Vanaf donderdag 26 maart, 19.00 uur, mogen campings en vakantieparken wel open blijven, maar alleen als ze een een aantal strenge maatregelen nemen. Dat staat in de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG).

Inmiddels is de Noodverordening op 11 mei 2020 nogmaals aangepast door de VNOG. De gemeente Lochem valt, net als de andere gemeentes in de Achterhoek en op de Veluwe, binnen deze regio. De maatregelen zijn er om verspreiding van het coronavirus in te perken en zo kwetsbare mensen te kunnen beschermen.

Inhoud noodverordening

Op of bij de locaties van vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) en op of bij parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens zijn de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen in ieder geval tot en met 28 april 2020 aangewezen als ‘verboden locaties’. Geen enkele persoon mag aanwezig zijn op de ‘verboden locaties’. 

Kampeermiddelen met alleen een chemisch toilet zijn niet toegestaan

Met ingang van 7 april 2020 zijn caravans, campers, tenten en andere kampeermiddelen die alleen beschikken over een chemisch toilet niet meer toegestaan. Hiertoe is besloten, omdat in de praktijk het gebruik van toiletemmers, zogenoemde potti’s en losstaande chemische toiletjes is toegenomen terwijl er géén was-of douchegelegenheid is. Dit brengt onhygiënische situaties met zich mee. Het is dus verboden om enkel en alleen met een toiletvoorziening zonder was- en douchevoorziening te kamperen.

U leest hier de veelgestelde vragen over de maatregelen voor campings en vakantieparken.

Niet dicht, wel maatregelen

De gemeenschappelijke toilet- , was- en douchevoorzieningen moeten dicht. Gasten die in hun eigen of gehuurde caravan, camper, huisjes of kamer een toilet- en was-/douchemogelijkheden hebben, kunnen campings en vakantieparken blijven ontvangen.

Maatregelen in ieder geval tot en met 28 april

Wij begrijpen dat er behoefte is aan duidelijkheid op de langere termijn, voor bijvoorbeeld de populaire vakantieperiodes de meivakantie en hemelvaart. Helaas kunnen wij die duidelijkheid op dit moment nog niet geven. Zodra er nieuws is hoort u dat van ons. Wij wijzen u er wel op dat minister-president Rutte in de persconferentie op 31 maart uitdrukkelijk heeft afgeraden vakantieplannen te maken voor de meivakantie.

Bij vragen, neem contact op

Mogelijk roepen de noodverordening en de landelijke maatregelen vragen bij u op. Wij begrijpen dat. Nog niet alle details van de maatregelen zijn uitgewerkt. Vanuit vragen die wij de veiligheidsregio hebben gesteld en vragen die u heeft is deze lijst van veel gestelde vragen en antwoorden gemaakt.

Recreatieondernemers kunnen met vragen terecht bij Anneloes Blaauw, a.blaauw@lochem.nl

Deel dit artikel