In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente. Dit keer over het bouwen aan een bijzonder koor.

schoolkinderen samen in een kring aan het zingen

Vorig voorjaar benaderde Willy Oolthuis namens het Lochems Mannenkoor Juliette Dumoré en Steven van Campen. Juliette is koordirigent en componist en Steven journalist en tekstschrijver. Of zij in het kader van 75 jaar vrijheid warm liepen voor een gelegenheidskoor van 75 kinderen. Dit koor is te horen op 5 mei. Dan is het grote bevrijdingsconcert van het Lochems Mannenkoor in de Gudulakerk in Lochem.

Samen maakten Juliette en Steven een prachtig lied, met de titel ‘Samen vrij zijn’. Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van 13 basisscholen uit onze gemeente maakten kennis met het lied tijdens een koorworkshop op school. Samen met koordirigent Ruth Klijn en Juliette beleefden zo’n 300 kinderen hoe het is om meerstemmig over 75 jaar Vrijheid te zingen. Vandaag gaf Juliette de workshop aan kinderen van school Villa 60 in Eefde.

Juliette heeft de kinderen snel in de juiste focus. En ze is blij verrast dat een aantal kinderen thuis al heeft geoefend. Ze hebben er plezier in en hun zang klinkt met de piano erbij al snel als kippenvel. Juliette: “De samenwerking met Steven van Campen liep als een trein. Tekst en muziek ontstonden bijna als vanzelf. De eerste regel van het lied is ‘Ik hoop op vrij zijn, ik droom van vrijheid’. De eerste vraag die ik de kinderen stel, is: Wie zingt dit lied? Zij hebben zelf de oorlog niet meegemaakt. Maar ze beseffen heel goed dat zij in vrijheid leven, maar veel kinderen in oorlogsgebieden niet.”

Het lied is eigentijds, inclusief een stukje rap. Juliette: “Het wordt heel gaaf! De kinderen zingen straks een dialoog met het Lochems mannenkoor. Daarin gaat het over de vraag: Hoe was de oorlog en de bevrijding voor jou? 75 jaar vrijheid is een mooi thema.”

“Daarnaast vind ik het super om hiermee muziek te kunnen brengen op scholen”, vertelt Juliette. “De kinderen zijn erg enthousiast. Misschien wakkert dit project een vlammetje aan. Om te gaan zingen of muziek te maken, en je daarin vrij te voelen.”

Deel dit artikel