bijgewerkt op 29 oktober 2020

De economische gevolgen van het coronavirus zijn groot. Dit brengt onzekerheid met zich mee. Ondernemers –ook zelfstandigen zonder personeel- kunnen terecht bij verschillende instanties voor informatie, hulp en financiële steun. Op deze pagina vindt u alle informatie. Wij werken deze pagina regelmatig bij.

Tijdelijke aanvullingen steunpakket vanaf 27 oktober

Op 27 oktober presenteerde het kabinet tijdelijke aanvullingen op het steunpakket voor het vierde kwartaal. De belangrijkste tijdelijke aanvullingen zijn in het kort:

 1. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor getroffen mkb’ers wordt tijdelijk opengesteld voor alle sectoren;
 2. Horecaondernemers kunnen, boven op de TVL, in het vierde kwartaal een eenmalige subsidie krijgen om kosten van voorraad en aanpassingen te vergoeden. Gemiddeld gaat het om €2.500 per ondernemer;
 3. Evenementenondernemers krijgen een extra vergoeding, gebaseerd op de TVL-vergoeding van de zomer. Hiervoor is €11 miljoen gereserveerd. Meer informatie volgt nog.

Lees meer over de tijdelijke aanvullingen of over het derde steunpakket voor bedrijven.   

Tozo in de gemeente Lochem

Een van de landelijke steunmaatregelen voor ondernemers om deze moeilijke tijd door te komen, is de ‘tozo regeling’. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (ook voor zzp’ers). Op deze afbeelding ziet u hoeveel bedrijven uit de gemeente Lochem gebruik maken van de tweede tozo regeling.

Weten of u in aanmerking komt voor de tozo-regeling?

Check het op: www.krijgiktozo.nl. U kunt de Tozo of de verlenging direct aanvragen op de website van de ROZ. De ROZ voert de Tozo uit voor de gemeente Lochem. U vindt op hun website ook meer informatie over de tozo-regeling. Let op: ook als u gebruik maakt van de tweede tozo regeling, moet u zelf verlenging aanvragen om in aanmerking te komen voor tozo 3.

Doe de regelingencheck

Kijk voor alle bestaande regelingen, hoe u ze aanvraagt en de termijnen voor aanvragen op de website van de KvK. U vindt daar ook informatie over krediet- en garantieregelingen. 

Uitstel van betaling belasting

 • Belastingdienst
  Getroffen ondernemers kunnen makkelijker uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Kijk voor meer informatie op de site van belastingdienst.
 • Gemeente (Tribuut)
  Ook de gemeente Lochem geeft soepeler uitstel van de gemeentelijke belastingen. Dit verloopt via de  Tribuut. Het is belangrijk dat u zelf contact opneemt met Tribuut als u (dringende) betalingsproblemen heeft of verwacht. Bel voor informatie en advies met Tribuut via telefoon (055) 580 22 22 of stuur een e-mail naar info@tribuut.nl.
 • Waterschap
  Het is mogelijk voor ondernemers en zzp'ers om het betalen van de waterschapsbelasting uit te stellen. Ondernemers en zzp'ers kunnen vanwege de coronacrisis uitstel van betaling tot 31 augustus 2020 aanvragen. Dit kan via de website van GBLT. Meer informatie vindt u in het nieuwsbericht over uitstel betaling waterschapsbelasting.

Informatie over het coronavirus

Andere informatie én advies over het coronavirus vindt u op deze websites:

Gericht advies van uw brancheorganisatie of vakbond

Brancheorganisaties en vakbonden denken met u mee. En geven u advies om deze bijzondere tijd zo goed mogelijk door te komen. Zo ontwikkelde FNV Zelfstandigen een gids met informatie over de subsidies die nu voor ondernemers open staan, met alle relevante informatie daarover. InRetail zet op een rijtje waar uw mensen een (commerciële) coronatest kunnen doen. En de vakbond voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland, zet speciaal voor horeca-ondernemers de vragen en antwoorden op een rij. Welke informatie biedt uw brancheorganisatie of vakbond u aan?

Contact met de gemeente

Wilt u als ondernemer een geluid afgeven aan de gemeente Lochem of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze medewerkers van het team EZ: