Heeft u hoge zorgkosten en een laag inkomen? Als u het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering (deels) heeft gebruikt, dan is er een Tegemoetkoming in de zorgkosten mogelijk.

Deze is maximaal € 385, - per persoon per jaar.

Voor wie?

Voor iedereen met een laag inkomen of voor wie weinig te besteden heeft als gevolg van schulden.

U heeft geen recht op de tegemoetkoming zorgkosten als u aanvullend verzekerd bent via Gemeentepolis Plus of Uitgebreid van Aevitae. Deze verzekering vergoedt namelijk het eigen risico.


Als u een WAO, WIA, Wajong of WAZ-uitkering van het UWV ontvangt, krijgt u van hen jaarlijks de Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten. Met dit bedrag wordt rekening gehouden bij de vaststelling van de hoogte van de Tegemoetkoming Zorgkosten.

Persoonlijke situatie

Of u recht heeft op deze regeling, hangt af van de persoonlijke situatie. Er wordt rekening gehouden met uw leeftijd, of u samenwoont of kinderen heeft. Het inkomen mag niet te hoog zijn. Er wordt niet naar uw vermogen gekeken.

Collectieve ziektekostenverzekering Aevitae

De gemeente Lochem biedt samen met Aevitae zorgverzekeringen een uitgebreide zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. Bovendien betaalt de gemeente mee, zodat de premie zo laag mogelijk blijft. Meer over de inhoud van de pakketten en de hoogte van de premie leest u op www.gezondverzekerd.nl of u belt met 088 - 088 - 35 35 763.

Hoe vraag ik het aan?

Een tegemoetkoming in de zorgkosten kunt u maximaal twee keer per jaar aanvragen. U moet dan een specificatie van de zorgverzekeraar hebben dat u (een deel van) het eigen risico heeft betaald.

De vergoeding is nooit hoger dan de kosten die u werkelijk gemaakt heeft.

U moet de aanvraag doen in het jaar waarop het eigen risico betrekking heeft, tenzij de zorgaanbieder de specificatie later aan u heeft verzonden. De tegemoetkoming kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot maximaal 6 maanden na de datum van de specificatie.

Via check waar je recht op hebt is te zien hoe groot de kans is dat u een bijdrage kunt krijgen. Als de kans groot is, kunt u daar een aanvraagformulier downloaden. Bellen of langskomen in het gemeentehuis kan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur. Telefoon (0573) 28 92 90.

Direct aanvragen kan ook.  U kunt het formulier online invullen met DigiD (hieronder).

Of u print het formulier (pdf, 216 KB)  en de toelichting, vul het in en stuur het via ons e-mailadres of per post naar ons toe.

Vraag direct aan (met DigiD)

Uw identiteit moet goed en veilig vastgesteld kunnen worden. Daarom heeft u een DigiD (digitale identiteitscode) nodig.