Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Fri, 22 Nov 2019 23:12:44 +0100 Fri, 22 Nov 2019 23:12:44 +0100 news-2787 Thu, 21 Nov 2019 13:52:24 +0100 Storing WhatsApp-berichten https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/storing-whatsapp-berichten-2787.html We krijgen signalen dat WhatsApp-berichten ons niet allemaal bereiken. Tot dit probleem verholpen is kunt u ons bereiken via info@lochem.nl. Uiteraard kunt u ons ook bellen op (0573) 289 222. Zodra WhatsApp weer helemaal goed werkt, laten wij dat op deze plek weten en via onze sociale media.

Wilt u een afspraak maken? Dat kan via dit formulier. Wij helpen u graag.

]]>
Nieuws
news-2753 Wed, 20 Nov 2019 09:39:00 +0100 Geweld in en om huis stopt niet vanzelf, kom in actie! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/geweld-in-en-om-huis-stopt-niet-vanzelf-kom-in-actie-2753.html Geweld in en om huis, kindermishandeling, ouderenmishandeling: het komt vaker voor dan je denkt en stopt niet vanzelf. De gemeente Lochem wil daar iets aan doen. Zij roept inwoners op om in actie te komen bij een ‘niet-pluisgevoel’. Daarnaast traint zij beroepskrachten in wat zij moeten doen bij vermoedens van huiselijk geweld. Hiermee hoopt de gemeente het tij kunnen keren. Want door gezamenlijk op tijd in actie te komen, kunnen we veel verdriet voorkomen en zorgen voor een veilig leven in de gemeente Lochem. Wethouder Henk van Zeijts: ‘Veilig leven gaat over ons allemaal. Veilig leven is niet altijd vanzelfsprekend op alle plekken en momenten. Zo komt geweld thuis helaas ook in onze gemeente voor. Helemaal voorkomen kunnen we dat niet. Maar met elkaar, inwoners, professionals en gemeente, kunnen we proberen om het zo vroeg mogelijk te signaleren, te stoppen en duurzaam op te lossen. Iedereen kan omstander, slachtoffer of dader zijn. Wegkijken als we huiselijk geweld of kindermishandeling vermoeden is menselijk, maar helpt niet’.

Trainingen voor beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers

Jaarlijks hebben in Lochem mogelijk 1200 mensen te maken met een vorm van huiselijk geweld. Het gaat om kinderen, volwassen en ouderen. Dat zijn er 1200 te veel, vindt de gemeente. Daarom verzorgen we het komend jaar trainingen voor beroepskrachten. Denk hierbij aan medewerkers in de kinderopvang, gezondheidszorg, maatschappelijke organisatie en scholen.

Op tijd herkennen van signalen

Beroepskrachten leren om signalen te herkennen, hoe ze dit met de personen in kwestie kunnen bespreken en wat te doen als er meer nodig is. Huiselijk geweld kent vele vormen; binnen de relatie, maar ook jeugdprostitutie onder druk van loverboys, verwaarlozing of financiële uitbuiting van ouderen. De trainingen zijn afgestemd op de deelnemers en hun voorkennis.

Kom in actie!

Inwoners worden opgeroepen om bij een ‘niet-pluisgevoel’ in actie te komen. Praat met degene om wie je je zorgen maakt. Help hem of haar hulp te zoeken en contact op te nemen met Veilig Thuis. Alle inwoners kunnen ook zelf met Veilig Thuis Noord Oost Gelderland bellen om zorgen te uiten en advies of hulp te vragen. Dat kan  24 uur per dag, 7 dagen in de week. Gratis en zo nodig anoniem.

Telefoon 0800 – 2000 (dag en nacht bereikbaar). Ook als u zelf hulp nodig heeft!

]]>
Nieuws
news-2784 Tue, 19 Nov 2019 10:54:23 +0100 Controle slijterijen op verkoop alcohol aan minderjarigen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/controle-slijterijen-op-verkoop-alcohol-aan-minderjarigen-2784.html De gemeente Lochem heeft eind oktober een controle uitgevoerd bij 6 slijterijen op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. 1 slijterij heeft een officiële waarschuwing van ons gekregen, omdat hier alcohol werd verkocht aan een persoon jonger dan 18 jaar. De controle vond plaats met behulp van een minderjarige ‘mystery guest’. Deze persoon probeerde op speciaal verzoek van ons alcohol te kopen en dit is bij 1 slijterij gelukt. Deze slijterij riskeert een boete bij een volgende overtreding. De gemeente houdt ook regelmatig controles bij sportkantines, horeca en supermarkten.

]]>
Nieuws
news-2783 Tue, 19 Nov 2019 10:51:29 +0100 Regio-archeoloog Harry Pape-Luijten wil ons laten verwonderen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/regio-archeoloog-harry-pape-luijten-wil-ons-laten-verwonderen-2783.html Harry Pape-Luijten is sinds februari van dit jaar onze regio-archeoloog. Hij weet alles over archeologie en weet dus bijzondere plekken aan te wijzen in onze gemeente. Tijd om hem een paar vragen te stellen. Want wat doet zo’n regio-archeoloog nu precies? “Ik kom in actie als er in de ‘ruimte’ een omgevingsvergunningstraject wordt ingezet. We kijken dan of we in de grond archeologische vondsten, een stukje Lochemse historie, kunnen aantreffen. Dit kan gaan van een nederzetting tot vondsten van gebruiksvoorwerpen in bijvoorbeeld graven. Kortom, overblijfselen uit vervlogen tijden en verdwenen culturen”, aldus Pape-Luijten. De regio-archeoloog voert uiteindelijk het archeologisch onderzoek niet zelf uit, dit doen andere partijen. Zelf heeft hij een toetsende en beoordelende rol.

Erfgoedwet

Het koesteren van archeologische overblijfselen is in de Erfgoedwet vastgelegd (voorheen de Monumentenwet). Straks gaat deze wet deels over naar de Omgevingswet. In de huidige Erfgoedwet is mede bepaald dat de verstoorder betaalt. Wil iemand bijvoorbeeld een huis neerzetten op een plek waar er historische overblijfselen liggen, dan mag hij dit eigenlijk alleen doen met behoud van de situatie. Dit houdt in dat de overblijfselen niet verstoord mogen worden. Als dat niet mogelijk is, dan moet er archeologisch onderzoek worden uitgevoerd om die resten veilig te stellen.

Spaanse schans

Er zijn volgens de regio-archeoloog zowel ondergrondse en bovengrondse monumenten. “De bovengrondse zijn natuurlijk heel zichtbaar en tastbaar, maar de ondergrondse niet of nauwelijks. Zo weten veel mensen niet dat we op de Lochemse Berg ook een pareltje hebben liggen. Hier ligt een Spaanse schans net iets boven, maar vooral onder de aarde. Een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog, maar liefst 50 meter lang. Dit kunnen we opmaken uit gedetailleerde hoogtekaarten waarop de wallen te zien zijn. Een prachtig stukje geschiedenis met een verhaal erachter. Dit moeten we behouden. Daarom is archeologie zo ontzettend belangrijk.”

Reuvensdagen

Harry Pape-Luijten geeft regelmatig lezingen over archeologie. Ook is hij op 21, 22 en 23 november aanwezig bij de Reuvensdagen. Hét congres voor de archeologische vakwereld, dat dit jaar in Apeldoorn wordt gehouden. Maar iedereen kan daar op vrijdagmiddag 22 november binnenlopen met vondsten, om ze door archeologen te laten bekijken. Pape-Luijten: “Het is belangrijk dat we met zijn allen snappen wat er is gebeurd in het verleden. Niet alleen om hier lessen uit te trekken, maar vooral om ons te verwonderen.” Meer informatie: www.reuvensdagen.nl.

]]>
Nieuws
news-2782 Tue, 19 Nov 2019 10:48:51 +0100 Inloopavond bouw woningen kazerneterrein Eefde https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/inloopavond-bouw-woningen-kazerneterrein-eefde-2782.html Op het terrein van de voormalige Detmerskazerne in Eefde worden 80 woningen gebouwd. Wij nodigen u graag uit om het ontwerp tijdens een inloopbijeenkomst op 28 november te komen bekijken. In de afgelopen periode is de gemeente Lochem samen met de ontwikkelaars Loostad BV en Hegeman Bouwgroep gekomen tot een definitief ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte.

Inloopbijeenkomst

De inloopbijeenkomst is op donderdag 28 november van 19:30 tot 21:00 uur in Het Hart, Jolinkweg 2 in Eefde. Tijdens deze avond kunt u het definitieve ontwerp van de inrichting van de openbare ruimte van de woningbouwlocatie Detmerskazerne bekijken en is er gelegenheid om vragen te stellen. U bent van harte welkom!

 

]]>
Nieuws
news-2781 Tue, 19 Nov 2019 10:46:00 +0100 Inzet voor meer sociale werkgelegenheid in Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/inzet-voor-meer-sociale-werkgelegenheid-in-lochem-2781.html Gemeente Lochem wil zich samen met het bedrijfsleven inzetten voor meer sociale werkgelegenheid in Lochem: social return. Ook in onze gemeente wonen mensen die moeite hebben om werk te krijgen en te behouden. Om deze mensen te helpen is het belangrijk dat er werkgevers zijn die zich voor deze mensen willen inzetten. De gemeente heeft daarom afspraken gemaakt voor social return in aanbestedingen. Social Return biedt niet alleen mogelijkheden voor werknemers. Het is ook aantrekkelijk om als werkgever te investeren in mensen die wat meer begeleiding nodig hebben in hun werk.

Voordelen werkgevers

 • Het aantrekken en scholen van gemotiveerd personeel
 • Het voeren van een maatschappelijk verantwoord beleid dat past bij uw organisatie
 • Het voldoen aan de Banenafspraak om werkplekken te realiseren voor mensen met een beperking
 • Het krijgen van een betere positie bij het verwerven van overheidsopdrachten

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de inkoop van social return? Kijk dan op www.lochem.nl (zoekterm inkoop) of op www.socialreturngelderland.nl.

 

]]>
Nieuws
news-2780 Tue, 19 Nov 2019 10:29:18 +0100 Geslaagde netwerkborrel voor organisatoren evenementen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/geslaagde-netwerkborrel-voor-organisatoren-evenementen-2780.html Elk jaar bruist onze gemeente van de evenementen, groot en klein. Het succes van een evenement staat of valt ook met een goede organisatie en veilig verloop. Dit wordt voorbereid met een evenementenvergunning. De gemeente besloot de organisatoren uit te nodigen om hen te informeren over alles wat er komt kijken bij een evenement. Van idee tot aanvraag

De bijeenkomst was in de tent van het muziekevenement BullRock in Laren. Circa 40 organisatoren van evenementen gingen op de uitnodiging in. Het ging om organisatoren die bedrijfsmatig evenementen organiseren, maar ook om verenigingen en particulieren.

Markplaats

De aanwezigen kregen uitleg van de medewerkers die de aanvragen beoordelen, konden elkaar een vraag stellen of elkaar een aanbod doen op een marktplaats en ze konden luisteren naar de ervaringen van Ronnie Degen, de motor achter veel grote evenementen. Het initiatief werd gewaardeerd. Als gemeente denken we na over een vervolg.

Aanvragen evenementen 2020

2020 is een jaar waar veel georganiseerd gaat worden. Wilt u uw evenement al aanmelden voor onze evenementenkalender? De hulpdiensten weten graag tijdig wat er georganiseerd gaat worden zodat ook zij kunnen plannen. Aanvragen voor grote evenementen ontvangen wij graag minimaal 12 weken voorafgaande. Wees in 2020 op tijd!

Wist u dat?

 • Het raadzaam is om contact met ons op te nemen, als u een idee heeft voor een evenement? Wij kunnen u dan tijdig laten weten of een vergunning nodig is.
 • Er jaarlijks 280 aanvragen voor een evenementenvergunning zijn?
 • U op internet een handig evenementenhandboek kunt inzien? www.evenementenhandboek.nl
 • Elke evenementenvergunning maatwerk is, en wij graag meedenken?
 • We rondom evenementen veel samenwerken met de Veiligheidsregio?
 • U uw aanvraag online kunt doen op www.lochem.nl. En dat u uw aanvraag tussentijds lokaal kunt opslaan? Om op een later moment voor indienen nog informatie te kunnen toevoegen?
 
]]>
Nieuws
news-2779 Tue, 19 Nov 2019 10:25:53 +0100 Gemeentenieuws Week 47 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2019/Week_47.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-2767 Thu, 14 Nov 2019 16:04:00 +0100 Lochem scoort hoog in lijst schoonste winkelgebieden https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochem-scoort-hoog-in-lijst-schoonste-winkelgebieden-2767.html De gemeente Lochem heeft een mooie derde plek veroverd in categorie ‘Kleine Gemeente’ van de schoonste winkelgebieden van Nederland. We krijgen een 7,8 als eindcijfer. In dit eindcijfer zijn de winkelgebieden van stad Lochem, Gorssel en Laren meegenomen. Het landelijke gemiddelde is een 7,1. Het veiligheidsgevoel voor onze centrumgebieden wordt op ‘zeer veilig’ beoordeeld. Het centrum van Laren is op een zeer mooie plek 13 geëindigd van de in totaal 457 winkelgebieden die zijn beoordeeld. Laren kreeg maar liefst een 8,1. Het mooie resultaat in onze centrumgebieden is tot stand gekomen door de inzet van ondernemers en inwoners.

Over de ranglijst

Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn de afgelopen maanden winkelgebieden bezocht waarbij observatieteams zijn ingezet en bezoekers zijn ondervraagd. Het centrum van Delden in Hof van Twente is de grote winnaar en mag zich een jaar lang het schoonste winkelgebied van Nederland noemen. Meer informatie en de volledige ranglijst: www.nederlandschoon.nl

]]>
Nieuws
news-2774 Thu, 14 Nov 2019 16:04:00 +0100 Start wegwerkzaamheden A1, traject Bathmen-Markelo https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/start-wegwerkzaamheden-a1-traject-bathmen-markelo-2774.html Vrijdag 15 november 2019 start Rijkswaterstaat met de wegwerkzaamheden op het traject Bathmen-Markelo op de A1 Apeldoorn-Azelo. Vanaf 18 november 2019 rijdt het verkeer op dit weggedeelte in de richting van Deventer via twee versmalde rijstroken. Dit betekent dat het verkeer zich moet aanpassen aan een nieuwe situatie. Op de versmalde rijstroken geldt een maximum snelheid van 90 km/u. A1 Bathmen-Markelo

Vrijdagavond 15 november start de aannemer met wegwerkzaamheden op het traject Bathmen-Markelo. Een nieuw traject waarop wegwerkzaamheden gaan beginnen. Vanaf maandag 18 november rijdt het verkeer op dit traject in de richting van Deventer via twee versmalde rijstroken. Medio januari 2020 geldt dit voor het verkeer in beide richtingen.

Nachtelijke afsluiting aansluitingen

In de week van 11 tot en met 16 november worden er onder andere portalen verwijderd en geplaatst, geleiderails aangepast en barriers verwijderd en geplaatst. Hiervoor zijn verschillende aansluitingen ’s nachts afgesloten tussen 22.00 en 8.00 uur. Het betreft de aansluitingen Deventer, Bathmen, Deventer-Oost, en Lochem. Omleidingsroutes worden ter plaatse met borden aangegeven.

Advies aan weggebruikers

 • Pas tijdig snelheid aan en hou voldoende afstand
 • Volg de aanwijzingen op de borden langs de weg
 • Houd rekening met extra reistijd en vermijd zoveel mogelijk de spits
 • Raadpleeg de actuele verkeersinformatie via de app Rijkswaterstaat Actueel of volg het Twitterkanaal @RWSverkeersinfo

Houd rekening met ernstige hinder

Tijdens de werkzaamheden blijven twee rijstroken in beide richtingen beschikbaar.

Rijstroken zijn verlegd en versmald en de maximum snelheid is 90 kilometer per uur. De vertraging kan oplopen tot meer dan 30 minuten.

Verder moet het verkeer rekening houden met:

 • meer oponthoud in de spits
 • een inhaalverbod voor vrachtverkeer
 • zo nodig een tijdelijke afsluiting van de op- en afritten
 • bij kortstondige werkzaamheden (zoals het plaatsen van wegafzettingen) een maximumsnelheid van 70 km per uur. Dit gebeurt veelal ’s nachts of in het weekend waarbij er tijdelijk één rijstrook beschikbaar is voor het verkeer of het verkeer kort wordt stilgezet.

Vergroten capaciteit A1 Apeldoorn-Azelo

Toenemend vrachtverkeer zorgt voor veel vertraging op de A1 Oost tussen Apeldoorn en Azelo. Dit traject is een belangrijke verbinding tussen economische gebieden binnen en buiten Nederland. Goede doorstroming op deze route is belangrijk voor de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van de regio. Daarom werken rijk en regio samen aan het vergroten van de capaciteit van de A1 Oost in het verbreden van de A1: tussen Apeldoorn en Deventer naar 2x4 rijstroken en tussen Deventer en knooppunt Azelo naar 2x3 rijstroken.

Meer informatie?

Achtergrondinformatie en actuele werkzaamheden zijn na te lezen op www.A1Oost.nl.

U kunt ook bellen met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 uur tot 18:30 uur.

]]>
Nieuws
news-2773 Thu, 14 Nov 2019 16:03:00 +0100 Zonnebloemlinten drukbezocht door vogels, vlinders en insecten https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/zonnebloemlinten-drukbezocht-door-vogels-vlinders-en-insecten-2773.html De zonnebloemenlinten langs maisakkers in de gemeente Lochem, zijn drukbezocht door insecten, vlinders en vogels. Het gaat om soms bedreigde vogelsoorten, zoals de Geelgors. Dat blijkt uit de tellingen die dit jaar gedaan zijn. De zonnebloemenlinten zijn mooi om te zien, maar het voornaamste doel is het vergroten van de biodiversiteit. De tellingen die dit jaar zijn gedaan, laten zien dat er inderdaad meer vogels en insecten te vinden zijn. Ecologisch adviesbureau Eelerwoude heeft in opdracht van Agrarische Natuurvereniging ’t Onderholt een onderzoeksrapport opgesteld. Gemiddeld kwamen er 30 soorten insecten en vogels voor op de zonnebloemranden met kruiden, tegenover 5 soorten op de mais. Op negen plekken in de gemeente Lochem zijn veertig telgebiedjes uitgezet. Tellers maakten drie telrondes in de periode begin juli tot eind augustus.

Verrast door veel soorten dagvlinders

Opvallend is dat verschillende soorten hommels, vogels, vlinders en zweefvliegen de weg naar de zonnebloemen weten te vinden. “Ik was blij verrast dat ik 11 verschillende soorten dagvlinders tegenkwam”, zegt ecoloog en onderzoeker Bert Haamberg. “Ik zag ook veel verschillende soorten kevers, biologische vijanden van bladluis en dus nuttig voor de boeren. Daarnaast waren er soms bedreigde vogelsoorten te zien, zoals de kneu, de geelgors en de ringmus. De kansen voor vogels en insecten worden groter, als de bloemenlinten in najaar en winter blijven staan.” Boeren die de linten laten staan in de winter, krijgen volgend jaar een hogere vergoeding per meter.

Zonnebloemlinten niet alleen goed voor biodiversiteit

Henk van Zeijts, wethouder milieu van de gemeente Lochem, is blij met de resultaten. “Dit project helpt om het aantal dier- en plantsoorten binnen de gemeente omhoog te brengen. En de zonnebloemlinten leveren meer op dan dat. Voor onze inwoners en mensen die onze gemeente bezoeken, zijn de linten een lust voor het oog. Dat maakt onze gemeente aantrekkelijker. Met de zonnebloemlinten laten onze boeren zien, hoe zij op een waardevolle manier verschil kunnen maken.”
‘t Onderholt onderzoekt nog of de zonnebloemlinten onderdeel kunnen zijn van het keurmerk Planet Proof van de zuivelindustrie.

Help de boeren om zonnebloemlint te zaaien

Voor het komende jaar, vraagt ’t Onderholt mensen via www.zonnebloemlint.nl om meters zonnebloemlint te kopen. Bijdragen kan vanaf vijf meter, voor  € 1,10 per meter. Deelnemende boeren hebben aangegeven, volgend jaar weer mee te willen doen. Zij moeten echter afwachten, of burgers inderdaad genoeg meters zonnebloem met kruidenmengsel doneren. 

Eerste 100 meter

Wethouder Bert Groot Wesseldijk doneerde met collega Van Zeijts de eerste 100 meter. Groot Wesseldijk: “Het mooie is, dat dit project niet achter een bureau is bedacht, maar vanuit de boeren zelf komt. Je ziet dat het gedragen wordt en zich in korte tijd heeft kunnen ontwikkelen tot een project met landelijke uitstraling.”

Bekijk het volledige biodiversiteitsrapport Onderzoek Zonnebloemranden. Insectenmonitoring van zonnebloemranden in de gemeente Lochem.

]]>
Nieuws
news-2775 Thu, 14 Nov 2019 13:39:12 +0100 Oorlogsvliegtuig en stoffelijke resten Eefde geborgen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/oorlogsvliegtuig-en-stoffelijke-resten-eefde-geborgen-2775.html Bezoekersdag gaat niet door! De berging van het vliegtuig dat op 26 september 1944 neerstortte tussen Eefde en Gorssel is eerder dan verwacht afgerond. De werkzaamheden zijn succesvol verlopen. Er zijn wrakdelen, stoffelijke resten en uniformfragmenten gevonden en geborgen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de stoffelijke resten inderdaad van de vermiste Britse piloot William Hurrell zijn. Doordat de berging deze week al is afgerond, gaat de bezoekersdag van 20 november niet door. Hiervoor in de plaats is er op die dag een herdenking. Het toestelnummer hoort bij de vermiste piloot

Het toestel is de Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force. Dat blijkt uit unieke codenummers die op delen van het toestel zijn gevonden. De Hawker Typhoon MN582 keerde op de fatale septemberdag niet terug van een gewapende verkenningsvlucht. De  officiële omschrijving was “neergeschoten nabij Apeldoorn door een Messerschmitt 109”. Bij het toestel werden honderden granaten van de boordkanonnen van het toestel gevonden en de verwachte acht raketten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) zorgt voor de ruiming van de aangetroffen boordmunitie.

Stoffelijke resten

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft stoffelijke resten  veilig gesteld. Nader onderzoek in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg moet uitwijzen of de geborgen stoffelijke resten zijn van de vermiste piloot van de MN582, Flight Sergeant William Hurrell. De resultaten van het onderzoek zullen ter goedkeuring worden aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Dit kan enige tijd duren. Pas daarna zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie starten.

Nabestaanden Hurrell

De nabestaanden van Flight Sergeant William Hurrell in Australië zijn door burgemeester Van ’t Erve geïnformeerd over de vondst van het toestel en de stoffelijke resten. Zij komen op uitnodiging van de gemeente over naar Nederland om de locatie waar het toestel neerstortte te bezoeken en de herdenkingsdienst bij te wonen. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Ik heb goede hoop dat we William Hurrell uiteindelijk zijn laatste, eervolle rustplaats kunnen geven. Ik ben Defensie en de bergingsexperts erg dankbaar voor hun professionele en gedegen werk en kijk uit naar de komst van de nabestaanden.”

Herdenking in plaats van bezoekersdag

Vanwege de onvoorziene snelle afronding van de berging gaat de bezoekersdag op 20 november niet door. Wel wordt er die dag een herdenking gehouden. U kunt zich niet meer aanmelden voor de herdenkingsbijeenkomst op 20 november. Alle plaatsen voor de herdenkingsbijeenkomst zijn inmiddels bezet.

Toestel geborgen in kader van Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken

Het vliegtuigwrak werd in opdracht van de gemeente Lochem geborgen in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het project werd uitgevoerd door de samenwerkende gespecialiseerde bergingsdiensten van het Ministerie van Defensie, ondersteund door het civieltechnische bedrijf Leemans Speciaalwerken.

]]>
Nieuws Vliegtuigberging Eefde
news-2768 Tue, 12 Nov 2019 11:49:05 +0100 Gemeentenieuws week 46 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2019/Week_46.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-2766 Tue, 12 Nov 2019 11:46:20 +0100 Gert Roelofsen exposeert in hal gemeentehuis https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gert-roelofsen-exposeert-in-hal-gemeentehuis-2766.html Alles vloeit, niets dat blijft. Onder deze spreuk uit de Panta Rhei exposeert de plaatselijke kunstenaar Gert Roelofsen van 5 november tot 20 december 2019 in de hal van het gemeentehuis van Lochem. Zowel het ruimtelijke werk als de aquacrylen zijn geïnspireerd door de sfeer op de Waddenzee. De aquareltechniek laat letterlijk zien dat alles vloeit en niets en nooit hetzelfde blijft. Meer informatie op www.gertroelofsen.nl.

 

]]>
Nieuws
news-2765 Tue, 12 Nov 2019 11:43:07 +0100 Uw huis al eens gezien op een warmtefoto? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/uw-huis-al-eens-gezien-op-een-warmtefoto-2765.html Het wordt weer winter. De tijd dat veel mensen zich afvragen hoe ze hun huis kunnen of moeten isoleren. Worstelt u zelf met deze vraag? Ga dan in gesprek met een onafhankelijke energiecoach van LochemEnergie. Zij geven u graag advies. Aan de hand van een checklist wordt in 1 à 2 uur gekeken naar uw spouw-, vloer- en dakisolatie, elektriciteitsgebruik, isolatiewaarde van het glas in ramen en deuren en de manier waarop uw woning wordt verwarmd en geventileerd.

Voorgestelde maatregelen

Bij elke stap in de checklist wordt gekeken welke verbeteringen mogelijk zijn waarmee u kunt besparen op uw energiekosten. Daarnaast kan een energiecoach u adviseren over de mogelijkheid van zonnepanelen, zonneboiler, gasloos wonen, subsidiemogelijkheden en over elektrische deelauto’s van LochemEnergie/Elektrip. Van alle voorgestelde maatregelen ontvangt u digitaal een globale kostenraming. U kiest uiteraard zelf of en welke maatregelen u wilt gaan uitvoeren.

Maak een afspraak

Maak snel een afspraak op www.energieloketlochem.nl op een moment dat het u uitkomt. Vijftien energiecoaches staan voor u klaar. Voor meer informatie zie www.lochemenergie.net.

]]>
Nieuws
news-2764 Tue, 12 Nov 2019 11:41:38 +0100 Herstel natuur Stelkampsveld https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/herstel-natuur-stelkampsveld-2764.html Stelkampsveld is een beschermd natuurgebied. Ook wel een Natura 2000-gebied genoemd. Hier komen nog veel zeldzame planten- en diersoorten voor. Helaas gaat het niet goed met de natuur in het gebied. Om de bijzondere natuur en biodiversiteit te behouden en versterken zijn maatregelen nodig. Van half november tot begin 2020 vindt de eerste fase van herstelwerkzaamheden plaats. De uitvoering van de volgende fase loopt door tot medio 2021. Het resultaat is weerbaarder natuur. De oppervlakte en de kwaliteit van de vochtige graslanden en de heiden zijn straks toegenomen én de leefgebieden van zeldzame planten- en diersoorten zijn met elkaar verbonden.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de werkzaamheden in deze eerste fase, neem dan contact op met boswachter Doreen Rugers van Staatsbosbeheer: (06) 54 95 74 03 of achterhoekpubliek@staatsbosbeheer.nl. Ook is elke woensdag van 15 tot 17 uur een medewerker van Staatsbosbeheer of provincie in het gebied aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Kijk voor meer informatie op de website van provincie Gelderland, www.gelderland.nl/stelkampsveld.

]]>
Nieuws
news-2763 Tue, 12 Nov 2019 11:40:06 +0100 Herhalingstraining Reanimatie en AED https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/herhalingstraining-reanimatie-en-aed-2763.html Op dinsdag 26 november en maandag 9 december is er in ’t Hart in Eefde van 19.00 tot 22.00 uur weer een herhalingsles Reanimeren + AED. Deze praktische avond wordt gegeven voor alle burgerhulpverleners of andere geïnteresseerden. Wilt u graag uw reanimatiediploma verlengen, mis deze bijeenkomst dan niet! Binnenlopen kan vanaf 18.45 uur. Van 19.00 uur tot 22.00 uur is de training. U kunt deelnemen als u al een start-reanimatieles heeft gevolgd in het verleden. De training kost €15,- per persoon.

Meer informatie

Opgave voor deze training kan bij Machteld Boschloo, coördinator Hartveilig Wonen Eefde, hartveiligwoneneefde@gmail.com. Hierbij wordt verzocht om duidelijk te vermelden welke datum u komt. Let op: vol is vol!

]]>
Nieuws
news-2762 Tue, 12 Nov 2019 11:36:45 +0100 Agro Innovatie Event: Samen vooruitboeren! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/agro-innovatie-event-samen-vooruitboeren-2762.html Boeren en andere ondernemers uit de agrosector zijn van harte welkom op het tweede Agro Innovatie Event op donderdag 21 november in het gemeentehuis in Lochem. Ontmoet de innovators van dit moment, uit onze eigen regio. Samen brengen we de sector vooruit! De inloop is om 19.30 en om 22.30 is het evenement afgelopen. Voor aanmelden en het volledige programma kijkt u op www.deinnovatiecooperatie.nl/event.

]]>
Nieuws
news-2761 Tue, 12 Nov 2019 10:48:25 +0100 Tijdelijke snelheidsremmers in Zwiep https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/tijdelijke-snelheidsremmers-in-zwiep-2761.html Als proef wordt er deze week een aantal snelheid remmende maatregelen geplaatst in Zwiep. Deze maatregelen heeft de gemeente Lochem genomen na gesprekken met Belangenvereniging Zwiep over de verkeersveiligheid. De Belangenvereniging Zwiep heeft aangegeven dat er te hard wordt gereden in Zwiep en heeft bij ons aangedrongen op maatregelen. Samen is er gekeken naar passende maatregelen.

Maatregelen

De bocht Zwiepseweg/ Wengersteeg wordt met barriers afgesloten. Op deze manier ontstaat er een t-splitsing. Daarnaast worden er, ook door middel van, barriers vier wegversmallingen geplaatst. De maatregelen worden deze week geplaatst en zullen tot eind van het jaar blijven staan.  

]]>
Nieuws
news-2754 Mon, 11 Nov 2019 13:17:02 +0100 Werkzaamheden Flierderweg Eefde https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/werkzaamheden-flierderweg-eefde-2754.html Een deel van de Flierderweg in Eefde (afslag N348 ter hoogte van het kruispunt Quatre Bras) wordt afgesloten voor al het verkeer. Weggebruikers moeten hier van 18 november tot en met 6 december rekening houden met een omleiding. Er wordt een bestaande grondwal weggehaald en een nieuwe grondwal aangebracht net achter de bestaande. De werkzaamheden worden uitgevoerd om volgend jaar werkzaamheden aan het kruispunt Quatre Bras mogelijk te maken. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren wordt de Flierderweg tussen het fietspad en de inrit van Zutphensweg nummer 25 afgesloten.

Omleiding

Uitvoerder NTP, die de werkzaamheden in opdracht van de provincie Gelderland uitvoert, leidt het verkeer ter plaatse om. Hierboven ziet u het omleidingskaartje.

]]>
Nieuws
news-2751 Sat, 09 Nov 2019 08:43:00 +0100 Koninklijke onderscheiding voor Arie Ribbers https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/koninklijke-onderscheiding-voor-arie-ribbers-2751.html Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op zaterdag 9 november 2019 rond 16.30 uur een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Arie Ribbers uit Barchem. Dit gebeurde tijdens de jubileumactiviteit van 12,5 jaar Plattelandsmagazine Naober tijdens een bijzonder Plattelandsforum dat gehouden werd in de Kerk in Gorssel. Voor de streektaal

Arie Ribbers is bij veel mensen bekend als programmamaker en presentator bij Omroep Oost en Noord, Radio Oost en Omroep Gelderland. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de ontwikkeling en acceptatie van het Nedersaksisch als streekstaal. Via zijn passie voor het maken en presenteren van radioprogramma’s bracht hij de streektaal bij de luisteraars thuis. Arie Ribbers werkte regelmatig mee aan gespreksavonden over onderwerpen als de streektaal in de Achterhoek en Liemers en zijn radiowerk. Ook vanwege lezingen voor bijvoorbeeld de Plattelandsvrouwen en de Vrouwen van Nu over streektaal geniet hij grote bekendheid in de Achterhoek.

Voor het Staring Instituut en Dialectkring

Als consulent van het Staring Instituut en de Dialectkring Achterhoek zette Arie Ribbers zich in voor het behoud van de streektaal. Hij ontwikkelde nieuwe initiatieven waaronder schrijfwedstrijden in korte verhalen, die anderen weer aanzetten tot het schrijven van dialectbijdragen.

Voor Barchem

Arie Ribbers was vanaf de jaren ‘70 actief als vrijwilliger en maakte zich organisatorisch en inhoudelijk (bestuurder) verdienstelijk voor de samenleving in Barchem en omgeving. Hij was de oprichter van verschillende plaatselijke verenigingen en activiteiten die nog steeds heel populair zijn. Arie Ribbers was voorzitter van de Stichting Barchkerk In het Midden (BiM). Hij verzorgde de gehele organisatie van culturele activiteiten inclusief fondsenwerving en is eindredacteur van de uitgave van de Hervormde Gemeente Barchem. Hij verzorgde de redactie van het boek Geschiedenis van Barchem.

En verder

Met zijn mooie microfoonstem verleende Arie Ribbers belangeloos zijn medewerking aan projecten als het inspreken van (streektaal) teksten voor CD’s en films. Hij was medeoprichter, directeur en hoofdredacteur van het plattelandsmagazine Naober, het nu zo succesvolle magazine voor Noord- en Oost-Nederland. Zijn mede-hoofdredacteurschap heeft hij intussen ingewisseld voor de kernredactie. Hij zorgde ervoor dat Naober een gevarieerd magazine werd over de prachtige streek en streektaal. Ook was Arie Ribbers columnist in De Stentor en schreef hij tweewekelijks de column Torenblazer. Die 149 columns resulteerden in een bundeling in boekvorm.

Kapittel voor de Civiele Orden

Arie Ribbers heeft zich jarenlang op sociaal en cultureel gebied bijzonder ingespannen voor de Achterhoekse samenleving en het levend houden van het Nedersaksische als streektaal. Die inspanningen waren voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

]]>
Nieuws
news-2750 Sat, 09 Nov 2019 08:38:00 +0100 Koninklijke onderscheiding voor 23 vrijwilligers brandweer https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/koninklijke-onderscheiding-voor-23-vrijwilligers-brandweer-2750.html Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op zaterdag 9 november 2019 rond 21.00 uur een Koninklijke onderscheiding uit aan 23 vrijwilligers van de brandweer Lochem. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse korpsavond van de vrijwillige brandweer Lochem van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De korpsavond begon om 20.00 uur in Recreatiecentrum De Heksenlaak, Zwiepseweg 32, Barchem. Met de uitreiking voorkomt de gemeente Lochem dat de brandweervrijwilligers hun lintje mislopen. Met ingang van 1 januari 2020 stopt de regeling waarmee brandweervrijwilligers automatisch in aanmerking komen voor een onderscheiding, als ze na meer dan twintig jaar afscheid nemen. ‘Wij waarderen de inzet en de langdurige trouwe dienst van onze vrijwillige brandweermannen enorm. Daarom vroegen wij deze drieëntwintig onderscheidingen aan, voordat de regeling vervalt’, aldus de gemeente. De volgende brandweervrijwilligers kregen op 9 november een Koninklijke onderscheiding.

Post Almen

 • Vanaf 01.07.1983     de heer Magnus (M.F.H.) van Lulofs Umbgrove uit Almen
 • Vanaf 01.08.1992     de heer Freddie (F.J.) Heuvelink uit Almen
 • Vanaf 01.08.1992     de heer Dirk (D.G.A.J.) Holtslag uit Almen
 • Vanaf 01.08.1996     de heer Gerco (G.J.) Kroese uit Almen
 • Vanaf 01.08.1996     de heer Gert (G.) Vrielink uit Vorden

Post Barchem

 • Vanaf 01.05.1991     de heer Hans (H.) Welbergen uit Barchem
 • Vanaf 01.09.1994     de heer Jarno (J.) Koeleman uit Barchem
 • Vanaf 01.09.1999     de heer Bert (B.H.) Nijenhuis uit Barchem

Post Gorssel

 • Vanaf 01.09.1988     de heer Hans (J.H.J.) Groot Koerkamp uit Gorssel
 • Vanaf 01.07.1990     de heer Peter (P.R.) Bruggeman uit Gorssel
 • Vanaf 01.09.1991     de heer Gerrit (G.J.) Peters uit Gorssel
 • Vanaf 01.09.1994     de heer Harold (H.) Bruggeman uit Gorssel

Post Laren

 • Vanaf 01.01.1987     de heer Bert (A.G.) Haijtink uit Laren
 • Vanaf 01.09.1987     de heer Marcel (M.) Hekkelman uit Laren
 • Vanaf 01.09.1987     de heer Teun (T.) Koeslag sr. Uit Laren
 • Vanaf 01.09.1990     de heer Andre (A.) van de Pol uit Laren
 • Vanaf 01.08.1992     de heer Martin (J.M.) Zomer uit Laren
 • Vanaf 01.09.1994     de heer Herman (H.) Schoneveld uit Laren

Post Lochem

 • Vanaf 01.09.1998     de heer Andre (J.B.) Rouwenhorst uit Lochem
 • Vanaf 01.10.1998     de heer Gerrit (G.H.) de Greef uit Lochem
 • Vanaf 01.12.1998     de heer Jeroen (J.) Regelink uit Lochem
 • Vanaf 01.09.1999     mevrouw Ineke (I.) Smit-Stokkink uit Laren
 • Vanaf 01.09.1999     de heer Murat (M.) Okatan uit Lochem
]]>
Nieuws
news-2717 Wed, 06 Nov 2019 09:00:00 +0100 Bezoek de vliegtuigberging op 20 november https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bezoek-de-vliegtuigberging-op-20-november-2717.html In het veld aan de Scheuterdijk, start op 11 november de zoektocht naar de vermiste Engelse piloot, F/Sgt William Hurrell. Zijn toestel, de Hawker Typhoon wordt dan geborgen. We vertellen u graag over deze zoektocht op woensdagmiddag 20 november. U kunt zich aanmelden via www.lochem.nl/vliegtuigberging-bezoekersdag.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “In de aanloop naar 75 jaar vrijheid is het extra bijzonder dat we deze berging doen, om de vermiste piloot een eervolle laatste rustplaats te kunnen geven. We nemen u graag mee in dit bijzondere stukje van onze geschiedenis. Wie was F/Sgt William Hurrell? Wat was zijn missie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat is er met hem gebeurd? Hoe is de berging van het vliegtuig aangepakt? Medewerkers van Defensie, bergingsspecialist Leemans, gemeente en vrijwilligers van historische Vereniging De Elf Marken en Stichting Veteranen Oost Nederland staan u graag te woord.”

Veel belangstelling

Het weiland waarin het vliegtuig op 26 september 1944 neerstortte, is klein. De belangstelling is vermoedelijk groot. In de ochtend bezoeken leerlingen en veteranen de crashlocatie. We richten het terrein zo in, dat iedere bezoeker een ronde over het terrein kan maken van een half uur. Zo hopen we zoveel mogelijk belangstellenden te kunnen informeren. Na aanmelding krijgt u informatie over de aanrijroute en parkeren.

Eerbetoon

De berging is 75 jaar na dato een belangrijk eerbetoon aan de piloot en zijn nabestaanden. De zoektocht is mogelijk mede dankzij het nationaal programma berging oorlogswrakken. De berging in onze gemeente is de tweede berging. In de beoordeling of het mogelijk is om stoffelijke resten vinden, is dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van Historische Vereniging De Elf Marken. Deze vereniging doet al lange tijd historisch onderzoek en plaatste in 1999 een monument ter nagedachtenis aan William Hurrell. We hopen natuurlijk dat zijn stoffelijke resten gevonden gaan worden, zodat de piloot een eervolle laatste rustplaats krijgt. Dat is het doel van deze berging, maar dit is vooraf niet met 100% zekerheid te zeggen.

Meer algemene informatie over de berging leest u op www.lochem.nl/vliegtuigberging-eefde.

]]>
Nieuws
news-2728 Tue, 05 Nov 2019 16:40:29 +0100 Contactgegevens bezorging Berkelbode vernieuwd https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/contactgegevens-bezorging-berkelbode-vernieuwd-2728.html De Berkelbode ziet er vanaf vandaag iets anders uit. Dit komt omdat uitgever Achterhoek Nieuws dit huis-aan-huisblad heeft overgenomen van DPG Media. U vindt naast het nieuws over al onze kernen als vanouds weer het gemeentenieuws en de raadspagina’s Voor de (d)raad ermee in de Berkelbode. Wel zijn de contactgegevens voor de bezorging vernieuwd. Contactgegevens bezorging

De contactgegevens voor het melden van bezorgklachten is vanaf vandaag: (0571) 27 41 37 (optie 1) of all-inn@achterhoeknieuws.nl.

]]>
Nieuws
news-2726 Tue, 05 Nov 2019 16:37:00 +0100 Dankjeweltaart voor Zo en Nu in Gorssel https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/dankjeweltaart-voor-zo-en-nu-in-gorssel-2726.html Wethouder Eric-Jan de Haan heeft donderdag 31 oktober de EER Dankjeweltaart uitgereikt aan Zo en Nu in Gorssel. Veel medewerkers van de lunchroom, ijssalon en kunstwinkel zijn cliënt van Zozijn. Met het uitreiken van de taart willen wij deze ondernemer bedanken voor de bijzondere bijdrage aan de vernieuwende, sprankelende Gelderse economie. Het bezoeken van Zo en Nu is onderdeel van de zogenoemde Dankjeweltour. Elke week bezoekt een gemeente samen met de provincie een bedrijf om een ondernemer te bedanken. Het goed lopende Zo en Nu in de kern Gorssel heeft een bijzonder concept. Het is een aantrekkelijke horecagelegenheid waar bezoekers kunnen genieten van duurzame producten.

]]>
Nieuws
news-2727 Tue, 05 Nov 2019 16:36:55 +0100 Geef uw mening over zonneparken en windmolens! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/geef-uw-mening-over-zonneparken-en-windmolens-2727.html Tot 30 november kunt u een enquête invullen over windmolens en zonneparken. In de vragenlijst staan vragen en stellingen over welk soort plekken geschikt is voor het opwekken van schone energie met zon en wind. Het is de bedoeling dat we steeds meer energie dichtbij huis opwekken. De Cleantech Regio neemt de uitkomsten van de enquête mee in de volgende stappen van de Regionale Energie Strategie. Deze stappen leiden halverwege 2020 tot een eerste schets over hoeveel energie we in de regio samen kunnen opwekken. Ook laat deze schets zien, hoe we zonneparken, windmolens en elektriciteitsleidingen een plek willen geven in ons landschap. De regio kreeg van het Rijk opdracht om deze Regionale Energiestrategie te maken. Zo leveren wij onze bijdrage, om te zorgen dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2 uitstoot.

Vul de enquête in

Meer informatie

Op de website-pagina over RES vindt u filmpjes, kaarten, links en meer uitleg over de Regionale Energiestrategie.

 

]]>
Nieuws
news-2725 Tue, 05 Nov 2019 16:32:49 +0100 Werk aan laanbomen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/werk-aan-laanbomen-2725.html In november 2019 begint Circulus-Berkel met de snoei van laanbomen in het buitengebied. In het afgelopen voorjaar is een deel van de voorgenomen snoei 2019 uitgevoerd. De overige bomen worden in de maanden november en december gesnoeid. Langs de wegen in het buitengebied staan maar liefst 55.000 bomen. Ze zijn belangrijk voor ons landschap, dus we zijn er zuinig op. Door goed onderhoud en verjonging in etappes bereiken we een aantrekkelijk en veilig landschap met bomen in verschillende soorten, leeftijden en structuren. Langs onze wegen in het buitengebied mogen en kunnen bomen ouder worden dan bijvoorbeeld in de kernen. Veiligheid staat daarbij voorop, als een boom een gevaar oplevert, dan wordt deze gekapt.

Snoei

Het snoeien van de laanbomen gebeurt in ‘deelgebieden’. In het voorjaar is een deel van de bomen in het buitengebied van Barchem gesnoeid, de andere bomen volgen komende maanden. Het gaat om circa 2.000 laanbomen. Meestal worden de bomen opgekroond en wordt het dode hout verwijderd. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een hoogwerker. Bomen kunnen er na een goede snoeibeurt vaak weer jarenlang tegenaan. Aanwonenden ontvangen binnenkort een brief over de werkzaamheden. Eind 2019 start de gemeente ook met het onderhoud van ruim 11.000 bomen langs de wegen in het buitengebied van Laren. Dit traject loopt door tot het voorjaar van 2020. Het volgende snoeiseizoen start eind 2020. Dan zijn de bomen in het buitengebied van Gorssel aan de beurt.

Overlast beperken

Circulus-Berkel zal de overlast voor buurt en weggebruiker zoveel mogelijk beperken. Op de plek van de snoeiwerkzaamheden worden de wegen gedeeltelijk afgezet.

Vragen?

Neem bij vragen over het onderhoud van de bomen contact op met Circulus-Berkel, www.circulus-berkel.nl/contact. Heeft u vragen over het beleid, mail ze dan gerust naar onzebomen@lochem.nl.

]]>
Nieuws
news-2724 Tue, 05 Nov 2019 16:30:06 +0100 Kunst van Tine van Houselt in kamers B&W https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kunst-van-tine-van-houselt-in-kamers-bw-2724.html In november en december hangt het werk van de in Laren woonachtige kunstenaar Tine van Houselt in de werkkamers van burgemeester en wethouders. Samen met de Stichting Kunstinitiatief Lochem (SKIL), is een selectie gemaakt voor de expositie. Tine van Houselt is melkveehouder in Laren. Naast haar werk op het melkveebedrijf, schildert ze koeien en andere dieren. Daar ligt haar passie. Tine schildert met acrylverf. Inmiddels heeft ze een groot aantal dieren geschilderd die in de vorm van een wenskaart te koop zijn in verschillende winkels. Bezoekers van het gemeentehuis kunnen haar werk bekijken op het videoscherm in de hal. Meer informatie: www.tinevanhouselt.nl.

]]>
Nieuws
news-2723 Tue, 05 Nov 2019 16:28:17 +0100 Informatieavonden Verbreding A1 Apeldoorn – Azelo https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/informatieavonden-verbreding-a1-apeldoorn-azelo-2723.html Rijkswaterstaat organiseert samen met bouwbedrijf Heijmans twee informatieavonden over de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. De informatieavonden vinden plaats op 13 en 14 november. Omwonenden, weggebruikers en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om uitleg te krijgen over de voortgang van de verbreding van de A1 Apeldoorn - Azelo. Zo delen Rijkswaterstaat en Heijmans de globale planning die op delen van het traject, zoals Deventer-Deventer-Oost en Rijssen-Azelo is vervroegd. Ook zijn er ontwerptekeningen te zien.

Aanmelden niet nodig

De bijeenkomsten vinden plaats op 13 november van 19.00 tot 21.00 uur in zalencentrum ‘t Hof van Colmschate (Holterweg 104) in Deventer en op 14 november van 19.00 tot 21.00 uur in zalencentrum de Kröl (Dorpsstraat 158) in Enter. Bezoekers kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur op elk moment binnenlopen. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie op www.A1Oost.nl.

 

]]>
Nieuws
news-2722 Tue, 05 Nov 2019 16:24:43 +0100 Geweld stopt niet vanzelf. Kom in actie! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/geweld-stopt-niet-vanzelf-kom-in-actie-2722.html Met deze boodschap start de gemeente Lochem in samenwerking met Veilig Thuis Noord Oost Gelderland vanaf 11 november een publiekscampagne om geweld thuis en kindermishandeling tegen te gaan. Veilig leven in Lochem

Jaarlijks hebben in Lochem circa 1200 mensen te maken met een vorm van huiselijk geweld. Het gaat om kinderen, volwassen en ouderen. Helemaal voorkomen kunnen we dat niet. Maar met elkaar, inwoners, professionals en gemeente, kunnen we proberen om het zo vroeg mogelijk te zien, bespreekbaar te maken en te stoppen.

Door te signaleren en in actie te komen kunnen we veel verdriet voorkomen en zorgen voor een veilig leven in de gemeente Lochem.

Huiselijk geweld en kindermishandeling moet stoppen

De publiekscampagne is onderdeel van een grotere campagne waarbij de gemeente Lochem ook beroepsmensen bij (hulp)instanties, vrijwilligers en mantelzorgers traint in het herkennen van signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. En hoe te handelen bij een ‘niet pluis’ gevoel.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig of hebt u vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Neem dan contact met Veilig Thuis Noord Oost Gelderland, Tel 0800 – 2000 (24/7).

]]>
Nieuws