Onze bewegingsruimte is weer iets groter geworden. We kunnen weer naar de kapper en naar de bibliotheek én de jeugd mag weer sporten. Dat is allemaal goed nieuws. Toch blijft het oppassen geblazen, juist nu. Want hoe meer mensen bij elkaar zijn hoe groter de kans dat het coronavirus zich verspreid. Hoe moeten we hiermee omgaan? Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve geeft antwoord op een aantal vragen.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Blijf uw gezond boerenverstand gebruiken. Vermijd drukte!”

Wat voor gevoel roept de versoepeling op?

“Er mag weer iets meer, dat is heel fijn. Het geeft iedereen weer wat meer lucht. Maar je ziet dat het ook steeds maar drukker wordt in onze winkels, dorpscentra en op de wegen. Dit moeten we wel in de hand houden. En dat moeten we samen doen.”

Hoe moeten we omgaan met ‘iets meer ruimte’?

“Het kabinet heft enkele beperkingen op. Maar we moeten ons blijven realiseren dat verdere versoepeling alleen haalbaar is als we ons blijven houden aan de regels. Ik wil onze inwoners echt dringend blijven adviseren: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand! Een opleving van het coronavirus ligt op de loer. Dat zagen we de afgelopen weken al in verschillende landen waar weer veel mensen bij elkaar kwamen.”

Hoe gaan we dit de komende periode samen doen?

“Iedereen moet zijn of haar eigen verantwoordelijkheid nemen. Daar begint het mee. Gebruik uw gezond boerenverstand. Wanneer u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden, ga dan weg. Zorg dat er ook voor anderen nog plek is. De ruimte is er; het is aan iedereen om ervoor te zorgen dat we die veilig gebruiken.”

Wat moeten we doen bij onverantwoorde situaties?

“Spreek elkaar met rust en aandacht aan op de 1,5 meter regel als u ziet dat iemand net iets te dicht tegen u of een ander aan staat. Ook onze handhavers blijven op pad gaan om te kijken naar onverantwoorde situaties.”

Wilt u verder nog iets kwijt?

“Ik ben enorm trots op wat we de afgelopen periode samen hebben gedaan. Een dikke pluim ook voor de ondernemers die zo hard werken om, binnen de beperkingen die er zijn, er het beste van te maken. Natuurlijk gaan er wel eens dingen mis, maar ik zie vooral dat heel veel mensen zich netjes aan de maatregelen houden. Ik wens iedereen veel sterkte toe de komende periode, waar we langzaam weer meer kunnen genieten van al het moois dat onze gemeente te bieden heeft.”

Actuele stand van zaken

Kijk voor het allerlaatste nieuws uit de persconferentie van gisteravond op www.rivm.nl/coronavirus of www.lochem.nl/coronavirus.
Deel dit artikel