Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

De lockdown is op 20 januari opnieuw aangescherpt. Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Maar het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen.

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur.

Wat valt er onder ‘buiten’?

De regel is dat u tijdens de avondklok niet in de buitenlucht mag zijn. Dat betekent dat u niet buiten mag zijn, ook niet in de auto of in de trein. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet:

 • buitenshuis zijn;
 • in uw eigen auto zitten;
 • in het OV zitten;
 • in de taxi zitten;
 • in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Dit mag alleen als u een geldige reden heeft om buiten te zijn. 

Alleen met geldige redenen op straat tijdens avondklok

U mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en u een geldige reden heeft. In dat geval moet u een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat, moet u ook een ‘Werkgeversverklaring’ laten zien.

U gebruikt de formulieren van de Rijksoverheid. Het is niet de bedoeling dat u uw eigen formulieren maakt.

Geldige redenen om op straat te zijn

Informatie over geldige redenen om op straat te zijn is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. De formulieren die u kunt downloaden en invullen staan daar ook en hieronder:

 

Maximaal 1 persoon per dag bezoek

Per 20 januari scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag. En ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Blijf thuis, beperk je contacten en werk thuis

Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. De oproep om thuis te blijven betekent ook dat iedereen in principe thuis werkt. Veel besmettingen vinden plaats op de werkvloer of onderweg naar of van het werk. Daardoor is thuiswerken een goede manier om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Buiten niet meer dan met 2 mensen samen zijn

Als je naar buiten gaat, mag je met maximaal twee mensen samen zijn. Groepen van drie of meer mensen zijn niet toegestaan, tenzij het om leden van één zelfde huishouden gaat. Ook niet als mensen onderling 1,5 meter afstand houden. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten. Fietsen of wandelen met een groepje van drie mensen of meer is dus niet toegestaan. Kinderen tot en met 17 jaar mogen nog steeds sporten in teamverband en mogen onderling wedstrijden spelen, maar ook alleen buiten.

Uitvaarten

Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn bij een begrafenis. 

Reizen en vakantie

Er zijn veel zorgen over nieuwe vormen van het virus. Bijvoorbeeld de Britse variant. Blijf in Nederland en ga niet op reis.
Mensen die naar Nederland komen, moeten 2 negatieve coronatests hebben:

 • een ‘gewone’ test die niet ouder is dan 72 uur;
 • een sneltest die ze vlak voor vertrek laten doen.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. De maatregelen liggen vast in de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

En in de ministeriële regeling tot wijziging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in verband met het verlengen van het maatregelenpakket

Deze afspraken gelden in het gemeentehuis

 • Kom alleen op afspraak langs in het gemeentehuis, Hanzeweg 8 in Lochem. 
 • Bel vooraf om een afspraak te maken via telefoonnummer (0573) 28 92 22 of maak online een afspraak.
 • Een afspraak maakt u alleen voor zaken die niet kunnen wachten én die niet digitaal afgehandeld kunnen worden. Dit bespreken we met u als u ons belt.
 • Kom niet naar het gemeentehuis als u klachten heeft  zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
 • Draag dan bij binnenkomst in het gemeentehuis een mondkapje.
 • Bezoekers en medewerkers houden minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar
 • U kunt met pin betalen