Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Fri, 16 Nov 2018 14:37:48 +0100 Fri, 16 Nov 2018 14:37:48 +0100 news-1802 Fri, 16 Nov 2018 10:09:14 +0100 Lochem verbetert inzameling BEST-tas https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochem-verbetert-inzameling-best-tas-1802.html Inwoners zetten hun BEST-tas vorig jaar minder vaak aan de weg. Dat blijkt uit een evaluatie van Circulus-Berkel. Een belangrijke oorzaak is dat zij een nieuwe tas niet of niet op tijd krijgen. Lochem is een duurzame gemeente en de BEST-tas is een belangrijk middel voor hergebruik van grondstoffen. Het college stelt daarom aan de raad voor om door te gaan met de inzameling van de BEST-tas maar dan wel op een andere manier. Het aantal BEST-tassen dat aan de weg gezet werd, liep terug van 5.726 in 2016 naar 3.425 in 2017. Terwijl Lochem toch 14.600 huishoudens telt. Wethouder Henk van Zeijts: “In onze gemeente scheiden we het afval al goed, maar toch doen we nog veel waardevolle spullen in de grijze container. Neem bijvoorbeeld textiel. Als je dat schoon en droog inlevert met de BEST-tas, kan dat een tweede leven krijgen. Dat mensen de tas nog te weinig gebruiken, komt doordat ze vaak geen lege BEST-tas in huis hebben. Dat moeten we beter regelen.”

Wat verandert er?

Elk huishouden krijgt in maart eenmalig drie BEST-tassen op voorraad. Ook stoppen we met het aanvraagsysteem met de QR-code op de tas. In plaats daarvan krijgt elk huishouden direct een nieuwe tas in de brievenbus als het een BEST-tas aan de weg heeft gezet. Bestellen van een tas kan via WhatsApp, social media en de website van Circulus-Berkel. Ook kunnen inwoners nieuwe tassen op meer plekken ophalen, namelijk bij de recyclepleinen en de kringloopwinkel. Deze veranderingen moeten de inzameling van de BEST-tas een nieuwe impuls geven.

Wat is de BEST-tas?

In de BEST-tas kunnen inwoners boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel aan de weg zetten. De tas wordt zes keer per jaar huis aan huis ingezameld. 2Switch in Zutphen sorteert en verkoopt de inhoud van de tassen. Wat overblijft verwerkt Circulus-Berkel. Textiel gaat naar Reshare, oude boeken worden als oud papier hergebruikt en elektrische apparaten gaan naar het e-waste sorteercentrum in Apeldoorn. Overgebleven speelgoed gaat zoveel mogelijk als harde plastics naar de recyclepleinen.

]]>
Nieuws
news-1794 Wed, 14 Nov 2018 08:34:35 +0100 Let op: valse acquisitie gemeentegids https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/let-op-valse-acquisitie-gemeentegids-1794.html Ons is ter ore gekomen dat bedrijven en instellingen op dit moment worden benaderd over adverteren in onze gemeentegids. Gaat u hier alstublieft niet op in! Lochem is niet bezig met de uitgave van een nieuwe gemeentegids. Er is deze zomer net een nieuwe gids verschenen. Gaat u dus niet in op de vraag om een advertentie te plaatsen in de gemeentegids.

Akse Media

De officiële gemeentegids van de gemeente Lochem wordt uitgegeven door Akse Media. Als Akse Media begint met de voorbereidingen voor een nieuwe gids, neemt de vertegenwoordiger altijd eerst telefonisch contact op om een afspraak te maken. Bovendien kan hij of zij de officiële aanbevelingsbrief van de gemeente tonen.

Fraude melden

Twijfelt u aan de oprechtheid van het bedrijf dat contact met u opneemt over adverteren in de gemeentegids? Neemt u dan contact op met het team communicatie van de gemeente. Fraude kunt u ook melden bij de politie, via (0800) 8844. Op www.fraudemeldpunt.nl vindt u meer informatie over acquisitiefraude.

]]>
Nieuws
news-1785 Wed, 14 Nov 2018 00:10:00 +0100 Gemeentenieuws week 46 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_46.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1791 Wed, 14 Nov 2018 00:05:00 +0100 Militaire oefeningen november 2018 https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/militaire-oefeningen-november-2018-1791.html Van 19 tot en met 23 november 2018 loopt u de kans om militairen van de Koninklijke Landmacht, Opleidings- en trainingsschool Manoeuvre, tegen het lijf te lopen. Zij oefenen op de openbare weg rond Lochem hun basis militaire vaardigheden. Tussen Apeldoorn, Hengelo, Haaksbergen en Zutphen zullen de militairen zich te voet en per voertuig verplaatsen. Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts. De eenheid bestaat uit 19 personen. Als ze van privéterrein gebruikmaken, wordt dit vooraf met de eigenaar overlegd. Dit gebeurt ook als de route op privéterrein over onverharde wegen leidt.

Schade door de oefening

Is er ondanks alle voorzorgsmaatregelen door de oefening schade ontstaan aan uw privéterrein? Noteer dan zoveel mogelijk gegevens, zoals eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade. U kunt de schade melden bij het Ministerie van Defensie, Sectie claims Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AB Utrecht. Het telefoonnummer is (030) 218 04 20.

]]>
Nieuws
news-1789 Wed, 14 Nov 2018 00:04:00 +0100 Even uitrusten op de Barchemse Kalenberg https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/even-uitrusten-op-de-barchemse-kalenberg-1789.html Vrijwilligers van landgoed de Kalenberg in Barchem hebben op de Kalenberg een boombank geplaatst. De bank staat naast de boskapel die de Woodbrookers meer dan 100 jaar geleden bouwden. Op 7 november plaatste wethouder Bert Groot Wesseldijk een plaatje op de rugleuning. Daarmee kwam het nieuwe rustpunt officieel in gebruik. Ook de vrijwilligers waren erbij. Landgoed de Kalenberg is voor iedereen toegankelijk. Inwoners van Barchem, maar ook van ver daarbuiten, komen graag op de berg om te wandelen, fietsen of sporten. De Kalenberg heeft er nu een plekje bij waar mensen kunnen genieten van de natuur en het prachtige uitzicht. Ook vrijwilliger worden voor het onderhoud van het landgoed? Meld u aan via dj.verstand@chello.nl.

]]>
Nieuws
news-1788 Wed, 14 Nov 2018 00:03:00 +0100 OV-actie: samen reizen voor de prijs van 1 https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/ov-actie-samen-reizen-voor-de-prijs-van-1-1788.html Iedereen die in november met de bus of regionale trein reist, mag gratis iemand meenemen, ook in de gemeente Lochem. Trakteer een ander (of uzelf) op een gratis dag reizen. De actie is de hele maand onbeperkt geldig in de bussen en regionale treinen in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Meer informatie: ervaarhetov.nl.

]]>
Nieuws
news-1787 Wed, 14 Nov 2018 00:02:00 +0100 Uitstel onderhoud Almensebrug https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/uitstel-onderhoud-almensebrug-1787.html De geplande werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de Almensebrug, op de Dorpsstraat (N826) bij Almen, schuiven door naar volgend jaar. Dit heeft Rijkswaterstaat besloten na een nadere inspectie en beschouwing van de brug. Daaruit bleken de landhoofden van deze brug over het Twentekanaal te zijn verzakt. Landhoofden zijn de overgang tussen de brug en het land. Doordat ze zijn verzakt, is een klein hoogteverschil ontstaan tussen de weg en het brugdek. Maar dit vormt geen gevaar voor het verkeer en de sterkte en stabiliteit van de brug. De brug blijft daarom normaal toegankelijk.

Omdat de klus iets groter wordt en daardoor niet meer binnen de oorspronkelijke planning past, zal Rijkswaterstaat de werkzaamheden op een ander moment in 2019 uitvoeren, zodat alles in een keer kan worden aangepakt. Het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.

]]>
Nieuws
news-1786 Wed, 14 Nov 2018 00:01:00 +0100 Bladkorf vol? Laat het weten! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bladkorf-vol-laat-het-weten-1786.html In de kernen van onze gemeente vindt u bladkorven op verschillende plekken. Waar dienen ze voor? Waarvoor niet? En wanneer worden de bladkorven geleegd? Aan het weer en aan bladval kunnen we weinig veranderen. Wel kunnen we de straten en stoepen zo goed mogelijk ‘bladschoon’ en veilig houden. Zo voorkomen we gladheid en onveilige situaties. U kunt daarbij een handje helpen: door bladafval bij elkaar te vegen, naar de korf in uw straat of wijk te brengen én door een oogje in het zeil te houden.

Volle bladkorf melden

De bladkorven hebben een uniek korfnummer. Is de korf vol? Geef dan het korfnummer door aan Circulus-Berkel via WhatsApp naar 06 10 50 73 00 of via het servicenummer (0900) 9552. De inzamelwagen komt dan zo spoedig mogelijk bij u in de straat.

Schade of verkeerd afval in de korf?

De bladkorven zijn alleen bestemd voor bladafval. Ziet u dat iemand de bladkorven niet goed (heeft) gebruikt of dat er schade is aan een korf? Ook dat horen we graag van u via het servicenummer.

Waarom alleen blad?

Het bladafval wordt gebruikt voor duurzame bemesting. Dat kan alleen als het blad ‘schoon’ is en dus niet vermengd is met takken of ander (groen)afval. Zo sluiten we samen de kringloop.

]]>
Nieuws
news-1790 Wed, 14 Nov 2018 00:01:00 +0100 Kom naar de hoorzitting over de rondweg Lochem https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kom-naar-de-hoorzitting-over-de-rondweg-lochem-1790.html Voordat Provinciale Staten een besluit nemen over het voorstel van Gedeputeerde Staten om een inpassingsplan voor N346 Schakel Achterhoek-A1 (rondweg Lochem) vast te stellen, houden ze hierover een hoorzitting op 21 november 2018 in Lochem. Om verschillende redenen is de N346 een flessenhals in het regionale wegennet. De weg heeft de functie van ontsluitingsweg, maar hoe de weg is ingericht past hier niet bij.  Zo zijn er veel erfontsluitingen direct op de N346. Ook zijn verschillende kruispunten op de doorgaande route. Verder is de maximumsnelheid op een deel van de route 50 km/u. Bovendien is de Lochemse brug onvoldoende sterk om het vrachtverkeer te dragen. Dit vertraagt de doorstroming van het verkeer op de N346, vooral voor het vrachtverkeer. Daarom legt de provincie een nieuwe weg aan.

Inpassingsplan

Het inpassingsplan maakt de aanleg van de weg inclusief een nieuwe brug over het Twentekanaal planologisch mogelijk. In het inpassingsplan staat hoe de ruimte opnieuw wordt ingedeeld. Eerder al kon u reageren op het ontwerp inpassingsplan. De reacties (zienswijzen) gaan onder meer over de gevolgen van de veranderingen aan de weg voor het woongenot van omwonenden, de waarde van hun huis, de veranderende geluidsbelasting en ecologie. Wat betekent meer verkeer in het gebied voor het aantal vleermuissoorten of de uil?

Uitnodiging hoorzitting

Provinciale Staten (PS) zijn benieuwd naar de reactie van Gelderlanders over het Inpassingsplan. Daarom organiseert de commissie Bereikbaarheid, Openbaar Vervoer en Cultuur (BOC) een hoorzitting op 21 november 2018 om 19.00 uur in Hotel Hof van Gelre, Nieuweweg 38, 7241 EW Lochem.  

Aanmelden

Wie op deze hoorzitting wil inspreken moet zich aan te melden via griffie@gelderland.nl. Dit kan tot uiterlijk 19 november 2018 12.00 uur. De inspreekbijdrage moet gaan over het inpassingsplan zelf, want daarover besluiten Provinciale Staten. Met de hoorzitting op 21 november 2018 vervalt de mogelijkheid om in te spreken tijdens de vergadering van de commissie BOC.

BOC overlegt, PS besluiten

De commissie BOC bespreekt de plannen met Gedeputeerde Staten op 28 november 2018, vanaf 13.30 uur. PS besluiten 19 december 2018 over het inpassingsplan. De vergadering is live te beluisteren via www.gelderland.nl/statenlive. Vanaf de publieke tribune kunnen belangstellenden bij beide vergaderingen de discussie bijwonen in het Huis der Provincie, Markt 11, 6811 CG Arnhem

]]>
Nieuws
news-1793 Tue, 13 Nov 2018 16:21:25 +0100 College informeert over breuk in persleiding https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/college-informeert-over-breuk-in-persleiding-1793.html Wat is de betrokkenheid van de gemeente bij dit incident? In een memo aan de gemeenteraad, gaat het college hierop in.  Onderdeel van het memo is ook de informatie van het Waterschap aan haar algemeen bestuur. Lees het hier het memo

Geschrokken van de gevolgen

Het college is uiteraard geschrokken van de breuk in de persleiding en de gevolgen voor de natuur in en rondom de Berkel. Het Waterschap is eigenaar van de persleiding en is bevoegd gezag. Het Waterschap heeft ons geïnformeerd over het lek, zodra dit bekend was. We zien dat het Waterschap van meet af aan hard werkt aan de bestrijding van dit incident. Veel inwoners boden daarnaast spontaan hun hulp om vissen te redden. De betrokkenheid is groot.

Informatievoorziening

We herkennen en horen de zorgen van onze inwoners over de gevolgen van dit lek. Wanneer inwoners zich melden met vragen of zorgen, geven we dat door aan het Waterschap, zodat die daarop met de informatievoorziening kan inspelen. Op  de website van het Waterschap en in social media (Facebook en Twitter Waterschap) is vanaf het begin van het incident informatie geplaatst. Daar kunt u de berichtgeving blijven volgen.   

In gesprek

Zodra het Waterschap het lek gedicht heeft, gaan we in gesprek over de omvang van de schade voor de natuur en aanpak voor natuurherstel. Ook willen we in gesprek over de oorzaak en hoe dergelijke calamiteiten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Diverse fracties hebben vragen gesteld. Die zal het college de komende tijd beantwoorden.

]]>
Nieuws
news-1783 Mon, 12 Nov 2018 15:20:43 +0100 Agro Innovatie Event in Lochem op donderdag  22 november https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/agro-innovatie-event-in-lochem-op-donderdag-22-november-1783.html ​​​​​​​Donderdag 22 november is vanaf 20.00 uur het Agro Innovatie Event in het gemeentehuis in Lochem. Het is ook de aftrap van De Innovatie Coöperatie, een nieuw netwerk van vernieuwers in en rondom de landbouw.  Als agrariër of ondernemer in of rondom de agrosector in de gemeente Lochem kunt u zich aanmelden via www.lochem.nl/agro.

Vernieuwers rondom de landbouw

Wilt u ook vooruit met uw bedrijf? Vindt u een gezonde landbouwsector waar we trots op kunnen zijn ook belangrijk? Bent u een vernieuwer of zoekt u de vernieuwing? Zorg dan dat u erbij bent! Want dan sluit u aan bij De Innovatieve Coöperatie. Het nieuwe netwerk van vernieuwers rondom de landbouw. U gaat naar huis met inspiratie, nieuwe energie en nieuwe contacten.

Programma

Wethouder Bert Groot Wesseldijk kent de agrarische sector van huis uit en opent het event. Vervolgens komen ondernemers op het podium die in 2018 van start gingen met de volgende innovaties: Zonnebloemranden langs maisakkers, Houtsnippers voor stoomproductie, Zon op Boerendaken en Bodemsensoren voor slimme bemesting. Daarna maakt u de lancering van De Innovatie Coöperatie mee en kunt u inspiratie opdoen op het innovatieplein. Hier kunt u persoonlijk kennismaken met de initiatieven van 10 vernieuwende doeners in de agrosector.

Lochem voorbeeld  

Bert Groot Wesseldijk: “Ik hoop veel van onze agrariërs te ontmoeten op 22 november. Een belangrijke sector in onze gemeente van hoge kwaliteit, waarvan ik veel verwacht als het gaat om vernieuwing. Want wie niet vernieuwt, boert achteruit. Daarom hoop ik dat het netwerk van vernieuwende doeners zich snel uitbreidt, zodat we met elkaar de sector in onze regio een extra impuls geven. Lochem als voorbeeld voor vernieuwing in de Agrosector”.

]]>
Nieuws
news-1773 Wed, 07 Nov 2018 09:27:07 +0100 College presenteert programma na inspiratieronde https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/college-presenteert-programma-na-inspiratieronde-1773.html Gesprekken met inwoners inspireren tot vijfde thema. Dichtbij, Duurzaam, Doen: Lochem inspireert! Burgemeester en wethouders presenteerden vrijdag 2 november het collegeprogramma met deze titel. Met een collegeprogramma op hoofdlijnen in de hand, ging het college een maand lang in gesprek met inwoners, bedrijven en organisaties om inspiratie op te doen. Dit leidt tot extra aandacht voor samenwerking, communicatie en klantgerichte dienstverlening. “De gesprekken hebben onze ideeën verrijkt om onze prachtige gemeente nog mooier te maken. Wat een energie en betrokkenheid is er in onze gemeente! We spraken met inwoners en organisaties over vier thema’s: Sterke Economie, Krachtige Samenleving, Onze Leefomgeving en Nieuwe Energie. Onze gesprekken inspireerden ons tot een vijfde thema: Slagvaardig Lochem. Dit gaat over communicatie, service en samenwerking. Ook in wat we willen uitvoeren, hebben we nieuwe keuzes gemaakt.”

Waar wil het college zich voor inzetten?

Enkele voorbeelden: Voor een Sterke Economie wil het college de contacten met bedrijven aanhalen en actief meedenken met plannen. In een krachtige samenleving worden ook jongeren gehoord. Het college wil meer in gesprek en jongeren een stem geven bij beslissingen. Voor een prettige leefomgeving wil het college inwoners steunen bij het aanpakken van verkeersoverlast, zoals hardrijden. Met het oog op het klimaat, thema Nieuwe Energie, komt het college met meer duidelijkheid: Hoe kunnen inwoners en bedrijven bijdragen aan klimaatdoelen? Inwoners hechten aan schoon heel en veilig. Het college wil daarom knelpunten oplossen die inwoners aankaartten. Denk aan kuilen in wegen of scheve lantaarnpalen.

College maakt een uitvoeringsvoorstel

Wat het college wil uitvoeren, staat nog niet één op één in de begroting 2019. Om direct aan de slag te kunnen, is er op een aantal thema’s budget gereserveerd. In het voorjaar legt het college de gemeenteraad een uitvoeringsvoorstel voor. De kaderbrief 2020 werkt het collegeprogramma in de volle breedte uit.

Het college blijft ook de komende tijd in gesprek met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners om te horen wat er speelt. “Door dichtbij te zijn, houden we vinger aan de pols. Zo kunnen we elkaar versterken en beter helpen”, aldus B&W.

]]>
Nieuws
news-1772 Wed, 07 Nov 2018 09:20:30 +0100 Gorssel en Laren in top 3 schoonste winkelgebied https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/gorssel-en-laren-in-top-3-schoonste-winkelgebied-1772.html In een schoon winkelgebied komen mensen graag winkelen. Ze kopen meer en voelen zich beter. Op 30 oktober maakte Nederland Schoon de winnaars bekend in verschillende categorieën van de landelijke verkiezing ‘Schoonste winkelgebied van Nederland’. Daarbij kwamen de winkelgebieden van Gorssel en Laren in de top 3 van genomineerden voor de categorie ‘Kleine gemeente met het schoonste winkelgebied 2018’. Het college van B&W is bijzonder trots op deze nominatie en feliciteerde Circulus-Berkel, de Larense Ondernemersvereniging en ondernemersvereniging Gorssel Buitengewoon met het behalen ervan. Meer weten? Kijk op www.nederlandschoon.nl

]]>
Nieuws
news-1767 Wed, 07 Nov 2018 00:11:00 +0100 Gemeentenieuws week 45 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_45.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1769 Wed, 07 Nov 2018 00:09:00 +0100 Kunst in B&W-kamers https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kunst-in-bw-kamers-1769.html In samenwerking met de Stichting Kunstinitiatief Lochem (SKIL) is het werk van de Lochemse kunstenares Helene Gandolfi geselecteerd voor de expositie in de werkkamers van de burgemeester en wethouders. Omdat deze kamers niet voor iedereen toegankelijk zijn, kunt u de werken in de hal van het gemeentehuis zien op een scherm. Helene Gandolfi woont en werkt in Laren. Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie en volgt regelmatig lessen van gerenommeerde kunstenaars. In opdracht maakt ze portretten en ze geeft cursussen en workshops aan volwassenen. De werken in de expositie zijn een combinatie van oude en nieuwe schilderijen. Favoriet is het portret in olieverf, waarop een verzameling van snelle olieverfschetsen op papier te zien zijn. Daarnaast zijn grafische afdrukken en bloemstillevens te zien.

]]>
Nieuws
news-1770 Wed, 07 Nov 2018 00:08:00 +0100 Vervanging zieke essen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/vervanging-zieke-essen-1770.html De essen in Nederland hebben het zwaar. Een schimmel uit Azië tast ze aan waardoor ze afsterven. De meeste essen gaan hieraan dood. Ook in Lochem staan essen. We onderzoeken ze en nemen actie als ze gevaarlijk worden voor buurt of voorbijgangers. We onderzoeken alle essen elk jaar. Soms zijn bomen ziek, maar niet gevaarlijk voor buurt of voorbijgangers. Dan houden we ze goed in de gaten en onderhouden we ze. Vaak wordt de gezondheid van de bomen zo slecht dat takken afbreken en buurt of voorbijgangers in gevaar brengen. Dan vervangen we de bomen. Dat kan meteen als we andere boomsoorten planten.

Hoeveel essen?

In onze gemeente staan 371 essen in de kernen en 590 essen langs de wegen in het buitengebied. Dat is ongeveer 1,5% van alle bomen in Lochem. Uit onderzoek blijkt dat in de kernen 50% van de essen is aangetast. In het buitengebied is dat zelfs 74%. Dat komt doordat in de kernen het blad in de herfst wordt opgeruimd en de zieke essen zijn extra gesnoeid. De schimmel verspreidt zich dan minder snel.

Waar staan de essen?

De meeste essen staan in de stad Lochem. Ze komen voor op de industrieterreinen, langs de Berkel en langs de grachten. We kappen de zieke bomen de komende jaren omdat vallende takken gevaarlijk worden voor buurt en voorbijgangers. Binnenkort vervangen we de essen aan de Rembrandtlaan in Lochem. Meer informatie daarover volgt.

Essentaksterfte

Al enkele jaren rukt de essentakkensterfte op in Europa en Nederland. De schimmel ziet eruit als kleine paddenstoeltjes op de bladsteel. De schimmelsporen worden door de wind verspreid en kunnen gezonde essen aantasten. Er is nog geen manier gevonden om deze schimmel te bestrijden. Aangetaste essen herkent u aan dood blad, dode takken of dode delen in de kroon. U ziet de ziekte niet meteen omdat de ziekte de boom van binnenuit aantast.

]]>
Nieuws
news-1768 Wed, 07 Nov 2018 00:00:00 +0100 Straatverlichting kapot? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/straatverlichting-kapot-1768.html Het is weer vroeg donker. Kapotte straatverlichting valt hierdoor extra op. Ziet u een defecte lichtmast? Dan is het belangrijk dat u het nummer van de mast en het huisnummer van de dichtstbijzijnde woning noteert, voordat u de melding doorgeeft. Zo kan Circulus-Berkel de reparaties goed en snel uitvoeren. Ziet u een defecte lantaarnpaal, maak dan een melding openbare ruimte aan.

]]>
Nieuws
news-1771 Tue, 06 Nov 2018 17:01:51 +0100 Welkom bij 't Baken https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/welkom-bij-t-baken-1771.html Vanaf 1 januari 2019 is er één loket, waar u als inwoner van de gemeente Lochem terecht kunt met vragen over zorg, jeugd, werk en inkomen: ‘t Baken. Deze toegang vervangt de vier bestaande loketten: het Zorgloket, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het Gebiedsteam Lochem en Het Plein Lochem (nu in Zutphen). Ook voor werk en inkomen kunt u straks bij ’t Baken terecht. Waarvoor kunt u bij ’t Baken terecht

U zoekt naar manieren om langer thuis te blijven wonen, u heeft vragen over de ontwikkeling van uw kind, u heeft moeite met het vinden van een baan, of het gaat financieel even niet makkelijk. Voor al deze vragen kunt u straks terecht bij ’t Baken. Samen zorgen we voor een passende oplossing voor uw hulpvraag en meer grip op uw situatie! Bij ’t Baken werken mensen met brede kennis en ervaring. Lukt het niet om binnen het eigen netwerk een oplossing te vinden dan wordt er gezocht naar andere mogelijkheden.

’t Baken is op diverse manieren bereikbaar

Via mail, telefoon, website maar ook via persoonlijk contact kunt u vanaf 1 januari in contact komen met de consulenten van ‘t Baken. Daarnaast zullen de consulenten op verschillende plaatsen, zoals op scholen en bij huisartsen, aanwezig zijn en ook op huisbezoek gaan. ’t Baken wordt gevestigd in het gemeentehuis in Lochem en in Den Oldenhof in Gorssel.

Naam ’t Baken

Een baken heeft verschillende betekenissen. Zo is een baken een merkteken dat bedoeld is voor de luchtvaart of scheepvaart om veilig te kunnen navigeren. Bakens geven houvast. Een baken werkt ook preventief: het helpt om koers te houden. Een baken is dichtbij en herkenbaar voor iedereen. Bakens liggen er niet zomaar, daar is over nagedacht.

U bent vanaf 1 januari van harte welkom bij ’t Baken!

]]>
Nieuws
news-1766 Mon, 05 Nov 2018 13:29:42 +0100 Lochemse Brug afgesloten https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochemse-brug-afgesloten-1766.html Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit aan de brug aan Lochemse Brug in de Stationsweg in Lochem. Tot en met 9 november is de brug afgesloten voor alle verkeer, behalve voor fietsers en voetgangers. Er is een omleiding via de Hanzeweg. Verkeersregelaars zorgen er tijdens de spits voor dat het verkeer zo goed mogelijk doorstroomt. 12 november t/m 21 december

Van 12 november tot en met 21 december is op de Lochemse Brug maar een rijstrook beschikbaar. Ook dan is er een omleiding via de Hanzeweg. Tijdens de omleiding geldt langs de Hanzeweg een parkeerverbod aan de kant van het Twentekanaal.

]]>
Nieuws
news-1754 Mon, 05 Nov 2018 10:26:00 +0100 Adviesraad Sociaal Domein: Inwoners adviseren https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/adviesraad-sociaal-domein-inwoners-adviseren-1754.html Binnenkort gaat de Adviesraad Sociaal Domein gemeente Lochem van start. Inwoners die lid zijn van deze onafhankelijke Adviesraad zetten vrijwillig hun ervaring en deskundigheid in om het beleid van de gemeente zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van de inwoners. De Adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over onderwerpen op het gebied van het sociaal domein. Met name werk en inkomen, jeugdhulp, preventie, en zorg in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De Adviesraad vormt hiermee een belangrijke schakel tussen de inwoners en de gemeente. Binnenkort bespreekt de gemeenteraad een verordening die de juridische basis geeft voor de Adviesraad. De Adviesraad is een belangrijk orgaan om signalen te krijgen, te horen wat er speelt en ervaringen uit te wisselen op sociale onderwerpen. Voor de gemeente is dit belangrijke informatie, want hiermee kan zij inwoners met hulpvragen op het sociale gebied de juiste ondersteuning bieden. De Lochemse Adviesraad is op dit moment in oprichting. We starten in een klein comité met een voorzitter en betrokken leden uit onze gemeente en groeien door naar een volwaardige Adviesraad van 9 tot 15 leden.

Onafhankelijk voorzitter

De gemeente is als eerste op zoek naar een voorzitter met een pioniersgeest (pdf, 156 KB) . Iemand die vanuit betrokkenheid, deskundigheid, beroepspraktijk, persoonlijke ervaring en/of netwerk de Adviesraad verder vorm wil geven. Bent u geïnteresseerd in deze uitdagende functie, aarzel dan niet en maak uw belangstelling kenbaar.

Ook lid worden van de Adviesraad?

Wim Koch, lid van de werkgroep Adviesraad Sociaal Domein: “Als vrijwilliger en mantelzorger weet ik hoe belangrijk het is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. Ik heb gezien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking of mensen met problemen de juiste ondersteuning krijgen. Dat jeugdigen zich kunnen ontplooien op een manier die van hen is. Daarvoor zet ik mij graag in met mijn kennis en achtergrond”. Wilt u dat ook? Denkt u: dat is iets voor mij? Neem dan contact op met Majella Schreurs via m.schreurs@lochem.nl.

]]>
Nieuws
news-1761 Thu, 01 Nov 2018 12:43:49 +0100 WILA breidt uit op De Spoel, Nijha groeit door op Diekink https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/wila-breidt-uit-op-de-spoel-nijha-groeit-door-op-diekink-1761.html De Lochemse bedrijven Nijha en WILA zouden zich gezamenlijk vestigen op bedrijventerrein De Spoel aan de Kwinkweerd in Lochem. Door groei van beide bedrijven is het kavel te klein. Daarom is in goed overleg besloten dat WILA uitbreidt op het hele kavel op De Spoel. Zodra Diekink beschikbaar is, verhuist Nijha naar dit nieuwe bedrijventerrein. Nijha

Directeuren Rob Zwiers en Kees van Marion: Nijha is 1922 opgericht in Harfsen als smederij en door de gebroeders Nijenhuis en sinds 1962 gevestigd aan de Hanzeweg in Lochem. Er is de afgelopen decennia veel veranderd in de Nederlandse sport-, speel- en beweegcultuur en Nijha heeft met haar innovaties gezorgd voor nieuwe impulsen in het vakgebied. Daarmee is het huidige pand geen afspiegeling meer van onze activiteiten. Naar aanleiding van de herontwikkelingsplannen van de Hanzeweg hebben we ons pand enkele jaren geleden verkocht aan de gemeente, in de hoop en verwachting dat we een nieuwe locatie zouden vinden. Dat was gelukt met De Spoel, echter is gebleken dat de afmeting van deze kavel Nijha niet de mogelijkheden biedt die zij nodig heeft voor haar bedrijfsactiviteiten. Nijha krijgt met het Diekink wel de mogelijkheid om haar personeel en klanten in een moderne en duurzame omgeving te laten zien wat wij de komende jaren gaan bijdragen aan de sportieve en recreatieve prestaties van bewegend Nederland.

WILA

Managing director Hans Willemsen: “WILA is in 1932 opgericht als smederij in Laren (G) en in 1948 verhuisd naar Lochem. WILA is daarmee in de wortels een Eigenzinnig Lochems Bedrijf. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we blijven groeien en hard ook!. De Spoel op minimale afstand van de fabriek aan de Goorseweg is hiervoor een prachtige plek. De onderlinge verbondenheid van de twee vestigingen is cruciaal voor de productiviteit en de teamspirit in de onderneming. De Lochemse architect Wim Maas tekent voor de uitbreiding van kantoor en fabriek aan de Goorseweg, alsmede voor de parkeergarage en zorgt daarmee voor eenheid in de uitstraling van de twee locaties van WILA. Ook de Havenstraatzijde van de fabriek speelt hierin een rol. De rondweg komt er tenslotte uiteindelijk toch!  Wat Lochem te bieden heeft aan kunst, cultuur, toerisme en dat in goede samenwerking met de Industriële Kring Lochem maakt dat we blij zijn onze uitbreidingen in Lochem te kunnen realiseren”.

Twee belangrijke Lochemse werkgevers

Wethouder Economie en Participatie Eric-Jan De Haan: “Ik ben erg blij dat we beide prachtige,  oer-Lochemse bedrijven alsnog kunnen helpen aan een aansprekende plek om in de eigen gemeente uit te breiden. Ze zorgen voor werkgelegenheid in een gemeente waar het prettig werken en wonen is. Zo bouwen we samen aan een sterke economie waar we trots op kunnen zijn”.

Planning

WILA wil zo snel mogelijk starten met de bouw van het nieuwe pand op De Spoel. De benodigde vergunningaanvragen worden momenteel voorbereid. Voor bedrijventerrein Diekink maakt de gemeente op dit moment een nieuw bestemmingsplan en legt dit voor aan de gemeenteraad. Zodra dit klaar is, zal Nijha starten met de bouw en de verhuizing vanaf de Hanzeweg.

]]>
Nieuws
news-1760 Thu, 01 Nov 2018 10:10:50 +0100 Tulpenboom vervangt beuk Gorssel https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/tulpenboom-vervangt-beuk-gorssel-1760.html De grote beuk voor het Everdinahof aan de Gorsselse Hoofdstraat is in zeer slechte staat. Dit jaar werd de kroon al flink gesnoeid om gevaar voor voorbijgangers te voorkomen. Helaas blijkt uit onderzoek dat dit niet genoeg is en moet de boom toch vervangen worden. In samenwerking met de Dorpsraad Gorssel en ondernemersvereniging Gorssel Buitengewoon zijn de aanwonenden hierover geïnformeerd en is gezamenlijk gekeken naar de nieuwe aanplant. Om de groene uitstraling van de Gorsselse dorpskern te behouden, wordt een tulpenboom geplant, een Lirodendron tulipfera. Ook deze boom groeit straks uit tot een blikvanger die goed in het straatbeeld past. De jonge tulpenboom krijgt een groter formaat dan gebruikelijk is bij aanplant. Zo staat er snel weer een flinke boom. De werkzaamheden zijn gepland in december.

]]>
Nieuws
news-1758 Wed, 31 Oct 2018 11:13:44 +0100 Lochem gaat door met PlusOV maar dienstverlening moet beter https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochem-gaat-door-met-plusov-maar-dienstverlening-moet-beter-1758.html Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de dienstverleningsovereenkomst met PlusOV voor vier jaar te verlengen. Goed vervoer en een goede dienstverlening staan voor het college voorop. Daarom moet het vervoer bij PlusOV kleinschaliger georganiseerd worden en de dienstverlening verbeteren. Wethouder Henk van Zeijts: ‘Het biedt veel voordelen als de vervoerscentrale het doelgroepenvervoer voor meerdere gemeenten blijft uitvoeren. Als gemeente alleen hebben we te weinig slagkracht. De kwaliteit van het vervoer moet wel beter. Leerlingen en klanten moeten op tijd worden opgehaald en ritten moeten niet te lang duren. Ik heb er vertrouwen in dat het vervoer goed gaat lopen als het kleinschaliger wordt georganiseerd en de dienstverlening verbetert. PlusOV moet goed bereikbaar zijn en ouders en klanten moeten op een prettige manier geholpen worden. Daar zetten we ons voor in’.

Kleinschalig routegebonden vervoer

Voor volgend schooljaar wil de gemeente de aanbesteding voor het routegebonden vervoer anders inrichten. Kleinere, lokale partijen krijgen dan de kans om zich in te schrijven. De verwachting is dat met langere contracten een goede relatie met de vervoerders kan worden opgebouwd, wat het vervoer ten goede zal komen.

Verbeterde dienstverlening

Voor het vertrouwen van de klanten van PlusOV is een goede dienstverlening belangrijk. Dit betekent dat de bereikbaarheid van de vervoerscentrale moet verbeteren, dat klachten snel en goed worden afgehandeld en dat afspraken worden nagekomen. De gemeente zal hier samen met de andere deelnemende gemeenten op aansturen om er zo voor te zorgen dat iedereen op het juiste moment het vervoer krijgt waar hij of zij recht op heeft.

De vervoerscentrale PlusOV voert het doelgroepen- en vraagafhankelijk vervoer uit voor de gemeente Lochem en acht andere gemeenten uit de regio Stedendriehoek.

]]>
Nieuws
news-1757 Wed, 31 Oct 2018 09:10:17 +0100 Gemeentenieuws Week 44 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2018/Week_44.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1749 Wed, 31 Oct 2018 00:11:00 +0100 Hoe voorkomt u ‘whaling’ op internet? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/hoe-voorkomt-u-whaling-op-internet-1749.html Hoe bewust gaat u online met uw persoonsgegevens om? Hoe bewust bent u online? We maken u kort wegwijs met enkele vormen van internetoplichting. Deze week gaat het over ‘whaling’. Lees ook de tips en voorkom dat u slachtoffer wordt! De laatste tijd krijgt de politie aangiftes dat cybercriminelen geld afhandig maken door gebruik te maken van een gestolen identiteit. Whaling verloopt vaak via sociale netwerksites. Bij voorbeeld: u een alarmerend bericht van iemand uit uw vriendenkring. Die zit zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Hij vraagt dringend om uw financiële hulp via bijvoorbeeld Facebook of  via e-mail. De mail heeft een dwingende toon. Achteraf blijkt dat het account op het sociale netwerk van uw vriend(in) gekraakt is door een oplichter. Behulpzame vrienden die geld hebben overgemaakt, beseffen pas later dat zij zijn opgelicht. De vriend(in) in kwestie is zich nergens van bewust.

Tips om internetoplichting te voorkomen

 1. Check de verkopergegevens op www.politie.nl, zoekterm ‘controleer handelspartij’. U kunt zoeken op IBAN-nummer, e-mailadres, telefoonnummer en webadres van een webwinkel.
 2. Controleer het account van de aanbieder. Kijk op www.fraudehelpdesk.nl
 3. Check in het geval van Tikkie of een ander betaalverzoek altijd het webadres.
 4. Betaal niet via anonieme betaalmethoden en klik niet zomaar op een betaallink.
 5. Doe aangifte van internetoplichting. Dit kan bij de politie.
 6. Een vervelende ervaring op internet? Kijk op www.meldknop.nl
 7. Vul niet zomaar persoonsgegevens in. Kijk op www.mijnonlineidentiteit.nl
]]>
Nieuws
news-1750 Wed, 31 Oct 2018 00:10:00 +0100 Lochem zoekt zwerfafvalhelden https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/lochem-zoekt-zwerfafvalhelden-1750.html Kent u iemand die in onze gemeente woont en vrijwillig zwerfafval opruimt? Mede namens Stichting Welzijn Lochem en Circulus-Berkel nodigen wij u uit om die persoon in het zonnetje te zetten. Meld deze vrijwilliger voor 17 november aan via h.schoute@welzijnlochem.nl, dan nodigen we hem of haar uit voor een gezellige avond in december.

Meer weten?

Kijk op www.helplochemafvallen.nl

]]>
Nieuws
news-1751 Wed, 31 Oct 2018 00:09:00 +0100 Last van houtrook: wat kan de gemeente doen? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/last-van-houtrook-wat-kan-de-gemeente-doen-1751.html Stookt u wel eens hout, bijvoorbeeld in een open haard, kachel, vuurkorf of barbecue? Of heeft u last van rook bij het stoken van hout? Lees dan onze reeks over houtrook. Deze week aandacht voor wat de gemeente kan doen als u overlast door houtrook ervaart. Klachten over houtrook door stookgedrag van anderen kunt u melden bij de gemeente. Wij kijken dan samen met u naar de oorzaak, of uw buur de stooktips volgt en voldoet aan de eisen uit het Bouwbesluit. Hierin staat dat het verboden is om hinderlijke rook, roet, walm of stank te verspreiden. Vaak is dit moeilijk vast te stellen. Want ook het weer kan een rol spelen. Bovendien is er geen landelijke manier om deze schadelijkheid of hinder vast te leggen. Dat maakt het voor de gemeente niet eenvoudig om te handhaven of op te treden tegen overlast door houtrook.

Geven en nemen

Als gemeente kunnen wij helaas niet alle hinder en overlast wegnemen. We leven nu eenmaal in een dichtbevolkt land en ervaren soms overlast, ook als andere zich wel aan de regels houden. Geven en nemen is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Bij overlast bereikt u vaak het meest in goed overleg, bijvoorbeeld met uw buren. Stookt u zelf hout, houd dan rekening met de algemene tips voor het stoken van hout. Dan helpt u om eventuele overlast voor anderen zoveel mogelijk te beperken.

Algemene tips voor het stoken van hout

 • Stook nooit geïmpregneerd of geverfd hout of hout dat op een andere manier is behandeld.
 • Gebruik altijd schoon, onbewerkt hout dat goed droog is.
 • Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan.
 • Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen en goed gedroogd haardhout zijn het minst schadelijk. Houtvochtmeters zijn tegenwoordig voor een klein bedrag in bouwmarkten te koop.
 • Denk er ook aan dat u niet stookt bij mistig weer en bij windsnelheden lager dan windkracht 2.
 • Als u binnen stookt, zorg dan ook voor voldoende ventilatie en toevoer van verbrandingslucht en kies een stooktoestel op maat.
]]>
Nieuws
news-1752 Wed, 31 Oct 2018 00:08:00 +0100 Rookvrije omgeving voor kinderen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/rookvrije-omgeving-voor-kinderen-1752.html Bij spelende kinderen horen geen rokende mensen. Dat is de inzet van de campagne ‘Rookvrije Generatie’, die de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, het Longfonds, Tactus, Iriszorg en GGD Noord- en Oost-Gelderland deze maand zijn gestart. Bent u het met deze stelling eens? Dan nodigen zij u uit een petitie te tekenen. Als u niet wilt dat kinderen meeroken of het later zelf gaan doen, kunt u tekenen voor rookvrij kinderspel. Dit kan via www.rookvrij.nl. Zoek een specifieke sportvereniging, schoolplein of teken voor alle speelplekken van onze gemeente. Dan zet u de eerste stap naar het rookvrij maken van het schoolplein, sportvereniging of speelplek. Hoe meer mensen tekenen, hoe makkelijker het wordt om bestuurders te overtuigen van het invoeren van een rookvrij-beleid. Zo ligt de weg vrij naar een generatie die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken. Meer weten? Kijk op www.rookvrij.nl.

Meningen over roken

De resultaten van een GGD-onderzoek over roken zijn verwerkt in een grafische afbeelding (pdf, 6.944 KB) . Daarop kunt zien hoe de panelleden denken over rookvrije omgevingen, roken in het bijzijn van anderen of kinderen en het stoppen met roken. 

]]>
Nieuws
news-1753 Wed, 31 Oct 2018 00:07:00 +0100 Nieuw dagelijks bestuur regio Stedendriehoek https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/nieuw-dagelijks-bestuur-regio-stedendriehoek-1753.html Het dagelijks bestuur van de regio Stedendriehoek, onder wie burgemeester Sebastiaan van ’t Erve, is compleet. Regio Stedendriehoek is het samenwerkingsverband van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen. Met ondernemers en onderwijs- en onderzoeksinstellingen voeren de gemeenten de gezamenlijke Agenda Cleantech Regio 2019-2023 uit. Het dagelijks bestuur zet de schouders onder grote opgaven. De belangrijkste zijn de regionale energietransitie en regionale programma’s voor circulaire economie. Op de foto (v.l.n.r.): Erik Visser (Epe), Sebastiaan van ’t Erve (Lochem), Jos Penninx (Voorst), Annelies de Jonge (Zutphen), Jeroen Joon (Zutphen), Fits Rorink (Deventer), Eef van Ooijen (Brummen) en Fred de Graaf (Heerde).

foto: Rob Voss

]]>
Nieuws
news-1755 Wed, 31 Oct 2018 00:04:00 +0100 Laatste boekje Over Lochem verschenen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/laatste-boekje-over-lochem-verschenen-1755.html Op 27 oktober reikte wethouder Bert Groot Wesseldijk het vijfde deel van de boekenserie over de Lochemse geschiedenis uit. Dit deel met de titel “Lochem Markante Mensen” is meteen het laatste deel van de serie van vijf boekjes Over Lochem. Uitgever is Walburg Pers in Zutphen. Initiatiefnemer voor de serie is het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem. Er was zaterdag een bijzondere rol voor historicus en schrijver Luc Panhuysen en de auteurs, Focko De Zee en Wout Klein. Zij vertelden over “the making of”. De boekjes zijn te koop bij boekhandel Lovink of online te bestellen.

]]>
Nieuws