De glijbaan is sinds vorige week weer volop in bedrijf en in de zandbak worden weer bergen verzet. Voor de kindjes lijkt alles als vanouds bij kinderopvang Villa Veldhof in Gorssel. Toch is ook hier veel anders in de 1,5 meter samenleving. Wethouder Onderwijs Henk van Zeijts sprak met locatiemanager Michelle Koenders.

Wethouder Henk van Zeijts bezocht kinderopvang Villa Veldhof in Gorssel om te kijken hoe ze te werk gaan met de coronamaatregelen.

“We hadden verwacht dat de overgang voor de kinderen lastiger zou zijn. Van veel thuis, weer naar de kinderopvang. Maar ze lijken juist blij om hun juffies en elkaar weer te zien. Het is alsof de kinderen de verloren speeltijd in willen halen.” Kinderopvanglocatie Villa Veldhof van Smallsteps biedt opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Er is een baby- en peutergroep en buitenschoolse opvang. Om te zorgen dat tijdens en na de crisis alles soepel verliep, is achter de schermen hard gewerkt. Pedagogisch medewerkers postten regelmatig filmpjes op social media. Zo bleef hun gezicht vertrouwd en konden ze toch met de kinderen een boekje lezen of een liedje zingen. Ook was er veel overleg met de scholen.

Trots op inzet

“Ik ben trots op de inzet van onze medewerkers. Toen de crisis begon, vingen we kinderen op van ouders in vitale beroepen. Hier kwamen overdag 3 tot 8 kinderen. Van hieruit meldden onze medewerksters zich vrijwillig om in Arnhem of Apeldoorn bij te springen met avond- en nachtopvang. Ze hebben de tijd ook benut om zich bij te scholen, bijvoorbeeld op gebied van herkenning van huiselijk geweld en een babycursus.”

Wezenlijke verschillen

Nu lijkt alles weer terug naar het oude te gaan. Maar er zijn wezenlijke verschillen. Dat is voor ouders soms wennen, aldus Michelle Koenders. “Zo mag je niet even mee naar binnen mag om afscheid te nemen. En je kind thuis houden als het verkouden is, is ook nieuw.” Toch spreekt wethouder Van Zeijts met een tevreden locatiemanager. “Er was en is extra overleg nodig. Dat heeft het contact met de ouders nog verder verbeterd. Dat is winst. Daar hebben ouders, pedagogisch medewerkers en organisatie aan bijgedragen.”

Henk van Zeijts: “De kinderopvang was niet zo zichtbaar tijdens de coronacrisis. Maar ook zij hebben moeten passen en meten toen de scholen weer deels open gingen. En ook nu in de 1,5 meter samenleving is het aanpassen. Als gemeente kunnen we meedenken en tips geven over het naleven van de richtlijnen.
Deel dit artikel