Lochem https://www.lochem.nl/ Recente informatie van de gemeente Lochem nl-nl Lochem Wed, 23 Jan 2019 08:17:17 +0100 Wed, 23 Jan 2019 08:17:17 +0100 news-1687 Tue, 22 Jan 2019 10:00:00 +0100 11 stooktips voor houtkachel en open haard https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/11-stooktips-voor-houtkachel-en-open-haard-1687.html Stookt u wel eens hout, bijvoorbeeld in een open haard, kachel, vuurkorf of barbecue? Lees dan deze stooktips.
 • Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
 • Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit.
 • Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
 • Heb je een allesbrander? Neem dit woord niet letterlijk: je mag er niet alles in verbranden. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus geen plastic, geverfd hout enzovoort. Afval verbanden is verboden.
 • Stook niet bij windsnelheden lager dan windkracht 2 of bij mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de Stookwijzer kun je zien wanneer je beter niet kunt stoken. Naast de twee hiervoor genoemde criteria wordt in de stookwijzer ook rekening gehouden met de actuele aanwezigheid van luchtvervuiling zoals o.a. fijnstof
 • Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen (zoals PAK’s en koolmonoxide).
 • Houd ventilatieroosters in de woning tijdens het stoken open (of zet een extra raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Dit geldt  met name in iets oudere  huizen. In de laatste generatie huizen wordt voor een verbrandingstoestel een aparte luchttoevoer geëist t.b.v. de verbranding.
 • Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
 • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
 • Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.
 • ]]>
  Nieuws
  news-1991 Tue, 22 Jan 2019 09:55:49 +0100 Gemeentenieuws week 4 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2019/Week_04.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1990 Tue, 22 Jan 2019 09:53:48 +0100 Volle zaal bij Gasloos Laren https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/volle-zaal-bij-gasloos-laren-1990.html Kan het huis dat ik bouw zonder aardgas? Dat vroeg Cor Oonk zich af toen hij in Laren ging bouwen. Dit vroeg erg veel teken- en rekenwerk. Dat maakte hem enthousiast om voor zijn dorp dieper in de mogelijkheden te duiken. Nu is hij voorzitter van de projectgroep Gasvrij Laren, van Wakker Laorne. De eerste bijeenkomst op 15 januari over het project trok ruim 160 belangstellenden. Wijk van de toekomst
  Koken en stoken op aardgas zorgt voor de uitstoot van CO2. De overheid wil vanwege het klimaat dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. De gemeente en provincie steunen daarom de zoektocht in Laren met geld en inzet. Laren is nu officieel ‘Wijk van de Toekomst”. Dit was de boodschap van wethouder Duurzaamheid Henk van Zeijts. “Dat Laren dit oppakt verbaast me niet, zei hij. Lekker nuchter, lekker dichtbij. We gaan hier ook als gemeente van leren, voor het warmteplan dat we gaan maken voor alle kernen”.

  Haalbaar en betaalbaar
  Richard Buitink, voorzitter van wakker Laorne: “We staan aan de start van een zoektocht op weg naar een aardgasvrij Laren. Voor bestaande huizen en bedrijven ligt dit ingewikkelder dan voor nieuwbouw. Is overstappen op duurzame energie haalbaar en betaalbaar als we het samen doen? Daarop richten we ons in het postcodegebied 7245. Een mix van bestaande bouw en nieuwbouw in het dorp en in het buitengebied. Inwoners van Laren kunnen zich bij Wakker Laorne aanmelden voor de verschillende werkgroepen, technisch, financieel of communicatie. Op www.wakkerlaorne.nl kunt u de zoektocht volgen.

  Nu al besparen op energie?
  In 2021 moet elke gemeente in Nederland een warmteplan hebben. Wie nu meedoet, zorgt dat de keuzes niet voor hem of haar worden gemaakt. Voordat er oplossingen in beeld zijn, kunt u al aan de slag met energie besparen. De energiecoaches van LochemEnergie geven u graag praktische tips. Een afspraak maken kan eenvoudig via www.energieloketlochem.nl

  ]]>
  Nieuws
  news-1989 Tue, 22 Jan 2019 09:51:01 +0100 Bedrijvenavond over verduurzaming woningen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bedrijvenavond-over-verduurzaming-woningen-1989.html Op woensdag 30 januari nodigen wij samen met het Regionaal Energieloket plaatselijke ondernemers uit om meer betrokken te raken bij de verduurzaming van woningen. De bedrijvenavond vindt plaats in het gemeentehuis, Hanzeweg 8 en begint om 19.00 uur. Woningeigenaren die aan de slag willen om hun huis te verduurzamen, brengt het Regionaal Energieloket in contact met installateurs en bouwbedrijven uit de regio. Het liefst zo lokaal mogelijk. Daar hebben wij u als duurzame ondernemer voor nodig. Tijdens de informatieavond informeren wij u graag over onze duurzame ambities en hoe u hier als lokale ondernemer een bijdrage aan kunt leveren. Zo streven wij naar een groepsaankoop voor zonnepanelen.

  Programma bedrijvenavond

   

  • 19.00 uur          Inloop
  • 19.15 uur          Openingswoord door wethouder duurzaamheid Henk van Zeijts
  • 19.20 uur          Wie en wat is het Regionaal Energie Loket, voordelen voor bedrijven
  • 19.45 uur          Gelegenheid tot vragen stellen
  • 20.00 uur          Aankondiging en toelichting op de groepsaankoop zonnepanelen
  • 20.30 uur          einde avond


  Aanmelden

  Aanmelden en vragen via vragen@regionaalenergieloket.nl.

  ]]>
  Nieuws
  news-1988 Tue, 22 Jan 2019 09:48:38 +0100 Werkgroep GA! aan de slag met accommodatieplan Gorssel https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/werkgroep-ga-aan-de-slag-met-accommodatieplan-gorssel-1988.html Een gewijzigde werkgroep gaat aan de slag voor de toekomst van Gorsselse voorzieningen en accommodaties. De naam van de werkgroep is kortweg GA! (Gorsselse Accommodaties). De werkgroep zal een vervolg geven aan het voorzieningen- en accommodatieplan in Gorssel. In 2018 zijn er al veel gesprekken geweest over de plannen. Hier zijn inwoners nauw bij betrokken geweest. Onderzoeksbureau TwijnstraGudde heeft onderzocht of een multifunctionele accommodatie haalbaar is. Door de gesprekken met vele vertegenwoordigers uit de Gorsselse samenleving is duidelijk geworden dat er ook moet worden gekeken naar alternatieve scenario’s.

  Vervolgproces

  De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Vullerschool, sport- en cultuurcentrum ’t Trefpunt, Lawn Tennisclub Gorssel (LTC), voetbalclub V.V. Gorssel, zwembad de Boskoele, Protestantse kerk en is aangevuld met een aantal vertegenwoordigers uit de Dorpsraad Gorssel. Ook de gemeente zit in de werkgroep en pakt de rol als opdrachtgever voor vervolgonderzoeken. Dit doet ze in nauw overleg met de werkgroep. De gemeente heeft ervoor gekozen om een onafhankelijke procesbegeleider aan te stellen.

  Presentatie

  De leden van GA! zijn op dit moment met elkaar in gesprek om te komen tot een goede vervolgaanpak. In het voorjaar staat een eerste presentatie op de agenda. Inwoners geven dan advies. Rond de zomer volgt de presentatie van de alternatieve scenario’s en de gemeenteraad krijgt dan de plannen te zien. Het besluit volgt in het najaar van 2019.

   

  ]]>
  Nieuws
  news-1987 Tue, 22 Jan 2019 09:46:37 +0100 Strooiwagens de weg op! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/strooiwagens-de-weg-op-1987.html Meneer Winter is in ons land. Er is nachtvorst en de temperaturen schommelen overdag rond het vriespunt. De strooiwagens trekken er deze dagen dus op uit. Dit gebeurt meestal ’s nachts voordat de ochtendspits begint. Zo willen we gladheid zo veel mogelijk voorkomen in plaats van bestrijden. Wat doen we tegen gladheid?

  Circulus-Berkel BuitenRuimte coördineert de uitvoering van het strooibeleid volgens het gladheidspreventieplan van de gemeente. Daarin staat bijvoorbeeld dat eerst verbindingswegen en fietspaden tussen de kernen en omliggende plaatsen begaanbaar worden gehouden of gemaakt. De kernen blijven daarmee bereikbaar voor hulpdiensten, het openbaar vervoer en andere weggebruikers. Ook ontsluitingswegen naar wijken en gevaarlijke locaties krijgen voorrang.

  Wat kun u doen?

  Wordt u op de weg overvallen door gladheid, mist of sneeuw? Houd vooral afstand, pas uw snelheid aan en neem geen risico’s. Geef ook strooiwagens de ruimte om het werk te doen, zo komt iedereen veilig thuis. Op voetpaden en trottoirs wordt niet gestrooid. We vragen u en bedrijven om de eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden. Bijvoorbeeld door zand of zout te strooien en sneeuw op te ruimen.

  Strooiroutes

  De strooiroutes van Circulus-Berkel vindt u op www.circulus-berkel.nl (> Lochem > Diensten openbare ruimten > Gladheidsbestrijding).

  ]]>
  Nieuws
  news-1986 Tue, 22 Jan 2019 09:44:36 +0100 Stoken op hout: wat zijn de regels? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/stoken-op-hout-wat-zijn-de-regels-1986.html Stookt u wel eens hout, bijvoorbeeld in een open haard, kachel, vuurkorf of barbecue? Of heeft u soms last van het stoken van hout? Lees dan onze reeks over houtrook. Deze week aandacht voor de regels voor het stoken van hout. Het gebruik van open haarden, inzethaarden en vrijstaande kachels in huis neemt de laatste jaren toe. Ook in het voorjaar en de zomerperiode steken mensen buiten steeds vaker vuurkorven en barbecues aan. Naast warmte en sfeer zorgt hout stoken ook voor overlast in de vorm van geurhinder en roetneerslag. Ook zorgt het voor luchtvervuiling door onder meer fijn stof, met als gevolg allerlei gezondheidsklachten.

  Wat zijn de regels voor het stoken van hout?

  Stookt u binnen een houtkachel, allesbrander of open haard? Dan moet uw stookinstallatie en rookgasafvoer voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Zo moet de bovenkant van uw schoorsteenpijp minimaal 0,50 meter boven de nok van het dak uitkomen. Uw rookkanaal moet brandveilig zijn. Ook moet er voldoende toevoer van verse lucht zijn geregeld. Deze regels zijn er voor gezonde woonomstandigheden in uw huis. Uw buren worden er niet door beschermd.

  In het Bouwbesluit staat ook dat het verboden is om voor de omgeving hinderlijke wijze rook, roet of walm te verspreiden. U bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele overlast en ook voor een oplossing. Het is voor de gemeente vrijwel onmogelijk om rookoverlast aan te pakken. Er bestaan geen meetbare normen. Ook hebben we geen eenvoudige meetmethode of meetapparatuur. Goede afspraken maken in de buurt is dus het advies.

  Algemene tips voor het stoken van hout

  • Stook nooit geïmpregneerd of geverfd hout of hout dat op een andere manier is behandeld. Daarbij komen erg schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden.
  • Gebruik altijd schoon, onbewerkt hout dat goed droog is. Vochtig hout verbrandt niet helemaal,  waardoor veel schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout helemaal verbranden.
  • Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen en goed gedroogd haardhout zijn het minst schadelijk. Houtvochtmeters zijn tegenwoordig voor een klein bedrag in bouwmarkten te koop.
  • Denk er ook aan dat u niet stookt bij mistig weer en bij windsnelheden lager dan windkracht 2.
  • Als u binnen stookt, zorg dan ook voor voldoende ventilatie en toevoer van verbrandingslucht en kies een stooktoestel op maat.

  Meer uitleg over goed stoken vindt u hier

  ]]>
  Nieuws
  news-1985 Tue, 22 Jan 2019 09:43:13 +0100 Officiële inwijding AED in Eefde https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/officiele-inwijding-aed-in-eefde-1985.html Aan de Scheuterdijk in Eefde hangt voortaan een AED in een buitenkast. De buurtbewoners namen hiervoor het initiatief. Zaterdag 19 januari is de AED door de buurt officieel onthuld. Een groot deel van de buurtbewoners heeft een reanimatiecursus gevolgd of gaat dit binnenkort doen. Wilt u ook een AED in uw buurt, kijk dan eens op www.buurtAED.nl. Meer informatie over het reanimatienetwerk in de gemeente Lochem vindt u op www.hartslagnu.nl. V.l.n.r. de initiatiefnemers: Jaap Meezen, Ymte Groeneveld en Aat van Pernis.

   

  ]]>
  Nieuws
  news-1984 Tue, 22 Jan 2019 09:39:45 +0100 Verdacht gedrag? Bel 112! https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/verdacht-gedrag-bel-112-1984.html U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. U heeft het gevoel dat het niet klopt. Belt u dan direct met de politie op 112. Ook als u erover twijfelt, want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. De politie lost 80% van de woninginbraken op door oplettendheid van buren. Tips om inbraak te voorkomen vindt u op www.politiekeurmerk.nl.

  ]]>
  Nieuws
  news-1979 Fri, 18 Jan 2019 14:31:54 +0100 Onderzoek vrijgekomen asbest bij brand Eefde https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/onderzoek-vrijgekomen-asbest-bij-brand-eefde-1979.html Bij een brand aan de Koffiestraat in Eefde is woensdag 16 januari asbest vrijgekomen. Medewerkers van een asbestsaneringsbedrijf doen hier in de omgeving nader onderzoek naar. Zij dragen speciale witte pakken omdat zij dagelijks werken met asbest. Naar verwachting start het bedrijf begin volgende week met het opruimen van asbest. Het opruimen kan alleen als de temperatuur boven het vriespunt blijft.

  Advies omwonenden

  Tot het asbestsaneringsbedrijf het terrein vrijgeeft, blijft het advies voor omwonenden: betreed uw tuin zo weinig mogelijk. Laat verder geen kinderen in de tuin spelen, ga niet tuinieren en eet geen groente uit eigen tuin. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd.

  ]]>
  Nieuws
  news-1974 Thu, 17 Jan 2019 09:45:49 +0100 Informatieavond duurzaamheid bedrijven https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/informatieavond-duurzaamheid-bedrijven-1974.html Welke maatregelen neem je als ondernemer op het gebied van duurzaamheid? Op 30 januari houdt LochemEnergie een informatieavond over dit onderwerp in restaurant De Sluis in Eefde. Het echtpaar Dikken, eigenaren van De Sluis, heeft al een flinke stap gezet op weg naar verduurzaming van hun restaurant. Zo hebben ze in overleg met Elektrip (LochemEnergie) een laadpaal geplaatst met korting via de laadpalenactie. De energie die daarvoor nodig is komt van eigen zonnepanelen en via waterkracht. Ook werkt het echtpaar samen met LochemEnergie aan de realisatie van een elektrisch bedrijfsdeelauto.

  Aanmelden

  Kom op 30 januari van 20.00 tot 21.30 uur naar restaurant De Sluis in Eefde. Het echtpaar Dikken vertelt over hun ervaringen. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. Aanmelden via administratie@lochemenergienet.nl

   

   

  ]]>
  Nieuws
  news-1971 Wed, 16 Jan 2019 09:39:40 +0100 Succesvolle inzamelacties vuurwerk en kerstbomen https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/succesvolle-inzamelacties-vuurwerk-en-kerstbomen-1971.html Op woensdag 9 januari zijn er 1.777 kerstbomen ingeleverd bij de 9 verschillende inzamelpunten in onze gemeente. Het aantal is vergelijkbaar met vorig jaar; toen leverden inwoners 1.775 kerstbomen in. Veel kinderen gebruikten hun vrije woensdagmiddag om samen bomen weg te brengen en zo een zakcentje te verdienen. Eén kerstboom leverde 50 cent op. De ingezamelde bomen worden versnipperd. Deze houtsnippers dienen als biobrandstof voor het opwekken van groene stroom.

  Opruimactie vuurwerk

  Ook op 2 januari waren er bij de opruimactie ‘Friet voor vuurwerk’ veel kinderen in touw. De jaarlijkse actie wordt georganiseerd door Circulus-Berkel en Stichting Welzijn Lochem, in opdracht van de gemeente. De inzameling resulteerde in circa 600 zakken vuurwerkafval; zo’n 15 zakken meer dan vorig jaar. Vrijwilligers op de inzamelpunten namen de zakken aan in ruil voor een waardebon voor een gratis zak friet. Dankzij deze opruimactie voor en met bewoners zorgen we na het nieuwjaarsfeest sneller voor schone straten en stoepen.

  ]]>
  Nieuws
  news-1970 Wed, 16 Jan 2019 09:37:08 +0100 Rustige jaarwisseling gemeente https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/rustige-jaarwisseling-gemeente-1970.html Over het algemeen is de jaarwisseling in de gemeente Lochem rustig verlopen. Dit wijst een eerste inventarisatie door Circulus-Berkel uit. In Eefde zijn er twee prullenbakken en een bushokje vernield. Dit geeft tot nu toe een schadebedrag van ongeveer € 4.000. 
   

  ]]>
  Nieuws
  news-1969 Wed, 16 Jan 2019 09:33:49 +0100 Regenboogvlag wappert bij gemeentehuis https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/regenboogvlag-wappert-bij-gemeentehuis-1969.html Bij het gemeentehuis in Lochem wappert de regenboogvlag. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve gaf opdracht om de vlag in top te hijsen om een statement te maken tegenover de omstreden Nashvilleverklaring. “Omdat de liefde alles overwint, wappert ook bij ons de regenboogvlag”, zegt Van ’t Erve. De Nashvilleverklaring is een document waarin staat hoe christenen dienen om te gaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks.

  Veilige plek

  “Door de regenboogvlag te hijsen willen we een signaal afgeven dat je mag houden van wie je wil. Wij willen een veilige plek zijn voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders”, vertelt Van ’t Erve. De gemeente Lochem volgt dan ook graag het voorbeeld van andere organisaties die de regenboogvlag laten wapperen.

  ]]>
  Nieuws
  news-1968 Wed, 16 Jan 2019 09:26:57 +0100 Kunst Marja Zomer in B&W kamers https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/kunst-marja-zomer-in-bw-kamers-1968.html In samenwerking met de Stichting Kunstinitiatief Lochem (SKIL) is het werk van de in Lochem geboren en getogen kunstenaar Marja Zomer geselecteerd voor de expositie in de werkkamers van de burgemeester en wethouders. Omdat deze kamers niet voor iedereen toegankelijk zijn, is het mogelijk om de presentatie te bekijken op het grote scherm in de hal van het gemeentehuis. Marja Zomer woonde op de Bisweg onder de Watertoren tot haar 18de en ging toen naar de kunstacademie en verder de wereld in. Ze woont en werkt op een kotter, vaart door Nederland en schildert en tekent dat wat ze ziet. Regelmatig komt ze nog in Lochem om haar ‘eigen’ bomen en landschappen te zien en te tekenen. Zo maakte ze afgelopen zomer een Zomerrootstour langs drie locaties in samenwerking met Boekhandel Lovink. Een duo tentoonstelling van Zomers werk en de wandkleden van haar moeder, Maria Zomer-Tuitert die afgelopen mei overleed en 95 jaar een inwoner van Lochem was. In de kamers van B&W presenteert Marja een selectie uit die bijzondere tentoonstelling.

  ]]>
  Nieuws
  news-1967 Wed, 16 Jan 2019 09:24:13 +0100 Stadshuus voorziet in behoefte https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/stadshuus-voorziet-in-behoefte-1967.html Sociaal-cultureel centrum Het Stadshuus kan verder zonder subsidiering van de gemeente. Dat blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door de gemeente Lochem. De belangrijkste conclusie is dat het Stadshuus tot een volwaardig sociaal-cultureel centrum is uitgegroeid en bestaansrecht heeft. Gebruikers geven aan dat het Stadshuus in een maatschappelijke behoefte voorziet. Voor en door inwoners van Lochem zijn er allerlei activiteiten en evenementen. Het Stadshuus is te vinden in het oude gemeentehuis op de Markt in Lochem. Het Stadshuus Lochem bestaat nu ruim drie jaar. De gemeente Lochem verhuurde in oktober 2015 het pand voor onbepaalde tijd aan de Vereniging Stadshuus en verstrekte een startsubsidie. De gemeenteraad besloot de functie van het Stadshuus na drie jaar te evalueren om te zien of verdere subsidiëring wenselijk en mogelijk is.

  Evaluatie

  In de evaluatie is aandacht voor de activiteiten, de financiële situatie, de mening van de gebruikers en het toekomstperspectief. Het Stadshuus heeft volgens de gebruikers bestaansrecht en voldoet aan een behoefte aan een centrale laagdrempelige plek in het centrum van Lochem. Een mooie combinatie van sociale, culturele, ideële en commerciële organisaties maakt gebruik van het pand. Door deze combinatie ontstaat meerwaarde door elkaar aanvullende diensten en samenwerking. Gebruikers houden voorstellingen, workshops, cursussen en kunstexposities en vergaderen in het Stadshuus. Er is een stevige financiële basis gelegd en vanaf 2019 is geen financiële bijdrage meer nodig van de gemeente.

  Leden en gebruikers

  Het Stadshuus is een vereniging en instellingen en inwoners kunnen lid worden van de vereniging. Begin 2018 had het Stadshuus 155 leden. Van het Stadshuus maken de volgende organisaties gebruik: Muzehof Centrum voor de Kunsten, Stichting Welzijn Lochem: jongerenwerk, Buurtzorg, Stichting Leergeld, Stichting ’t Oude Kinderboek, Repair Café, Kledingbank Goed, Fit-Art, Atelier met Stip, Lochem Koor, BIZZIB (It bedrijf), Open spots, Univé en vijf ZZP-ers.

  ]]>
  Nieuws
  news-1966 Wed, 16 Jan 2019 09:17:34 +0100 Informatieavonden uitbreiding A1 Apeldoorn - Azelo https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/informatieavonden-uitbreiding-a1-apeldoorn-azelo-1966.html Om weggebruikers en omwonenden te informeren over de globale fasering van de verbreding snelweg A1 Apeldoorn - Azelo, de werkzaamheden en mogelijke hinder, houdt Rijkswaterstaat in samenwerking met Heijmans twee informatiebijeenkomsten. Bij beide bijeenkomsten is dezelfde informatie beschikbaar. Op dinsdag 22 januari bent u van harte welkom van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis in Rijssen. Op donderdag 24 januari van 19.00 tot 21.00 uur is er een bijeenkomst in het gemeentehuis van Voorst in Twello. De voorbereidende werkzaamheden vinden plaats in februari/maart 2019. Vanaf mei 2019 beginnen de werkzaamheden op de A1. Meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl.

  ]]>
  Nieuws
  news-1965 Wed, 16 Jan 2019 09:06:19 +0100 Benoeming nieuwe leden rekenkamercommissie https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/benoeming-nieuwe-leden-rekenkamercommissie-1965.html In de raadsvergadering van 14 januari heeft de raad drie nieuwe leden van de rekenkamercommissie benoemd. De rekenkamercommissie onderzoekt of de afgesproken doelen behaald zijn, of dat binnen het afgesproken budget is gedaan en of het beleid voldoet aan de regels. De commissie bepaalt na overleg met de raad welke onderwerpen zij gaat onderzoeken (foto: Arjan Gotink).

  ]]>
  Nieuws
  news-1964 Wed, 16 Jan 2019 08:56:54 +0100 Zet inbrekers in het zicht https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/zet-inbrekers-in-het-zicht-1964.html Nu het vroeg donker is, neemt de kans op woninginbraak toe. U maakt het inbrekers lastiger als u voor zicht en licht zorgt. Ook goed hang- en sluitwerk helpt inbrekers buiten de deur te houden. De politie heeft een paar tips voor u om tijdens de donkere dagen een inbraak in uw woning te voorkomen. Met een tijdschakelaar regelt u wanneer het licht aan en uit gaat. Zorg voor goede verlichting in en om uw woning. Laat het licht aan wanneer u niet thuis bent. Dan lijkt het alsof er iemand in huis is. U kunt natuurlijk ook de buren vragen een extra oogje in het zeil te houden. Snoei op tijd grote struiken in uw voor- en zijtuin. Inbrekers kunnen zich hier gemakkelijk achter verschuilen.

  Ramen en deuren

  Sluit ramen en deuren goed af. Draai ze op het nachtslot en berg de sleutels op. Ook wanneer u maar even weg bent. Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk. Wist u dat hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen de kans op inbraak met maar liefst 90% vermindert? Meer informatie vindt op www.politiekeurmerk.nl.

  Bel 112

  Ziet u verdachte personen, bel dan direct de politie via 112. Let erop hoe ze eruitzien en in welke richting ze vertrekken en geef dit door aan de politie. De politie benadrukt: liever 10 keer voor niets gebeld dan één keer te weinig.

  ]]>
  Nieuws
  news-1963 Wed, 16 Jan 2019 08:45:16 +0100 Gemeentenieuws week 3 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2019/Week_03.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1955 Thu, 10 Jan 2019 09:51:37 +0100 Gemeentenieuws week 2 https://www.lochem.nl/fileadmin/internet-doc/Bestuur-Organisatie-Nieuws/Nieuws/Gemeentenieuws/2019/Week_02.pdf Berkelbode Gemeentenieuws news-1946 Wed, 09 Jan 2019 09:27:00 +0100 “Noaberschap blijven koesteren in politiek en samenleving” https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/noaberschap-blijven-koesteren-in-politiek-en-samenleving-1946.html De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lochem is maandagavond 7 januari heel druk bezocht. Inwoners, ondernemers, raadsleden en bestuurders blikten met elkaar terug op een bewogen jaar. Met verkiezingen, een formatie, een nieuw college en nieuwe plannen. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve toonde een video waarin te zien was hoe de college op tour ging door de samenleving. “Hier hebben we mooie dingen gezien en veel geleerd. Zo heb ik in mijn oren geknoopt dat kleine problemen vragen om kleine oplossingen”, vertelt Van ’t Erve. “En wat ik vooral gemerkt heb is dat we het naoberschap moeten blijven koesteren. Zo geloof ik in politiek noaberschap. Je kunt ook in de buurt wel eens flinke ruzie hebben over iets. Maar je woont wel naast elkaar en morgen heb je elkaar misschien weer nodig.”

  Samenleving

  Van ’t Erve ging verder in op het noaberschap in de samenleving. “Daar mogen we wel eens wat meer zeggen wat we voelen en wat we meemaken. Als er echt verdriet en leed is in de buurt, dan is het fijn dat er mensen om je heen zijn die ruimte voor je maken. Veiligheid creëren en een schouder bieden, in plaats van een smartphone. Noaberschap stelt ons in staat om hele mooie dingen te doen.

  Doen

  De collegetour heeft een ambitieus programma opgeleverd. Van ’t Erve benoemde dat er medewerkers bij zijn gekomen. Onze ambities vragen aan de ene kant om goede dienstverlening en aan de andere kant om vernieuwing. “Beide zijn nodig”.

  Nieuw loket

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie droeg onze gemeenteschrijver A.L Snijders op zijn mooie en markante wijze een zeer kort verhaal voor. Ook was er de nodige aandacht voor ’t Baken. Het nieuwe loket voor zorg, werk en inkomen dat per 2 januari geopend is.

  Bekijk hier de nieuwjaarsvideo van de kennismaking van het college met de samenleving

  ]]>
  Nieuws
  news-1952 Wed, 09 Jan 2019 09:23:48 +0100 ’t Baken feestelijk geopend https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/t-baken-feestelijk-geopend-1952.html ’t Baken, het centrale loket voor zorg, jeugd, werk en inkomen, is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Lochem officieel geopend. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve vroeg wethouder Eric-Jan de Haan waar ’t Baken nu eigenlijk voor staat. De wethouder gaf aan dat ’t Baken er is voor inwoners van de gemeente die vragen hebben op het gebied van zorg, jeugd, werk en inkomen. “Wij willen inwoners zo goed mogelijk ondersteunen bij hun hulpvraag en samen een passende oplossing vinden”, aldus de wethouder. Meer weten? Kijk op de nieuwe website: www.bakenlochem.nl
   

  ]]>
  Nieuws
  news-1951 Wed, 09 Jan 2019 09:19:27 +0100 Bijeenkomst reizen met openbaar vervoer https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/bijeenkomst-reizen-met-openbaar-vervoer-1951.html De gemeente Lochem houdt op 17 januari samen met de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland een informatiebijeenkomst in Eefde over reizen met het openbaar vervoer. Senioren, en iedereen die het lastig vindt om te gaan met de OV-chipkaart of de kaartautomaat, zijn welkom bij deze bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst zijn OV-ambassadeurs aanwezig. Zij informeren u over:

  • het reizen met de bus of trein
  • de OV-chipkaart, hoe vraagt u die aan en hoe werkt hij?
  • tarieven en abonnementen voor reizen met het openbaar vervoer

  Op deze avond krijgt u ook een uitnodiging voor een proefreisje. Zo is er de mogelijkheid om de kaartautomaat en de OV-chipkaart uit te proberen onder leiding van een OV-ambassadeur. Verder is er de gelegenheid om vragen te stellen.

  Waar en wanneer?

  • Datum: donderdag 17 januari 2019
  • Tijd: de bijeenkomst begint om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur.
  • Plaats: Het Hart, Jolinkweg 2 in Eefde

  Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis.

   

  ]]>
  Nieuws
  news-1949 Wed, 09 Jan 2019 09:04:49 +0100 Informatieavond Laren aardgasvrij https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/informatieavond-laren-aardgasvrij-1949.html Woont u in Laren en bent u nieuwsgierig hoe u in de toekomst van aardgas overstapt naar duurzame energievoorziening? Kom dan op 15 januari naar de informatieavond in het Kulturhus in Laren. Laren wil van het aardgas af. De dorpsraad Wakker Laorne heeft een projectgroep Gasvrij Laren in het leven geroepen. Deze projectgroep gaat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid om Laren aardgasvrij te maken.

  Ambitie

  Laren wil hierbij alle bewoners betrekken, want Gasvrij Laren betekent nog al wat voor de ruim 1700 woningen en andere gebouwen. De ambitie is om de overstap in 2035 gerealiseerd te hebben. Laren is aangemeld én geaccepteerd in het Gelderse programma Wijk van de Toekomst. Ook andere dorpen en wijken zijn met deze uitdaging bezig. Inmiddels ligt er bij de gemeenteraad een voorstel om €50.000 beschikbaar te stellen voor het maken van een goed plan in cofinanciering met de provincie.

  Meer informatie

  ]]>
  Nieuws
  news-1948 Wed, 09 Jan 2019 08:57:51 +0100 Watercertificaten als alternatief voor zonnepanelen? https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/watercertificaten-als-alternatief-voor-zonnepanelen-1948.html In de stuw van het Afleidingskanaal van de Berkel (bij de sluis) zal een waterkrachtturbine gebouwd worden door EefdeWaterkracht, een burgercoöperatie in samenwerking met LochemEnergie. Schone energie uit waterkracht is aantrekkelijk, maar hoe werkt het en hoe kom ik eraan? Een waterkrachtturbine is een vorm van collectief opwekken van energie, net zoals in een zonnepark. Zeer geschikt dus voor het geval u geen zonnepanelen op uw dak kunt of wilt leggen. In een zonnepark koop of huurt u zonnepanelen. In het geval van een waterkrachtturbine koopt u watercertificaten. Beide met een looptijd van 15 jaar. De kosten in euro’s en opbrengsten in kWh zijn ongeveer gelijk. Een watercertificaat kost 330 euro en levert jaarlijks ongeveer 280 kWH op.

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over watercertificaten en of zij voor u interessant zijn, lees verder op eefdewaterkracht.nl of kijk op lochemenergie.net. In januari en februari zijn er informatieavonden. De eerste op dinsdag 22 januari in Ons Huis in Almen. Inloop vanaf 19.30 uur.

   

  ]]>
  Nieuws
  news-1947 Tue, 08 Jan 2019 14:58:39 +0100 Gemeente Lochem hijst regenboogvlag https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/regenboogvlag-wappert-bij-gemeentehuis-1969.html Bij het gemeentehuis in Lochem wappert vanaf vandaag de regenboogvlag. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve gaf opdracht om de vlag in top te hijsen om een statement te maken tegenover de omstreden Nashvilleverklaring. “Omdat de liefde alles overwint, wappert ook bij ons de regenboogvlag”, zegt Van ’t Erve. De Nashvilleverklaring is een document waarin staat hoe christenen dienen om te gaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks.

  Veilige plek

  “Door de regenboogvlag te hijsen willen we een signaal afgeven dat je mag houden van wie je wil. Wij willen een veilige plek zijn voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders”, vertelt Van ’t Erve. De gemeente Lochem volgt dan ook graag het voorbeeld van andere organisaties die de regenboogvlag laten wapperen.

  ]]>
  Nieuws
  news-1940 Sat, 05 Jan 2019 21:30:00 +0100 Koninklijke onderscheiding voor Geralt Boonk https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/koninklijke-onderscheiding-voor-geralt-boonk-1940.html Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op zaterdag 5 januari 2019 een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Geralt (G.A.) Boonk uit Barchem. Dit gebeurde tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de brandweer Barchem, waar hij afscheid nam van de vrijwillige brandweer. Geralt Boonk startte in september 1991 als aspirant-brandwacht. Na het volgen van verschillende opleidingen heeft hij veel functies bekleed binnen de vrijwillige brandweer, zoals brandwacht 1e klas en hoofdbrandwacht. Hij heeft ook gewerkt als brandweerchauffeur/pompbediener. Na de regionalisering in 2012 is hij aangesteld als manschap B.

  Naast zijn werk als verkoper bij Fleming Sanidrome Lochem heeft Geralt Boonk ruim 27 jaar voor de brandweer en de gemeenschap klaargestaan. Hij heeft  zijn werk altijd naar volle tevredenheid uitgevoerd. Vermeldenswaardig is dat hij tijdens zijn inzet geen enkele schade heeft veroorzaakt aan het brandweermaterieel.

  Geralt Boonk heeft als lid van de vrijwillige brandweer een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare orde en veiligheid in de gemeente Lochem en omgeving. Die inspanningen voor de samenleving waren voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  ]]>
  Nieuws
  news-1939 Thu, 03 Jan 2019 14:25:30 +0100 Evenement organiseren in 2019?        https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/evenement-organiseren-in-2019-1939.html Door het jaar heen worden in onze gemeente meer dan 250 evenementen georganiseerd. Ook in 2019 staat er veel op het programma. Wilt u een evenement organiseren, vraag dan op tijd een evenementenvergunning aan. Bij een aanvraag kijken we naar de maatregelen die de organisatie neemt om de openbare orde, de gezondheid en de (brand)veiligheid tijdens het evenement te waarborgen. De veiligheid van het publiek staat immers voorop. In veel gevallen komen er nog andere vergunningen of ontheffingen bij, zoals een verkeersbesluit of een geluidsontheffing.

  Op tijd aanvragen

  Het beoordelen van de aanvraag kost tijd. Soms hebben we advies nodig van de brandweer of de politie. Vraagt u de vergunning daarom op tijd aan. Stuur uw aanvraag voor grote evenementen minimaal 3 maanden voorafgaand aan het evenement in. Voor kleinere evenementen geldt een aanvraagtermijn van minimaal 8 weken. Met het afgeven van de vergunning geeft de burgemeester toestemming voor het evenement.

  Aanvragen

  U vindt hier het online aanvraagformulier. Wij raden organisatoren aan dit formulier te gebruiken, zodat de procedure snel kan verlopen. Voor vragen kunt u terecht bij mevrouw C. Groenendijk of mevrouw M. Hazewinkel, telefoon (0573) 28 92 22.

  ]]>
  Nieuws
  news-1937 Tue, 01 Jan 2019 16:43:20 +0100 Nieuwjaarswens https://www.lochem.nl/laatste-nieuws/nieuwsbericht/gemeentenieuws/nieuwjaarswens-1937.html Nieuws