Ook dit jaar steken we alleen categorie F1 vuurwerk af.

Zwaar vuurwerk veroorzaakt ieder jaar letsel, angst en schade. Niet alleen het afsteken is gevaarlijk, ook het vervoer en de opslag vormen een risico. U zal maar naast iemand wonen die dit in huis heeft opgeslagen. In dit artikel leest u meer over de risico’s van zwaar vuurwerk en het opsporen van illegaal vuurwerk.

Geniet tijdens de jaarwisseling samen van fopvuurwerk en schertsvuurwerk, zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

De politie spoort daarom illegaal vuurwerk op en pakt handelaren aan. Illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel ligt. En winkeliers niet binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland verkopen. Het is niet goedgekeurd en getest. Dit betekent dat ongekeurd vuurwerk soms niet wil afgaan, niet goed afgaat of niet volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd wegkomt.

Explosies

Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar (het bevat te veel kruit). De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat iemand ernstig gewond raakt of er dood aan gaat. Zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk zorgen voor 39% van al het ernstige vuurwerkletsel. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn: cobra’s, strijkers, flowerbeds, lawinepijlen, mortierbommen. Dit vuurwerk is niet gekeurd of getest. En dus heel gevaarlijk!

Online vuurwerk

Steeds vaker bestellen mensen online (illegaal) vuurwerk bij webshops uit onder meer Oost-Europa. Het vuurwerk komt dan per post bij de besteller thuis. Dit is levensgevaarlijk. Niet alleen voor de besteller, maar ook voor de huisgenoten, buren en medewerkers van de post en distributiediensten. Het bezitten van dit zware vuurwerk is strafbaar. De gevolgen zijn regelmatig hoge straffen, zoals gevangenisstraf. Het krijgen van een strafblad in combinatie met een bestuurlijke maatregel zoals sluiting- en uitzetting van een woning.

Meld Misdaad Anoniem

Haal geen vuurwerk in huis en laat het de politie weten als u het idee hebt dat er iemand in uw omgeving illegaal vuurwerk heeft of verhandelt. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Tijdelijk algeheel vuurwerkverbod

Dit jaar geldt opnieuw een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod. Dit om de de ziekenhuizen niet extra te belasten met mogelijke vuurwerkslachtoffers.

Tips voor afsteken vuurwerk categorie F1

Er mag alleen kindervuurwerk uit de categorie F1 worden verkocht en afgestoken vanaf 12 jaar. Ook bij dit vuurwerk is het belangrijk dat u er voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Enkele andere tips:
 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.
 • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt.
 • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
 • Blijf op een veilige afstand van vuurwerk.
 • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.
 • Draag een (vuurwerk)bril om je ogen te beschermen.

Belangrijke telefoonnummers bij onveilige situatie

 • Bel 112 bij spoedeisende zaken voor politie, brandweer en ambulance
 • Geen spoed, wel politie? Bel dan 0900-8844.Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen.
 • Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
 
  Deel dit artikel