Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit jaar doen we dat vanwege de coronamaatregelen thuis. Alle herdenkingen op 4 mei met publiek zijn afgelast. Ook de jaarlijkse activiteiten op de begraafplaatsen. Wel leggen vertegenwoordigers uit elke kern op 4 mei bloemen. Hierbij is geen bestuurlijke vertegenwoordiging aanwezig. Kom hier niet naartoe. Wij maken een  beeldverslag van de bloemleggingen. Wat gebeurt en kan er wel?

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “We herdenken en vieren dit jaar op een heel bijzondere manier. Helaas komen we niet samen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ondanks alle beperkingen hoop ik dat we op 4 mei allemaal de oorlogsslachtoffers herdenken. En dat u thuis met de activiteiten meedoet”.

  • Volg op 4 mei thuis de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
  • Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58,30 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Heeft u een blaasinstrument, speel de Taptoe dan mee vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.
  • Met het Nationaal Comité 4 en 5 mei vragen wij u om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen in plaats vanaf 18.00 uur. Ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, vanwege 75 jaar vrijheid.
  • Wij vragen u om op 5 mei te vlaggen voor 75 jaar vrijheid. Heeft u geen mast? Hang dan de vlag op uit deze Berkelbode. Deel uw foto via social media met de hashtags #Lochem75jaarvrijheid #vlagmee. Onder inzenders verloten wij een jubileumvlag 75 jaar vrijheid.
  • In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel de Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid. Onze lopers van Sportclub ’88 kunnen het helaas niet naar onze gemeente brengen. U kunt wel thuis het vredesvuur digitaal ontsteken via www.vrijheidsvuur.nl
  • Bekijk de mooie filmportretten over oorlog en vrijheid op www.lochem.nl/75jaarvrijheid

 

 

Deel dit artikel