Het leven gaat gewoon door, maar er is een gemis van vrijheid en sociale contacten. Ook vinden mensen het lastiger om thuis te blijven. Dit blijkt uit de tweede peiling van GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG).

Corona treft ons allemaal! Daarom doet GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het leven van de inwoners in de regio NOG. Van 23 april tot 3 mei vond een tweede peiling plaats. Meer dan 6000 mensen hebben meegedaan door een online vragenlijst in te vullen. De eerste peiling vond plaats in maart.

Minder angst en bezorgdheid

De tweede peiling laat zien dat minder mensen bang en bezorgd zijn vanwege de corona-uitbraak dan in maart. Nog steeds zijn de eigen gezondheid, gezondheid van familieleden en de economische gevolgen van de coronacrisis de belangrijkste redenen voor angst en bezorgdheid. Ook laat de tweede peiling opnieuw zien dat er veerkracht is onder de bevolking. De meeste mensen geven hun leven op dit moment een ruime voldoende (gemiddeld 7,1). 85% probeert zo normaal mogelijk door te gaan met hun leven.

Invloed op leefstijl

Vooral sociale contacten en ontspannende activiteiten, zoals (erop) uitgaan en op vakantie gaan, worden gemist in de coronatijd. 17% voelt zich eenzaam en een kwart zegt zich te vervelen. Uit de peiling blijkt dat het leven in de coronatijd invloed heeft op de leefstijl: 42% beweegt nu minder dan voor de corona-uitbraak, 24% slaapt minder goed, 17% eet minder gezond, 11% drinkt meer alcohol en 7% rookt nu meer.

Meer informatie

Nieuwsgierig naar de complete uitslag? Kijk op www.ggdnog.nl.

Lancering gezonde website

GGD Gelderland-Midden, GGD Gelderland-Zuid en GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben de website www.ggdsamengezond.nl gelanceerd. Op deze website staat betrouwbare informatie op het gebied van gezondheid. Zo staat er nu informatie op over Covid-19.
Deel dit artikel