De Britse piloot die op 26 september 75 jaar vermist is, is afgelopen donderdag in Eefde herdacht. Ook het ‘bouwbord’ dat de start aangeeft van de zoektocht naar hem is onthuld. Dit bijzondere moment vond plaats voor het oog van een groot aantal belangstellenden aan de Scheuterdijk in Eefde.

Het bouwbord werd onthuld door Evander Broekman (Leemans Speciaalwerken), Sebastiaan van ’t Erve (burgemeester gemeente Lochem) en Gerrit Zeijts (ooggetuige van de vliegtuigcrash).

Op het grasveld aan de Scheuterdijk markeert een wakkerende vlam de plek waar het toestel zich in 1944 in de grond boorde. Een indrukwekkend gezicht. Zo’n 50 genodigden luisteren naar de vele bijzondere verhalen. Zo geeft Jan Haijtink van Historische Vereniging De Elf Marken uitleg over wat er precies gebeurde op 26 september 1944. De dag dat William Hurrell, voor de vrijheid van Nederland, in zijn vliegtuig stapt en rond 13.00 uur boven Apeldoorn wordt aangevallen. Uiteindelijk stort Hurrell van grote hoogte neer in een weiland in Eefde.

Bijzonder moment

Ooggetuige Gerrit van Zeijts, die samen met de burgemeester het bouwbord onthult, herinnert zich dit moment nog goed. Op de 9-jarige jongen maakte het toen erg veel indruk.  “Dit is een bijzonder moment”, vat burgemeester Sebastiaan van ’t Erve het gevoel van de aanwezigen samen. “Gisteren heb ik nog gebeld met de achternicht van de omgekomen piloot. Ze was ontroerd door het feit dat we haar ‘uncle Bill’ opgraven en een laatste rustplaats geven.”

Bergingswerkzaamheden

De vraag is natuurlijk of de stoffelijke resten van de piloot ook gevonden worden. Maar het bedrijf dat de bergingswerkzaamheden gaat verrichten gaat alles op alles zetten om dit doel te bereiken. Evander Broekman: “Het is een complexe berging. Het toestel heeft zich van een grote afstand heel diep in de grond geboord. Er waren zeer waarschijnlijk ook explosieven aan boord, dus we moeten uiterst voorzichtig te werk gaan.” De verwachting van Broekman is dat, vanaf het moment dat op 11 november de eerste schop de grond in gaat, de werkzaamheden met drie weken zijn afgerond. “Ik zie dit niet als een project, maar als een eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog.”

Vermissing is het ergst

Mevrouw Nap-Hasselaar (95 jaar) is ook bij de bijeenkomst. Ze heeft de oorlog meegemaakt en zat, destijds in Zevenaar, in het verzet. Inmiddels woont ze al jaren in Eefde en volgt de berging op de voet. “Ik vind het heel goed dat dit gebeurt. Een vermissing van een dierbare is het ergste wat er is. Het is straks fijn dat er voor de nabestaanden een plek is waar ze deze piloot de laatste eer kunnen geven.” Mevrouw Nap geeft aan dat ze juist in deze periode niet uitgepraat raakt over de oorlog. “Ik heb zoveel meegemaakt en er zijn zoveel verhalen.”

Verslag

Van de bijeenkomst is een kort fotoverslag gemaakt en een videoverslag.

Volg de berging

Het verhaal van William Hurrell raakt op deze ochtend in het weiland aan de Scheuterdijk vele harten. Volg de verhalen op onze site: www.lochem.nl/vliegtuigberging-eefde.

Deel dit artikel