bijgewerkt op 26 januari 2021

De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor de economie. Dit brengt onzekerheid met zich mee. Ondernemers –ook zelfstandigen zonder personeel- kunnen aankloppen bij verschillende organisaties voor informatie, hulp en financiële steun. Op deze pagina vindt u alle informatie. Wij werken deze pagina regelmatig bij.

Aanvullingen steunpakket december 2020

Op 21 januari 2021 heeft het kabinet het steun- en herstelpakket voor ondernemers fors uitgebreid. Reden is de verlenging van de lockdown en de uitbreiding van maatregelen. De belangrijkste extra’s zijn in het kort:

 • De tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt uitgebreid en meer bedrijven hebben er recht op. Het gaat om een verhoging van de subsidiepercentages. De uitbreidingen gelden voor het 1e en 2e kwartaal van 2021.
 • De voorraadvergoeding voor de detailhandel wordt verlengd en verhoogd. De subsidie komt in het 1e kwartaal van 2021 neer op een opslag van 21% op het vaste lasten-percentage in de TVL (eerder 5,6%). Tot maximaal 200.000 euro.
 • Er komt een regeling voor ondernemers die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf begonnen. De regeling, zoveel mogelijk gebaseerd op de TVL, geldt voor het 1e en 2e kwartaal van 2021. De precieze invulling volgt.  
 • De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 % van de loonsom.
 • Er komt in het 2e kwartaal van 2021 nog geen vermogenstoets voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).
 • Er komt een garantiefonds voor evenementen. Organistoren kunnen hierdoor aan de slag met het plannen en organiseren van bijvoorbeeld festivals. Vanaf een moment dat dat weer verstandig is. De Rijksoverheid denkt nu aan 1 juli 2021. De precieze invulling werkt het kabinet nog uit.  

Lees meer over de aanvullingen van 21 januari 2021. Let u goed op de einddata die gelden voor aanvraag? Deze verschillen voor iedere maatregel!
Een overzicht van alle maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Tozo in de gemeente Lochem

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt voor de gemeente Lochem uitgevoerd door de ROZ. U kunt de Tozo of de verlenging direct aanvragen op de website van de ROZ. U vindt hier ook meer informatie over de Tozo-regeling. Let op! Ook als u gebruik maakt van de 2e Tozo regeling, moet u zelf verlenging aanvragen om in aanmerking te komen voor Tozo 3.

Doe de regelingencheck

Kijk voor alle bestaande regelingen, op de website van de KvK. U vindt daar

 • hoe u een regeling aanvraagt
 • de deadlines voor aanvragen
 • informatie over krediet- en garantieregelingen. 

Uitstel van betaling belasting

 • Belastingdienst
  Getroffen ondernemers kunnen makkelijker uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Kijk voor meer informatie op de site van belastingdienst.
 • Gemeente (Tribuut)
  Ook de gemeente Lochem geeft soepeler uitstel van de gemeentelijke belastingen. Dit verloopt via  Tribuut. Heeft of verwacht u (dringende) betalingsproblemen? Neem dan zelf contact op met Tribuut. Bel voor informatie en advies met Tribuut via telefoon (055) 580 22 22. Of stuur een e-mail naar info@tribuut.nl.

Informatie over het coronavirus

Andere informatie én advies over het coronavirus vindt u op deze websites:

Gericht advies van uw brancheorganisatie of vakbond

Brancheorganisaties en vakbonden denken met u mee. En geven u advies om deze bijzondere tijd zo goed mogelijk door te komen.

 • Zo ontwikkelde FNV Zelfstandigen een gids met informatie over de vergoedingen die nu voor ondernemers open staan.
 • Zet InRetail op een rijtje waar uw mensen een (commerciële) coronatest kunnen doen en
 • Zet Koninklijke Horeca Nederland speciaal voor horecaondernemers vragen en antwoorden op een rij.

Welke informatie biedt uw brancheorganisatie of vakbond u aan?

Contact met de gemeente

Wilt u als ondernemer iets doorgeven aan de gemeente Lochem of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze medewerkers van het team EZ:

Anneloes Blaauw – a.blaauw@lochem.nl (0573) 28 93 57
Cor Bernard – c.bernard@lochem.nl  (0573) 28 91 41
Hans Wennekes – MKBmanagers@lochem.nl  06-13 33 28 53