Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Fri, 18 Sep 2020 14:53:05 +0200 Fri, 18 Sep 2020 14:53:05 +0200 news-3654 Fri, 18 Sep 2020 09:28:26 +0200 Nieuwe zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/nieuwe-zorgverzekering-voor-mensen-met-een-laag-inkomen-3654.html De gemeente Lochem biedt samen met zorgverzekeraar Aevitae een collectieve ziektekostenverzekering aan voor inwoners van de gemeente Lochem. Mensen met een laag inkomen of wanneer zij minder te besteden hebben door schulden kunnen hier gebruik van maken. De gemeente betaalt mee, zodat de premie zo laag mogelijk blijft. De ziektekosten-verzekering gaat in per 1 januari 2021. Vanaf oktober worden de inwoners van de gemeente Lochem hierover geïnformeerd.

Wethouder Henk van Zeijts: “ik ben blij dat wij in Aevitae een nieuwe partner hebben gevonden die deze ziektekostenverzekering kan aanbieden. Iedereen heeft recht op goede en betaalbare zorg. Zo kunnen wij mensen met een laag inkomen en mensen die minder te besteden hebben doordat zij schulden hebben, toch een goede ziektekostenverzekering aanbieden.”

Eerste gemeentelijke zorgverzekering voor Aevitae

De afgelopen twee jaar bood de gemeente ook een collectieve zorgverzekering aan samen met Salland Zorgverzekering. Salland Zorgverzekering is hiermee gestopt. In Aevitae heeft de gemeente een goede opvolger gevonden. Aevitae is gespecialiseerd in collectieve verzekeringen en is al tientallen jaren actief op de Nederlandse markt. Lochem is de eerste gemeente waar Aevitae een collectieve zorgverzekering gaat aanbieden. Zij wil dit de komende jaren uitbreiden naar andere gemeenten. Het is Aevitae er daarom veel aan gelegen om de verzekering tot een succes te maken. Gemeente en Aevitae worden hierin ondersteund door bureau BS&F.

Ruime dekking en korting van de gemeente

Inwoners die leven van een inkomen tot maximaal 130% van het wettelijk sociaal minimum kunnen gebruik maken van de collectieve zorgverzekering. Deze zorgverzekering heeft een ruime dekking en bovendien betaalt de gemeente mee aan de maandelijkse premie. Ook hebben inwoners de mogelijkheid om het eigen risico en de eigen bijdrage Wmo mee te verzekeren. Op dit moment maken ongeveer 800 mensen gebruik van de collectieve zorgverzekering.

Spreekuren voor meer informatie

Inwoners krijgen in de maanden oktober en november informatie over de verschillende pakketten die Aevitae aanbiedt en de bijbehorende premies. Hiervoor worden (telefonische) spreekuren georganiseerd. Ook komt er uitgebreide informatie in gemeentenieuws, op www.bakenlochem.nl en op www.gezondverzekerd.nl. Mensen die nu al een deelnemen aan de collectieve zorgverzekering hebben dan de mogelijkheid om over te stappen naar Aevitae.

Regeling voor mensen met een laag inkomen

De collectieve zorgverzekering is één van de regelingen die mensen kunnen ondersteunen wanneer zij minder te besteden hebben. Op www.bakenlochem.nl zijn meer regelingen te vinden voor mensen met een laag inkomen.

]]>
Nieuws
news-3652 Wed, 16 Sep 2020 10:18:36 +0200 Lochem Spreekt: tweede peiling meldingen en vragen over de openbare ruimte https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochem-spreekt-tweede-peiling-meldingen-en-vragen-over-de-openbare-ruimte-3652.html Zijn inwoners tevreden over de afhandeling van hun meldingen of vragen? Van woensdag 16 september tot 4 oktober 2020 kunnen deelnemers hun mening geven over het afhandelen van meldingen en vragen over de openbare ruimte. Dat kan via inwonerpanel Lochem Spreekt. Inwoners hebben dezelfde vragenlijst in december 2019 ook kunnen invullen. Door de lijst twee keer voor te leggen, willen de gemeente en Circulus-Berkel onderzoeken of de dienstverlening is verbeterd. Enkele voorbeelden van vragen die inwoners kunnen hebben over de openbare ruimte: iemand ziet dat in zijn straat een stoeptegel los ligt. Of hij heeft een vraag over het groenonderhoud in zijn buurt. Weet hij dan dat hij daarvoor bij Circulus-Berkel terecht kan en hoe hij contact krijgt? Heeft hij al eens contact met Circulus-Berkel gehad over een melding of vraag? Dan horen we ook graag wat hij daarvan vond. Reacties helpen Circulus-Berkel en de gemeente om te meten hoe inwoners deze dienstverlening ervaren.

Inwoners hebben dezelfde vragenlijst in december 2019 ook ingevuld

De afgelopen jaren ontwikkelde Circulus-Berkel zich tot een professionele partij voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Via Lochem Spreekt onderzoeken de gemeente en Circulus-Berkel of de dienstverlening in 2020 is verbeterd. Bijvoorbeeld door het werken op beeldkwaliteit en met vaste teams in een vast gebied. Daarnaast is ‘melden op de kaart’ ingevoerd; inwoners volgen daarbij de afhandeling van hun melding op de kaart van Lochem.

Hoe meer mensen meedoen aan Lochem Spreekt, hoe beter

Iedereen vanaf 16 jaar die in onze gemeente woont, werkt en/of onderneemt, kan meedoen aan Lochem Spreekt. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter!

Aanmelden en invullen van een vragenlijst gaat eenvoudig

Heeft iemand zich aangemeld op www.lochemspreekt.nl? Dan ontvangt hij binnen enkele dagen een e-mail met een link naar het onderzoek. Aanmelden is gratis. Een panellid ontvangt gemiddeld 4 keer per jaar een korte online vragenlijst. Invullen gaat eenvoudig en kost per keer ongeveer 5 tot 10 minuten. Per keer beslist een deelnemer of hij wilt meedoen. Hij ontvangt altijd als eerste de uitkomsten van het onderzoek per e-mail en hoort wat de gemeente daarmee doet.

]]>
Nieuws
news-3649 Tue, 15 Sep 2020 12:46:36 +0200 Gemeentenieuws week 38 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_38.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-3648 Tue, 15 Sep 2020 12:25:39 +0200 Onkruid wieden met de natuur mee https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/onkruid-wieden-met-de-natuur-mee-3648.html Els Hegger is eigenaar en tuinder van Aardigh. een tuinderij op biologisch-dynamische manier met huisverkoop in Zwiep. Zij werkt met de natuur mee en zo kijkt ze ook aan tegen onkruidbestrijding. Wat zij in haar tuinderij in Zwiep doet, kunt u ook in uw eigen tuin doen. Els geeft u tips! Els vertelt: “Mijn manier van werken is met de natuur mee en zo kijk ik ook aan tegen onkruidbestrijding. Wat ik in mijn tuinderij in Zwiep doe, kan iedereen in zijn eigen tuin doen, of je nu groente teelt, bloemen, kruiden of liever struiken en bomen.”

Met de natuur mee

Dat betekent voor mij dat je geen onderdelen gaat bestrijden. Dus bijvoorbeeld niet iets doen tegen een bepaald motje of rupsje. Zorg voor balans in de hele tuin, dan heb je vanzelf minder last van onkruid en plagen.

De tips van Els

Tip 1: Zorg voor een rijke bodem, de basis voor een divers bodemleven en gezonde tuin. Die krijg je door toevoeging van goede, biologische compost en mest. Voeg geen bestrijdingsmiddelen toe, ook geen biologische. Een rijke bodem zorgt voor balans en biedt plagen makkelijker weerstand.

Tip 2: Plant zo divers mogelijk. De rijkdom onder de grond komt voor een deel door de rijkdom boven de grond. Iedere plant heeft eigen behoeften qua voeding, zonlicht, wind, et cetera en brengt ook iets voor de omgeving. Smeerwortel bevat bijvoorbeeld veel kalium. Of een plant kan ook een drachtplant zijn voor insecten of een beschut plekje voor dieren. Zorg voor een rommelhoekje waar diertjes kunnen schuilen.

Tip 3: Wied bij droog weer en als de plantjes nog klein zijn. Dan trek je bij het wieden minder andere planten mee. Je kunt er ook voor kiezen om de planten af te snijden. Dan blijven de wortels en het vocht met de voedingsstoffen in de grond. De bodem blijft bedekt en het onkruid is toch weer even ontmoedigd. De planten die je wel wilt, kunnen dan een voorsprong nemen op de groei.

Tip 4: Houd de bodem zoveel mogelijk bedekt. Dat houdt vocht vast. Zon en wind hebben dan minder invloed. Je kunt bedekken met kruipertjes (eventueel eetbaar, zoals munt of aardbei), of met zogenaamd mulchmateriaal. Dat kan van alles zijn, van vers afgesneden materiaal tot olifantsgras, of bladeren in het najaar. Knip stengels pas in het voorjaar af, want holle stengels zijn favoriete overwinterplekken voor insecten.

Tip 5: Maak het jezelf makkelijk! Wied dus liever eerst een klein stukje van je tuin, dan dat je het te groots aanpakt, teleurgesteld raakt en toch kiest voor stenen in plaats van groen. Zorg dat het vol te houden is voor jezelf, dan is het niet alleen goed voor je omgeving maar blijft het ook leuk!

Video

Bekijk ook het filmpje met de tips van Els. Op ons youtubekanaal vindt u in de playlist tipclips meer video’s met tips over biodiversiteit. Bijvoorbeeld over het zelf ophangen van een nestkastje, een strook inzaaien met kruiden, regenwatervriendelijk tuinieren en een composthoop maken.

Aardigh

Ontstaan uit de Mobiele Gaard is Aardigh een paradijselijke plek in Zwiep, waar een rijk assortiment aan groente ‘met de smaak van vroeger’ wordt geteeld. Al het moois en lekkers dat het seizoen biedt, kunt u vinden in de winkel aan huis. Daarnaast vindt u in de winkel een brede keuze aan producten uit de streek. Neemt u er gerust eens een kijkje!

]]>
Nieuws
news-3647 Tue, 15 Sep 2020 12:22:52 +0200 Lochem Spreekt: tweede peiling over openbare ruimte https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochem-spreekt-tweede-peiling-over-openbare-ruimte-3647.html Van woensdag 16 september tot 4 oktober 2020 kunnen deelnemers aan het inwonerpanel Lochem Spreekt hun mening geven over het afhandelen van meldingen en vragen over de openbare ruimte. Inwoners hebben dezelfde vragenlijst in december 2019 ook kunnen invullen. Door de lijst twee keer voor te leggen, willen de gemeente en Circulus-Berkel onderzoeken of de dienstverlening is verbeterd. Enkele voorbeelden van vragen die inwoners kunnen hebben over de openbare ruimte: iemand ziet dat in zijn straat een stoeptegel los ligt. Of hij heeft een vraag over het groenonderhoud in zijn buurt. Weet hij dan dat hij daarvoor bij Circulus-Berkel terecht kan en hoe hij contact krijgt? Heeft hij al eens contact met Circulus-Berkel gehad over een melding of vraag? Dan horen we ook graag wat hij daarvan vond. Reacties helpen Circulus-Berkel en de gemeente om te meten hoe inwoners deze dienstverlening ervaren.

Over de vragenlijst

De afgelopen jaren ontwikkelde Circulus-Berkel zich tot een professionele partij voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Via Lochem Spreekt onderzoeken de gemeente en Circulus-Berkel of de dienstverlening in 2020 verder is verbeterd. Bijvoorbeeld door het werken op beeldkwaliteit en met vaste teams in een vast gebied. En door het invoeren van ‘melden op kaart’. Daarom leggen zij panelleden deze vragenlijst met een ruime tussenperiode twee keer voor.

Meedoen

Iedereen vanaf 16 jaar die in onze gemeente woont, werkt en/of onderneemt, kan meedoen aan Lochem Spreekt. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter! Kijk op www.lochemspreekt.nl voor meer informatie.

]]>
Nieuws
news-3646 Tue, 15 Sep 2020 12:17:18 +0200 Stoptober: Stoppen met roken in oktober https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/stoptober-stoppen-met-roken-in-oktober-3646.html Rookt u en wilt u stoppen? Doe dan mee aan Stoptober. Nederland wordt opgeroepen om vanaf 1 oktober 28 dagen te stoppen met roken. Meer dan driehonderdduizend mensen deden de afgelopen jaren mee aan dit Nationale Stopmoment dat inmiddels groter is dan dat andere bekende stopmoment, 1 januari. Stoptober geeft u op allerlei manieren steun om het vol te houden. Daardoor is de kans dat u blijvend stopt met roken wel 5x groter! 

Meedoen?

Als u wilt meedoen, schrijf u dan in via www.stoptober.nl. Hier leest u ook alles over de speciale app die Stoptober te bieden heeft. Deze app kunt u vanaf 28 september downloaden. Wilt u als bedrijf meedoen? Dat kan ook! Lees er alles over op de website.

]]>
Nieuws
news-3645 Tue, 15 Sep 2020 11:57:06 +0200 Vordenseweg en Wildeborchseweg afgesloten van 21 t/m 25 september https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/vordenseweg-en-wildeborchseweg-afgesloten-van-21-tm-25-september-3645.html Van 21 september tot en met 25 september voeren we gedeeltelijk herstelwerkzaamheden uit aan de Vordenseweg. De herstelwerkzaamheden vinden plaats op Lochems gebied. Vanaf Holiday Sport tot en met de verkeersdrempel bij recreatiepark Ruighenrode. Verderop, op de Wildenborchseweg, worden er in dezelfde week door de gemeente Bronckhorst civiel technische werkzaamheden uitgevoerd. Hierdoor is besloten om de Vordenseweg en de Wildeborchseweg geheel af te sluiten voor verkeer. Voor aanwonenden is het wel mogelijk om bij hun huis te komen. Omleidingen staan aangegeven op de verkeersborden. En er staan verkeersregelaars om eventuele hulpdiensten en aanwonenden te begeleiden.

]]>
Nieuws
news-3644 Tue, 15 Sep 2020 11:40:36 +0200 Ronald Stapelbroek: “Sporten is voor mij rust, beweging en aanspraak” https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/ronald-stapelbroek-sporten-is-voor-mij-rust-beweging-en-aanspraak-3644.html Speciale aandacht in Nationale Sportweek voor aangepast sporten - Van 18 tot en met 27 september is de Nationale Sportweek van NOC*NSF. In deze week zetten sportclubs zichzelf in de schijnwerpers. Met als doel om potentiële sporters kennis te laten maken met een sportclub. Het thema dit jaar is: Sport doet iets met je! Ook is er speciale aandacht voor aangepast sporten. We vroegen aan de Lochemse rolstoelbadmintonner Ronald Stapelbroek wat sport met hem doet. “Ik ben vijf jaar geleden lid geworden van de Badminton Club in Lochem. Daarvoor badmintonde ik in Doetinchem”, vertelt Ronald Stapelbroek. Hij is al zijn hele leven rolstoel gebonden. Doordat hij elf weken te vroeg is geboren heeft hij een lichte hersenbeschadiging en spasmes. “In Doetinchem trainde en speelde ik competitie. Echt gericht op aangepast sporten. Maar omdat ik op zoek was naar een ‘gewone’ vereniging in de buurt kwam ik uit bij Lochem. Ik heb ze op een dag een mail gestuurd met de vraag of ze er voor open stonden dat ik met ze mee kon trainen. En dat kon gelukkig!”

Enthousiaste begroeting

Ronald is nog altijd blij met de enthousiaste Lochemse begroeting. “Ik speel op een half veld en mijn tegenstander moet het hele veld verdedigen. De mensen bij de vereniging waren verrast hoe goed dat ging.” De Lochemer speelt wedstrijden op nationaal en op internationaal niveau. “Ik speel graag in Duitsland en België. Daar heb ik meer concurrentie, omdat er een middenmoot bestaat. In Nederland heb je dat niet. Je speelt hoog of juist laag. En ik ben het meeste thuis tussen de middenmoot en de hogere klasse”, legt Ronald uit. Maar hij vindt het fijn om juist dichtbij huis te trainen. “Ik vind het echt super. Ook door de gezelligheid bij de club.”

Durf het aan!

Op de vraag wat sport met Ronald doet is zijn antwoord: “Het geeft me rust en ik blijf in beweging. Daarnaast vereenzaam ik niet. Zonder sporten, zou ik thuis maar op de bank blijven zitten.” Hij hoopt dat mensen met een beperking eens naar een gewone vereniging toegaan. “Trek de stoute schoenen eens aan. Je moet het wel durven. Ook als sportclub, want bij aangepast sporten komt wel wat kijken. Er zijn bepaalde regels aan verbonden. Maar stap vooral op elkaar af!”

Programma

Het Fonds Gehandicaptensport is onder andere sponsor van de Nationale Sportweek. Op 22 september is er speciale aandacht voor aangepast sporten. Kijk voor het complete programma en meer informatie op: www.nationalesportweek.nl.

Heeft u zelf een beperking en weet u niet waar u terecht kan? Neem dan contact op met onze lokale coördinator aangepast sporten Marjolijn Pezy. Zij is te bereiken via lochem@unieksporten.nl of 06 30 57 14 92.

Informatie voor sportclubs in onze gemeente

]]>
Nieuws
news-3643 Tue, 15 Sep 2020 11:38:00 +0200 Gratis huiswerkbegeleiding voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gratis-huiswerkbegeleiding-voor-kinderen-uit-gezinnen-met-een-laag-inkomen-3643.html Huiswerk maken hoort bij de middelbare school. Maar er zijn situaties waardoor het leerlingen niet lukt om grip te krijgen op hun huiswerk. Bijvoorbeeld omdat er geen rustige omgeving is waar zij hun huiswerk kunnen maken of omdat ze thuis niet de goede begeleiding krijgen. Door huiswerkbegeleiding te bieden, geven we deze kinderen de kans om hun opleidingsniveau te verbeteren. En daarmee krijgen zij dezelfde kansen als kinderen die niet opgroeien in een gezin met een laag inkomen. De gemeenteraad heeft een eenmalig budget beschikbaar gesteld voor huiswerkbegeleiding. De huiswerkbegeleiding wordt uitgevoerd door een professional en is aanvullend op de reguliere begeleiding die vanuit scholen wordt geboden. Ouders hebben de keuze uit een aantal professionele en geschikte huiswerkbegeleiders.

Voor wie?

De huiswerkbegeleiding is bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 18 jaar, die wonen binnen de gemeente Lochem. De ouders van deze kinderen hebben een inkomen tot maximaal 130% van de bijstandsnorm. We kijken ook naar het vermogen van de ouders. Om aanspraak te maken op gratis huiswerkbegeleiding moet aangetoond worden dat dit ook echt nodig is. Hiervoor is een ondersteuningsbrief vanuit school nodig.

Meer weten

Meer informatie is te vinden op www.bakenlochem.nl > werken en leren > leren > hulp bij onderwijs. U kunt ook bellen of langskomen voor een gesprek bij ‘t Baken. Dat kan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur, (0573) 28 92 90.

Op www.checkwaarjerechtophebt.nl kunt u zien welke regelingen voor minima er zijn. U kunt heel eenvoudig uw gegevens invullen en meteen zien voor welke minima-regelingen u wellicht in aanmerking komen en hoe u deze aan kunt vragen.

]]>
Nieuws
news-3637 Thu, 10 Sep 2020 17:54:49 +0200 Heeft u op dit moment (tijdelijke) betalingsproblemen als gevolg van de coronamaatregelen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/heeft-u-op-dit-moment-tijdelijke-betalingsproblemen-als-gevolg-van-de-coronamaatregelen-3637.html Bent u ondernemer en heeft u of verwacht u betalingsproblemen om uw aanslag gemeentebelastingen tijdig te betalen, stuur dan een e-mail naar info@tribuut.nl. Geef in deze e-mail aan wie u bent en voor welke aanslag(en) u betalingsproblemen heeft. Geef in het kort aan wat het probleem is. Vergeet ook niet uw telefoonnummer en eventuele andere contactgegevens te vermelden. Wilt u in het onderwerp ‘corona’ zetten? Dan kunnen wij uw verzoek met voorrang oppakken. De afspraken die met Tribuut zijn gemaakt over uitstel van betaling staan op de website van Tribuut 

Procedure

Na ontvangst van uw e-mail aan info@tribuut.nl zal Tribuut (telefonisch) contact met u opnemen om uw situatie verder te bespreken. Zij gaan daarbij -samen met u- kijken welke (maatwerk)oplossing voor u/uw bedrijf noodzakelijk is.

Aan de hand van een vraag/antwoord gesprek moet duidelijk worden wat uw (on)mogelijkheden zijn om te gaan betalen. Op basis hiervan maken we afspraken met u ten aanzien van de openstaande aanslagen.

Een aantal vragen dat tijdens het gesprek aan bod komt is bijvoorbeeld:

 • mag uw bedrijf weer open en zo ja, bent u ook weer volledig open?
 • heeft u ook uitstel van betaling aangevraagd bij de belastingdienst?
 • heeft u verlaging van de huur aangevraagd en gekregen?
 • heeft u nog andere verplichtingen die uitgesteld van betaling zijn?
 • zijn er (nog andere) schulden en wat is de afbetaalverplichting?
 • kunt u al een inschatting maken van de jaaromzet ten opzichte van 2019 (percentage).
 • Heeft u een liquiditeitsprognose (tot eind 2020) beschikbaar?
 • voor zzp-ers: wat is het huidige inkomen, heeft u een partner, wat is de verwachting om weer aan opdrachten te komen.
 • Wat is uw (betalings)voorstel?

Soms vragen we u om extra informatie schriftelijk aan te leveren.

Tot 1 oktober 2020 is het rentepercentage nog tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Daarin volgen wij het beleid van de rijksoverheid.

]]>
corona-ondernemen
news-3636 Thu, 10 Sep 2020 12:56:46 +0200 Werkzaamheden en hinder aan de N348 en de Deventerweg https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/2020/Werkzaamheden_en_hinder_aan_de_N348_en_de_Deventerweg-.pdf Met de uitbreiding van de A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Azelo, wordt ook de aansluiting met de N348/Deventerweg aangepakt. Tijdens drie weekenden zal de N348 afgesloten worden voor verkeer. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Heijmans in opdracht van Rijkswaterstaat. Nieuws news-3635 Wed, 09 Sep 2020 09:12:46 +0200 #OPLADERS van start: opvoeden doe je met elkaar! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/opladers-van-start-opvoeden-doe-je-met-elkaar-3635.html We willen allemaal het beste voor onze kinderen. En opvoeden is iets dat je niet in je eentje doet. In onder meer de gemeenten Lochem en Zutphen gaat daarom #OPLADERS van start. Met het project #OPLADERS starten we een beweging waarin het normaal is om vragen rondom opgroeien en opvoeden meer met elkaar te delen. Hulp aan te bieden en te vragen. Doel van dit project is om de krachtige samenleving voor kinderen en jongeren te versterken. Projectleider Esther Bakker: “Wij zijn ervan overtuigd dat er veel mensen zijn die best iets voor een ander willen betekenen, zo lang dat maar binnen hun eigen leven past. Juist hulp vragen rondom kinderen en jongeren past hier goed bij. Speelafspraakjes, de kinderen ophalen uit school, een keer mee-eten, oppassen of huiswerk begeleiden. Dingen die weinig aanpassing van je dagelijkse leven vragen. Kleine momenten, die voor kind en ouder veel kunnen betekenen.”

Wethouder Henk van Zeijts: “Via social media en appgroepen weten we alles van iedereen. Maar wat weet je van het gezin bij jou in de straat? Of die moeder die wat alleen staat bij het schoolplein? Kijk als je buiten bent eens om je heen. Valt jou iemand op die het even te veel is? Een gesprekje aangaan is heus niet gek. Durf vandaag eens te vragen of je kunt helpen. En weet je wat? Dat voelt heel goed. Want van energie geven, krijg je ook energie.”

#OPLADERS vind je overal

Esther Bakker: “Iedereen is een #OPLADER. Je vindt ze dan ook overal. Gewoon, op de plek waar je vaak bent en elkaar ziet. Zoals op het schoolplein. Of bij de sportclub van je kind. Het project #OPLADERS start daarom op basisscholen en andere ontmoetingsplekken. De ene keer help je een handje. De andere keer helpt een ander jou. Hulp geven gebeurt vrijwillig. Je geeft en ontvangt energie! Met het project #OPLADERS willen we mensen helpen om beide rollen te spelen. Zo zorgen we ervoor dat vraag en aanbod elkaar vinden, ook buiten het al bestaande vertrouwde netwerk om.”

Beweging vol energie

Scholen, sportverenigingen, kinderopvang, inwoners. iedereen is welkom om bij te dragen aan deze beweging vol energie. Wil je ook meedoen of projectpartner worden? Meld je dan aan op www.mijnopladers.nl.

]]>
Nieuws
news-3634 Wed, 09 Sep 2020 09:05:52 +0200 Cursus Zuinig zonder Zorgen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/cursus-zuinig-zonder-zorgen-3634.html Grip, overzicht en inzicht krijgen in uw financiële situatie, dat is het doel van deze cursus. Onderwerpen die aan bod komen zijn: budgetteren, zicht op inkomsten en uitgaven en het bijhouden van een kasboek. Daarnaast kunt u veel leren van de ervaringen van anderen. Uiteraard richten we deze cursus helemaal corona-proof in!

Voor wie:         inwoners van de gemeente Lochem
Begeleiding:    B€L Budgetadviescentrum Lochem en ’t Baken
Kosten:            gratis
Data:                maandag 28 september, 5 en 29 oktober 2020
Tijdstip:           10.30 - 12.00 uur
Locatie:           Stichting Welzijn Lochem, Dr Rivestraat 1 in Lochem (boven de bibliotheek)

Meer weten of aanmelden?

]]>
Nieuws
news-3633 Wed, 09 Sep 2020 09:01:57 +0200 Wethouder De Haan onthult naam nieuwe natuurspeeltuin in Harfsen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/wethouder-de-haan-onthult-naam-nieuwe-natuurspeeltuin-in-harfsen-3633.html Afgelopen zaterdag werd in de nieuwe wijk van Harfsen, het Hazenveld, de natuurspeeltuin officieel geopend. Hierbij was wethouder Eric-Jan de Haan aanwezig. Bertus Karssenberg, voorzitter van Plaatselijk Belang en Hans Enderink, kartrekker namens de dorpsraad, waren verheugd over de opkomst.   Op ludieke wijze mocht De Haan samen met buurtkinderen Lisa en Jente de pomp in werking zetten. Uiteindelijk kwam er een (waterdicht) briefje  door de watergang in de boomstam. Hierop stond de nieuwe naam de speelplaats:  ‘Natuurspeeltuin het Hazenbosje’. De Haan: “Een natuurspeeltuin past in de huidige trend van speelplekken, waarbij de natuur een steeds prominentere rol krijgt.” foto Aldi Preuter.

 

]]>
Nieuws
news-3632 Wed, 09 Sep 2020 08:53:49 +0200 Start bouw zonnepark Berkelweide https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/start-bouw-zonnepark-berkelweide-3632.html De bouw van zonnepark Berkelweide in Lochem is gestart. Hiervoor is TPSolar verantwoordelijk. Het is na zonnepark Armhoede (ook van TPSolar) het tweede zonnepark binnen onze gemeentegrenzen. Bij de brug, tussen het kanaal en de Berkel, komen 21.600 panelen te liggen op een perceel van ongeveer 9,5 hectare. Als je uitgaat van een gemiddeld gezinsjaarverbruik van 3.500 kWh dan levert dit zonnepark stroom voor ongeveer 2.650 huishoudens op. De verwachting is dat de bouwers eind oktober grotendeels klaar zijn. Dan volgt er een periode van anderhalve maand van afronding, testen en keuren. De oplevering zal rond de jaarwisseling zijn. Dit is afhankelijk van de planning van Liander, die zorgt voor de verbinding met het naastgelegen hoogspanningsstation.

Doorkijkje naar panelenveld

Als het plan straks gerealiseerd is, kunnen inwoners van Lochem met voorrang financieel participeren in het zonnepark. Details maakt TP Solar begin 2021 bekend. Er komt voor fietsers en voetgangers een rustpunt met een picknicktafel en een informatiebord langs de Kanaaldijk. Bij het informatiebord komt een doorkijkje in de groene haag die rondom het park wordt aangelegd. Zo zien geïnteresseerden het panelenveld vanaf de grond. Zowel bij de bouw als bij de exploitatie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale partijen.

 

]]>
Nieuws
news-3631 Wed, 09 Sep 2020 08:49:36 +0200 Vraag op tijd subsidie aan https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/vraag-op-tijd-subsidie-aan-3631.html Verschillende organisaties in onze gemeente ontvangen een subsidie. Dit heet een waarderingssubsidie. Zij krijgen deze subsidie omdat de gemeente hun activiteiten in de Lochemse samenleving waardeert. Wilt u voor 2021 subsidie aanvragen? Zorg dan dat uw aanvraag voor 1 oktober 2020 binnen is. De waarderingssubsidie is voor organisaties op het gebied van cultuur, jeugd en ouderen. Op www.lochem.nl > cultuur, recreatie en toerisme > subsidie > waarderingssubsidie ziet u of uw stichting of vereniging subsidie kan krijgen. Daar leest u de volgende informatie:

Komt mijn vereniging in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor waarderingssubsidie moet uw vereniging of organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. De organisatie is gevestigd in de gemeente Lochem
 2. De organisatie hoort tot één van de volgende categorieën:
 • Op het gebied van cultuur: accordeonverenigingen, zangkoren, muziekverenigingen
 • Op het gebied van ouderen: ANBO EN AKKU
 • Op het gebied van jeugd: scouting, hervormde jeugdraad, open jongerenwerk Lochem.

U kunt de subsidie nog aanvragen tot 1 oktober 2020. Zorg dat u er op tijd bij bent. Na 1 oktober nemen we geen aanvragen meer in behandeling.

 

]]>
Nieuws
news-3630 Wed, 09 Sep 2020 08:45:16 +0200 Alle zeilen bij tegen onkruid https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/alle-zeilen-bij-tegen-onkruid-3630.html De zomer bracht tot nog toe groeizaam weer voor bloemen en planten. Maar ook onkruid vaart hier wel bij, waardoor onze gemeente hier en daar groener kleurt dan u wellicht gewend bent. Ook in het najaar zet Circulus-Berkel alle zeilen bij om het onkruid op verhardingen duurzaam te beheersen. In de strijd tegen het onkruid is er de afgelopen weken intensief ‘geborsteld’. Bij borstelen halen we de bovengrondse delen van de beplanting met ronddraaiende staalborstels weg. Een veeg-zuigmachine achter de borstel ruimt het groen en het vuil op. Het is een snelle manier om vooral het hogere onkruid op verhardingen aan te pakken. In de komende weken wordt het onkruid ook bestreden met onkruidbranders. Dit is vooral effectief als het onkruid niet te lang is. Een aannemer voert het werk uit..

Onkruidbeheersing

Onkruid tegengaan is arbeidsintensief. Maar soms is opkomend onkruid nodig om de machines effectief te laten werken. Al met al spreken we steeds vaker van onkruidbeheersing in plaats van bestrijding. Ook de periode waarin we het onkruid beheersen varieert meer en meer. Zo gaat bij een lange zomer met ‘groeizame’ omstandigheden de aanpak langer door.

De gemeente en Circulus-Berkel kijken ieder jaar kritisch naar een effectieve, maar ook verantwoorde en betaalbare aanpak. Meer informatie over onkruidbeheersing vindt u op www.circulus-berkel.nl/lochem.

 

]]>
Nieuws
news-3628 Wed, 09 Sep 2020 08:19:18 +0200 Gemeentenieuws week 37 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_37.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-3620 Fri, 04 Sep 2020 10:46:52 +0200 Start vernieuwende training inburgering in het Stadshuus https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/start-vernieuwende-training-inburgering-in-het-stadshuus-3620.html Op 1 september zijn 7 deelnemers in onze gemeente gestart met hun inburgering. De manier waarop is uniek te noemen. Zij gaan 4 dagen aan de slag om de Nederlandse taal te leren. Afgewisseld met praktijk gericht leren. Het doel is om deel te kunnen nemen aan de Lochemse samenleving. De cursus en trainingen worden gegeven door Interbeek Support. Daar sta je dan. In je nieuwe “thuis”. Je spreekt de taal niet en weet niet hoe het allemaal werkt.

Statushouders worden hierin begeleid door Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Naast de asielprocedure, de huisvesting, het wennen en alle organisatorische zaken, komt het leren van de taal. Soms zijn deze mensen in het geboorteland niet eens naar school geweest. Nu zijn status-houders zelf nog verantwoordelijk om een school te vinden, de taal te leren en de inburgering af te ronden. Vaak op een school buiten de regio waar hij of zij verblijft, voor enkele dagdelen in de week. Daar komt dan nog de reistijd bij. Om dit te combineren met (betaald) werk, blijkt lastig.

Pilot met oog op nieuwe wetgeving

Wat is er nodig om de statushouder mee te laten doen in de Lochemse samenleving? Samen met de gemeente Brummen heeft de gemeente Lochem een pilot in gang gezet om antwoord te krijgen op deze vraag. Dit als onderdeel van de voorbereiding op de nieuwe wet inburgering. Deze  wet gaat in op 1 juli 2021. Gemeenten hebben vanaf dan de regie  over de inburgering en het meedoen in de gemeenschap. Met deze pilot wordt er alvast ervaring opgedaan met deze nieuwe taken.

Echt meedoen in onze samenleving

Het doel is dat ook deze inwoners zichzelf kunnen redden en hun weg weten te vinden. Juist door nu in te zetten op kleinere groepen, lokaal en in samenwerking met de partners gaan we kijken wat dit betekent. Zowel voor de statushouder als voor de gemeente. Zien we een verbetering in taalniveau? Is de stap naar werk te maken? Kunnen we lokale bedrijven en organisaties beter aan laten haken?

Een sterk netwerk waarbij de statushouder centraal staat

De gemeente werkt hierin samen met ’t Baken, Vluchtelingenwerk, Stichting Welzijn Lochem, het Taalhuis en Interbeek Support. We gaan kijken hoe deze vorm van begeleiding ervaren wordt door de statushouders en andere betrokkenen. Ook kijken we naar de effectiviteit.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden of denk je wat voor deze inwoner te kunnen betekenen? Dan horen wij dat graag. Je kunt hiervoor contact opnemen met projectleider Majella Schreurs. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 0573 - 28 93 49. Of mail naar m.schreurs@lochem.nl. Dan kun je vast een keer een kijkje komen nemen en kennis komen maken.

]]>
Nieuws
news-3619 Wed, 02 Sep 2020 20:15:00 +0200 de situatie met corona in Nederland per 1 september https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/de-situatie-met-corona-in-nederland-per-1-september-3619.html Op dinsdag 1 september waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie. Ze vertelden hoe het nu gaat met coronavirus. De belangrijkste dingen leggen we uit. Landelijke regels niet aangepast

Nog steeds krijgen veel mensen corona.
Daarom gelden de volgende regels:

 • Discotheken en nachtclubs gaan nog niet open.
 • U mag niet samen met anderen schreeuwen of zingen.
  Bijvoorbeeld bij demonstraties, sportwedstrijden of concerten.
  Er gelden aparte regels voor zangkoren.

Terug van vakantie

Bent u op vakantie geweest in een gebied met veel besmettingen?

 • Blijf 10 dagen thuis (quarantaine).
 • Kinderen van 0 tot 4 jaar mogen naar de kinderopvang en sport.
 • Kinderen van 4 tot en met 12 mogen naar school.
  En ze mogen ook naar de kinderopvang en sport.

Verpleeghuizen

 • Is er corona in een verpleeghuis?
  Dan krijgen alle mensen iedere week een test.
  De mensen die er wonen. En de mensen die er werken.
 • Mensen die werken in verpleeghuizen leren meer over corona.
  En wat ze moeten doen als iemand corona heeft.
  Ze krijgen ook meer bescherming. Bijvoorbeeld mondkapjes.

Niet vergeten:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is.
 • Nies en hoest in uw elleboog.
 • Was vaak uw handen met zeep.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis!
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Bellen met vragen over het coronavirus

 • Bel naar 0800 - 1351. 
 • Of naar +31 20 205 1351 als u in het buitenland bent.
 • Het telefoonnummer is open van 8:00 uur tot 20:00 uur.
]]>
corona
news-3616 Tue, 01 Sep 2020 13:15:15 +0200 Gemeentenieuws week 36 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_36.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-3615 Tue, 01 Sep 2020 11:54:50 +0200 3 vragen over corona aan Sebastiaan van ’t Erve https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/3-vragen-over-corona-aan-sebastiaan-van-t-erve-3615.html Drie vragen voor de burgemeester van de gemeente Lochem Hoe heeft u de zomervakantie doorgebracht?

“Deze zomer hebben mijn gezin en ik in Nederland doorgebracht. Een vakantie die anders was dan anders, vanwege alle maatregelen. Vanaf maart was de coronacrisis onderdeel van mijn dagelijks werk en privéleven. Ook ik ben vooral thuis gaan werken, digitaal gaan vergaderen. Ook inwoners ontmoette ik digitaal. Nu is de vakantie voorbij, maar het virus is nog steeds niet weg.”

Hoe ging het deze zomerperiode in de Lochemse samenleving?

“Het aantal besmettingen in onze gemeente valt gelukkig mee. Tot de zomer waren er 100 besmettingen. In juli en augustus kwamen er in onze gemeente 5 besmettingen bij. We wonen minder dicht op elkaar dan in de steden. Maar toch is dit een compliment aan onze inwoners.

Uit waarneming van onze handhavers weten we dat mensen de maatregelen over het algemeen goed naleven. En dat mensen bereid zijn tot een gesprek, als dat niet zo is. Onze handhavers zijn de hele zomer op pad geweest. De sfeer was goed op bijvoorbeeld de terrassen en de campings.

Omdat de besmettingen hier meevallen, merk je ook ongeduld over de maatregelen. Ik snap dat heel goed. Want de maatregelen raken ons gevoel van vrijheid. Toch is het nodig dat we die maatregelen blijven naleven. We zijn tot nu toe samen in staat gebleken om verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.”

Wat is uw boodschap van dit moment aan onze inwoners?

“Voor veel mensen begint school, werk, studie en of sport. Maar wel anders. En mensen hebben zorgen, over werk, de economie, verlies of de toekomst. Dat is begrijpelijk. Als gemeente zijn we een aanspreekpunt voor onze inwoners. Inwoners, organisaties en bedrijven kloppen gelukkig ook bij ons aan met vragen. We kunnen niet altijd praktisch helpen, maar denken graag mee. Informatie over regelingen publiceren we op www.lochem.nl en we zijn een luisterend oor. Zo spraken we laatst 50 ondernemers, om te vragen hoe het met hen gaat. Wees er voor elkaar, klop aan als u een hulpvraag heeft. En houd u aan de maatregelen. Beperk feestjes thuis, houd afstand, vermijd drukte, was goed uw handen, laat u testen bij klachten. Alleen samen krijgen houden we corona onder controle!”

]]>
Nieuws
news-3614 Tue, 01 Sep 2020 11:51:28 +0200 Buurt Stoomdijk neemt groenbeheer over https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/buurt-stoomdijk-neemt-groenbeheer-over-3614.html Aan de Stoomdijk in Eefde onderhoudt een deel van de bewoners al een flink aantal jaren de bermen langs hun tuinen en een stukje openbaar groen. Omdat deze buurt net buiten het dorp ligt, beheerde Circulus-Berkel de openbare ruimte hier als buitengebied. De bewoners hebben toen bij Circulus-Berkel en de gemeente aangegeven dat zij het beheer graag over wilden nemen. De gemeente ziet graag dat bewoners participeren in hun eigen leefomgeving. Vaak gaat het dan om groenbeheer. De bewonersgroep van de Stoomdijk heeft voorgesteld om ook een buurttafel te plaatsen, die ze dan als blijk van waardering zouden krijgen. Zo gebeurde het. De tafel hebben zij laten maken door Trajectum. Daardoor kreeg ook arbeidsparticipatie zijn plek. De gemeente heeft de productiekosten van de buurttafel op zich genomen. De Stoomdijk is de eerste plek in het buitengebied waar de gemeente het groen door buurtbewoners laat beheren.

Vergoeding voor inzet

Circulus-Berkel Buitenruimte heeft dit voorjaar een gebruikersovereenkomst BuurGroen met de bewoners afgesloten. De buurt ontvangt in het vervolg elk jaar een vergoeding voor haar inzet.

]]>
Nieuws
news-3613 Tue, 01 Sep 2020 11:49:08 +0200 Sirenetest op 7 september https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/sirenetest-op-7-september-3613.html Maandag 7 september testen we onze sirenes. Dit gebeurt in heel Nederland op iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur. De sirenes geven dan een luid signaal van 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. Gaat de sirene op een ander moment meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen: ga direct naar binnen, sluit ramen en deuren en stem de radio of tv af op Omroep Gelderland. Via deze omroep wordt u op de hoogte gehouden en ontvangt u zo nodig instructies.

NL-Alert

Heeft u al eens gehoord van een NL-Alert? Dit is een alarmmiddel van de overheid om u in een noodsituatie via uw mobiele telefoon met een actueel tekstbericht te informeren. Stel het in! Lees meer op www.nl-alert.nl.

]]>
Nieuws
news-3612 Tue, 01 Sep 2020 11:39:57 +0200 Digitale nieuwsbrief voor ondernemers verschenen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/digitale-nieuwsbrief-voor-ondernemers-verschenen-3612.html Afgelopen maandag verscheen weer de nieuwe digitale nieuwsbrief voor ondernemers. Wil u ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op ondernemersgebied in onze gemeente? Meld u dan aan voor onze digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief is een aanvulling op het blad Lochemse Zaken. Kijk op www.lochem.nl > ondernemen > contact > nieuwsbrief Lochemse zaken om u aan te melden of om de laatste nieuwsbrief te bekijken.

Nieuws, vragen en opmerkingen? Laat het ons weten via lzn@lochem.nl.

]]>
Nieuws
news-3611 Mon, 31 Aug 2020 15:55:36 +0200 ​​​​​​​De gemeenteraad vergadert weer in het gemeentehuis https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/de-gemeenteraad-vergadert-weer-in-het-gemeentehuis-3611.html Vanaf de Politieke Avond van 7 september 2020 zal de gemeenteraad weer in het gemeentehuis vergaderen. De inrichting van het gebouw is aangepast zodat dit op een veilige manier mogelijk is. Ook kunt u weer meespreken bij een tafelgesprek. De mogelijkheden om schriftelijk of vanuit huis mee te spreken blijven bestaan.  Bij de hele Politieke Avond (dus het vragenhalfuur, de tafelgesprekken en de raadsvergadering) is helaas geen plek voor publiek. De vergaderingen zijn daarom (bijna) allemaal live en achteraf te bekijken. De agenda van de Politieke Avond blijft hetzelfde als voor de zomer: om 19.00 uur beginnen we met het vragenhalfuur. Daarna zijn er twee rondes met tafelgesprekken om 19.45 uur en 20.45 uur. De avond sluit af met een raadsvergadering die begint om 21.45 uur. Om de zalen te reinigen en ventileren, zitten er wel meer pauzes in de avond. Kijk op www.lochem.nl/politiekeavond voor de complete agenda’s en de precieze tijden.

Het meespreken bij tafelgesprekken blijft mogelijk. Dit kan vanaf nu op drie manieren:

 1. U kunt tijdens het tafelgesprek in het gemeentehuis meespreken. U moet zich hiervoor aanmelden bij de griffie via het aanmeldformulier of door te bellen naar (0573) 289 222. Aanmelden kan t/m de donderdag voor de Politieke Avond. Bij het inspreken staat de veiligheid voorop: de plek wordt tussen de verschillende insprekers steeds schoongemaakt en u zit op minimaal 1,5 meter afstand van de raadsleden.
 2. Ten tweede blijft het mogelijk met uw computer of tablet live mee te spreken tijdens het tafelgesprek. Ook hiervoor kunt u zich aanmelden bij de griffie zoals hierboven staat aangegeven.
 3. Daarnaast is het mogelijk uw bijdrage schriftelijk met de raad te delen. Dit kan uiterlijk de donderdag vóór de Politieke Avond. Uw bijdrage voegen we toe aan de vergaderstukken. De raadsleden kunnen dan voor de vergadering kennis nemen van uw standpunt. U kunt uw bijdrage mailen naar: griffie@lochem.nl of per post versturen naar: Gemeente Lochem, t.a.v. De Griffie, Postbus 17, 7240 AA Lochem. Houdt u er wel rekening mee dat het verwerken van de post enkele dagen kan duren. We raden daarom aan uw bijdrage te versturen per e-mail.
]]>
Nieuws
news-3609 Fri, 28 Aug 2020 10:59:38 +0200 Gemeente komt binnensportaccommodaties, dorpshuizen en buitenbaden tegemoet https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gemeente-komt-binnensportaccommodaties-dorpshuizen-en-buitenbaden-tegemoet-3609.html Als gevolg van de coronacrisis sloten openbare maatschappelijke voorzieningen zoals binnensportaccommodaties, dorpshuizen en buitenbaden in de gemeente Lochem hun deuren. Deze sluiting en de huidige coronamaatregelen hebben grote (financiële) gevolgen voor de stichtingen die verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van deze openbare voorzieningen. De voorzieningen hebben een belangrijke functie in de leefbaarheid van kernen. De gemeente komt ze daarom financieel tegemoet. Dat de 9 binnensportaccommodaties en dorpshuizen en 3 buitenbaden het moeilijk hadden, bleek uit een recente uitvraag van de gemeente onder de beheerstichtingen. De vragen gingen over de gevolgen van de coronacrisis voor de activiteiten, financiële gevolgen, landelijke compensatieregelingen en de behoefte aan ondersteuning.

Activiteiten voor deel weer opgestart, maar financiële gevolgen zijn groot

Dorpshuizen, binnensportaccommodaties en buitenbaden hebben een groot deel van hun activiteiten weer opgestart. Maar daarvoor was al een groot tekort (totaal circa € 200.000) ontstaan in de exploitatie van voorzieningen. De ontstane tekorten verschillen per locatie en zitten vooral in het mislopen van horeca- en huuropbrengsten. De beheerstichtingen zijn niet in staat om deze tekorten zelf op te vangen.

De gemeente compenseert de voorzieningen voor 2/3

Binnensportaccommodaties, dorpshuizen en buitenbaden zijn belangrijke voorzieningen voor de leefbaarheid en gezondheid in de kernen en zijn vaak afhankelijk van gemeentelijke subsidie. Het college wil voorkomen dat deze voorzieningen moeten sluiten omdat liquiditeitsproblemen ontstaan. Daarom heeft het besloten ze gedeeltelijk tegemoet te komen in de tekorten over de eerste periode van de sluiting (tot en met mei). Het uitgangspunt is dat de stichtingen zelf 1/3 van het tekort kunnen opvangen en de gemeente de overige 2/3 aanvult. De gemeente kan hiervoor gebruik maken van een bijdrage van Provincie Gelderland voor ‘acute hulp’. Omdat deze bijdrage niet voldoende is, heeft de gemeente ook eigen geld vrijgemaakt.

Hoe verder?

Hoe lang we nog last houden van het coronavirus weten we niet. Of de nu ingezette middelen voldoende zijn op de lange termijn weten we dus ook niet. Wethouder Bert Groot Wesseldijk: “We weten dat beheerders creatief zijn in het vinden van oplossingen. We hopen dan ook dat zij het met deze tegemoetkoming voorlopig redden. In eerste instantie moeten zij vooral gebruik blijven maken van de regelingen die er al zijn. Denk daarbij aan regelingen vanuit rijk of provincie. En alert blijven op het ontstaan van nieuwe mogelijkheden. De gemeente houdt in ieder geval ook vinger aan de pols bij de stichtingen over de ontwikkelingen en behoefte aan ondersteuning.”

]]>
Nieuws
news-3607 Thu, 27 Aug 2020 15:42:22 +0200 Praat mee over de Regionale Energiestrategie en beleid voor zon en wind https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/praat-mee-over-de-regionale-energiestrategie-en-beleid-voor-zon-en-wind-3607.html De Cleantech RES regio heeft het afgelopen jaar bekeken, hoeveel schone energie we als regio kunnen opwekken. En hoe en op welk soort plekken we energie kunnen opwekken met zonneparken en windmolens. Dit gebeurde samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De komende tijd kunt u meepraten. Deze uitgangspunten zijn samen gebracht in een eerste versie van de Regionale Energiestrategie: De Concept RES. Deze Concept RES moet nog bestuurlijk worden vastgesteld. Dat gebeurt in de regionale stuurgroep. De Concept RES is te lezen op www.cleantechregio.nl/res.

De volgende stap is reacties ophalen op de Concept RES. U kunt reageren op de Concept RES en later ook op de Lochemse beleidskaders voor zonne-energie en windenergie.

Uw reactie op Concept RES

Als inwoner, bedrijf of maatschappelijke partner kunt u tot begin 2021 reageren op de Concept RES. En zo bijdragen aan de definitieve versie van de Regionale Energiestrategie.

 • Dit kan nu al via het online reactieformulier op  www.cleantechregio.nl/res/. Later volgt een uitgebreidere vragenlijst op www.cleantechregio.nl/res/.
 • Later dit jaar en begin 2021 zijn er bijeenkomsten. Via dit gemeentenieuws, lochem.nl en onze sociale media  informeren we u over de data en hoe u zich kunt aanmelden.

Gemeenteraad over de Concept RES

 1. Op 8 september hebben 13 mensen ingesproken tijdens een beeldvormende tafel. Hier (pdf, 99 KB)  leest u vragen en opmerkingen van de insprekers. De reflecties op de inbreng van de insprekers van de betrokken wethouders kunt u hier ook lezen.
 2. Op maandag 21 september 2020 adviseert de raad het college over de Concept RES. U kunt deze politieke avond live volgen via www.lochem.nl/politiekeavond

Op maandag 21 september 2020 adviseert de raad het college over de Concept RES.

Op weg naar RES 1.0

We verzamelen en verwerken de reacties op de Concept RES. Het gaat om:

 • reacties van inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners,
 • de reactie van het Nationaal Programma RES en
 • de doorrekeningen van de netbeheerder.

In juni 2021 biedt onze RES-regio de definitieve versie in 2021 aan, aan het Rijk. Meer Informatie vindt u via www.cleantechregio.nl/res/ en www.lochem.nl/RES

Wat is de RES?

De RES 1.0 is de bijdrage van onze regio om in Nederland over tien jaar 49% minder CO2 uit te stoten, dan in 1990. Er staat in waar en hoeveel wind- en zonne-energie op land op te wekken is. Welke infrastructuur we daarvoor nodig hebben. En met welke bovenregionale warmtebronnen we wijken en gebouwen in meerdere gemeentes kunnen verwarmen.

Schone energie in Lochem

Zonneparken en windmolens krijgen uiteindelijk ergens een plek in ons landschap. Gemeenten stellen hierover randvoorwaarden vast in beleidskaders. De volgende onderwerpen behandelen we komend najaar met bewoners en betrokkenen:

 • Aanpassing beleidskader zonne-energie op basis van de uitgevoerde evaluatie
 • Beleidskader windenergie

In het gemeentenieuws, op lochem.nl en via onze sociale media laten we weten hoe u kunt reageren. Wilt u alvast meer lezen over windenergie, zonne-energie en de RES? Ga dan naar www.lochem.nl/wind; www.lochem.nl/zon en www.lochem.nl/RES

Heeft u een vraag of opmerking?

Laat het ons weten. Neem contact op met de afdeling Ruimte via (0573) 28 92 22 of info@lochem.nl.

]]>
Nieuws RES
news-3602 Tue, 25 Aug 2020 16:31:53 +0200 Ernstige hinder A1 aansluiting Lochem en N332 naar Holten vanaf 31 augustus https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/ernstige-hinder-a1-aansluiting-lochem-en-n332-naar-holten-vanaf-31-augustus-3602.html Rijkswaterstaat verbreedt de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. Van maandag 31 augustus tot en met donderdag 24 september 5.00 uur 2020 vinden werkzaamheden plaats aan de op- en afritten Lochem (26) op de A1. Ook verbetert Rijkswaterstaat de huidige T-aansluitingen met de N332. Tegelijkertijd voert Heijmans in opdracht van provincie Overijssel groot onderhoud uit aan de N332 tussen de aansluiting met de A1 en Holten. Deze werkzaamheden duren t/m 11 oktober 2020. Dat betekent dat vanaf maandag verschillende op- en afritten afgesloten zijn. Tijdens het werk wordt het verkeer omgeleid. Houd rekening met extra reistijd door omleidingsroutes van en naar Lochem, Holten en de A1 in beide richtingen. Ook geldt op de A1 ter hoogte van de werkzaamheden een maximumsnelheid van 90 km/h en een inhaalverbod voor vrachtwagens.

Lagere maximumsnelheid

Maandag 31 augustus 20020 00:00 uur tot en met donderdag 24 september 2020 05:00 uur:

 • Er geldt een lagere maximumsnelheid van 90 km/h in verband met in-en uitvoegend werkverkeer.

Op- en afritten Lochem afgesloten

      Maandag 31 augustus 00:00 uur tot en met donderdag 24 september 05:00 uur (3,5 week):

 •       opritten Lochem (26) richting Hengelo en Apeldoorn afgesloten;
 •       afritten Lochem (26) vanuit Apeldoorn en Hengelo afgesloten.

Het verkeer wordt omgeleid via de eerstvolgende op- en afritten.

N332 tussen Holten en Lochem afgesloten

Maandag 31 augustus 2020 vanaf 00:00 uur tot en met donderdag 24 september 2020 05:00 uur (3,5 week):

 • N332 tussen Holten (rotonde met Handelsweg / Keizersweg) en Lochem (rotonde met Markeloseweg in Laren) afgesloten voor al het verkeer. Hulpdiensten hebben vrije doorgang.

Maandag 31 augustus 2020 00:00 uur tot en met zondag 11 oktober 2020 23:59 uur:

 • de oversteek van de N332 over de A1 afgesloten voor al het verkeer (hulpdiensten uitgezonderd).

Vrijdag 18 september 2020 vanaf 20:00 uur tot maandag 21 september 2020 05:00 uur:

 • Rotonde Keizersweg afgesloten voor al het verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Ondernemersweg – Broekweg.

Omleiding voor verkeer tussen A1 en Lochem

Verkeer van en naar Hengelo wordt omgeleid via afrit Rijssen (28), de N347 richting Rijssen en vervolgens via de N346 naar Lochem. Verkeer van en naar Amsterdam wordt omgeleid via de afrit Deventer (23), de N348 richting Zutphen en vervolgens via de N346 richting Lochem.

Omleiding voor verkeer tussen A1 en Holten

Verkeer wordt omgeleid via aansluiting Deventer-Oost (24), de N348 richting Raalte en de N344 richting Holten. Dit geldt zowel voor verkeer van en naar Amsterdam als voor verkeer van en naar Hengelo. Lokaal verkeer wordt omgeleid via de N350 en een omleidingsroute door de kom van Holten.

Advies aan weggebruikers

 • Raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
 • Houd rekening met extra reistijd en vermijd zoveel mogelijk de spits.
 • Pas de snelheid aan en houd voldoende afstand.
 • Volg de aanwijzingen op de borden langs de weg.

Houd rekening met ernstige hinder

 • minder snelle doorstroming op de A1 als gevolg van de verlaging van de maximumsnelheid naar 90 km/h;
 • meer oponthoud in de spits. De extra reistijd kan oplopen tot ruim dertig minuten;
 • een inhaalverbod voor vrachtverkeer;
 • afsluiting van de op- en afritten Lochem (26), gedurende 3,5 week. Het verkeer wordt omgeleid;
 • afsluiting van de noord-zuidverbinding van de N332 over de A1 tussen Lochem en Holten, gedurende 5 weken. Het verkeer wordt omgeleid.

Meer rijstroken A1 Apeldoorn-Azelo

Toenemend vrachtverkeer zorgt voor veel vertraging op de A1 Oost tussen Apeldoorn en Azelo. Dit traject is een belangrijke verbinding tussen economische gebieden binnen en buiten Nederland. Goede doorstroming op deze route is belangrijk voor de bereikbaarheid en economische ontwikkeling van de regio. Daarom werken rijk en regio samen aan het vergroten van de capaciteit van de A1 Oost in het verbreden van de A1: tussen Apeldoorn en Deventer naar 2x4 rijstroken en tussen Deventer en knooppunt Azelo naar 2x3 rijstroken. Achtergrondinformatie over de uitbreiding van de A1 Apeldoorn-Azelo is na te lezen op www.A1Oost.nl.

Meer informatie?

Actuele verkeersinformatie is te vinden op www.rijkswaterstaatverkeersinformatie.nl.

Informatie over wegafsluitingen is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/wegwerkzaamheden.

Of bel met het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat op 0800-8002 van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 uur tot 18:30 uur.

]]>
Nieuws
news-3601 Tue, 25 Aug 2020 16:30:01 +0200 Waarderingssubsidie voor uw organisatie? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/waarderingssubsidie-voor-uw-organisatie-3601.html Vraag het voor 1 oktober aan - Verschillende organisaties in onze gemeente ontvangen een subsidie. Dit heet waarderingssubsidie. Zij krijgen deze subsidie omdat de gemeente hun activiteiten in de Lochemse samenleving waardeert. Wilt u voor 2021 subsidie aanvragen? Zorg dan dat uw aanvraag voor 1 oktober 2020 binnen is. De waarderingssubsidie is voor organisaties op het gebied van cultuur, jeugd en ouderen. Op https://www.lochem.nl/cultuur-recreatie-en-toerisme/subsidie/waarderingssubsidie.html  ziet u of uw stichting of vereniging subsidie kan krijgen. U kunt de subsidie nog aanvragen tot 1 oktober 2020. Zorg dat u er op tijd bij bent. Na 1 oktober nemen we geen aanvragen meer in behandeling. 

]]>
Nieuws