Veel mensen zijn hun plannen voor de zomervakantie concreet aan het maken. Gaan we toch naar het buitenland of blijven we in Nederland. In dit artikel leggen we nog eens de belangrijkste dingen uit. Wat is mogelijk en waar moet u rekening mee houden deze zomer.

Ziet u zichzelf hier al zitten komende zomer? Er is weer veel mogelijk, maar ga goed voorbereid en wijs op reis.

U mag op vakantie naar een groot aantal andere landen. Maar bijvoorbeeld nog niet naar Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Hou het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. U mag naar landen met een geel reisadvies (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Maar op vakantie gaan in Nederland is het veiligst. De situatie in andere landen kan namelijk snel veranderen. Gaat u toch op vakantie naar een ander land? Bereid u dan goed voor:

Op vakantie naar het buitenland

  • Ga alleen naar landen met een geel reisadvies. In deze landen is de situatie ongeveer hetzelfde als in Nederland. Bijvoorbeeld Duitsland.
  • In andere landen gelden andere regels. Zorg dat u deze regels kent.
  • Sluit een goede reisverzekering af.

Blijf tijdens de vakantie op de hoogte via de Reisapp van Buitenlandse zaken.

Op vakantie gaan buiten Europa

Ga niet op vakantie naar landen buiten Europa. Voor deze landen geldt het oranje reisadvies (vakantiereizen afgeraden). Dat betekent: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Gaat u toch? Dan moet u na de vakantie 2 weken thuis in quarantaine. Reizen naar Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten wordt waarschijnlijk nog wel mogelijk, hou hiervoor het reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten.

Toeristen mogen weer naar Nederland

Toeristen mogen deze zomer naar Nederland reizen. Maar alleen toeristen uit landen met ongeveer dezelfde situatie als in Nederland. Zij moeten zich aan de Nederlandse regels houden.

Overige tips

Bent u niet gebonden aan de schoolvakantie? Stel uw vakantie dan uit tot een later moment. Andere tips zijn: reis alleen met het openbaar vervoer als u niet anders kan en blijf weg van drukke plekken.

Heeft u vragen?

Heeft u behoefte aan nog meer informatie over het coronavirus? Bel naar 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland belt u naar +31 20 205 1351. Of kijk op www.rijksoverheid.nl/corona.

Deel dit artikel