afscheid babsen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/afscheid-babsen-3073.html Dinsdag 18 februari namen Betty Loman en Lidy van Heesen afscheid als Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stad (babs). Bijna 23 jaar waren zij veel huwelijken mogen voltrekken. Beiden zijn begonnen in de gemeente Gorssel. Sinds 2005 deden zij dit mooie werk voor de gemeente Lochem. We hebben hen bedankt voor al hun werk en namen afscheid met bloemen en een cadeau.

]]>
Nieuws
news-3072 Mon, 24 Feb 2020 13:49:40 +0100 Nadeelcompensatie vanwege Lelystad Airport https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/nadeelcompensatie-vanwege-lelystad-airport-3072.html Verwacht u nadeel te gaan ondervinden van de besluiten van Lelystad Airport, denk bijvoorbeeld aan waardevermindering van uw woning? Dan kunt u een verzoek tot nadeelcompensatie indienen bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Dat kan binnen 5 jaar na een maatregel of besluit. Vóór 1 april 2020 is het mogelijk om de verjaringstermijn van het luchthavenbesluit Lelystad op te schorten. Stuur dan een stuitingsbrief (doc, 25 KB)  naar het ministerie.

Indienen van een nadeelcompensatieverzoek vanwege Lelystad Airport kan op basis van:

  • luchthavenbesluit Lelystad, ingegaan op 1 april 2015
  • wijziging luchtruimregelingen luchthaven Lelystad, ingegaan op 7 november 2019
  • besluit tot wijziging van het Luchthavenbesluit Lelystad, nadat die ingegaan is

Meer informatie over nadeelcompensatie vanwege Lelystad Airport:

ww.rijksoverheid.nl/onderwerpen/luchtvaart/documenten/brochures/2020/01/31/factsheet-nadeelcompensatie-lelystad-airport

Meer over Lelystad Airport en het standpunt van de gemeente Lochem: www.lochem.nl/in-en-over-lochem/in-lochem/vliegbewegingen-lelystad-airport.html

 

]]>
Nieuws
news-3070 Fri, 21 Feb 2020 13:14:01 +0100 Start werkzaamheden Graafschapterrein https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/start-werkzaamheden-graafschapterrein-3070.html Het Graafschapterrein wordt vernieuwd. Een betere indeling met meer parkeerplaatsen en meer groen. Naast de werkzaamheden op de Markt en het voormalig gasfabriek beginnen in de week van 24 februari de werkzaamheden op het Graafschapterrein. Daarom zijn er de komende tijd minder parkeerplaatsen beschikbaar in en rondom het centrum van Lochem. Wel leggen we tijdelijk andere parkeerplekken aan zodat inwoners en bezoekers zo min mogelijk last hiervan hebben. De vernieuwing van het Graafschapterrein maakt onderdeel uit van de plannen voor de binnenstad van Lochem. Ondernemers, inwoners, organisaties en gemeente werken hierin samen. Wethouder Eric-Jan de Haan: “Er gebeurt veel op dit moment, bouwwerkzaamheden op de markt en aan de Julianaweg, de uitbreiding van Albert Heijn en dan nu ook de vernieuwing van het Graafschapterrein. Ook hier geldt: ‘het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt’. Ik hoop echt dat we het ongemak zo veel mogelijk kunnen beperken en dat onze inwoners straks blij zijn met het resultaat.”

Parkeren op Graafschapterrein met parkeerschijf

Doet u boodschappen bij één van de supermarkten dan kunt u nog gewoon terecht op het Graafschapterrein en op het parkeerterrein bij de Lidl. Wel moet u op het Graafschapterrein uw parkeerschijf gebruiken waarmee u maximaal 2 uur kunt parkeren. Dit kan op maandag t/m zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur.

Parkeerplaatsen voor lang parkeerders

Mensen die langer dan 2 uur in de binnenstad willen blijven kunnen, behalve op de gebruikelijke plekken nu ook parkeren aan de Julianaweg naast de fietsenwinkel en op de extra aangelegde parkeerplaatsen aan de Mauritsweg. Op woensdag, vrijdag en zaterdag kunt u ook parkeren bij het gemeentehuis. U loopt dan via de brug over de Berkel zo het centrum in.

Parkeren met ontheffing aan de Oosterbleek

Omwonenden die nu parkeren op het Graafschapterrein krijgen de mogelijkheid om tijdelijk, met ontheffing, langs de Oosterbleek te parkeren. Het gaat om het gedeelte van de Oosterbleek langs de gracht. Bewoners van het appartementencomplex Beijers en van de appartementen boven de Jumbo ontvangen een brief van de gemeente met informatie over hoe zij deze kunnen aanvragen.

Parkeren binnen de vakken

Waar de blauwe zone geldt mag u alleen met een parkeerschijf binnen de vakken parkeren. Buiten de geldende tijden van de blauwe zone is het ook toegestaan om hier lang te parkeren.

Het is niet toegestaan om op vergunninghoudersparkeerplaatsen te parkeren.

Meer informatie

De verwachting is dat het Graafschapterrein medio juni klaar is. Meer informatie kunt u vinden op de pagina met plannen voor de binnenstad.

Bekijk ook de flyer met een plattegrond met tips voor langparkeren (pdf, 749 KB) .

]]>
Nieuws Binnenstad
news-3068 Thu, 20 Feb 2020 16:18:21 +0100 Blijvend investeren in gezondheid https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/blijvend-investeren-in-gezondheid-3068.html De gemeente Lochem wil blijven investeren in de gezondheid van haar inwoners. Voor de komende jaren is vastgelegd dat we investeren in een gezonde leefstijl, mentale gezondheid en een gezonde leefomgeving. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om het nieuwe beleid binnenkort vast te stellen. Wethouder Henk van Zeijts: “Ik vind het belangrijk dat inwoners gezond en veerkrachtig zijn. Zo zou het geweldig zijn als we straks een rookvrije generatie hebben. Samen met regiogemeenten maken we daarvoor een plan. Ook maak ik mij zorgen over het alcoholgebruik onder jongeren: de helft van de 16-jarigen gebruikt al alcohol. Geen alcohol zou vanzelfsprekend moeten worden. Daarnaast zien we ook problematisch alcohol gebruik bij volwassenen en ouderen. Die mensen willen we helpen.”

Een gezond leven voor iedereen

In 2015 kreeg de gemeente extra taken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Participatiewet. Daardoor zijn er nu meer mogelijkheden om inwoners te helpen hun gezondheid te verbeteren en om ergere problemen te voorkomen. Dit geldt voor álle inwoners. Daarbij is speciale aandacht voor inwoners met gezondheidsachterstanden, zoals bijvoorbeeld statushouders. De gemeente werkt voor gezondheid samen met GGD, Taalhuis, Stichting Welzijn Lochem (SWL), verslavingszorg, ggz, huisartsen, maar ook met sportverenigingen en scholen.

Gezonde leefstijl

Naast maatregelen op het gebied van roken en alcohol vinden we gezonde voeding en beweging belangrijk. Sportcoaches van SWL helpen jongeren hierbij. Op scholen is steeds meer aandacht voor gezonde voeding. De komende jaren willen we ook kwetsbare ouderen meer stimuleren te bewegen en gezonde voeding te gebruiken. Dit helpt hen langer vitaal te blijven.

Mentale gezondheid

Bij mentale gezondheid gaat het er om dat mensen prettiger in hun vel zitten, minder psychische problemen hebben en minder eenzaam zijn. Bij jongeren spelen prestatiedruk, overmatig gebruik van sociale media of gamen. Ook echtscheiding van de ouders leidt tot veel psychosociale problemen bij jongeren. Met goede voorlichting op de juiste plekken willen we hier aandacht aan schenken. Zodat we eerder hulp kunnen inzetten.

Gezonde leefomgeving

Een schone, groene omgeving waarin je lekker kunt wandelen en fietsen, draagt bij aan een goede gezondheid. De gemeente is achter de schermen hard bezig met de voorbereiding van de nieuwe Omgevingswet die in 2021 in gaat. Door deze wet krijgen inwoners meer invloed op hun leefomgeving. Denk aan het verminderen van geur- en geluidsoverlast, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verbeteren van fiets- en wandelpaden.

Nota lokaal gezondheidsbeleid 2020 (pdf, 1.481 KB) 

]]>
Nieuws
news-3058 Wed, 19 Feb 2020 11:43:00 +0100 Kwijtschelding voor gemeentebelasting https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kwijtschelding-voor-gemeentebelasting-3058.html Heeft u een bijstandsuitkering of een ander minimuminkomen? Of kunt u met uw inkomen moeilijk rondkomen? Mogelijk komt u in aanmerking voor kwijtschelding. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en uw financiële omstandigheden. Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding?

U kunt misschien in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen als u een bijstandsuitkering of ander minimuminkomen en weinig tot geen spaartegoeden heeft. In dat geval hoeft u een aantal belastingen niet te betalen. Meer informatie hierover vindt u op www.tribuut.nl onder ‘Kwijtschelding’. Twijfelt u of u in aanmerking komt en wilt u uw situatie met Tribuut bespreken? Neem dan gerust contact op met Tribuut.

Bereikbaarheid Tribuut

Meer informatie over kwijtschelding vindt u op www.tribuut.nl. Telefonisch is Tribuut bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30-17.00 uur en op vrijdag van 08.30-12.30 uur via 055 580 22 22.

]]>
Nieuws
news-3057 Wed, 19 Feb 2020 11:41:00 +0100 Verzoek om kerststukken weg te halen op de begraafplaats https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verzoek-om-kerststukken-weg-te-halen-op-de-begraafplaats-3057.html Op de begraafplaatsen in de gemeente Lochem liggen nog kersttakken. Ook staan er nog kerstbakjes. Wilt u bij uw bezoek aan de begraafplaats deze takken en bakjes weg halen? Graag voor 23 maart 2020. Na deze datum ruimt de gemeente de niet-verwijderde kerststukken zelf op.

]]>
Nieuws
news-3056 Wed, 19 Feb 2020 11:38:00 +0100 Wildenborchseweg afgesloten van 24 februari tot 31 maart https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/wildenborchseweg-afgesloten-van-24-februari-tot-31-maart-3056.html Op 24 februari start de gemeente Bronckhorst met een gedeeltelijke reconstructie van de Wildenborchseweg. Hiervoor wordt de weg afgesloten. Dit duurt tot 31 maart. De Wildenborchseweg is het verlengde van de Vordenseweg die in de gemeente Lochem ligt. Tijdens de werkzaamheden wordt deze weg ter hoogte van de gemeentegrens afgesloten voor het verkeer. Het is tijdens de werkzaamheden niet mogelijk om via de Vordenseweg en de Wildenborchseweg naar Vorden te rijden.

Verkeersbesluiten

In totaal komen er 13 permanente snelheidsremmers in de weg. Fietsers kunnen straks zonder stoppen langs de chicanes fietsen en komen daardoor niet in het gedrang met gemotoriseerd verkeer in de chicane. Daarnaast zijn er een aantal aanvullende verkeersbesluiten genomen die passen bij de functie van een 60 km-weg:

  • Op de hele Wildenborchseweg komt een inhaalverbod
  • De voorrang bij de chicanes wordt, aansluitend bij de chicanes op het grondgebied van Lochem, om-en-om geregeld
  • De Wildenborchseweg is nu nog een voorrangsweg, dat past niet bij een 60 km weg. Daarom worden de kruisingen voorrangskruisingen.

Advies en informatie

Wij adviseren u om de omleidingsroute te volgen via de N346, N319 en N316. Informatie bij: Gemeente Bronckhorst (0575) 75 02 50.

]]>
Nieuws
news-3054 Wed, 19 Feb 2020 11:35:00 +0100 Doe mee aan de Opschoonweek https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/doe-mee-aan-de-opschoonweek-3054.html Van 16 tot en met 21 maart houdt de gemeente Lochem, samen met Stichting Welzijn Lochem en Circulus-Berkel, de Opschoonweek. Samen aan de slag in de strijd tegen zwerfafval. Voor een schone leefomgeving. Iedereen mag meedoen. Jong en oud, van individu tot maatschappelijke organisatie, met de plaatselijke voetbalvereniging of met de hele school. Wil je een actieve bijdrage leveren? Laat het weten. Stichting Welzijn Lochem voorziet jullie van materialen en regelen de afvoert van het opgehaalde zwerfafval.

Meld u aan!

Aanmelden kan tot 6 maart 2020 bij Gerdie Kreunen van Stichting Welzijn Lochem, g.kreunen@welzijnlochem.nl of (06) 45 64 08 25.

]]>
Nieuws
news-3061 Wed, 19 Feb 2020 11:01:00 +0100 Gemeentenieuws week 8 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_8.pdf Berkelbode news-3060 Wed, 19 Feb 2020 00:49:00 +0100 Expositie realistisch fijnschilder Trudie de Koning https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/expositie-realistisch-fijnschilder-trudie-de-koning-3060.html Trudie de Koning uit Lochem toont tot en met 7 april een deel van haar collectie olieverf schilderijen in de hal van het gemeentehuis in Lochem. Zij is op jonge leeftijd begonnen met schilderen. De kunst en de precisie van het fijnschilderen is haar grote passie en zij is dan ook dagelijks de nodige uren achter de schildersezel te vinden. Trudie schildert voornamelijk stillevens en portretten van mens en dier. Haar schilderijen worden laagje voor laagje opgebouwd in olieverf. Zij gebruikt hierbij technieken die de oude meesters ook hanteerde. Zo maak zij een perfect gelijkend maar ook spannend schilderij gefascineerd door het spel van licht en donker. Hierbij weet zij het karakter levensecht op het doek vast te leggen.

Les realistisch fijnschilderen

Trudie geeft les in realistisch fijnschilderen met olieverf bij ‘Art Partout’. Meer informatie op trudiedekoning.nl of via trudiedekoning@kpnmail.nl.

De expositie is tijdens openingstijden in de hal van het gemeentehuis te zien.

]]>
news-3059 Tue, 18 Feb 2020 11:45:11 +0100 Cursus Politiek Actief: “Gewoon doen!” https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/cursus-politiek-actief-gewoon-doen-3059.html Op 24 maart start in Lochem de cursus Politiek Actief. Twee jaar geleden nam Ria Leliveld uit Eefde ook deel aan de cursus. Ze werd zo enthousiast dat ze nu lid is van de gemeenteraad. We vroegen aan Ria waarom zij meedeed met cursus en wat het haar heeft gebracht. Waarom deed je mee?

“Om twee redenen: ik was voor mijn verhuizing naar Eefde actief in verschillende groepen zoals de vereniging van huiseigenaren van de wijk, op de basisschool van mijn kinderen en in verschillende beroepsorganisaties. Altijd vanuit de wens en zin om een bijdrage te leveren aan mijn omgeving en om samen met anderen iets te bereiken. Ik wilde verkennen of een politieke activiteit bij mij zou kunnen passen omdat ik dat nog niet eerder had gedaan. Verder bood de cursus mij een kans om  mijn eigen netwerk in de gemeente te vergroten omdat ik nog niet zo lang in Eefde woonde.”

Had je politieke ideeën?

“Het kwam op het juiste moment. Vanuit mijn achtergrond zag ik allerlei ontwikkelingen in zorg en welzijn en had daar ook eigen ideeën bij. Ik was nieuwsgierig hoe politiek werkt op gemeentelijk niveau en welke invloed je kunt hebben, anders dan alleen vanuit je eigen deskundigheid.”

Wat heeft de cursus jou gebracht?

“Kennis over hoe de democratie in het algemeen en in de gemeente werkt. Door de gastsprekers en de praktijksituaties heb ik ervaren dat het belangrijk is om alle meningen te horen. En ook belangrijk: plezier te hebben in wat je doet. De cursus reikt je hiervoor hulpmiddelen aan. ”

Hoe ging het na de cursus verder?

“Ik kon stage lopen bij een van de partijen binnen de gemeente. Het is belangrijk dat je je thuis voelt bij de politieke kleur en uitgangspunten van een partij. Ik heb toen een fractievergadering bijgewoond, partijprogramma’s bekeken, een politieke avond bezocht en enkele gesprekken gevoerd. Dat beviel goed en voordat ik het wist, stond ik op de kandidatenlijst en waren we op campagne. Met mijn neus in de boter, om zo te zeggen. En geen seconde spijt van gehad.“

Welke lessen uit de cursus gebruik je in je werk als raadslid?

“Vooral hoe je je eigen oordeel kunt vormen en kunt samenwerken binnen je fractie en in de raad. Deze basis heeft me de eerste tijd in de raad geholpen om een weg te vinden. En natuurlijk leer je verder in de praktijk.”

Welke boodschap heb je voor nieuwsgierigen?

“Gewoon doen, zou ik zeggen. In de cursus krijg je voldoende kennis en praktijk aangeboden om voor jezelf te beslissen of en hoe je politiek actief wilt zijn. Als je ideeën hebt over je directe leefomgeving of over maatschappelijke thema’s als bijvoorbeeld participatie van inwoners of  energietransitie, aarzel dan niet om te onderzoeken of politiek actief zijn bij jou past. Mijn ervaring in de raad is dat ieder raadslid op eigen wijze zijn of haar eigen bijdrage heeft in het geheel. En met elkaar komen we verder om onze gemeente nog mooier te maken.”

Aanmelden voor de cursus Politiek Actief kan tot en met 1 maart via www.lochem.nl/politiekactief

]]>
Nieuws
news-3055 Tue, 18 Feb 2020 11:37:07 +0100 Familie Philips-Goldwerth uit Almen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/familie-philips-goldwerth-uit-almen-3055.html In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over de Nederlands-Duitse Joodse familie Philips-Goldwerth. In 1937 kwam op Erve Baltinck, op de locatie die nu Kapelweg 9 in Almen is, maar toen in het oude dorp Harfsen lag, de Nederlands-Duitse Joodse familie Philips-Goldwerth te wonen. De familie bestond uit veehandelaar Joseph Philips, zijn vrouw Charlotte Meyerheim, hun dochter Nelli Nathalie Philips, haar man Isaak Hans Goldwerth en hun dochtertje Hannie Goldwerth.

Na de boerderij eerst te hebben gepacht, werd de familie in 1939 eigenaar en gingen ze, naar goed Achterhoeks gebruik, buurt maken. Vijftien buren worden officieel buren van de familie. De familie is geliefd, vooral Nelli wordt gewaardeerd. Als verpleegkundige zorgt ze voor iedereen. In het buurtgedicht wordt dat mooi omschreven:

‘Elken dag schuf ze eur fietse uut de schure en jeg der mee naar zeeke mensen, ‘st us bure of gin bure’

Het gezin staat op een lijst met Joden die de gemeente Gorssel beschikbaar stelde aan de Duitsers. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 worden ze afgevoerd. Albert-Jan Brummelman van de Plaggenberg in Harfsen schrijft hierover: 

“Toen ik 2 oktober van de avondschool kwam, stond er bij Philips en Goldwerth een vrachtwagen te ronken. De andere morgen gingen wij dorsen en dan hoor je: ‘ze hebben de familie Philips opgehaald’.”

Joseph zou al even voor vertrek afscheid hebben genomen in de buurt. De ondergrondse zou bovendien hebben getracht de familie over te halen onder te duiken, maar ze waren overtuigd door de Joodse Raad dat ze naar een werkkamp gingen en zouden terugkomen. In plaats daarvan is de hele familie in Auschwitz omgekomen, ook de zevenjarige Hannie. 

Helaas zijn er geen foto’s achterhaald van de familie. Ook van Erve Baltinck, dat tijdens de bevrijding net als vrijwel alle huizen in de omgeving is afgebrand, zijn geen foto’s gevonden. Wel is er een foto van een lijst met namen die de Duitsers gebruikten om te kijken waar de Joden in de gemeente Gorssel woonden. Op deze lijst staan de namen van de familie Philips-Goldwerth.

]]>
Nieuws 75 jaar vrijheid
news-3053 Tue, 18 Feb 2020 10:58:59 +0100 Kabinet investeert 7,5 miljoen euro in Cleantech Regio https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kabinet-investeert-75-miljoen-euro-in-cleantech-regio-3053.html De Cleantech Regio krijgt steun van het rijk in de vorm van een bijdrage van 7,5 miljoen euro. Voorzitter van de Strategische Board, Sebastiaan van ’t Erve: “Dat we als Cleantech Regio nu deze deal kunnen sluiten met de Rijksoverheid, toont de groei die we als ondernemers, overheden en onderwijs met elkaar hebben bereikt. De Cleantech Regio en onze ambities op het gebied van duurzame groei staan nu stevig op de agenda.”  Een van de redenen voor het Rijk om dit bedrag toe te kennen aan de Cleantech Regio, is de inzet op vernieuwing van de landbouw. De zonnebloemlinten in de gemeente Lochem zijn een goed voorbeeld van vernieuwing met oog voor de natuur.
De acht Cleantech Regio-gemeenten geven samen met de provincies Gelderland en Overijssel, ondernemers en onderwijsinstellingen met deze financiële bijdrage een stevige impuls aan het versterken van onze groene, duurzame en inclusieve economie.

De Strategische Board van de Cleantech Regio heeft als belangrijkste taak om een goed vestigingsklimaat te organiseren. Dat betekent een sociaal, economisch en ecologisch sterke regio. Het is een samenwerkingsverband van Overheid, Onderwijs en Ondernemers in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. De Regiodeal levert daar een substantiële bijdrage aan, niet alleen door de rijksbijdrage van 7,5 miljoen euro, maar ook door de toegezegde steun vanuit provincies, gemeenten, onderwijs en ondernemers. Samen investeren we vele tientallen miljoenen in de komende jaren in projecten als papierindustrie Eerbeek en Loenen, toekomstbestendige bedrijventerreinen in bijvoorbeeld Apeldoorn, Deventer en Zutphen, Oxe geeft gas/vergroening energie-infrastructuur, Techniekfabriek Zutphen en Agro innovatie Lochem met de doelstelling een economisch, ecologisch en sociaal sterke regio neer te zetten.

Volgens de Strategische Board toont deze deal met de Rijksoverheid de groei aan die ondernemers, overheden en onderwijs binnen de regio met elkaar hebben bereikt. De Cleantech Regio en de ambities op het gebied van duurzame groei staan nu stevig op de agenda. 
De Cleantech Regio is een gebied waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Dat danken we aan de combinatie van een rijke historie, fraaie landschappen en de centrale positie in Nederland. Maar onze traditionele regionale kwaliteiten staan onder druk. Dat is op verschillende terreinen zichtbaar; de juiste medewerkers vinden is lastig, er zijn steeds meer milieueffecten die aan bod komen en het vestigingsklimaat voor bedrijven staat onder druk.

Het belang van versterking en groei neemt daarmee toe. Dat kunnen we alleen door samen te werken met alle overheidslagen, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Dit is waar wij constant aan werken binnen CTR en deze Regio Deal helpt ons hierin. Dat doen we langs drie pijlers:

  • het versterken van de arbeidspositie van onze inwoners door inzet op omscholing en bijscholing
  • het versterken van onze groene leefomgeving door inzet op verduurzaming en circulariteit
  • het versterken van onze bedrijvigheid door inzet op groeimogelijkheden voor bestaande bedrijven en aantrekkelijkheid als vestigingslocatie.

Wat is een Regio Deal?

In een Regio Deal worden afspraken gemaakt om regionale opgaven integraal aan te pakken. Onder leiding van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besluit het kabinet welke voorstellen in aanmerking komen om te worden uitgewerkt tot een Regio Deal. Samen met Rijk en regionale partners versterken we de brede welvaart en de leefbaarheid in de regio's en daarmee in heel Nederland. 

Hoe nu verder?

We gaan zo spoedig mogelijk in gesprek met het Rijk om tot een definitieve deal te komen. De vorige tranches leert ons dat dit een proces is van een aantal maanden. Na de zomer zal de Regiodeal definitief zijn en start de fase van uitvoering.

En tot slot: felicitaties

Naast deze deal hebben ook de regio’s Zwolle, FruitDelta en Veluwe een Regio Deal gekregen. Van de 24 aanvragen zijn er 14 gehonoreerd. Het forse aantal deals in Oost-Nederland, onderstreept dat de toekomst van Nederland in Oost-Nederland ligt, zo concludeerde ook de Wageningen Universiteit in een recent rapport. De provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen financieel eveneens deze deals. Cleantech Regio feliciteert alle regio’s en in het bijzonder onze buurregio’s in Oost-Nederland met het binnenhalen van hun Regio Deal. Wij kijken uit naar hun ontwikkelingen in de toekomst.

Publicaties

Download de infographic als PDF-bestand

 

]]>
Nieuws
news-3048 Fri, 14 Feb 2020 10:02:11 +0100 IkPas - Ouderen & alcohol https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/ikpas-ouderen-alcohol-3048.html Wegkijken en goed praten. Twee veel voorkomende reacties als het gaat om ouderen en alcohol. Met de campagne ‘IkPas – Zet je alcoholgebruik 40 dagen op pauze –‘ vragen de GGD en Stichting Welzijn Lochem aandacht voor dit onderwerp. Want dat borreltje hoeft niet vanzelfsprekend te zijn. Ook niet als je op leeftijd bent. “Laat opa toch, met zijn borreltje”

Chloe Butler werkt al jaren als ouderenwerker. Zij ziet het in de praktijk: “Alcohol is problematisch bij ouderen. Het is schadelijk voor lichaam en hersenen, juist ook als je ouder bent. Het is lastig om tussen de oren te krijgen dat alcohol drinken geen gewoonte zou moeten zijn. Familie of vrienden zijn vaak vergoelijkend: “Laat opa, toch. Dat borreltje is een van de weinige dingen die hij nog heeft.”

Piek tussen 55 en 75

Het is volgens Butler begrijpelijk dat alcohol drinken een piek bereikt in de leeftijd van 55 tot 75. “Pensionering, verlies van dierbaren, ziekte en eenzaamheid kunnen diep ingrijpen in een mensenleven.Toch zou er niet als vanzelf naar alcohol gegrepen moeten worden. Het is aan ons als samenleving om mensen bij te staan in hun verdriet, verlies, of gevoel van eenzaamheid. Alcohol is niet de oplossing.”

Aanmoediging en tips

De campagne IkPas van de GGD, daagt iedereen uit, alcohol 40 dagen lang te laten staan. Butler: “Deze campagne kan ook zorgen dat mensen beter letten op de ouderen in hun omgeving. En dat mensen zien dat iemand teveel drinkt of te afhankelijk is van alcohol.”

Meedoen

Wethouder Henk van Zeijts (gezondheid & welzijn) doet ook dit jaar zelf mee aan IkPas. “IkPas helpt om alert te zijn op je eigen drankgebruik, maar ook op dat van je naasten. Je krijgt aanmoedigingen en tips. Vorig jaar heb ik meegedaan met IkPas om te ervaren hoe dat werkt. Zo was ik op een feestje en daar werd ik best raar aangekeken omdat ik geen biertje nam. Maar het leverde ook mooie gesprekstof op. Blijkt dat als mensen gaan optellen, ze doordeweeks en in het weekend meer drinken dan ze doorhebben. Terwijl de gezondheidsnorm tegenwoordig is: nul glazen per dag. De dag na het feestje was ik lekker fit en fris.”

Doe jij mee met IkPas? Zet je alcoholgebruik vanaf 26 februari 40 dagen op pauze. www.IkPas.nl.

]]>
Nieuws
news-3047 Fri, 14 Feb 2020 08:05:33 +0100 Eerste vragenlijst ondernemerspanel online https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/eerste-vragenlijst-ondernemerspanel-online-3047.html Gemeente Lochem startte kort geleden met een ondernemerspanel: het Lochemse Zaken Panel. Ondernemers kunnen de eerste vragenlijst invullen. De vragen gaan over de onderlinge communicatie tussen ondernemers en gemeente. Invullen kan tot en met 8 maart 2020. Nieuwsgierig naar uw inbreng

Wethouder Economische Zaken Eric-Jan de Haan: “We zijn nieuwsgierig naar uw inbreng. En dat geldt ook voor de ondernemers die met ons meedenken voordat de vragenlijst online kwam. Doe mee en meld u aan! Een mooie kans om snel en efficiënt uw informatie met ons te delen”.

156 ondernemers doen al mee: u ook?

Sinds vorige maand is opgave mogelijk via de site. Inmiddels schreven 156 ondernemers zich in. Inschrijven kan op www.lochemsezakenpanel.nl.

Ondernemers zijn betrokken

Het idee voor het panel kwam van ondernemers. Ook met de eerste vragenlijst dacht een klankbordgroep van ondernemers mee. Onderzoeksbureau Moventem beheert het online panel

Inzicht in behoeften, wensen en uitdagingen van ondernemers

Doel is nog beter inzicht in de behoeften, wensen en uitdagingen van ondernemers te krijgen. De informatie die de gemeente Lochem ophaalt, neemt ze mee in haar (beleids)keuzes. Uiteraard houden we u telkens op de hoogte van de belangrijkste resultaten. En koppelen we terug wat we met uw inbreng doen.

]]>
Nieuws
news-3044 Thu, 13 Feb 2020 13:15:13 +0100 Binnenkort twee vormen van ‘Ondersteuning Thuis’   https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/binnenkort-twee-vormen-van-ondersteuning-thuis-3044.html Als het aan het college van B&W ligt bieden we  in Lochem straks twee vormen van  ‘Ondersteuning Thuis’ aan. Het gaat om mensen die vanuit de Wmo ondersteuning nodig hebben voor een ‘schoon huis’ of voor ‘regie op huishouden’. De gemeenteraad neemt hier binnenkort een besluit over. ‘Ondersteuning Thuis’ betekent in Lochem schoonmaakhulp (‘schoon huis’) én hulp bij het structureren van het huishouden (‘regie op huishouden’). Voor deze hulp zijn goed opgeleide medewerkers nodig waardoor het een duurdere vorm van hulp is dan alleen schoonmaakhulp. Het blijkt dat niet iedereen behoefte heeft aan deze brede vorm van ondersteuning. In veel gevallen is alleen schoonmaakhulp voldoende.

Zorg op maat

Wethouder Henk van Zeijts: “We willen iedereen die dat nodig heeft zorg bieden. Dat vind ik belangrijk. Wat iemand nodig heeft, verschilt per persoon. Mensen ontvangen nu soms meer én duurdere zorg dan nodig is. We willen mensen zorg bieden zo licht als mogelijk maar zo zwaar als nodig is. Is ‘schoon huis’ alleen niet voldoende dan kan daar ‘regie op huishouden’ bij komen.”

‘Schoon huis’ en ‘regie op huishouden’

De gedachte achter ‘regie op huishouden’ is dat de huishoudelijke hulp meer kan doen dan alleen schoonmaken. Mensen die moeite hebben met het op orde houden van hun huishouding en administratie kunnen hierbij ook hulp krijgen. Daarnaast heeft de huishoudelijke hulp ook een signaleringsfunctie. Doordat de hulp wekelijks bij de mensen thuis komt ziet zij wanneer meer nodig is dan alleen schoonmaakhulp. Deze ‘uitgebreide’ vorm van ondersteuning blijft bestaan maar is niet voor iedereen nodig. Mensen die hier geen behoefte aan hebben ontvangen daarom in de toekomst alleen schoonmaakhulp, het zogenaamde ‘schoon huis’.

Vast abonnementstarief

Inwoners die gebruik maken van een Wmo-voorziening, zoals ‘Ondersteuning Thuis’ betalen sinds 2019 een vast abonnementstarief per maand. Daarvoor betaalden zij een inkomensafhankelijke bijdrage. Het abonnementstarief is voor iedereen gelijk. Dat maakt dat mensen met hogere inkomens nu ook vaker hulp aanvragen, waardoor de kosten voor Wmo voor de gemeente stijgen. De optie om mensen alleen te ondersteunen met  ‘schoon huis’ moet er voor zorgen dat de kosten voor zorg in het algemeen, betaalbaar blijven.

Gevolgen voor inwoners

Voor mensen die nu ‘Ondersteuning Thuis’ in de huidige vorm ontvangen blijft dit gewoon doorlopen. Wanneer de indicatie afloopt bekijken we per persoon of alleen ‘schoon huis’ nodig is of dat ook regie op huishouden’ geboden moet worden.

]]>
Nieuws
news-3042 Tue, 11 Feb 2020 13:59:22 +0100 Gemeentenieuws week 7 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_07.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-3040 Tue, 11 Feb 2020 13:45:36 +0100 Tribuut staat klaar voor vragen over uw aanslagbiljet https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/tribuut-staat-klaar-voor-vragen-over-uw-aanslagbiljet-3040.html Deze week ontvangt u het aanslagbiljet voor de gemeentebelastingen. Denkt u dat het biljet niet juist is, bijvoorbeeld omdat de WOZ-waarde volgens u niet klopt? Neem dan contact op met Tribuut. Tribuut kijkt namelijk graag met u mee of er onjuistheden op het biljet staan. Als dat het geval is, passen de taxateurs het kosteloos, snel en eenvoudig voor u aan. Het indienen van een bezwaar is hierdoor niet meer nodig.

Commerciële bezwaarmakers

Tribuut attendeert u erop dat er diverse WOZ-bureaus e-mailen en adverteren dat zij ‘gratis’ bezwaar namens u kunnen maken op basis van ‘no cure no pay’. Dat klinkt mooi, maar in werkelijkheid kan het betekenen dat de door u (via internet) getekende machtiging ook wordt gebruikt om namens u een eventuele beroepsprocedure bij de rechtbank te voeren. U moet bij het tekenen van een machtiging altijd goed opletten waarvoor u de machtiging afgeeft, want soms zijn machtigingen zo opgebouwd dat u het bureau voor meer zaken machtigt dan alleen bezwaar maken. En bij een eventuele intrekking van de opdracht, worden de kosten bij u in rekening gebracht.

Hogere kosten

Daarnaast ontvangt het bureau voor elk toegekend bezwaar circa € 800,- aan proceskostenvergoeding. Dat is wettelijk zo geregeld. Deze kosten worden betaald door de gemeente aan het bureau en worden dus uiteindelijk opgebracht door alle inwoners van de gemeente via de gemeentelijke belastingen. Indirect betaalt u dus wel degelijk mee en is er geen sprake van ‘kosteloos’ bezwaar indienen.

Bereikbaarheid Tribuut

Meer informatie vindt u op www.tribuut.nl. Tribuut is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30-17.00 uur en op vrijdag van 08.30-12.30 uur via (055) 580 22 22 of info@tribuut.nl.

]]>
Nieuws
news-3039 Tue, 11 Feb 2020 13:42:01 +0100 Kinderen onderzoeken democratie in reizende fabriek https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kinderen-onderzoeken-democratie-in-reizende-fabriek-3039.html Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve heeft afgelopen maandag in de hal van het gemeentehuis de mobiele tentoonstelling Democratiefabriek geopend. Kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar onderzoeken hier de democratie. In deze reizende fabriek oefenen ze met machines, waarmee ze allerlei opdrachten en vragen beantwoorden. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie. Maar kinderen ontdekken ook dat de tentoonstelling over henzelf gaat. Over hun eigen idealen, hoop, waarden, houding en gedrag. In de maand voorafgaand aan de Scholierenraad brengen de deelnemende scholen een bezoek aan de Democratiefabriek die nog tot en met 14 februari te zien is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De organisatie van dit deel van de Scholierenraad is belegd bij Stichting Welzijn Lochem.

]]>
Nieuws
news-3038 Tue, 11 Feb 2020 13:37:22 +0100 Verhalen uit onze kernen: Oorlogsmuseum in Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verhalen-uit-onze-kernen-oorlogsmuseum-in-lochem-3038.html In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het verhaal over het oorlogsmuseum in Lochem. Berry Swarthoff is een wandelend geschiedenisboek als het aankomt op alles wat zich heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog in en rondom Lochem. Niet alleen heeft hij kennis van deze periode, maar ook heel veel spullen. Om de spullen voor iedereen zichtbaar te maken heeft hij in mei 2019 het oorlogsmuseum geopend in hartje Lochem. Speciaal hiervoor is de stichting Liberation Museum Lochem opgericht.

“Ik vind dat we moeten blijven herinneren. Daar draagt dit museum aan bij”, vertelt Swarthoff. Met een passie en sterke innerlijke drive geeft hij aan hoe zijn fascinatie is ontstaan voor dit stukje geschiedenis. “Mijn vader was beroepsmilitair. Ik kreeg van hem een foto waarop hij stond in een uniform van de Canadezen. Deze had hij geruild voor zes eieren. Zo ben ik begonnen met verzamelen.” De afgelopen tientallen jaren ontmoette Swarthoff regelmatig veteranen in zijn Canadese restaurant Mondani in Lochem. Waar hij samen met zijn vrouw Yvonne de scepter zwaait. “Er zijn nog maar 2 veteranen in leven. Ik hoop dat zij van 2 t/m 6 april weer kunnen komen bij het monument Somerset in Lochem om de vrijheid te vieren.”

Swarthoff vertelt de bezoeker van het oorlogsmuseum aan de hand van foto’s, documenten, apparatuur en andere voorwerpen hoe Lochem is bevrijd door de Engelsen. In het museum is er dan ook de nodige aandacht voor 75 jaar bevrijding. “Het is belangrijk dat we de jeugd ervan overtuigen dat zo’n oorlog nooit meer mag plaatsvinden. Daarom is het ook goed dat hier scholen over de vloer komen.”

Hij noemt het oorlogsmuseum een grote blijk van waardering voor alle jeugdige en mannelijke soldaten dit het leven gaven voor onze vrijheid.  Naast zijn eigen verzameling krijgt de Lochemer steeds meer spullen van (klein)kinderen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. “Dat is echt prachtig. Zo leven de herinneringen voort.”

Het oorlogsmuseum is gevestigd aan de Walderstraat 15 in Lochem. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Gratis toegang.

]]>
Nieuws 75 jaar vrijheid
news-3037 Tue, 11 Feb 2020 13:36:25 +0100 Werkzaamheden Kapperallee in Eefde https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/werkzaamheden-kapperallee-in-eefde-3037.html Van 17 tot en met 21 februari worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de Kapperallee in Eefde. Hiervoor wordt van 8.30 tot 16.00 uur de halve rijbaan afgezet ter hoogte van de brug over de sluis. De reden van de werkzaamheden is het verhelpen van de verstopping van een mantelbuis die onder het wegdek doorloopt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Dostal in opdracht van Lock to Twente. Verkeersregelaars zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer.

 

]]>
Nieuws
news-3036 Tue, 11 Feb 2020 13:33:37 +0100 IJsselbiënnale biedt kunst rondom de rivier https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/ijsselbiennale-biedt-kunst-rondom-de-rivier-3036.html Kunstenaars uit Rusland, Deventer, IJsland, Brazilië en Denemarken zijn op dit moment aan het werk voor de tweede IJsselbiënnale. Dit evenement rond de rivier vindt dit jaar plaats van 19 juni tot en met 20 september. De IJsselbiënnale leidt langs 26 monumentale kunstwerken, dwars door het landschap en de uiterwaarden. Voor de kunstroute zijn 26 kunstenaars uit 8 landen uitgekozen. Zij zijn aan de slag gegaan met de titel Tij, Tijd en Tijdelijkheid. In onze gemeente komt naar verwachting een kunstwerk bij de IJssel in Gorssel.

Programma en fietsroutes

Naast de kunstroute is er ook een programma voor cultuur- en natuurliefhebbers met rondleidingen, lezingen, exposities, muziek en theater. Vier fietsroutes slingeren straks langs de activiteiten en kunstwerken. Later dit jaar worden het complete programma en de routes gedeeld.

]]>
Nieuws