Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen.

De bibliotheek in Gorssel heeft de nodige maatregelen genomen en is weer open.

Lees hier de maatregelen, gepubliceerd op 27 mei.

Groepen

Eén van de versoepelingen gaat over groepen op straat:

  • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
  • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Ook hier houdt iedereen 1,5 meter afstand tot elkaar.
  • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Terrassen

Vanaf 1 juni opent ook de horeca weer beperkt. Als gemeente riepen we horecaondernemers op om tijdig extra ruimte voor terrassen aan te vragen. Zij weten dan 1 juni of dit ook kan. Elf ondernemers hebben hiervan gebruik gemaakt. Dit helpt hen om te kunnen voldoen aan de 1,5 meterregel.

Kunst en cultuur

De bibliotheken in Gorssel en Lochem zijn van maandag tot en met vrijdag 14.00 – 17.00 uur weer open. De bieb in Lochem is ook op zaterdag open van 11.00 tot 14.00 uur. De Muzehof maakt een start met de individuele muzieklessen op de locaties in Zutphen en Lochem. Leerlingen tot en met 18 jaar kunnen op afspraak terecht voor een muziekles met hun docenten. Musea gaan volgens de regels van de overheid op 1 juni weer open. Nieuwsgierig naar musea in onze gemeente? Check hun website. Museum STAAL in Almen gaat bijvoorbeeld op 2 juni open. Wij raden aan om voor uw bezoek de website van het museum te bekijken. Voor museumbezoek geldt dat u vooraf een toegangskaartje moet kopen. Ook de schouwburg volgt de richtlijnen. Informatie over inhaaldata en geannuleerde voorstellingen delen de Nederlandse schouwburgen gezamenlijk.

Voor veel mensen is het fijn dat we letterlijk weer meer bewegingsruimte en mogelijkheden krijgen. Sinds 11 mei gingen de eerste kinderen weer naar school en opvang, konden we weer naar de kapper en bijvoorbeeld de pedicure. En kon er weer door iedereen buiten worden gesport met aanpassingen. Vanaf 1 juni komt er ruimte bij voor culturele instellingen, onderwijs, buitenschoolse opvang, horeca en in het openbaar vervoer. Denk eraan dat een niet medisch mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is.

Buiten sporten tot en met 18 jaar

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met 12 jaar. Sportwedstrijden blijven verboden.

Testen bij milde klachten, inclusief verlies reuk- of smaakvermogen

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden is uitgebreid testen en – bij besmetting – een bron- en contactonderzoek cruciaal. Verlies van reuk- of smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus.

Belangrijk om ons aan de basisafspraken te blijven houden

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “We zijn als gemeente trots op hoe instellingen, bedrijven en inwoners steeds verstandig omgaan met de extra ruimte. Bij vragen weten we elkaar te vinden. Laten we dit volhouden en ons goed aan de basisafspraken blijven houden:

  • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen (vanaf 1 juni).
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf weg van drukke plekken.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Was vaak uw handen.

Alleen samen kunnen we het coronavirus indammen en krijgen we meer ruimte”.

Meer informatie

Kijk op www.rivm.nl/coronavirus of www.lochem.nl/coronavirus voor meer nieuws en tips. Wilt u iets overleggen met de gemeente Lochem over de versoepelingen? Neem dan contact op via ons algemene nummer (0573) 28 92 22.

Deel dit artikel