Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Sat, 22 Sep 2018 22:50:21 +0200 Sat, 22 Sep 2018 22:50:21 +0200 news-1653 Fri, 21 Sep 2018 11:23:43 +0200 Bezoek ons café op 4 of 5 oktober https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bezoek-ons-cafe-op-4-of-5-oktober-1653.html Op 4 en 5 oktober zijn er inspiratiecafés! Tijdens deze bijeenkomsten gaat u in een klein groepje 4 keer een half uur in gesprek over een thema. Meld u aan en breng uw goede ideeën in voor het collegeprogramma voor onze prachtige gemeente! Burgemeester en wethouders ontmoeten u graag! 

In Almen en Lochem

De eerste bijeenkomst op donderdag 4 oktober is in Almen en begint om 19:00 uur.

Locatie Almen: Ons Huis, Dorpsstraat 37, Almen

De tweede bijeenkomst is op vrijdag 5 oktober in Lochem en begint om 13.30 uur.

Locatie Lochem: Gemeentehuis Lochem, Hanzeweg 8, Lochem

Elke bijeenkomst biedt plek voor 60 deelnemers. Meld u snel aan, want vol is vol!

Thema’s

Tijdens deze bijeenkomsten zijn er gesprekken over de thema’s: Sterke economie, Krachtige samenleving, Onze leefomgeving en Nieuwe energie. Wat het college hieronder zelf verstaat leest u hier. U inspirerende ideeën zijn van harte welkom!

]]>
Nieuws
news-1651 Thu, 20 Sep 2018 10:24:04 +0200 Omleiding deel Zutphenseweg Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/omleiding-deel-zutphenseweg-lochem-1651.html Vanaf maandag 24 september moet u op de Zutphenseweg rekening houden met extra reistijd. De weg is dan vijf weken gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer wordt dan via de parallelweg geleid wat voor vertraging kan zorgen. Het gaat om het gedeelte van de weg bij de brug over de Barchemse Veengoot nabij de begraafplaats in Lochem. Fietsers worden via de Oude Enkweg omgeleid. Hou rekening met extra reistijd

Bij het gedeelte van de weg dat afgesloten wordt komen verkeerslichten. Tijdens de spits zullen, indien noodzakelijk, ook verkeersregelaars het verkeer in goede banen leiden. Leerlingen van het Staringcollege die met de fiets naar school gaan kunnen via de Oude Enkweg op hun plaats van bestemming komen. Ook fietsers met een andere bestemming kunnen gebruik maken van deze omleiding. 

Brug Barchemse Veengoot vernieuwd

Reden van deze afsluiting is dat de brug over de Barchemse Veengoot vernieuwd moet worden.

Aanwonenden en hulpdiensten zijn geïnformeerd over de werkzaamheden en de omleiding van het verkeer. Ook de busdienst van Arriva is op de hoogte.

Werkzaamheden 1 november klaar

De verwachting is dat de werkzaamheden 1 november zijn afgerond en het verkeer weer gebruik kan maken van de weg.

]]>
Nieuws
news-1643 Wed, 19 Sep 2018 10:25:59 +0200 Modder op de weg? Gas los! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/modder-op-de-weg-gas-los-1643.html Het is oogsttijd, landbouwvoertuigen rijden af en aan om de oogst van het land te halen. Hierdoor kan in het buitengebied soms modder op de weg liggen. Vooral in combinatie met een regenbui veroorzaakt dit een glad wegdek. Wat moet je doen als je als motorrijder of automobilist op een modderige weg beland? De veroorzakers van de modder zijn verplicht om de weg zo veilig mogelijk te houden. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon. Door drukke werkzaamheden kan er toch gedurende de dag wat modder liggen.

Rijd je in het buitengebied en zie je een geel waarschuwingsbord in de berm? Dan ligt er iets verderop modder op de weg. Matig je snelheid, laat het gas los, blijf sturen in de richting waar je heen wilt en rem niet!

Bekijk het filmpje op YouTube

]]>
Nieuws
news-1642 Wed, 19 Sep 2018 09:03:00 +0200 Gemeentenieuws week 38 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_38.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1634 Wed, 19 Sep 2018 00:10:00 +0200 Stoppen met roken? Doe mee met Stoptober! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/stoppen-met-roken-doe-mee-met-stoptober-1634.html Wilt u stoppen met roken? Doe dan vanaf 1 oktober mee met Stoptober. Met deze campagne dagen een aantal organisaties en instellingen u uit om 28 dagen niet te roken. Uit onderzoek blijkt dat dit helpt, omdat de meeste ontwenningsverschijnselen dan achter de rug zijn. Met Stoptober stopt u niet alleen. Via de app Stoptober krijgt u dagelijks een aanmoediging het stoppen met roken vol te houden. Meer informatie vindt u op www.stoptober.nl.

 

]]>
Nieuws
news-1635 Wed, 19 Sep 2018 00:09:00 +0200 Kent u een buitengewone boom? https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/2018/Buitengewone_boom.pdf Een boom die voor u speciaal is, door een bijzondere gebeurtenis of een herinnering. Een boom van rust of schoonheid. Zo'n 'gewone' boom kan voor u een BuitenGewone boom zijn. Kent u zo'n boom in de gemeente Lochem? Dan horen we graag wat deze boom voor u bijzonder maakt. Nieuws news-1636 Wed, 19 Sep 2018 00:08:00 +0200 Groot onderzoek naar vleermuizen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/groot-onderzoek-naar-vleermuizen-1636.html Sinds dit voorjaar loopt er een groot onderzoek naar verblijfplaatsen van vleermuizen in ons het buitengebied. Deze informatie helpt bij het onderhoud aan bomen en bij de uitvoering van projecten. Het helpt ook om rekening te houden met vleermuizen. Zij zijn de natuurlijke bestrijders van insecten die schadelijk zijn voor de landbouw. In het Lochemse buitengebied staan veel oude bomen met holtes waarin vleermuizen graag verblijven. Snoeien of kappen kan dan niet, omdat vleermuizen beschermd zijn. Er zijn tien soorten gevonden. Dat is veel in vergelijking tot andere plekken in het land.

Nuttige jagers

Vleermuizen zijn de enige vliegende zoogdieren. Alle Nederlandse vleermuizen zijn insecteneters. Waar veel insecten zijn, zijn meestal ook veel vleermuizen. Een vleermuis eet per nacht wel 300 muggen, motjes en kevertjes. Een gemiddelde kolonie eet per zomer enkele tientallen kilo’s insecten. Veel van deze insecten zijn schadelijk voor de land- en bosbouw. De jagende vleermuis levert dus een nuttige bijdrage. Reden te meer om er zorgvuldig mee om te gaan.

Een vleermuis in huis, wat nu?

Komt u een vleermuis in huis tegen, neem dan contact op met de Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel). Meer informatie: www.vlegel.org.

 

]]>
Nieuws
news-1637 Wed, 19 Sep 2018 00:07:00 +0200 Denk mee en nodig het college uit! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/denk-mee-en-nodig-het-college-uit-1637.html Inspireer het college op weg van akkoord naar collegeprogramma. Wat vindt u belangrijke onderwerpen waar de gemeente de komende tijd aandacht aan moet besteden? Welke prioriteiten ziet u, waar liggen onbenutte kansen. Onder de noemer ‘Lochem Inspireert’ gaat het college van B&W van 17 september tot en met 15 oktober in gesprek met inwoners, ondernemers en instellingen over belangrijke thema’s voor de gemeente. Al deze gesprekken leveren ideeën op voor het nieuwe college programma. Lees de uitgebreide informatie.

]]>
Nieuws
news-1638 Wed, 19 Sep 2018 00:06:00 +0200 Wethouders en inwoners liepen PrinsjesEstafette https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/wethouders-en-inwoners-liepen-prinsjesestafette-1638.html Woensdag 12 september liep Lochem de 7e etappe van de PrinsjesEstafette, de driedaagse wandeltocht van Gelderland naar Den Haag. De wethouders Bert Groot Wesseldijk, Eric-Jan de Haan,  Henk van Zeijts en 19 inwoners vertrokken in alle vroegte per bus naar Schoonhoven. Daar startte om 7.00 uur de wandeletappe naar Nieuwerkerk aan den IJssel. De wandeltocht van 28 kilometer was een aangename manier om te netwerken, met elkaar en met wandelaars die aansloten en onze  mooie gemeente nog niet kennen. Daarin komt verandering, want een aantal wandelaars gaat meedoen aan de Barchemse Vierdaagse. De provincie Gelderland is dit jaar strategisch partner van het Prinsjesfestival 2018, een jaarlijks festival om aandacht te vragen voor (de betekenis van) Prinsjesdag.

]]>
Nieuws
news-1639 Wed, 19 Sep 2018 00:05:00 +0200 Sportweek opent met Onbeperkt Sportief https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/sportweek-opent-met-onbeperkt-sportief-1639.html Met de Sportdag Onbeperkt Sportief werd op 13 september op de sportvelden van de Lochemse Hockeyclub het startsein gegeven voor de Nationale Sportweek. Omdat 2018 in het teken staat van aangepast sporten, is deze sportdag voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking georganiseerd. Zij konden kennismaken met verschillende sporten waaronder bowls, voetbal, hockey, tafeltennis, dansen, nordic walking en paardrijden. Wethouder Eric-Jan de Haan gaf de deelnemers, begeleiders en organisatie na afloop van de sportdag complimenten voor hun inzet. Tot 23 september organiseren diverse sportvereniging in onze gemeente gratis kennismakingsactiviteiten. Kijk hiervoor op www.sportraadlochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1640 Wed, 19 Sep 2018 00:04:00 +0200 Welkom aan nieuwe inwoners https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/welkom-aan-nieuwe-inwoners-1640.html Op 15 september namen 140 nieuwe inwoners uit onze gemeente deel aan de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners. Zij kwamen in het afgelopen jaar in onze gemeente wonen. Ze komen uit verschillende delen van het land en vonden hier werk, rust na het werk of een nieuwe liefde. De groene, natuurlijke omgeving was een veel genoemde verhuisreden. Het college heette hen welkom in dorpshuis Ons Huis in Almen. De nieuwe inwoners konden kiezen uit verschillende activiteiten, zoals een bezoek aan Museum STAAL, een vaartocht met de Berkelzomp of het Almens Ommetje. De bijeenkomst werd afgesloten met een lunch. Iedereen was unaniem erg positief over de dag.

]]>
Nieuws
news-1641 Wed, 19 Sep 2018 00:03:00 +0200 Groot onderhoud en verkeersmaatregelen Vordenseweg https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/groot-onderhoud-en-verkeersmaatregelen-vordenseweg-1641.html De gemeente gaat de Vordenseweg veiliger maken. De weg krijgt nieuw asfalt, er komen verkeersremmende maatregelen, bredere fietsstroken, de bermen worden steviger gemaakt en aan weerszijden van de weg wordt een betonrand aangelegd. Dit alles gebeurt onder regie van Circulus-Berkel Buitenruimte. Dostal Wegenbouw uit Vorden voert de werkzaamheden uit. De Vordenseweg  is een drukke ontsluitingsweg. De drukte is de afgelopen jaren toegenomen waardoor de inrichting van de weg niet meer past bij het gebruik.  Gebruikers ervaren de weg als onveilig. Daarom is het nu tijd om de weg aan te pakken. Tijdens een bewonersbijeenkomst waar een twintigtal omwonenden aanwezig was, zijn de plannen toegelicht en vragen beantwoord.

Verkeersremmende maatregelen

De Vordenseweg krijgt op Lochems grondgebied twee chicanes (zie afbeelding) en een aanvullende drempel. De chicanes zorgen ervoor dat het verkeer snelheid moet minderen waardoor de veiligheid van de weggebruiker vergroot wordt. Fietsers kunnen voor hun veiligheid achter de chicanes langsrijden. In overleg met de omwonenden wordt nog gekeken naar een passende maatregel aan het begin van de Vordenseweg.

 

Start eind oktober

De werkzaamheden beginnen eind oktober. Tijdens de werkzaamheden is de Vordenseweg afgesloten en wordt er een omleidingsroute aangegeven.

 

]]>
Nieuws
news-1632 Fri, 14 Sep 2018 13:03:32 +0200 Collegevoorstel: Loket Gorssel ook na 2018 open https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/collegevoorstel-loket-gorssel-ook-na-2018-open-1632.html Het college stelt de gemeenteraad voor om loket Gorssel ook na 2018 open te houden. Het loket opende in 2013 op woensdagen. Jaarlijks vragen inwoners er gemiddeld 2847 producten burgerzaken aan, zoals  een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.  Er is behoefte aan dienstverlening dichtbij.  De openingstijden van het loket en de service blijven gelijk, is het voorstel. Wie een document aanvraagt in Gorssel, haalt dit op in Lochem. De veel gehoorde wens om  afhalen in Gorssel mogelijk te maken, is kostbaar. Het college heeft deze mogelijkheid en bijvoorbeeld een bezorgservice opnieuw in beeld gebracht. Vanwege kosten, het dalend aantal aanvragen van paspoorten en ID-kaarten en ervaringen in andere gemeenten stelt het college nu geen wijzigingen voor. Inwoners kunnen wel gebruik maken van een pendeldienst door vrijwilligers van LochemEnergie. 

Inwoners vinden het loket belangrijk

Inwoners van Eefde, Epse, Joppe en Gorssel  vinden het heel belangrijk dat de gemeente zichtbaar dichtbij aanwezig is. Gemiddeld vroegen zij de afgelopen vier jaar 2847 producten aan. Het vaakst een paspoort of ID-kaart (55,26%). Een kwart van alle aanvragen was voor een rijbewijs (25,94%).

Behandeling in gemeenteraad

Zodra de datum bekend is waarop de gemeenteraad het voorstel bespreekt, leest u dat in Gemeentenieuws en op www.lochem.nl. In 2015 besloot de raad om het loket in Gorssel open te houden tot en met 2018. Dit jaar is een besluit nodig over het al dan niet open houden van het loket vanaf 2019.

]]>
Nieuws
news-1616 Wed, 12 Sep 2018 12:49:00 +0200 Burgemeester sluit drugswoning aan Tramstraat https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/burgemeester-sluit-drugswoning-aan-tramstraat-1616.html Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve sluit met ingang van vandaag de woning aan de Tramstraat 42 in Lochem. Tijdens een actie vond de politie hier hard- en softdrugs en materialen die gebruikt worden om drugs te verhandelen. Het gaat om een sluiting van 3 maanden. Begin maart 2018 hield de politie een drugsactie, waarbij de huurder van de woning werd aangehouden. Van ’t Erve: “Handel in drugs leidt tot overlast en zorgt dat mensen zich niet prettig meer voelen in hun buurt. Ik ben blij dat mensen de overlast meldden, zodat we konden optreden. Omdat we geen drugsoverlast willen in onze gemeente, gaat de woning 3 maanden op slot. Verhuur je een ruimte, regel dan altijd in de overeenkomst je recht om te inspecteren. Je bent medeverantwoordelijk voor wat je verhuurder in de woning doet”.

Durf te melden

Vermoedt u strafbare feiten in een pand, zoals kweek van hennep of productie van synthetische drugs? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

 

]]>
Nieuws
news-1617 Wed, 12 Sep 2018 12:48:00 +0200 Aandacht voor lezen, schrijven en rekenen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/aandacht-voor-lezen-schrijven-en-rekenen-1617.html In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Deze week is het de Week van de Alfabetisering, een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Op de weekmarkt van Lochem vroegen Graafschap bibliotheken, Taalhuis Lochem-Zutphen en SWL hier aandacht voor. Wethouder Henk van Zeijts bezocht de stand om meer te weten over de mogelijkheden voor het verbeteren van taal, lezen en digitale vaardigheden. Via Twitter deed hij een oproep: “Ken je mensen die niet (goed) kunnen lezen of computeren? Graafschap bibliotheken biedt leuke en laagdrempelige leesclubs, cursussen en 1-op-1-begeleiding.”

]]>
Nieuws
news-1625 Wed, 12 Sep 2018 12:47:00 +0200 Stadshuus houdt open dag https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/stadshuus-houdt-open-dag-1625.html Zaterdag 22 september houdt het Stadshuus Lochem een open dag. Verschillende huurders en gebruikers geven dan presentaties en workshops en er is een informatiemarkt. U bent van harte welkom om tussen 10.00-17.00 uur een kijkje te komen nemen aan de Markt 3 in Lochem. Om 10.00 uur bijt de Big Band Muzehof op de Markt het spits af. Aansluitend opent wethouder Henk van Zeijts de ruimte van Stichting ’t Oude Kinderboek en de Kookstudio. Gedurende de dag laten leerlingen en docenten van het Muzecollectief zich horen. Ook is er onder andere een dansworkshop Balfolk onder leiding van Monique Gordijn, een workshop kunst kijken door FitART en een workshop schilderen op muziek door Pieter van de Pol. Kijk voor meer informatie op www.stadshuuslochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1624 Wed, 12 Sep 2018 12:45:00 +0200 Verklein de kans op fietsdiefstal https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verklein-de-kans-op-fietsdiefstal-1624.html In onze gemeente worden regelmatig fietsen gestolen. De politie en de gemeente zetten zich in om dit te beperken en de handel in gestolen fietsen moeilijker te maken. U kunt ook zelf de kans op diefstal verkleinen. Hier vindt u enkele tips. 10 tips
  • Zet uw fiets altijd op slot, ook als u maar even weg bent. Gebruik liefst zelfs twee verschillende sloten. Kijk op www.goedopslot.nl.
  • Stal uw fiets in rekken of fietsenstallingen als dat mogelijk is.
  • Stal uw fiets op een plek waar veel voorbijgangers komen
  • Bevestig uw fiets met een extra slot aan een vast punt, zoals een fietsenrek, paal of hek.
  • Laat geen waardevolle onderdelen op de fiets zitten die er makkelijk kunnen worden afgehaald.
  • Laat uw fiets bij een erkende fietsenhandelaar graveren met uw postcode en huisnummer.
  • Registreer uw fiets met de fietsregistratiekaart en bewaar een foto van uw fiets.
  • Doe altijd en direct aangifte bij de politie als uw fiets is gestolen en neem de gegevens van uw fiets mee naar het politiebureau. Meld de diefstal ook bij uw verzekeraar.
  • Koop geen fietsen op straat. Als u een gestolen fiets bezit, bent u strafbaar.
  • Bent u getuige van fietsdiefstal en de dader is nog in de buurt, bel dan met 112.

Tweedehands fiets kopen?

Controleer dan eerst of de fiets die u wilt kopen als gestolen staat geregistreerd. Dit kan via www.fietsdiefstalregister.nl. Dit register is ingesteld door de Rijksoverheid om de handel in gestolen fietsen moeilijker te maken.

]]>
Nieuws
news-1623 Wed, 12 Sep 2018 12:41:00 +0200 Kent u het Meldpunt discriminatie? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kent-u-het-meldpunt-discriminatie-1623.html Niemand wil gediscrimineerd worden op grond van zijn seksuele geaardheid, handicap of bijvoorbeeld omdat iemand een hoofddoekje draagt. Het mag niet volgens de Nederlandse  Grondwet en toch komt het voor. U kunt discriminatie melden bij Art.1 Noord Oost Gelderland. Voelt u zich gediscrimineerd of ziet u dat iemand wordt gediscrimineerd, dan kunt u bellen met (0900) 235 43 54. U kunt ook een melding doen via www.art1-nog.nl. Bij het meldpunt werken deskundigen op het gebied van discriminatie. Afhankelijk van de aard van de melding bespreken zij met u wat er met uw melding gebeurt en of, en zo ja, welke acties kunnen worden ondernomen.

Grondwet

Volgens het eerste artikel van de Grondwet worden ‘allen die zich in Nederland bevinden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

Voorlichting

Door voorlichting te geven op scholen, bij maatschappelijke organisaties en bedrijven, probeert Art.1  mensen bewust te maken van discriminatie, het (h)erkennen ervan en negatieve vooroordelen om te buigen in een positief gevoel. Uitsluiting op de verkeerde gronden zal dan steeds minder vaak gebeuren. Een verzoek voor een voorlichtingsbijeenkomst kunt u aanvragen via www.art1-nog.nl.

]]>
Nieuws
news-1622 Wed, 12 Sep 2018 12:36:00 +0200 Meer inbraken in schuren https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/meer-inbraken-in-schuren-1622.html Steeds vaker wordt in onze gemeente in schuren ingebroken, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied. Vaak komt dit doordat poorten en schuurdeuren niet of niet goed zijn afgesloten. Zo’n inbraak kunt u gemakkelijk zelf voorkomen. Sluit uw woning en schuur altijd af als u weggaat. Ook als u maar even weg bent. Bladblazers, zitmaaiers, gereedschap en aanhangers zijn erg populair bij het dievengilde. Dieven hebben vaak maar enkele minuten nodig. Als dan ook nog de sleutel van de zitmaaier in het contact zit, is dat voor de dief natuurlijk extra handig. Kijk voor meer tips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

]]>
Nieuws
news-1621 Wed, 12 Sep 2018 12:11:00 +0200 Straten in gemeente op de foto https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/straten-in-gemeente-op-de-foto-1621.html CycloMedia is begonnen met het maken van foto’s in onze gemeente. Dit gebeurt met speciale camera-auto’s die door alle straten van de gemeente rijden. U kunt de auto’s bijvoorbeeld ook tegenkomen op voetpaden, fietspaden en in voetgangersgebieden. Naar verwachting is het bedrijf begin november klaar met fotograferen. De gemeente gebruikt deze 360-graden panoramafoto’s bijvoorbeeld voor de inspectie en het beheer van de openbare ruimte. Of als afbeelding om de invoering van een nieuwe wet of situatie aan te duiden en bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen. De opnamen publiceren we niet op internet en we maken ze niet op een andere manier openbaar. CycloMedia heeft de activiteiten aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft een ontheffing voor het rijden op voet- en fietspaden en in voetgangersgebieden.

Vragen?

Kijk voor meer informatie op www.cyclomedia.com. Voor vragen of het aantekenen van bezwaar kunt u contact opnemen met CycloMedia Technology B.V., Postbus 2201, 5300 CE Zaltbommel.

]]>
Nieuws
news-1626 Wed, 12 Sep 2018 06:50:00 +0200 Gemeentenieuws week 37 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_37.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1619 Mon, 10 Sep 2018 11:09:34 +0200 Erfgoedprijs voor Pien Pon https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/erfgoedprijs-voor-pien-pon-1619.html Pien Pon heeft de erfgoedprijs 2018 van de gemeente Lochem ontvangen. Dat gebeurde bij de aftrap van Open Monumentendag op 6 september. De erfgoedcommissie vindt dat Pien Pon met de oprichting van museum STAAL in Almen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de beleving van het erfgoed en het landschap van Staring en de Achterhoek. Museum STAAL is nu het jongste monument in de gemeente Lochem.

De erfgoedprijs is een glazen schaal van glaskunstenaar Hermine van der Does uit Laren.

]]>
Nieuws
news-1614 Tue, 04 Sep 2018 13:37:17 +0200 Beloon een mantelzorger met 100 euro https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/beloon-een-mantelzorger-met-100-euro-1614.html Heeft u extra zorg voor een van uw ouders of voor een kind? Woont u met iemand samen die langdurig ziek is, verslaafd of in de war, of een beperking heeft? Of is er iemand in uw omgeving - een familielid, vriend of buur - voor wie uw hulp onmisbaar is? De gemeente wil u heel graag bedanken voor wat u doet! Als mantelzorger bent u veel belangrijker dan u zelf misschien denkt. De gemeente stelt een bedrag van € 100 ter beschikking als blijk van waardering voor mantelzorgers: het mantelzorgcompliment. Bent u mantelzorger en zorgt u voor iemand die onze gemeente woont? Dan kunt u  tot 31 december 2018 het mantelzorgcompliment aanvragen via het Knooppunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lochem. U kunt ook iemand anders aanmelden die volgens u het mantelzorgcompliment van harte verdient. Aanvraagformulieren kunt u krijgen bij de receptie van het gemeentehuis of in het kantoor van Stichting Welzijn Lochem in Gorssel of Lochem. Ook kunt u het formulier downloaden van  www.welzijnlochem.nl.

Ook voor kinderen

Voor kinderen die in een gezin opgroeien waar veel zorg is, is er ook een speciale blijk van waardering.  Zij kunnen kiezen uit een fashioncheque, een bol.com-cadeaubon of een VVV-bon van € 25. Daarnaast worden zij uitgenodigd voor een leuke FUN-dag.

Meer weten?

Heeft u vragen over het mantelzorgcompliment of wilt u meer weten over de voorwaarden? Kijk dan op www.welzijnlochem.nl of neem contact op met het Knooppunt Mantelzorg via mantelzorg@welzijnlochem.nl of telefoon: (0573) 29 70 00. Zij helpen u graag verder.

 

]]>
Nieuws
news-1613 Tue, 04 Sep 2018 12:20:29 +0200 Inloopbijeenkomst Vordenseweg Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/inloopbijeenkomst-vordenseweg-lochem-1613.html Op dinsdag 11 september van 19.00-20.30 uur is een inloopbijeenkomst over het groot onderhoud en verkeersremmende maatregelen aan de Vordenseweg in Lochem. Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over de werkzaamheden en laten de gemeente en Circulus-Berkel Buitenruimte u situatietekeningen zien. Ook kunt u terecht voor vragen. De bijeenkomst is in het gemeentehuis in Lochem.

]]>
Nieuws
news-1611 Tue, 04 Sep 2018 12:13:22 +0200 Verplaatsing milieuparkje Harfsen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verplaatsing-milieuparkje-harfsen-1611.html Op voorspraak van Plaatselijk Belang Harfsen heeft de gemeente besloten het milieuparkje op het dorpsplein in Harfsen te verplaatsen naar de Lochemseweg 161c. De nieuwe plek is op het terrein van autobedrijf Slettenhaar. Het huidige milieuparkje staat midden op het dorpsplein. Dit zorgt voor hinder tijdens evenementen. Uitbreiding van het milieuparkje met ondergrondse containers voor luiers en restafval zou bovendien afbreuk doen aan de opzet van het nieuwe dorpsplein. Binnen zes weken kunt u nog bezwaar maken tegen het besluit.

 

]]>
Nieuws
news-1610 Tue, 04 Sep 2018 12:10:49 +0200 Gemeentenieuws via e-mail https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gemeentenieuws-via-e-mail-1610.html Wist u dat u Gemeentenieuws elke week via e-mail kunt ontvangen? Aanmelden is gemakkelijk. U gaat naar www.lochem.nl. Onderaan de startpagina ziet u ‘Blijf op de hoogte’. Daar kunt u zich aanmelden voor Gemeentenieuws per e-mail, maar ook voor collegebesluiten. 

]]>
Nieuws
news-1609 Tue, 04 Sep 2018 12:07:44 +0200 Militaire oefeningen op 5 en 6 september https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/militaire-oefeningen-op-5-en-6-september-1609.html Op 5 en 6 september oefent de eenheid 101 Genie bataljon zijn militaire vaardigheden. De oefening speelt zich af op het Twentekanaal en rivier de IJssel tussen de plaatsen Lochem en Olst. Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts. De eenheid bestaat uit 25 personen. Als ze van privéterrein gebruikmaken, wordt dit vooraf met de eigenaar overlegd.

Schade door de oefening

Is er ondanks alle voorzorgsmaatregelen door de oefening schade ontstaan aan uw privéterrein? Noteer dan zoveel mogelijk gegevens, zoals eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade. U kunt de schade melden bij het Ministerie van Defensie, Sectie claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AB Utrecht. Het telefoonnummer is (030) 218 04 20.

]]>
Nieuws
news-1608 Tue, 04 Sep 2018 11:55:25 +0200 Gemeentenieuws week 36 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_36.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1607 Tue, 04 Sep 2018 11:51:15 +0200 Wie is uw beste buur? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/wie-is-uw-beste-buur-1607.html Een goede buur is beter dan een verre vriend. Heeft u direct iemand in gedachten bij de vraag ‘Wie is ‘Beste Buur’ in de gemeente Lochem?’ Nomineer hem of haar dan uiterlijk 12 september via de website www.buurtbemiddelingswl.nl  ik nomineer een buur. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve zet uw Beste Buur op 29 september in het zonnetje.

]]>
Nieuws
news-1606 Fri, 31 Aug 2018 10:59:36 +0200 Open monumentendag https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/open-monumentendag-1606.html De gemeente Lochem is rijk aan monumenten. Ze zijn stuk voor stuk sfeer- en beeldbepalend en maken onze regio aantrekkelijk. De romantiek van het verleden, gecombineerd met de realiteit van nu. Veel monumenten hebben een nieuwe bestemming gekregen met behoud van de monumentale waarde. Tijdens de Open Monumentendag op 8 september krijgt u de kans bijzondere gebouwen en plekken te bezoeken. Bijvoorbeeld Hotel Landgoed Ehzerwold, rond 1910 gebouwd als homeopathisch ziekenhuis/sanatorium voor tbc-patiënten. Het gebouw heeft prachtig tegelwerk en brede gangen. De oorspronkelijke keuken en de oude röntgenkamer zijn nog aanwezig. Ook de omgeving is prachtig.

Download hier het programma boekje met alle opengestelde monumenten (pdf, 6.818 KB) .

Het boekje ligt ook voor u klaar bij de VVV en op verschillende andere plekken. Wij bedanken op deze plek alle monumenteneigenaren en vrijwilligers, voor hun medewerking aan deze Open Monumentendag en wensen u boeiende en verrassende erfgoeddag toe!

Het Comité Open Monumentendag Lochem.

]]>
Nieuws