Bijen zijn heel belangrijke bestuivers. In Nederland leven meer dan 300 soorten. Ze spelen een sleutelrol in onze voedselvoorziening en ook in de voortplanting van bloemen en planten. Wilt u ook de bij helpen? Annelies Hijink, imker uit Laren en ambassadeur biodiversiteit namens de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, geeft u vijf tips.

Annelies Hijink, imker uit Laren geeft u tips voor bijen.
  1. Zorg voor bloeiende bloemen. Zo hebben bijen eten. Begin het vroege voorjaar met bollen, zoals krokussen. Denk voor de herfst aan asters en dahlia’s. En in de tijd ertussen bloeien mooie bomen en struiken in uw tuin. Wist u dat de wilg bijvoorbeeld fantastisch is voor bijen?
  2. Kies bloemen waar bijen iets aan hebben. Op www.nederlandzoemt.nl leest u bijvoorbeeld welke planten goed zijn voor de (wilde) bij en hommel. Belangrijk is dat bloemen vruchtbaar zijn. Anders bieden ze geen nectar. En in dubbele bloemen zoals sommige rozen verdwalen bijen, dus die zijn ook niet geschikt.
  3. Kies een bijenhotel met zorg. De gaatjes voor de bijen moeten gladde randen hebben, anders gaan de vleugeltjes kapot. En de buisjes moeten voldoende diep zijn, zo’n 12 tot 15 cm. De gaatjes moeten klein zijn, maximaal 12 mm in omtrek. Verschillende maten is het mooist. De kleine gaatjes kunnen minder diep zijn dan de grotere. Bijen heb je in verschillende maten en ze kiezen graag een gaatje waar ze precies in passen.
  4. Zorg ervoor dat jouw bijenhotel ochtendzon krijgt. Bijen moeten zich eerst opwarmen in de zon, voor ze aan de slag kunnen. De zon komt op in het oosten, dus hang het hotel aan de westkant van je tuin op.
  5. De laatste tip is voor bijen die in de grond nestelen. Dat geldt voor maar liefst 70% van de wilde bijen. Daarvoor kunt u een bijencamping maken. Vul een bak of diepe bloempot met leem en zet of hang hem op zijn kant tegen een zonnige muur. Help de bijen op weg door in de aarde met een schroevendraaier wat gaatjes te prikken. Ik hoop dat u heel veel bijen in uw tuin krijgt!

Tipclip

De tipclip van Annelies Hijink met tips voor hoe u de bij kunt helpen, vindt u op ons YouTubekanaal, playlist tipclips. Daar vindt u ook andere video’s met tips voor meer biodiversiteit in uw eigen tuin.

Rotaryclub in actie voor de bij

De Rotary in Barchem zaaide pas een strook in met kruiden en bloemen voor bijen. Zij plaatsten daarbij ook een bijenhotel. Benieuwd? U vindt de strook met hotel in de berm grenzend aan de Ossenbeltsdijk en Zutphenseweg in Lochem.

Heeft u een goed idee om de biodiversiteit te versterken? De gemeente geeft subsidie voor lokale initiatieven. Kijk op de pagina ‘biodiversiteit’ voor de voorwaarden.

Deel dit artikel