Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Sun, 05 Apr 2020 08:21:05 +0200 Sun, 05 Apr 2020 08:21:05 +0200 news-3225 Fri, 03 Apr 2020 16:48:27 +0200 Veilig en prettig boodschappen doen? Koop lokaal! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/veilig-en-prettig-boodschappen-doen-koop-lokaal-3225.html Onze ondernemers verdienen onze steun in deze tijden. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met de ondernemers een filmpje gemaakt. Daarin roepen zij op om vooral nu lokaal boodschappen te doen! Zij houden zich aan de maatregelen en hun klanten ook. Dus koop lokaal!

Bekijk het filmpje op ons youtubekanaal of op onze facebookpagina.

]]>
Nieuws corona
news-3224 Fri, 03 Apr 2020 15:29:23 +0200 Handhavers gemeente veel op pad, ook met de Pasen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/handhavers-gemeente-veel-op-pad-ook-met-de-pasen-3224.html Blijf zoveel mogelijk thuis, is de richtlijn. Bijeenkomsten zijn tot 1 juni niet toegestaan. En voor winkels, recreatiebedrijven gelden tot en met 28 april specifieke richtlijnen. Heel erg nodig om samen corona onder controle te krijgen. De handhavers van de gemeente denken mee met ondernemers en zijn actief op pad om te controleren of iedereen de regels naleeft. Dat doen zij ook tijdens de paasdagen. Afgelopen weekend waren de handhavers ook op pad. Daaruit kwam het beeld dat veel winkels en particulieren zich goed aan de regels hielden. Ondanks het goede weer, was er weinig drukte in de natuur. En winkels hadden de nodige maatregelen om boodschappen te kunnen doen. Zodat klanten zich kunnen houden aan de 1,5 meter onderlinge afstand.  

Blijf thuis en houd je aan de maatregelen

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Het is een compliment waard dat mensen zich aan de regels houden. Dat beeld moeten we vasthouden. Ook met het mooie weer en straks de paasdagen voor de deur. Het devies is echt: blijf thuis en houd je aan de maatregelen. Ga niet massaal naar tuincentra of bouwmarkten. Dan maak je het voor ondernemers ook lastig om de regels goed na te kunnen leven. En daarmee riskeren zij in het ergste geval een sluiting”.

Op ronde door de gemeente

De handhavers bezoeken vanaf vandaag alle campings in de gemeente, en gaan daarnaast preventief op bezoek bij tuinwinkels, bouw- en supermarkten. En ook de reguliere handhaving gaat door. Dus ziet u iets waar u uw vraagtekens bij heeft, neem dan contact op met de gemeente via (0573) 28 92 22 en vraag naar Handhaving. Buiten kantoortijden kunt u als het geen spoed heeft bellen met de politie: 0900-8844.

Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl  of ga naar coronanieuws op www.lochem.nl

]]>
news-3222 Thu, 02 Apr 2020 15:26:17 +0200 Meer geld nodig voor scholenbouw in Laren https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/meer-geld-nodig-voor-scholenbouw-in-laren-3222.html Het College van Burgemeester en Wethouders van Lochem doet een voorstel aan de gemeenteraad om meer geld uit te trekken voor het nieuwe schoolgebouw in Laren. Door de ontwikkelingen in de bouw gaat het nieuwe schoolgebouw 6,9 miljoen euro kosten. Tot nu toe hield de gemeente rekening met 5,8 miljoen euro. Het nieuwe schoolgebouw biedt straks onderdak aan de Braninkschool en de Prins Willem Alexander school. Het vervangt de bestaande gebouwen van deze basisscholen. De oude panden worden gesloopt. Het nieuwe gebouw komt aan de Verwoldseweg in Laren. Daarnaast krijgt Bartiméus Speciaal Onderwijs, voor kinderen met een visuele beperking, een plek in de nieuwbouw. Deze school huurt nu nog ruimte in het gebouw aan de Graanweg in Lochem. De drie verschillende scholen gaan ruimten zo veel mogelijk samen gebruiken. Het nieuwe schoolgebouw biedt mogelijkheden voor onderwijs dat past bij deze tijd.

Bijna Energie Neutraal gebouw met een goed binnenklimaat

De nieuwbouw voldoet aan de nieuwe wettelijke eisen voor duurzaamheid en is aardgas vrij. Voor een gezond binnenklimaat in het gebouw, houden de scholen zich aan de geldende eisen voor luchtkwaliteit, licht en geluid. Gezonde ruimten in de school, helpen om de leerlingen op een goede en plezierige manier onderwijs te geven.  

Voor Bartiméus Speciaal Onderwijs gelden extra eisen. Zo helpen markeringen die de leerlingen kunnen voelen, dat zij gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kunnen gaan. Ook blijven de ruimtes zoveel mogelijk vrij van obstakels. Extra aandacht gaat uit naar het licht en geluid voor deze leerlingen met een visuele beperking.

Schoolplein en het buitenterrein

Naast de bouw van de nieuwe school zorgen de schoolbesturen ook voor de aanleg van hun schoolplein. De kosten hiervoor zitten in het krediet van 6.9 miljoen euro voor het nieuwe schoolgebouw. De gemeente zorgt voor de nieuwe inrichting van het openbare terrein aan de Verwoldseweg. Het college gaat in het voorstel uit van een apart gemeentelijk budget van € 830.000 voor dit terrein. Dit bedrag komt bovenop de 6,9 miljoen euro voor het nieuwe schoolgebouw.

De gemeenteraad gaat het voorstel bespreken. De planning daarvan is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis.

 

 

]]>
Nieuws Nieuwbouw scholen Laren
news-3221 Wed, 01 Apr 2020 15:43:19 +0200 75 jaar vrijheid eervol van start https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/75-jaar-vrijheid-eervol-van-start-3221.html Vandaag, 1 april 2020, werden precies 75 jaar geleden Barchem, Zwiep en Nettelhorst bevrijd. De officiële start van eervol stilstaan bij 75 jaar vrijheid. Door de coronacrisis is het niet mogelijk om samen te komen. Gemeente Lochem heeft samen met de kernen verschillende manieren gevonden om te herdenken en te vieren. Burgemeester legt krans bij Somerset monument

In alle vroegte herdacht burgemeester Sebastiaan van ’t Erve vandaag de gevallenen, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Hij legde een krans namens alle inwoners bij het Somerset oorlogsmonument. Hierna klonk de Last Post en hield hij 1 minuut stilte. Wilt u deze herdenking zien? de video is te zien via www.lochem.nl/75jaarvrijheid of direct op youtube-kanaal.

Start vlaggenestafette, doe mee!

Rond datzelfde moment, startte Barchem de vlaggenestafette. Elke kern hijst op de dag van de bevrijding van die kern 3 vlaggen: de Nederlandse vlag, de jubileumvlag 75 jaar vrijheid en de vlag van de bevrijder. In dit geval de Britse vlag. De andere kernen volgen de komende dagen. Doet u vooral mee door op de dag dat uw kern bevrijd werd, de vlag uit te hangen. Als eerbetoon aan onze bevrijders: Lochem: 2 april, Almen: 2 april, Harfsen: 5 april, Eefde: 5 april, Joppe: 6 april, Epse: 6 april, Exel: 6 april, Laren: 5 én 6 april en Gorssel: 6 april.

Start filmreeks

Filmmakers Bart Verdult en Henk-Jan Winkeldermaat van DP Movie uit Lochem maakten in opdracht van de gemeente een prachtige filmreeks met verhalen over de oorlog. De kernen droegen hiervoor de kandidaten aan. Het gaat om persoonlijke verhalen van inwoners die de oorlog en de bevrijding meemaakten. Extra bijzonder is dat zij zijn geïnterviewd door jongeren. Dit levert bijzondere vragen, antwoorden en beelden op. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve: "Van de vertoning van de films hadden we een bijzonder moment willen maken. Omdat samen komen nu niet mogelijk is, kunt u deze prachtige portretten uit onze kernen thuis via de website bekijken. Komende maand zal er iedere keer een nieuw verhaal op de website te vinden zijn. Veel dank aan de geïnterviewden, de interviewers en de filmmakers!” Bekijk de films op www.lochem.nl/75jaarvrijheid.

]]>
Nieuws 75 jaar vrijheid
news-3220 Wed, 01 Apr 2020 11:56:12 +0200 Meldingen openbare ruimte Lochem vanaf nu ‘op de kaart’ https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/meldingen-openbare-ruimte-lochem-vanaf-nu-op-de-kaart-3220.html Defecte straatverlichting, een scheef verkeersbord, losse stoeptegels, overhangend groen, een fietswrak of afvaldumping; deze en veel andere situaties in de leefomgeving melden inwoners al een aantal jaren bij Circulus-Berkel. Vanaf 1 april verandert er iets: al deze meldingen vinden inwoners nu ook terug op de digitale kaart van Lochem. Inwoners zien op de kaart meteen of een situatie bij Circulus-Berkel al bekend is en een melding dus misschien niet nodig. Na het klikken op de ‘punaise’ met de melding is ook de stand van zaken te zien: wanneer wordt de melding afgehandeld of zijn medewerkers wellicht al op de plek aan de slag? Zodra een melding is afgehandeld is dit ook zichtbaar op de kaart.

Overzichtelijk voor inwoners

Henny Dommerholt, Gebiedsopzichter bij Circulus-Berkel Buitenruimte: “Het melden op de kaart past bij deze tijd. Melden kunnen inwoners rustig thuis doen, maar ook ter plekke met een smartphone. De locatie verschijnt dan in beeld en een foto van de situatie is snel gemaakt en meegestuurd.” Zo’n situatiefoto is niet noodzakelijk, maar maakt het wel eenvoudiger het euvel en de voorbereidingen goed in te schatten. “Melden op de kaart maakt het inwoners gemakkelijker, maar vast ook een beetje leuker.”

Inzicht in oplossingen

Eric-Jan de Haan, wethouder Economie, Mobiliteit en Buitenruimte van de gemeente Lochem: “Onze leefomgeving delen en maken we samen. Daarom is snel en gemakkelijk melden van bijvoorbeeld een losliggende stoeptegel, lantaarnpaal die niet brandt of een nest eikenprocessierupsen zo belangrijk. Maar wat we ook belangrijk vinden is dat inwoners zien welke oplossing er komt en of iemand de melding al heeft doorgegeven. Met ‘melden op kaart’ gaat dat nog beter dan eerst. We stimuleren inwoners meldingen vooral door te geven, daarmee maken we onze leefomgeving nog schoner, mooier en veiliger.”

Eén loket voor meldingen
Per jaar ontvangt Circulus-Berkel zo’n 4.000 omgevingsmeldingen. Veel meldingen handelen de Buitenruimte-teams af. Valt een melding niet onder de dienstverlening van Circulus-Berkel? Dan wordt deze doorgezet naar de juiste partij; ook dat zien inwoners terug op de kaart. Daarmee zorgt de gemeente Lochem ervoor dat inwoners voor meldingen bij één loket terecht kunnen. Voor meldingen openbare ruimte Lochem gaat u naar www.circulus-berkel.nl/lochem

]]>
Nieuws
news-3219 Tue, 31 Mar 2020 18:15:40 +0200 Gemeentenieuws week 14 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_14.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-3218 Tue, 31 Mar 2020 17:27:31 +0200 Nieuwe datum voor uw evenement? Overleg met de gemeente https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/nieuwe-datum-voor-uw-evenement-overleg-met-de-gemeente-3218.html Alle evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni afgelast. Een maatregel die nodig is, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Wilt u een nieuwe datum voor uw evenement bepalen? Doe dit dan in overleg met de gemeente. Zodra het nieuws bekend werd, dat alle evenementen tot 1 juni niet door kunnen gaan, heeft de gemeente alle vergunninghouders gebeld. Natuurlijk is bij iedereen de teleurstelling groot, maar uit de gesprekken bleek ook begrip. Ieders gezondheid gaat nu voor.

Stem af

Het is op dit moment nog niet duidelijk, hoe de situatie in ons land zich ontwikkelt. We begrijpen dat iedereen graag vooruitkijkt naar de tweede helft van dit jaar. Maar wilt u een nieuwe datum plannen voor uw evenement? Stem dit dan af. Zo zorgen we er samen voor dat niet alle evenementen straks op hetzelfde tijdstip zijn. En dat er voldoende mensen en middelen zijn om de evenementen ook straks veilig te laten verlopen. Denk aan hulpverleners en verkeersregelaars.

75 jaar vrijheid

De maatregelen raken ook alle activiteiten die georganiseerd zijn rondom 75 jaar vrijheid. Een jubileumjaar dat niet meer terugkeert. Op www.lochem.nl/75jaarvrijheid publiceren we de komende tijd de mooie films over oorlog en vrede, gemaakt door Henk-Jan Winkeldermaat en Bart Verdult. Lees in het artikel over de 4 mei-herdenkingen, wat u zelf kunt doen om onze bevrijders te bedanken. Hoe mooi is het als we massaal de vlag uithangen?

Contact en informatie

Wilt u contact met de gemeente over uw evenement? Bel ons op (0573) 28 92 22 en vraag naar Carla Groenendijk (evenementen in Lochem) of Monique Hazewinkel (overige kernen).

 

]]>
Nieuws corona
news-3217 Tue, 31 Mar 2020 17:20:10 +0200 Hijs de vlag voor onze bevrijding https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/hijs-de-vlag-voor-onze-bevrijding-3217.html Onze kernen zijn bevrijd van 1 tot en met 6 april 1945. Dat is precies 75 jaar geleden. Wij willen u daarom vragen om de komende dagen de vlag uit te hangen. Bij openbare gebouwen in onze kernen hangen we drie vlaggen op. Het gaat hier om de vlag 75 jaar vrijheid, de vlag van de bevrijder (Engelse of Canadese vlag) en de Nederlandse vlag. Op deze manier proberen we toch met eerbied en respect aandacht te schenken aan onze bevrijding. Weet u niet wanneer uw kern bevrijd is? Kijk voor de datum op www.lochem.nl/75jaarvrijheid of in de bevrijdingskrant die vorige week bij de Berkelbode zat.

Activiteiten afgelast

De activiteiten op 4 en 5 mei gaan niet door. Op 4 mei worden er in sommige kernen door 1 of 2 personen nog wel een bloemstuk gelegd. De gemeente stelt deze bloemstukken beschikbaar. Het is een klein gebaar in deze tijd waarin we eigenlijk het liefst naast elkaar hadden willen staan om te herdenken en te vieren.

]]>
Nieuws 75 jaar vrijheid
news-3216 Tue, 31 Mar 2020 17:15:57 +0200 Computerregeling voor huiswerk thuis maken https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/computerregeling-voor-huiswerk-thuis-maken-3216.html Heeft u een laag inkomen en geen computer voor uw schoolgaande kind? U kunt dan de computerregeling aanvragen. Vanwege het coronavirus moeten alle kinderen thuisblijven. Ze moeten dan ook hun schoolwerk thuis maken. Helaas hebben niet alle kinderen een (goede) computer hiervoor. Als u een bijstandsuitkering of laag inkomen heeft, kan ‘t Baken u helpen met de computerregeling. Met deze regeling kunt u een vergoeding krijgen voor een computer, laptop of tablet met randapparatuur (zoals bijvoorbeeld een printer) tot maximaal € 350,-.

Aanvragen

U kunt de computerregeling aanvragen via onze website www.bakenlochem.nl > geld > toeslagen en bijdragen > regelingen voor een laag inkomen. Is uw aanvraag compleet? Dan handelen wij deze zo snel mogelijk af.

]]>
Nieuws corona
news-3215 Tue, 31 Mar 2020 17:12:52 +0200 Speeltuinen in de gemeente blijven open https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/speeltuinen-in-de-gemeente-blijven-open-3215.html De speeltuinen in onze gemeente blijven open. De Rijksoverheid heeft aangegeven dat kinderen tot twaalf jaar buiten mogen spelen. Speeltuinen zijn voor kinderen juist een plek om even hun energie kwijt te kunnen. Activiteiten die gepland stonden in de speeltuin worden wel uitgesteld. Ook de Buitenspeelcampagne, die begin april zou starten, is afgelast. Speeltoestellen worden niet extra ontsmet. Wel raden wij aan om de handen te wassen voor- en nadat je naar de speeltuin bent geweest.

Regels voor buitenspelen

De landelijke maatregelen gelden ook voor kinderen die buiten spelen en voor hun begeleiders:

 • Houd (minimaal) 1,5 meter afstand (begeleiders);
 • Vermijd (grote) groepen;
 • Blijf thuis als je kucht, hoest en/of verkouden bent.

Begeleiders moeten er zelf op toezien dat kinderen zich aan deze regels houden. Houden mensen zich niet aan de regels, dan kan de gemeente handhaven. Neem contact op met (0573) 28 92 22 als u teveel kinderen in een speeltuin ziet. 

]]>
Nieuws corona
news-3214 Tue, 31 Mar 2020 17:08:31 +0200 Marktkooplieden en bezoekers passen zich aan https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/marktkooplieden-en-bezoekers-passen-zich-aan-3214.html Ondanks de coronacrisis gaan de markten in onze kernen door. De handelaren en de gemeente bespraken vooraf hoe dit kan met alle eisen die gelden. Zoals 1,5 meter onderlinge afstand houden tot elkaar. De marktkooplieden richtten de markt zo in, dat zij en de klanten veilig konden winkelen. De handhavers van de gemeente keken mee of alles goed verliep, en maakten deze foto. Klanten wachtten keurig op afstand op hun beurt. Een oudere dame die de markt in Laren bezocht, liet weten erg blij te zijn dat zij in de frisse buitenlucht haar inkopen kan blijven doen.

]]>
Nieuws corona
news-3213 Tue, 31 Mar 2020 17:05:20 +0200 Eenmalige tegemoetkoming sportclubs https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/eenmalige-tegemoetkoming-sportclubs-3213.html Sportverenigingen en -stichtingen en bijvoorbeeld fitnessclubs kunnen via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- ontvangen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Deze worden op dit moment uitgewerkt. Verenigingen en stichtingen krijgen meer informatie van de verenigingsondersteuner van de gemeente. Ook zullen de sportkoepels en NOC*NSF hun leden informeren. Meer informatie over de regeling is te verkrijgen via www.rijksoverheid.nl bij de financiële regelingen voor ondernemers.

]]>
Nieuws corona
news-3212 Tue, 31 Mar 2020 17:02:44 +0200 Dienstverlening Circulus-Berkel https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/dienstverlening-circulus-berkel-3212.html Het is een bijzondere tijd, ook voor Circulus-Berkel. Onze medewerkers werken hard om de inzameling van afval en diensten in de openbare ruimte te laten verlopen zoals u gewend bent. De inzameling vindt volgens planning plaats. We halen uw restafval, gft, pmd en oud papier gewoon volgens de afvalkalender op. Ook de Recyclepleinen zijn voorlopig open. Bezoek bij gezondheidsklachten de Recyclepleinen niet en houd rekening met wachttijd. Het aantal bezoekers dat tegelijkertijd het terrein op mag wordt namelijk beperkt, zodat iedereen voldoende afstand tot elkaar kan houden. Kinderen mogen -zoals altijd- niet uit de auto.

Ondergrondse containers

Brengt u afval weg naar ondergrondse containers en heeft de container onverhoopt een storing of is vol? Plaats uw afval dan niet naast de container! Neem het mee naar huis of kies voor een container op een andere locatie. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Actuele informatie

Via www.circulus-berkel.nl houden wij u op de hoogte van het laatste nieuws en maatregelen.

]]>
Nieuws corona
news-3211 Tue, 31 Mar 2020 17:01:20 +0200 Sirenetest op 6 april https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/sirenetest-op-6-april-3211.html Maandag 6 april testen we onze sirenes. Dit gebeurt in heel Nederland op iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur. De sirenes geven dan een luid signaal van 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. Gaat de sirene op een ander moment meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het is belangrijk dat u weet wat u moet doen: ga direct naar binnen, sluit ramen en deuren en stem de radio of tv af op Omroep Gelderland. Via deze omroep wordt u op de hoogte gehouden en ontvangt u zo nodig instructies. 

NL-Alert

Heeft u NL-Alert al op uw telefoon? Dit is een alarmmiddel van de overheid om u in een noodsituatie via uw mobiele telefoon met een actueel tekstbericht te informeren. Stel het in! Lees meer op www.nl-alert.nl.

]]>
Nieuws
news-3210 Tue, 31 Mar 2020 16:58:03 +0200 Werkzaamheden Hanzeweg lopen uit https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/werkzaamheden-hanzeweg-lopen-uit-3210.html De werkzaamheden aan de Hanzeweg lopen uit. Dit komt door de coronamaatregelen waar werklieden zich aan moeten houden. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe lang de werkzaamheden gaan uitlopen. Er wordt gewerkt aan de bekabeling van het zonnepark op de Armhoede. Het zonnepark moet worden aangesloten op het middenspanningstation aan de Kanaaldijk in Lochem. Het tracé van de kabel volgt de Grote Drijfweg / Stationsstraat / Hanzeweg en Kanaaldijk. De kabel wordt onder het fietspad aangelegd.

 

]]>
Nieuws
news-3209 Tue, 31 Mar 2020 16:52:03 +0200 Verhalen uit onze kernen: Gedicht van Elise Soer https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verhalen-uit-onze-kernen-gedicht-van-elise-soer-3209.html In de aanloop naar 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer het gedicht van Elise Soer. Dit gedicht kregen we van onze inwoonster Wilma Beskers-ten Berge. Zij vond het gedicht tussen oude papieren. Het is morgen, 2 april, precies 75 jaar geleden dat Elise Soer de dichtregels schreef. Elise Soer is geboren op 30 januari 1854 in Den Helder. Ze was in 1945 al jaren woonachtig in Lochem. Op het moment dat ze het gedicht schreef was ze maar liefst 91 jaar oud. Elise Soer overleed uiteindelijk op 6 maart 1948 in Boxtel, waar ze de laatste drie jaren van haar leven doorbracht. Wij delen graag dit prachtige werk over de bevrijding van Lochem met u.

Toegankelijke versie (pdf, 217 KB) 

]]>
Nieuws 75 jaar vrijheid
news-3207 Tue, 31 Mar 2020 16:43:42 +0200 Burgemeester Sebastiaan van 't Erve live bij u thuis https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/burgemeester-sebastiaan-van-t-erve-live-bij-u-thuis-3207.html Maandag 6 april is er een zeer korte raadsvergadering. Deze kunt u vanaf 19.30 uur via internet bekijken via www.lochem.nl/politiekeavond.

Aansluitend hieraan heeft burgemeester Sebastiaan van 't Erve een boodschap voor alle inwoners. Met als aanleiding de coronacrisis. Live te volgen bij u thuis.  

]]>
Nieuws corona
news-3206 Tue, 31 Mar 2020 16:41:14 +0200 Zwerfafval opruimen en corona https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/zwerfafval-opruimen-en-corona-3206.html In onze gemeente is een aantal heel actieve opruimers van zwerfafval actief. Heel mooi werk! Maar hoe rijm je dat met het advies van de overheid om zoveel mogelijk binnen te blijven en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ga je naar buiten, kom je zwerfafval tegen en kun je de aandrang niet weerstaan om het op te ruimen? Neem dan de volgende maatregelen in acht.
 • Ga alleen of met je gezin op pad.
 • Raak geen zwerfafval aan zonder handschoen (van latex of rubber) en/of grijper. Gooi je handschoenen na gebruik weg.
 • Gooi het zwerfafval direct weg in een afvalbak.
 • Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
 • Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.
 • Algemene regels

  En verder gelden de algemene regels, die iedereen langzamerhand wel kent: hou altijd 1,5 meter afstand van anderen, blijf binnen als je koorts of andere griepverschijnselen hebt, was je handen veel en goed, schud geen handen en raak je gezicht niet aan, gebruik schone papieren zakdoekjes, die je direct na gebruik weggooit, hoest of nies in je elleboog.

  ]]>
  Nieuws
  news-3204 Tue, 31 Mar 2020 14:42:56 +0200 Hotel Landgoed Ehzerwold tijdelijk zorghotel https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/hotel-landgoed-ehzerwold-tijdelijk-zorghotel-3204.html Dinsdag 31 maart opent in Hotel Landgoed Ehzerwold in Almen een tijdelijk zorghotel met 115 plekken. Het zorghotel is voor mensen met en zonder coronabesmetting en het blijft open zolang er extra bedden nodig zijn. Er is plek nodig voor patiënten die niet naar huis kunnen

  De druk op de ziekenhuizen en de zorgorganisaties in de regio Noord- en Oost-Gelderland neemt toe. Ook de komende dagen zijn er meer bedden nodig. De ziekenhuizen en zorgorganisaties in onze regio moeten samen zorghotels openen. Voor patiënten die zorg nodig hebben en niet naar huis kunnen. Het gaat om mensen met en zonder coronabesmetting. Ook in Apeldoorn opent vandaag een  tijdelijk zorghotel.

  Huisartsen en thuiszorg verwijzen patiënten

  In Ehzerwold komen vooral patiënten via de huisartsenposten en thuiszorg. Het gaat om patiënten die thuis geen zorg (meer) kunnen krijgen uit hun eigen netwerk. Huisartsen kunnen in het tijdelijke zorghotel ook een plek regelen voor patiënten die niet meer kunnen genezen. 

  Professionele zorg

  Artsen en verpleegkundigen verlenen de zorg. Vrijwilligers helpen met niet-medische taken. De coördinatie van het tijdelijke zorghotel is in handen van de Veiligheidsregio, de GGD en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR).

  Omwonenden zien vaker een ambulance

  Omwonenden zullen vaker een ambulance zien rijden. Alle zorg krijgen mensen in het zorghotel; daar is buiten niets van te merken. Er wordt professioneel en veilig gewerkt. Mensen met en zonder coronabesmetting verblijven op verschillende afdelingen.

  We dragen allemaal ons steentje bij

  Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: De veiligheidsregio, GGD en GHOR hebben snel moeten schakelen nadat de opdracht van het Rijk kwam om extra bedden te regelen.  Een lokale aannemer en vrijwilligers van de brandweer hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. Ik ben blij dat dankzij alle inzet het tijdelijke zorghotel vandaag al open gaat. Zo dragen we allemaal ons steentje bij in deze crisistijd”.

  In Noord- en Oost Gelderland zijn vanaf vandaag 4 zorghotels waarnaar artsen verwijzen. In Almen, Apeldoorn, Ermelo en Harderwijk. 

  ]]>
  Nieuws corona
  news-3202 Tue, 31 Mar 2020 11:50:47 +0200 Projectplan herinrichting beken Lochem ter inzage tot 4 mei 2020 https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/projectplan-herinrichting-beken-lochem-ter-inzage-tot-4-mei-2020-3202.html Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel wil een plan vaststellen voor het project ‘herinrichting beken Lochem inclusief hoogwaterbescherming wijk III Molengronden’ en het uitvoeren volgens dit plan. Het ontwerp-Projectplan Waterwet ligt ter inzage bij Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2, 7006 GG, Doetinchem en bij de gemeente Lochem, Hanzeweg 8 in Lochem. Het ontwerp-projectplan Waterwet ligt ter inzage tot 4 mei 2020. U kunt de bestanden ook hier inzien: 

  Heeft u vragen? Neem dan contact op

  De geplande inloopavond vervalt vanwege het coronavirus. Buurtbewoners hebben daarover persoonlijk bericht gehad. Met vragen kunnen zij terecht bij projectleider Jaco van Langen (0314) 369 369; j.vanlangen@wrij.nl. Hij verzamelt de vragen en antwoorden. Ze staan uiterlijk donderdag 23 april op de projectpagina van het waterschap.

  ]]>
  Nieuws
  news-3198 Mon, 30 Mar 2020 00:01:00 +0200 Strenge regels voor campings en vakantieparken https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/strenge-regels-voor-campings-en-vakantieparken-3198.html Vanaf donderdag 26 maart, 19.00 uur, mogen campings en vakantieparken wel open blijven, maar alleen als ze een een aantal strenge maatregelen nemen. Dat staat in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG). De gemeente Lochem valt, net als de andere gemeentes in de Achterhoek en op de Veluwe, binnen deze regio. De maatregelen zijn er om verspreiding van het coronavirus in te perken en zo kwetsbare mensen te kunnen beschermen.

  Inhoud noodverordening

  Op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) en op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens zijn de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen in ieder geval tot en met 28 april 2020 aangewezen als ‘verboden locaties’. Geen enkele persoon mag aanwezig zijn op de ‘verboden locaties’. U leest hier de veelgestelde vragen over de maatregelen voor campings en vakantieparken.

  Niet dicht, wel maatregelen

  De gemeenschappelijke toilet- , was- en douchevoorzieningen moeten dicht. Gasten die in hun eigen of gehuurde caravan, camper, huisjes of kamer een toilet- en was-/douchemogelijkheden hebben, kunnen campings en vakantieparken blijven ontvangen.

  Maatregelen in ieder geval tot en met 28 april

  Wij begrijpen dat er behoefte is aan duidelijkheid op de langere termijn, voor bijvoorbeeld de populaire vakantieperiodes de meivakantie en hemelvaart. Helaas kunnen wij die duidelijkheid op dit moment nog niet geven. Zodra er nieuws is hoort u dat van ons. Wij wijzen u er wel op dat minister-president Rutte in de persconferentie op 31 maart uitdrukkelijk heeft afgeraden vakantieplannen te maken voor de meivakantie.

  Andere maatregelen

  U kunt de gehele noodverordening en de toelichting lezen op de website van de VNOG. Leest u de hele noodverordening goed en neem de maatregelen in acht.

  Bij vragen, neem contact op

  Mogelijk roepen de noodverordening en de landelijke maatregelen vragen bij u op. Wij begrijpen dat. Nog niet alle details van de maatregelen zijn uitgewerkt. Vanuit vragen die wij de veiligheidsregio hebben gesteld en vragen die u heeft is deze lijst van veel gestelde vragen en antwoorden gemaakt.

  Recreatieondernemers kunnen met vragen terecht bij Anneloes Blaauw, a.blaauw@lochem.nl

  ]]>
  corona-ondernemen corona
  news-3201 Mon, 30 Mar 2020 00:00:00 +0200 Veelgestelde vragen over de maatregelen voor campings en vakantieparken https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/veelgestelde-vragen-over-de-maatregelen-voor-campings-en-vakantieparken-3201.html Veelgestelde vragen Noordverordening VNOG van 26-3-2020 Toerisme/recreatie Welke vakantieparken en campings moeten nu dicht?

  Vakantieparken en campings worden niet verplicht tot sluiting. Wel moeten op alle vakantieparken en campings gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, recreatieruimtes en sanitairblokken gesloten worden. Tenzij een vakantiepark of camping wordt aangewezen door de voorzitter van de veiligheidsregio als een verboden gebied.

  Ik woon niet in Gelderland. Maar heb een 2e huisje (of heb een huisje gehuurd) in een van de gemeenten van VNOG. Mag ik daar nog naar toe?

  Ja dat mag, maar alleen als dat huis eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften m.b.t. groepsvorming en 1,5 meter afstand opvolgt.

  Ik heb een stacaravan op één van de vakantieparken in de gemeenten van VNOG, mag ik daar nog naar toe?

  Ja dat mag, maar alleen als uw stacaravan eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften m.b.t. groepsvorming en 1,5 meter afstand opvolgt.

  Ik wil kamperen, mag dat?

  Kamperen mag niet, omdat u dan bent aangewezen op gedeelde sanitaire voorzieningen. U kunt wel terecht in een chalet, luxe tent of stacaravan met daarin eigen sanitaire voorzieningen.

  Ik wil naar een groepsaccommodatie, kan dat?

  Nee, groepsaccommodaties moeten dicht.

  Recreatieondernemers

  Welke vakantieparken en campings moeten nu dicht?

  Vakantieparken en campings worden niet verplicht tot sluiting. Ze mogen open blijven onder strikte voorwaarden: op alle vakantieparken en campings moeten gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, recreatieruimtes en sanitairblokken gesloten worden. Als de strikte voorwaarden niet worden nageleefd, kan het terrein worden gesloten.

  Mag ik nog wel huisjes verhuren aan meer dan 3 mensen per huisje?

  U kunt in ieder geval een huisje verhuren aan een gezin, dat normaal ook bij elkaar woont. Voor andere gezelschappen van 3 of meer personen geldt dat iedereen in staat moet zijn andere personen op ten minste 1,5 meter afstand te houden. Het is afhankelijk van uw vakantiehuisjes of dat kan. Daarnaast is bovendien het dringende advies dat mensen niet meer dan drie personen bezoek in huis ontvangen, met ook daarbij de restrictie van 1,5 meter afstand. Dit bij elkaar optellend luidt het advies uw huisjes aan niet meer dan 3 tot 6 personen te verhuren, mits het mogelijk is ten minste 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

  Wat als mensen zich niet aan voorschriften houden, moet ik die dan wegsturen bv? Helpt de gemeente hier bij of de politie?

  Als u constateert dat uw gasten de voorschriften niet naleven dan spreekt u allereerst zelf de mensen er op aan. Heeft dit geen of onvoldoende effect, bel dan het niet-spoednummer van de politie: 0900-8844 of de handhavers van de gemeente.

  Wat als mensen ziek worden, hoe moet ik dan zorgen dat ook zij zich aan de regels kunnen houden als ze samen met anderen bij ons in een accommodatie zitten?

  Mensen die ziek zijn, moeten thuis blijven. Als ze koorts hebben, moeten ook hun gezinsleden thuis blijven Als ze tijdens hun vakantie ziek worden, moeten ze op hun vakantieadres binnen blijven of met eigen vervoer naar huis gaan en daar binnen blijven.

  Is het mijn verantwoordelijkheid dat alle mensen op mijn park cq bedrijf zich aan alle voorschriften houden? Ik heb geen tien man rondlopen om dit te handhaven.

  U moet erop toezien dat gasten op uw terrein de voorschriften ivm de noodverordening naleven. Als u geen of onvoldoende personeel heeft om naleving van de voorschriften te controleren, dan kunt u in overweging nemen om minder gasten toe te laten op het terrein. Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen die gesteld worden aan hun verblijf en dat bij niet naleving hiervan wordt verzocht om per direct te vertrekken.

  Hoe moet ik mijn gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen?

  Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen en aankondigen dat overtreding hiervan kan leiden tot verzoek om te vertrekken of tot een boete. Communicatiemateriaal zoals posters en banners voor social media kunnen worden gedownload vanaf www.rijksoverheid.nl

  Mag ik wel alle accommodaties verhuren op mijn park/alle campingplekken bezet hebben? Of geldt er ook een maximum bezettingsgraad om klanten meer ruimte te bieden?

  Te allen tijde geldt dat personen minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar moeten kunnen bewaren. Om mensen voldoende ruimte te geven is het advies om slechts een deel van de huisjes/tenten/standplaatsen/overige vol te laten boeken. Dit is dus mede afhankelijk van de omvang en opzet van uw accommodatie. Bovendien geldt: de verhuurde eenheden moeten eigen sanitair hebben, want groepssanitair moet dicht.

  Is er deurbeleid nodig bij sanitair?

  Groepssanitair is op grond van de noodverordening tot en met 28 april verboden. Dat is besloten omdat het vrijwel onmogelijk is daar de verplichte 1,5 meter afstand te bewaren. Dat geldt voor alle groepssanitair op vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens.

  Mogen groepsaccommodaties open?

  Nee, groepsaccommodaties leiden tot groepsvorming en moeten daarom dicht

  Wat gebeurt er als mijn bezoekers of mijn personeel zich niet aan de regels houden?

  Wij verwachten van u dat u uw gasten en personeel daarop aanspreekt en hen wegstuurt als ze zich er vervolgens niet aan houden. Zo niet, dan kan de burgemeester ertoe overgaan uw bedrijf te sluiten. Mocht u problemen ervaren bij het aanspreken van uw gasten, dan kunt u de politie of de handhavers van de gemeente bellen.

  Welke voorzieningen op mijn terrein mogen er open zijn: receptie, sanitair, (buiten)speeltuin, winkel?

  Zwembad en horeca moeten gesloten zijn. Afhalen en bezorgen mag. Gemeenschappelijke sanitair gebouwen zijn gesloten. Bezoekers mogen wél gebruik maken van eigen toiletvoorzieningen in een huisje, chalet, stacaravan of aan boord, bv een chemisch toilet. Speeltuinen mogen open, als de begeleiders van de kinderen (0-12) onderling minstens 1,5 meter afstand houden De receptie van een locatie mag geopend blijven al dient wel de regel van 1,5 meter afstand in acht te worden genomen. Te allen tijde geldt minimaal 1,5 meter afstand tussen personen. U kunt bijvoorbeeld op deur die leidt naar de betreffende ruimte een brief ophangen waar staat aangegeven dat maximaal 2 personen per keer binnen mogen zijn bij de receptie. Een en ander is afhankelijk van het vloeroppervlak van de betreffende ruimte.

  Hoe moet ik het doen met parkeren? Daar staan de auto’s dicht op elkaar.

  U kunt parkeerplekken bv met lint/pionnen afzetten zodat minimaal 1,5 meter afstand is tussen geparkeerde auto’s. Let er op dat – indien mensen uitstappen – nog minimaal 1,5 meter ruimte is tussen personen!

  Hoe sta ik garant voor de veiligheid van mijn personeel?

  Ook personeel moet 1,5 meter afstand bewaren tot bezoekers en ander personeel. U kunt personeel adviseren om bij misstanden de terreineigenaar te informeren.

  Wat als ik besluit te sluiten, betalen jullie dan de kosten hiervoor? Ik vind het nl niet verantwoord op deze manier te ondernemen en risico’s te lopen.

  Een terreineigenaar is zoals altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasten en personeel. Indien u besluit het terrein te sluiten dan doet u dit voor eigen rekening. Wel komen er ondersteunende maatregelen voor ondernemers die te lijden hebben onder de coronacrisis. Kijkt u hiervoor op www.rijksoverheid.nl en op de site van uw gemeente.

  Ben ik ook verantwoordelijk voor groepsvorming buiten de hekken/grenzen van mijn vakantiepark?

  Personen die zich buiten uw terrein verzamelen zijn zelf verantwoordelijk voor de 1,5 meter afstand die zij tot elkaar moeten bewaren. U kunt die personen wijzen op deze verantwoordelijkheid indien u constateert dat zij de voorschriften niet naleven. Mocht dat geen effect hebben, bel dan met het niet-spoednummer van de politie: 0900-8844

  Algemeen

  Mag ik nu met maximaal 2 of 3 of 4 mensen buiten verblijven?

  Groepsvorming zonder de 1,5 meter afstand tot elkaar is niet toegestaan. Een groep is 3 of meer mensen. U mag dus uw kind op de arm hebben buiten, maar niet met 3 vrienden dichter dan 1,5 meter op elkaar staan. U mag dus wel in een groep van 3 of meer buiten zijn, maar alleen als u de 1,5 meter afstand in acht neemt. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, zijn hierop uitgezonderd. U mag dus wel met uw eigen gezin over straat, met minder dan 1,5 meter afstand van elkaar.

  Met hoeveel mensen mag ik in mijn huis zijn?

  Het dringende advies is om naast uw gezinsleden maximaal 3 bezoeker te ontvangen, mits het mogelijk is om dan de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

  Wanneer kan de voorzitter van de veiligheidsregio een gebied sluiten en wat betekent dat?

  Hij kan een gebied aanwijzen waar mensen niet in een groep van drie of meer personen mogen komen, als blijkt dat het door de hoeveelheid aanwezige mensen, moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren. Ook kan hij een gebied of terrein sluiten als blijkt dat mensen zich in dat gebied niet aan de regels houden.

  ]]>
  corona-ondernemen corona
  news-3199 Fri, 27 Mar 2020 16:16:21 +0100 Uitstel betaling waterschapsbelasting https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/uitstel-betaling-waterschapsbelasting-3199.html Het is mogelijk voor ondernemers en zzp'ers om het betalen van de waterschapsbelasting uit te stellen vanwege de coronamaatregelen. De coronamaatregelen hebben grote financiële gevolgen voor ondernemers en zzp’ers. Het belastingkantoor dat de belasting int voor Waterschap Rijn en IJssel, GBLT, biedt daarom ondersteuning op het gebied van het betalen van de waterschapsbelastingen:

  • Een ondernemer of zzp’er die om uitstel vraagt krijgt standaard uitstel van betaling tot uiterlijk 31 augustus 2020;
  • Als de belastingaanslag in termijnen wordt betaald via automatische incasso, stopt dit proces ook. Na 31 augustus wordt het incassoschema verlengd met de niet geïncasseerde termijnen;
  • Geplande belastingaanslagen 2020 voor de precariobelasting, reclamebelasting en toeristenbelasting worden pas in september 2020 verstuurd.

  Uitstel van betalen aanvragen

  Ondernemers en zzp'ers kunnen uitstel van betaling tot 31 augustus 2020 aanvragen. Dit kan via de website van GBLT.

  Meer informatie

  www.wrij.nl/thema/actueel/informatie-corona/info-bedrijven/ondernemers-zzp-ers

  ]]>
  corona-ondernemen
  news-3196 Fri, 27 Mar 2020 15:13:00 +0100 ​​​​​​​Gemeentehuis open op ochtenden en donderdagavond en alleen op afspraak https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gemeentehuis-open-op-ochtenden-en-donderdagavond-en-alleen-op-afspraak-3196.html De dienstverlening van de gemeente Lochem loopt door, maar anders. Na een week aangepast werken, is besloten dat het gemeentehuis met ingang van maandag 30 maart op werkdagen alleen ’s morgens open is en op donderdagavond. Kom alleen langs als u een afspraak heeft. Een afspraak maakt u telefonisch via (0573) 28 92 22. Dit besluit is genomen, nu de afspraak is: blijf thuis en ga alleen de deur uit als dit nodig is. Het is voor iedereen mogelijk om op afspraak langs te komen, voor zaken die niet kunnen wachten. Het blijft voor iedereen mogelijk om op tijd een document aan te vragen of te verlengen. Of om op tijd een andere aanvraag te doen waarvoor het nodig is om langs te komen. Veel zaken kunt u ook online regelen via onze website: www.lochem.nl.

  Onze aangepaste dienstverlening samengevat:

  • Loket Gorssel is gesloten
  • Kom alleen op afspraak langs in het Gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem
  • U belt vooraf om een afspraak te maken via telefoonnummer (0573) 28 92 22
  • Een afspraak maakt u alleen voor zaken die niet kunnen wachten én die niet digitaal afgehandeld kunnen worden. Dit bespreken we met u als u ons belt.
  • Daarbij geldt: heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar het gemeentehuis, blijf thuis en probeer sociaal contact te vermijden
  • Bezoekers en medewerkers houden minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar
  • U kunt met pin betalen

  Publieksinformatie coronavirus

  Wij vragen uw begrip voor deze aanpassingen. Hierdoor beperken we gezondheidsrisico’s voor u en onze medewerkers. Alleen samen kunnen we de verdere verspreiding van het coronavirus indammen. Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk dan op www.rivm.nl of bel het publieksinformatienummer 0800-1351.

  ]]>
  Nieuws corona
  news-3195 Thu, 26 Mar 2020 20:13:07 +0100 Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland komt met nieuwe noodverordening https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/veiligheidsregio-noord-en-oost-gelderland-komt-met-nieuwe-noodverordening-3195.html Vanaf donderdag 26 maart 2020 19.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor gemeenten in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid, heeft het kabinet maandagavond 23 maart jl. landelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland deze maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, deze nieuwe noodverordening (pdf, 410 KB)  vastgesteld.

  Voorzitter Veiligheidsregio Ton Heerts: “Ik begrijp dat we met deze noodverordening velen moeten teleurstellen. Bijvoorbeeld mensen die een huwelijk of een leuk uitje voor de komende periode hebben gepland, en zeker ook de recreatieondernemers op de Veluwe en Achterhoek. Maar de maatregelen zijn echt noodzakelijk. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Het crisistijd en geen vakantietijd.”

  De nieuwe noodverordening is veel uitgebreider dan de eerdere noodverordeningen die betrekking hadden op het beperken van verspreiding van het coronavirus. Vanaf donderdag 26 maart geldt dat gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. Er volgen dan stevige boetes. Heerts: “Van de burgemeesters in onze regio weet ik dat veel mensen, winkels en bedrijven de maatregelen goed naleven. Voor het geval het toch nodig is, kan de voorzitter van de veiligheidsregio bepalen om gebieden en locaties te sluiten.”

  Forse beperkingen voor gehele recreatiesector

  De strekking van deze noodverordening is dat recreatieterreinen, vakantieparken, campings, (jacht)havens, natuurgebieden en stranden zich strikt moeten houden aan maatregelen. Heerts:”We zitten in een crisis met een volksgezondheidsprobleem, dus de maatregelen zijn gericht op bescherming van de veiligheid en de gezondheid. Het advies is blijf thuis.”

  Omdat binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de dreiging bestaat dat zowel op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) als op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens, de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht wordt genomen, zijn die gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen met deze noodverordening in ieder geval tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties.

  De noodverordening geldt tot in ieder geval 6 april 2020 of tot het moment waarop zij wordt ingetrokken. Voor evenementen geldt dat ze verboden zijn tot 1 juni 2020. De eerdere noodverordening en het wijzigingsbesluit van 16 maart 2020 zijn door deze nieuwe noodverordening ingetrokken.

  ]]>
  Nieuws corona
  news-3193 Thu, 26 Mar 2020 12:08:42 +0100 Branche-informatie voor ondernemers https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/branche-informatie-voor-ondernemers-3193.html Brancheverenigingen staan ook ondernemers klaar en hebben relevante informatie op hun websites vermeld. Hieronder treft u per branche de desbetreffende website aan. Let op, soms kan het voor u nuttig zijn om ook op de websites van andere brancheorganisaties te kijken.  Koninklijke horeca Nederland (KHN) bijvoorbeeld, geeft veel waardevolle informatie over bijvoorbeeld hoe om te gaan met huur- of hypotheekverplichtingen. Recreatie en toerisme

  Op de website van brancheorganisatie Recron staat informatie voor recreatieondernemers, zoals voorbeeldbrieven. Recron heeft aangegeven dat ook niet-leden nu bij hun terecht kunnen voor hulp en advies.

  NBTC Holland Marketing heeft op haar website informatie staan over de impact van het coronavirus op de sector en de lobby richting de Rijksoverheid vanuit Gastvrij Nederland. 

  Onder de noemer Gastvrij Gelderland bundelen Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Stichting Achterhoek Toerisme, RBT Rivierenland en de belangenorganisaties HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hun krachten. Zij spannen zich de komende periode in voor toeristische ondernemers en vragen daarbij steun van de provincie.

  Horeca

  Op de website van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) staat veel waardevolle informatie over onder andere huurkorting of huurprijsverlaging aanvragen.

  Retail

  Winkeliers kunnen relevante informatie vinden op INretail en Vakcentrum.

  Agrariers

  LTO Nederland geeft op haar website ook relevante informatie over de coronacrisis. Daar is onder andere een sjabloon voor liquiditeitsprognoses te vinden, die ondersteuning kunnen bieden bij de aanvraag van een noodkrediet.

  Transport & Logistiek

  In dit liveblog deelt Transport en Logistiek Nederland updates over het coronavirus en wat het betekent voor de transportsector.

  Handel & Logistiek

  Om handels- en productiebedrijven te ondersteunen heeft ondernemersvereniging evofenedex de coronacheck voor handel en logistiek gelanceerd.

  Bouw en Infra

  Bouwend Nederland geeft op haar website antwoord op de meest gestelde vragen in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld over overmacht, verzekeringen en maatregelen op de bouwplaats of werkplek.

  Schilders en onderhoudsspecialisten

  OnderhoudNL, de vereniging voor schilders en onderhoudsspecialisten, heeft een meldpunt geopend voor ondernemers met vragen. Ook vindt u op de website verschillende modelbrieven te om verschillende partijen te informeren over de gevolgen van het coronavirus.

  Sport

  Sportclubs/-verenigingen kunnen relevante informatie vinden op de website van NOC-NSF of op de website van Vereniging Sport en Gemeenten.

  ]]>
  corona-ondernemen
  news-3197 Wed, 25 Mar 2020 12:23:00 +0100 Bevrijdingskrant 75 jaar vrijheid is uit https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bevrijdingskrant-75-jaar-vrijheid-is-uit-3197.html De bevrijdingskrant van onze gemeente is uit. Op 25 maart is de krant, die in de Berkelbode is geschoven, bezorgd bij u op de deurmat. De krant is al een week eerder gedrukt. We konden toen nog niet definitief voorzien dat alle activiteiten rondom de bevrijding afgelast zouden worden. In de krant staan echter nog heel veel mooie verhalen die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

  Wij danken de kernen voor hun bijdrage aan deze special. Het is jammer om te zien dat al hun inzet de komende weken niet resulteert in de mooie activiteiten die op de planning stonden. Samen met de kernen werken we echter aan een nieuw moment om aandacht te schenken aan 75 jaar vrijheid.

  Lees de bevrijdingskrant (pdf, 25.833 KB) 

  Bekijk de themapagina 75 jaar vrijheid

  ]]>
  Nieuws 75 jaar vrijheid
  news-3192 Wed, 25 Mar 2020 09:54:02 +0100 Tribuut voorlopig alleen per e-mail bereikbaar https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/tribuut-voorlopig-alleen-per-e-mail-bereikbaar-3192.html Tribuut is vooralsnog tot 6 april alleen per e-mail bereikbaar. Omdat alle medewerkers vanuit huis werken vanwege het coronavirus, is het niet mogelijk om te bellen. Tribuut blijft natuurlijk wel bereikbaar voor u. Maar dan op andere manieren die beter passen bij de huidige situatie.

  Veelgestelde vragen en e-mail

  • Op www.tribuut.nl staat een overzicht van veelgestelde vragen. Kijk eerst of het antwoord op uw vraag erbij staat.
  • Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar info@tribuut.nl. Meld in uw bericht uw naam, het telefoonnummer waarop u te bereiken bent, het onderwerp waarover u belt en enige aanvullende informatie waarvan u denkt dat deze belangrijk is om te melden.
  ]]>
  Nieuws corona
  news-3188 Tue, 24 Mar 2020 17:11:35 +0100 Zeer korte raadsvergaderingen op 6 en 7 april 2020 https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/zeer-korte-raadsvergaderingen-op-6-en-7-april-2020-3188.html De fractievoorzitters van de gemeenteraad hebben besloten de Politieke Avond van maandagavond 6 april 2020 in te korten. Om 19:30 uur begint een zeer korte raadsvergadering. Het vragenhalfuur en de tafelgesprekken gaan niet door. Dit is vanwege de coronacrisis. De publieke tribune in de raadzaal is gesloten. De vergadering is online te bekijken via www.lochem.nl/politiekeavond.

  Voor het houden van raadsvergaderingen gelden wettelijke bepalingen. Zo moeten er in Lochem minimaal 12 raadsleden aanwezig zijn om de vergadering te kunnen openen. Met de  aangescherpte maatregel om tot 1 juni geen bijeenkomsten te houden, is dat niet mogelijk. Daarom zal de voorzitter op 6 april een tweede vergadering uitschrijven voor 7 april 2020 om 19:30 uur. Deze tweede vergadering kan wel doorgaan als er minder dan 12 raadsleden aanwezig zijn. Naast de burgemeester en griffier zal er dan één raadslid aanwezig zijn. Op deze manier wil de raad spoedeisende besluiten nemen met aanwezigheid van zo min mogelijk raadsleden. Ook deze tweede vergadering kunt u live volgen op op www.lochem.nl/politiekavond

  De agenda van de raadsvergadering staat op het raadsinformatiesysteem en in de Berkelbode van woensdag 1 april. Op de agenda van de raadsvergadering staan raadsvoorstellen die niet langer kunnen wachten op een besluit. Ook besluit de raad over voorstellen waar alle partijen het over eens zijn.

  In de komende periode laat de raad uitzoeken hoe de raad ná 6 april digitaal kan vergaderen. De raad kijkt ook naar mogelijkheden voor inwoners om in te spreken. Volg de berichtgeving hierover in Gemeentenieuws (Berkelbode) en op de website van de gemeente.

  ]]>
  Nieuws corona
  news-3187 Tue, 24 Mar 2020 16:17:44 +0100 Gemeentenieuws week 14 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2020/Week_13.pdf Berkelbode Gemeentenieuws